"The World's End" deschide festivalul Luna Plina


Ediția a 3-a a Festivalului de Film Horror și Fantastic „Lună Plină” începe exploziv (la propriu) cu The World's End / Sfârșitu' lumii (Marea Britanie, 2013). Cea mai recentă ispravă marca Edgar Wright/Simon Pegg/Nick Frost, reprezintă partea a treia (și ultima) a trilogiei „Cornetto” – anul trecut, spectatorii prezenți la Biertan au aplaudat primul lor film, Shaun of the Dead (2004), prezentat în cadrul maratonului zombie.



Combinație improbabilă de Invazia jefuitorilor de trupuri și În căutarea timpului pierdut, pus în scenă cu aplomb și jucat de un veritabil who's who în materie de cinema insular contemporan (pe lângă Pegg și Frost apar Martin Freeman, Eddie Marsan, Paddy Considine, Rosamund Pike și au cameo-uri Pierce Brosnan, Rafe Spall, Alice Lowe, David Bradley, Michael Smiley și Bill Nighy), The World's End a fost desemnat cel mai bun film britanic la Empire Awards 2014. Proiecția în aer liber, unică în România, va avea loc prin amabilitatea distribuitorului român, RoImage.

Pe lângă The World's End, anul acesta, secțiunea paralelă TENEBRE, care prezintă un best of 2012-2014 în materie de producții de gen, propune câteva titluri de referință din cinema-ul horror și fantastic, difuzate în premieră și în exclusivitate în România:

Rigor Mortis (2013) – zeci de festivaluri internaționale (premiera mondială a avut loc la Veneția) și premii la Bruxelles și Gerardmer pentru un cocktail macabru, saturat de efecte speciale și co-produs de legendarul Takashi Shimizu; pop-starul hong-konghez Juno Mak debutează în regie cu acest „chinese ghost story” updatat.


Witching and Bitching / Vrăjitoarele din Zugarramurdi (2013) – Alex de la Iglesia combină demența efervescentă din El dia de la Bestia și Accion mutante cu circul (sic!) grotesc din Balada triste de trompeta și cîștigă aproximativ toate „premiile publicului” oferite de festivalurile la care a participat; plus vreo nouă premii Goya.


Here Comes the Devil / Iată diavolul! (2012)cinci (!) premii la Austin Fantastic Fest (film, regie, scenariu, actor, actriță) pentru această șarjă supranatural/sîngeroasă, realizată de spaniolul Adrian Garcia Bogliano în „dulcele” stil șaptezecist care l-a consacrat (vezi și segmentul B din The ABCs of Death).


All Cheerleaders Die / Și majoretele mor (2013) – după două experiențe nefericite (The Woods i-a fost remontat, iar de la Red a fost dat afară), americanul Lucky McKee revine în forță și cu poftă de râsete și măceluri; titlul spune (aproape) tot despre acest remake al filmului omonim scris și regizat împreună cu Chris Siverston în 2001.


Cea de-a 3-a ediție a Festivalului de Film Horror & Fantastic „LUNĂ PLINĂ”, primul festival din România dedicat exclusiv cinema-ului de gen, va avea loc în perioada 23-27 iulie 2014, la Biertan, în județul Sibiu.

Restul selecției, titlurile din competiție și celelalte evenimente speciale vor fi anunțate în săptămânile ce urmează. Toate detaliile despre transport și cazare se găsesc pe site: www.lunaplinafestival.ro.

Abonamente: http://biletmaster.ro/ron/Event/47001406/Abonament-23-27-iulie

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc.
Cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei, Primăria Biertan.
Sponsor oficial: TV 1000

Sponsor: Silva

Medias Central European Film Festival (MECEFF) 2014



Cea de-a patra ediţie MECEFF – Mediaş Central European Film Festival, unicul festival din România consacrat cinematografiilor ţărilor vecine cu România, din aşa zisul perimetru al „Europei Centrale”, va avea loc la Mediaș, județul Sibiu, în perioada 31 August - 6 septembrie.
 
După trei ediții (2011, 2012, 2013) ce s-au bucurat de mult succes – peste 50.000 de spectatori și 400 de invitați (regizori, actori, scenariști, critici de film, distribuitori, alți specialiști din cinematografie, jurnaliști), cea de-a patra ediție își propune, deopotrivă, să confirme dar și să continue în același spirit: peste 40 de filme de lungmetraj, scurtmetraj şi documentar, din cele șapte țări central-europene (Cehia, Slovacia, Slovenia, Austria, Ungaria, România, Polonia) și nu numai.
 
