Interviu Urban: Delia Opran (Antarctica)

In prag de primavara ne-am intalnit cu vocalul trupei Antarctica, Delia Opran, pentru un nou interviu urban.

Iti multumim, in primul rand, pentru acest interviu.
Si eu va multumesc!
 Incepem cu o intrebare clasica: Cum ai inceput sa canti?
Daca imi amintesc corect, anul a fost 2004 si piesa se numea “2 în 1”, un featuring. Ei se numeau R.A.C.L.A., iar eu, fara voia mea, am devenit Dee, după numărul de la mașină. In acea perioada lucram in publicitate si Calin, zis Rimaru, colegul meu, mi-a trimis o piesa pe mail, apoi, dupa doua ore, ma aflam pentru prima oara in viata mea intr-un studio. Am tras piesa, am facut videoclip, am semnat cu ROTON si cam asta a fost. 



Inainte de Antarctica ai evoluat si in alte proiecte, care ar fi acestea?
Insound a fost primul meu proiect. Mi-am dorit trupa, nu carieră solo. Apoi a urmat un album cu Sunday People, care nu a aparut niciodată, desi ramane favoritul meu din cele trei pe care le-am facut pana acum.

Cum a fost trecerea de la stilul RACLA la Sunday People si cu care din cele doua te-ai simtit mai comfortabil?
Cu RACLA totul s-a intamplat atat de repede incat nu am avut timp sa imi dau seama ce se petrece mai exact. Nu m-am asteptat niciodata ca piesa sa aiba un asemenea ecou, adica si astazi mi se intampla sa intalnesc oameni necunoscuti care incep sa cante refrenul. Mi se pare mesmerizant. Insă cu Sunday People s-a întamplat ceva dincolo de magie. Cu Hasan am avut o chimie muzicala irepetabila. Tanjesc și acum dupa momentele noastre din studio, dupa zilele si noptile petrecute in fata monitoarelor alaturi de el si Sultan. Niciodata nu mi-a fost mai natural sa fac versuri si linii melodice, pentru ca muzica lor rezona atat de bine cu ceea ce sunt si cu ceea ce simt. Fratii Nasser au ceva atat de special, ei chiar s-au nascut pentru a face muzica. Acum, ca a trecut ceva timp de cand ne-am rupt, pot sa privesc lucrurile într-o alta lumină. La final, cand am terminat albumul, fiecare a luat-o pe cai diferite. Așa s-a născut Antarctica.


Cum ti-a venit ideea infiintarii Antarctica?
Dupa Insound si Sunday People am incercat sa iau o pauza muzicala, dar nu am reusit sa stau departe prea mult timp. Antarctica a venit ca ceva firesc si natural, cred. Existau foarte multe emotii, stari, idei si experiente in cautarea unui spațiu in care sa se poata materializa și astfel a apărut Antarctica.
Cum ati ales numele trupei si ce a stat in spatele acestei alegeri?
Sunt mereu intrebata daca exista o poveste in spatele numelui, iar răspunsul este da, exista si nu are legatura cu dimenisunea geografica a desertului de gheața. Este o a patra dimensiune, ceva ce depaseste cadrul realitatii, un taram abstract unde ne varsam imaginatia si in care ideile noastre se intalnesc


Povesteste-ne, te rog, despre primul concert al trupei.
Sincer, nu imi amintesc, dar parca a fost deschiderea concertului Morcheeba


Cum a fost primit de catre public albumul de debut “Explorers”?
Recenziile pe care le-am citit au fost, in mare, parte pozitive, dar nu cred ca a fost un album exploziv, pentru ca publicul care asculta astfel de muzica, la noi in tara, este unul restrans. Sase din cele douasprezece piese ale albumului au fost difuzate de Radio Guerrilla, deci cei care trebuiau sa asculte, au ascultat si s-au bucurat de muzica noastra. Totodata, pentru acest album am semnat cu A&A și Music In Space. Mai sus de atat, in România, pe acest segment, nu cred ca poti merge.

Ati cantat in deschidere pentru Morcheeba la Sala Palatului, cum a fost aceasta experienta pentru voi?
A fost minunat. Foarte mult din acest concert nu imi mai amintesc, pentru ca a fost ca o transa. Sala Palatului plina, oameni cu fete zambitoare stand pe scaune ca la cinematograf si ascultandu-ne muzica, lumini si umbre... Ni s-au deschis foarte multe usi dupa aceea, ceva de care, evident, aveam nevoie.
 