La fel ca anul trecut, și competiția celei de-a doua ediții MECEFF va fi formată tot din șapte filme, toate câştigătoare ale premiilor naționale anuale acordate de fiecare dintre țările participante Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria, România, Polonia şi Slovenia. Pe lângă secțiunea competitivă, dublată de o selecție de titluri de marcă produse în țările din spațiul Europei Centrale, MECEFF 2014 propune o serie de evenimente speciale, dintre care amintim programul axat pe țara invitată specială a acestei ediții, Spania, sau selecția președintelui festivalului, domnul Radu Gabrea.
 
MECEFF – Mediaş Central European Film Festival este organizat de Ecran Cinema Management, Primaria Municipiului Mediaş prin Direcţia Pentru Cultură, Ministerul Culturii, CNC, Regiunea Tarnavelor
 
Coproducător: TVR
 
Website: www.meceff.ro
Facebook: http://www.facebook.com/#!/MeCEFF
 
Parteneri principali: Luxten, Kromberg & Schubert
 
Suporteri: BACHMANN, Federatia Comunităților Evreiești din România, Ambient.
 
Cu sprijinul: Institutului Maghiar din București, Institutului Polonez din București, Ambasadei Republicii Slovace în România, The National Center for Jewish Film, Forumului Cultural Austriac, Ambasadei Republicii Slovenia în România, Centrului Ceh, Institutului Cervantes din București.
Parteneri media: Cinemagia, Film New Europe, CinemaRx, Liternet, Cinefan, Film Reporter, Blog de Cinema, România Pozitivă, ArtActMagazine, Studentie.ro, Observator Cultural

Expoziția „Afișul Polonez de Jazz”

Cea de-a treia ediție Bucharest Jazz Festival începe marți, 1 iulie, de la ora 18:00, la Hanul Gabroveni, viitorul sediu ARCUB. În cadrul evenimentului de deschidere se va vernisa și expoziția dedicată uneia dintre cele mai mari colecții private din lume, având ca temă Afișul polonez de jazz, care va putea fi vizitată pe perioada întregii veri, până pe 31 august.
Expoziţia de afiş polonez de jazz, care va fi prezentată în spaţiul expoziţional Hanul Gabroveni conţine 72 de afişe din perioada 1956-2013. Afişele fac parte din colecţia domnului Krzysztof Dydo, unul dintre cei mai mari colecţionari şi excelenţi cunoscatori ai afişului polonez. Krzysztof Dydo va participa la vernisajul expoziţiei.

De la sfârşitul anilor '50 ai secolului trecut, Polonia s-a făcut remarcată pe tot globul pentru arta afișului, care a devenit aproape o specialitate națională, datorită unor graficieni extrem de talentați precum Henryk Tomaszewski, Józef Mroszczak, Jan Młodożeniec, Waldemar Świerzy, Jan Lenica, Franciszek Starowieyski, Eugeniusz Get-Stankiewicz și mulți, mulți alții. Ani la rând, niciun film, concert, festival, spectacol de teatru sau de operă ori eveniment public nu era prezentat fără să fie însoțit de un afiș artistic. În anul 1966, în Polonia a fost organizată Prima Bienală Internațională de Grafica Afișului, care a rămas pentru multă vreme cel mai prestigios eveniment de acest gen din întreaga lume, iar în anul 1968 s-a deschis în Varșovia primul Muzeu al Afișului. Datorită noilor generații de artiști, arta afișului rămâne înfloritoare în această țară, fiind, așa cum a fost de altfel dintotdeauna, un comentariu și o interpretare artistică a societății. Începând cu anul 1960, muzica a devenit una dintre temele principale ale lucrărilor artiştilor polonezi.

Domnul Krzysztof Dydo (n. 1945) a început să colecţioneze afişe în anul 1960, în perioada de vârf a Şcolii Poloneze de Afiş. Începând cu anul 1975, organizează expoziţii cu lucrări din colecţia sa, intitulată Dydo Poster Collection. În momentul de faţă colecţia lui conţine 20 000 de afişe, în cea mai mare parte afişe culturale ale artiştilor polonezi din perioada 1945-2013. În anul 1985 a deschis la Cracovia o galerie de afiş, care este acum cunoscută în întreaga lume. Colaborează cu nenumarate instituţii culturale, cinematografe, teatre şi galerii de artă, dar şi cu muzee şi colecţionari de afişe din întreaga lume.

God si Bloodway se alatura METALHEAD Meeting 2014 bis

Trupele GOD si Bloodway completeaza afisul editiei de toamna a METALHEAD Meeting 2014, line-up festivalului fiind, in acest moment, final. Cele doua trupe vor urca pe scena alaturi de PARADISE LOST, Finntroll, Hatesphere, Profane Omen si Tiarra, in data de 27 septembrie, la Arenele Romane din Capitala.
 
Va reamintim ca in data de 1 iulie se incheie perioada de presale, in care se pot cumpara bilete la pretul 65 lei Acces General, respectiv 80 lei Golden Circle.
 
Organizatorii sunt incantati ca au reusit sa definitiveze line-up-ul festivalului inca in perioada de presale, astfel incat fanii sa isi poate cumpara bilete ieftine, stiind deja toate numele de pe afis!
 
Despre GOD
GOD - cea mai veche trupa de barbarian folk metal din regiunea Moldovei - este printre putinele care se arata dornice de a celebra mostenirea si traditiile stramosilor ei.
Fie inspirati de vitejia maretilor daci, sau alimentati de spiritul voievozilor de altadata, muzica celor de la GOD zugraveste in versuri tablouri de pe campul de lupta si comemorareaza figuri istorice din timpuri de legenda.
Debutul entuziast, prestatiile merituoase, talentul si compozitiile celebre de acum, s-au concretizat in scoaterea pe piata a 6 promo-uri si 5 albume. Ultimul EP, intitulat “Zal Mox” si realizat in primavara acestui an, s-a bucurat de succes in cadrul turneelor intreprinse, precum si in mediul online, in timp ce Forefathers” se afla in lucru. Aceste materiale, pe langa cele precedente, reprezinta esenta concertelor live sustinute de trupa.
Hoarda celor de la GOD soseste la METALHEAD Meeting 2014 bis, unde promite un concert de zile mari!
https://www.facebook.com/GODtheHorde
 
Despre Bloodway
Bloodway s-a nascut in iulie 2013, din dorinta a trei muzicieni - Costin Chioreanu (chitara, voce), Alex Ghita (tobe) si Mihai Andrei (bass) de a combina experienta acumulata in trecut, cu pasiunea de a-si depasi granitele expresivitatii artistice.
Impreuna cu producatorul/inginerul de sunet Marius Costache, Bloodway au intrat in Noiembrie 2013 in Next Dog Studio pentru a inregistra materialul de debut, intitulat "Sunstone Voyager and the Clandestine Horizon" , care a fost scos pe piata sub forma de cd, de I, Voidhanger Records pe 27 Februarie 2014. Lansarea a fost acompaniata de primul concert al trupei, ce a avut loc in aceeasi zi, in clubul Question Mark din Bucuresti.
Elemente black, doom, avant-garde, death metal, progressive si psihedelic se imbina armonios intr-o poveste intunecata, a carei personaj principal este o entitate ce calatoreste prin lumi stranii, in dorinta sa de a intelege Universul.
Grafica discului de debut, semnata de acelasi Costin Chioreanu (voce, chitara) a fost prezentata deja in 4 expozitii oficiale ale artistului (Olanda - Tilburg/Roadburn Festival, Italia - Milano/Santeria, Cluj - Tiff Festival, Franta - Clisson/Hellfest).
Bloodway vor prezenta in cadrul METALHEAD Meeting 2014 Bis un show ce va contine integral discul de debut "Sunstone Voyager and the Clandestine Horizon" plus 3 piese noi, dintre care 2 in premiera!
https://www.facebook.com/bloodways
 
Biletele pentru METALHEAD Meeting 2014 bis sunt in vanzare pe www.iabilet.ro iar bilete fizice gasiti in reteaua IaBilet (Magazinele UMAN, Senia si Perfect Tour: www.iabilet.ro/retea) precum si pe www.eventim.ro, www.myticket.ro si www.bilete.ro si in retelele Eventim si Myticket (Diverta, Humanitas, Magazinul Muzica, Mag. Vodafone si Orange etc..)
 
Organizatorii ofera publicului o perioada de presale, care se va incheia in data de 1 iulie. Pana la aceasta data, biletele pot fi cumparate la preturile de 65 lei Acces General si 80 de lei Golden Circle. Pentru fiecare categorie, au fost puse in vanzare cate 100 de bilete, la pret redus.
Dupa data de 1 iulie, biletele vor avea urmatoarele preturi:
- 80 de lei Acces General si 110 de lei Golden Circle (pana pe 1 august)
- 100 de lei Acces General si 130 de lei Golden Circle (pana pe 1 septembrie)
- 120 de lei AG si 150 de lei Golden Circle (pana pe 27 septembrie si la intrare)

METALHEAD Meeting 2014 bis este un eveniment oferit de Ciuc Premium si Monster Energy !
Recomandat de Rock FM si Sunete.
Facebook Event: www.fb.com/events/543508989081667/

Premiera reluare Love Bus la Independent Union


Luni, 30 iunie, de la ora 19:30, Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române prezintă, în prezenţa realizatorilor, a doua avanpremieră a filmulului-omnibus LOVE BUS: CINCI POVEŞTI DE DRAGOSTE DIN BUCUREŞTI (România, 2014), cu regia semnată de Roxana Andrei, Mihai Mincan, Florin Babei, Constantin Radu Vasile şi Andrei Georgescu. Producătorii filmului sunt Paul Negoescu, Radu Stancu şi Gabriela Suciu. LOVE BUS este o producţie Papillon Film, în coproducţie cu De Film şi Atelierul de Film UNATC.