Pe cand un nou album Antarctica?
Candva, in acest an. Momentan suntem in studio, am terminat de facut piese noi si incepem altele, dar este un proces care necesita timp si care, fara niciun dubiu, nu poate fi grabit si nici incetinit, isi are propriul ritm. Nu mai lucram cu date, am invatat ca planurile pot lua oricand o alta turnura decat cea la care te-ai fi asteptat, asa ca preferam deocamdata sa ne implicam total in procesul de creatie si sa lasam lucrurile sa se aseze de la sine. In orice caz, cand vom lansa in cosmos noul album, se va intampla intr-o zi cu insemnatate astronomica, echinoctiu sau solstitiu.


Unde va pot vedea in live in perioada urmatoare fanii?
Urmatorul concert va fi pe marti, in ziua lui Marte, pe 4 martie, in Question Mark.



Bucharest IFF 2014: Primele titluri din Panorama

Festivalul Internațional de Film București (BIFF) prezintă, în fiecare an, în cadrul secțiunii necompetitive Panorama, câteva dintre cele mai titrate producții cinematografice recente. Iată primele titluri din selecția 2014:

Borgman (regia Alex van Warmerdam) a fost cea mai plăcută surpriză din competiția oficială a Festivalului de la Cannes 2013. Cel de-al 8-lea film de cinema al regizorului olandez a părut, în ochii criticii, ca un soi de remake la Funny Games, filtrat prin obiectivul unui Leos Carax. Borgman, prezentat la București IFF prin amabilitatea distribuitorului Independența Film, a mai fost selecționat la festivalurile de la Sarajevo, Toronto, Atena și Sitges, unde a și câștigat Marele Premiu.



Alan Partridge: Alpha Papa (regia Declan Lowney) a fost considerat comedia verii în Anglia. Steve Coogan (proaspăt premiat cu BAFTA pentru scenariul Philomenei) se întoarce la cultissimul personaj pe care l-a creat pentru BBC în anii '90, într-o primă și decisivă aventură pe marele ecran. Cinic, suprarealist și satiric până la sânge, Alan Partridge: Alpha Papa a făcut furori la festivalurile de la New York, Chicago și Rotterdam. Proiecție unică, în exclusivitate în România. A-ha!


Blind Detective (regia Johnnie To) este cel de-al 48-lea film al neobositului regizor hong-kongez (care zilele astea îl termină pe cel de-al 50-lea) și a fost prezentat într-un midnight screening la Cannes 2013. Combinație improbabilă de „serial thriller” și „slapstick comedy”, Blind detective, în care superstarul Andy Lau face un nou rol antologic premiat, pe merit, la Sitges, a mai fost selecționat la Toronoto și Rio de Janeiro. Proiecție unică, în exclusivitate în România.


The Stone Roses: Made of Stone (regia Shane Meadows) este documentarul pe care regizorul britanic visează să-l facă de ani buni. A reușit în 2012, cu ocazia reunirii legendarei trupe pentru cele trei concerte excepționale de la Heaton Park. Împănat cu imagini de arhivă și bucăți live care-i vor face să sufere și mai tare pe fanii care-i așteptau la festivalul Summerwell de la București, Made of Stone, care a avut premiera mondială, bineînțeles, la Manchester în 2013, este un must absolut pentru toți cei care au crescut fredonând I Wanna Be Adored. Proiecție unică, în exclusivitate în România.


Cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Film București, care va avea loc între 26 martie – 2 aprilie, se desfășoară cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC) și al Institutului Cultural Român, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu al României.

Parteneri tradiționali: Uniunea Cineaștilor din România, Noul Cinematograf al Regizorului Roman, Muzeul Țăranului Român, Asociația Culturală Macondo, Independența Film, Institut Francais de Bucarest și American Cultural Center.

Parteneri: The Beards Studio, Air France, Hotel Moxa.

Clubul festivalului: Control

Parteneri media: Kiss FM, Hotnews, HBO, Cațavencii, All Hollow, Vice, 9 AM, Evenimentul Zilei, Cinemagia, IQ Ads, Film Reporter, Cinefan, CinemaRx, Think Outside the Box,Vice, Sub 25, PeTeava, Getlokal, Cooperativa Urbana, Koolhunt, Orasulm.eu, Studentie.ro, ziare.com, B365.ro, Urbo.ro, UrbanThings, ALDmovieland, Blog de Cinema.