Evenimentul este al nouălea din seria „Independent Union”, iniţiată în februarie a.c. la Cinemateca Union şi menită a promova producţia cinematografică independentă din România. La solicitarea publicului, care a umplut până la refuz Sala Union la prima avanpremieră a filmului, de pe 29 mai, s-a decis reluarea proiecţiei în cadrul programului „Independent Union”.

LOVE BUS este un film-omnibus format din cinci episoade prezentând fiecare câte o poveste de dragoste care se petrece într-un cartier al Bucureştiului. Filmul a fost turnat în regim independent, cu studenţi proaspăt absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, şi reprezintă debutul lor, colectiv, pe marile ecrane.

Datele celor cinci episoade ale filmului:

Episodul 1: IANCULUI
Scenariu și regie: Roxana Andrei
Cu: Ada Galeş, Cătălin Jugravu, Andrei Ion, Tania Popa
Imagine: Mihai Marius Apopei
Montaj: Andreea Dănilescu
Sunet: Ștefan Matei
Sinopsis:
Alexandra are 20 de ani și un singur scop: să se împace cu fostul ei iubit, indiferent de riscurile la care se expune sau de oamenii pe care-i rănește.

Episodul 2: DRUMUL TABEREI
Regie: Mihai Mincan
Scenariu: Mihai Mincan, Cristian Delcea
Cu: Andrei Seuşan, Iulia Ciochină
Imagine: George Chiper-Lillemark
Montaj: Dragoș Apetri
Sunet: Vlad Voinescu, Filip Mureşan
Sinopsis:
București, România – Fairbanks, Alaska. 27 de zile cu mașina. 25 de ore cu avionul. O secundă cu gândul.

Episodul 3: UNIRII
Regie: Florin Babei
Scenariu: Florin Babei, Roxana Mocanu
Cu: Bogdan Zamfir, Cătălina Crişan, Issabela Yang, Nicolas Teodorescu
Imagine: Alex Brendea
Montaj: Florin Babei
Sinopsis:
La o petrecere de adolescenți, Bobo încearcă să-și convingă iubita virgină să se culce cu el, dar Cătălina nu se simte pregătită şi îl refuză. Mai târziu, cei doi își vor găsi alinarea în brațele altora.

Episodul 4: TINERETULUI
Scenariu și regie: Constantin Radu Vasile
Cu: Carla Teaha, Ştefan Mircea
Imagine: Victor Ionichi
Montaj și sunet: Constantin Radu Vasile, Alin Constantin
Sinopsis:
Ștefan se reîntâlneşte cu o fostă colegă de liceu. Cei doi se plimbă împreună prin parc şi decid să se revadă mai pe seară. După ce îşi cumpără droguri, el ajunge acasă şi află că ea a murit într-un accident.

Episodul 5: CIŞMIGIU
Regie: Andrei Georgescu
Scenariu: Andrei Georgescu, Paul Negoescu
Cu: Alec Secăreanu, Victoria Răileanu
Imagine: Adrian Coclușneanu
Montaj: Sebastian Plămădeală
Sunet: Tiberiu Popa
Sinopsis:
George și Andreea sunt un cuplu relaxat. Într-o zi, Andreea găsește în baia lui George un ulei de masaj, a cărui apariție George nu o poate explica.

Vă aşteptăm!

Parteneri media ai Cinematecii Române: Radio România Cultural, Observator cultural, Tabu, Cinemagia, CinemaRx, Port.ro, Urban Things – Chestii Urbane, Bucuresteni.ro, Calendar Evenimente, COOPerativa Urbană, CentrulVechi.com, OrasulVechi.ro, Filme-carti.ro, GazetaLibera.ro, BlogDeCinema.ro, AaRC.ro, SemneBune.ro, Feeder.ro.

Pentru mai multe informaţii:
cinematecaromana@gmail.com
www.anf-cinemateca.ro
www.facebook.com/pages/Cinemateca-Română-Pagina-oficială/404750289652215
www.facebook.com/cinemateca.romana