Concursul The Pitch la NexT: prezintă-ți proiectul de scurtmetraj și câștigă 5.000 de euro



Tinerii cineaști români au șansa să participe, pentru prima dată, la unul dintre cele mai populare concursuri noi de proiecte de scurtmetraj, The Pitch, în cadrul Festivalului Internațional de Film NexT (3–7 aprilie). Organizat de ShortsTV, canalul dedicat scurtmetrajelor, în parteneriat cu Romtelecom, The Pitch oferă șansa unei finanțări de 5.000 de euro pentru producția unui scurtmetraj.
 
Concursul The Pitch este găzduit anual de mai multe festivaluri importante, inclusiv de cel de la Cannes. Participanții trebuie să aibă cel puțin un film scurt în portofoliu și un proiect nou de scurtmetraj, cu un buget mai mic de 10.000 de euro și o durată maximă de 12 minute. Înscrierile vor începe pe 15 martie și se vor încheia pe 23 martie, la ora 23.59, ora României. Candidaturile trebuie să conțină un sinopsis al filmului, concepția regizorală, bio-filmografia regizorului și un showreel de 45 de secunde din lucrările anterioare.
 
Candidații acceptați vor fi invitați apoi la The Pitch, care va avea loc pe 3 aprilie, în cadrul Festivalului NexT. La The Pitch, fiecare participant va avea exact 2 minute și 15 secunde ca să își vândă ideea în fața camerei de filmat, în limba engleză, dintr-o singură încercare. Toate prezentările vor fi postate apoi pe pagina de Facebook a ShortsTV, în dimineața de după susținerea lor, pe 4 aprilie. Cele cinci prezentări care adună cele mai multe „Like”-uri până duminică, 6 aprilie, vor ajunge pe lista scurtă The Pitch. Doar acestea cinci vor fi prezentate apoi unui juriu de specialiști, care va decide câștigătorul. Acesta va fi anunțat la gala de închidere a NexT, pe 7 aprilie.

Detaliile despre înscrierea la concursul The Pitch pot fi consultate aici.

Regulamentul complet al concursului The Pitch poate fi consultat pe site-ul www.shorts.tv.

În completarea concursului The Pitch, NexT organizează, pentru prima dată, NexT Short Film Market, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Duminică, 6 aprilie, cei selecționați la The Pitch vor avea, în plus, șansa să-și prezinte proiectele în fața a 20 de producători români și străini, în cadrul unei serii de întâlniri individuale. Cineaștii vor avea câte zece minute la dispoziție pentru a stabili contacte și a convinge producătorii de valoarea proiectelor lor. Printre producătorii invitați se numără Vicky Miha (Boo Productions, Grecia – compania care a produs două dintre cele mai premiate filme grecești recente, Dogtooth și Attenberg), Gábor Osváth (Filmfabriq Ltd., Ungaria), Konstantina Stavrianou (Graal S.A., Grecia), Yorgos Tsourgiannis (Horsefly Productions, Grecia) și Katya Trichkova (Contrast Films Ltd., Bulgaria).

Detaliile despre invitații și programul NexT Short Film Market vor fi disponibile în curând pe www.nextfilmfestival.ro.

ShortsTV este primul canal global în HD dedicat scurtmetrajelor, fiind disponibil în peste 40 de milioane de case din Statele Unite și Europa. ShortsTV achiziționează anual producții de calitate – animații, live action și documentare – de la cele mai importante festivaluri din lume. În România, canalul este disponibil în rețeaua Romtelecom.

Cu o expertiză de peste 80 de ani pe piaţa românească de telecomunicaţii, Romtelecom oferă astăzi o gamă completă de servicii de comunicare şi divertisment pentru toate nevoile unei gospodării, cu pachete personalizate de televiziune, internet şi voce. La finalul celui de-al treilea trimestru al lui 2013, Romtelecom avea peste 4,8 milioane de abonamente în portofoliu, pentru servicii de televiziune, internet în bandă largă şi voce, precum şi soluţii complexe de business ICT. Mai multe detalii despre companie sunt disponibile pe www.romtelecom.ro.
***
Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT. Cea de-a opta ediție va avea loc la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro și Ceainăria Cărturești.
 
Cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România
Parteneri: Institutul Cultural Român, Romtelecom, ShortsTV, Cărturești, HBO, Stage Expert, Abis Studio, Noumax, Illy
Parteneri instituționali: Ambasada Spaniei în România, Ambasada Suediei în România, Ambasada Israelului în România, Ambasada Regatului Norvegiei în România, Centrul Ceh București, Goethe-Institut, Institutul Cervantes, Institutul Balassi - Institutul Maghiar București.