Anim'Est 2014: 18 scurtmetraje in competitia romaneasca



Scopul principal ale Asociaţiei Estenest, organizatoarea Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, este acela de a creşte industria filmului de animaţie în România. Platforma educaţională a festivalului, Animation Worksheep, atelierul intensiv de animaţie ce a ajuns, în 2014, la a patra ediţie, creşte de la an la an, şi le pune la dispoziţie tinerilor animatori contextul necesar pentru a face primii paşi într-un domeniu în plină dezvoltare. 

Efectele pozitive ale componentei educaţionale tot mai pregnante ale festivalului sunt dovedite, cu fiecare ediţie Anim’est, de numărul tot mai mare de animaţii româneşti înscrise în competiţie. O  mare parte dintre cei peste 50 de absolvenţi ai Animation Worksheep activează, astăzi, ca animatori, şi îşi pot pune cunoştinţele în practică în studiouri dedicate. 

Anul acesta, la cea de-a noua ediţie a festivalului, 18 scurtmetraje vin să demonstreze revigorarea filmului românesc de animaţie. Foşti absolvenţi ai Animation Worksheep se întorc la Anim’est cu cele mai noi proiecte din portofoliu: Ana Maria Lemnaru înscrie animaţia stop motion Bread, după participarea din 2012 cu A fost odată un copil, Valeriu Căliman revine, după Legacy (2010), cu scurtmetrajul 2D digital Cum s-a inventat..., Corin Iftodi participă cu 3D Robot Love, după Mobilfonul din 2012, iar Laurenţiu Popa revine, după prezenţa din 2013 cu Priveghiul, cu o nouă animaţie, Viu, o frumoasă interpretare a poeziei Tangentă, scrisă de Eugène Guillevic.

Şi alte prezenţe în competiţia românească de anul acesta le vor fi familiare publicului. Andrei Sopon înscria, anul trecut, Becoming, singurul film ce concura atât în competiţia naţională, cât şi în Balkanimation, iar la ediţia din 2012 participă cu CHI-KEN, o animaţie 2D cadru cu cadru despre un erou atipic ce pătrunde într-un templu magic pentru a recupera un obiect misterios. Klára Balázs înscrie anul acesta Corpo, o animaţie despre descoperirea trupului și convenţiile sociale presante, după participarea din 2011 cu Dansul. Andreia Dobrotă are deja o istorie bogată de participări la ediţii anterioare ale festivalului: după Moits, selectat în competiţia de Videoclip & Advertising în 2009, şi scurtmetrajele Mad World (2010) şi Unarte (2012), anul acesta revine cu Get Happy or Get Out, o poveste animată despre D, unul dintre ultimii oameni triști dintr-o lume de oameni fericiţi. După Uşor poate oricine, povestea animată a Tăşuleasa Social, proiectată în premieră în cadrul competiţiei naţionale la Anim'est în 2012, Paul Mureşan înscrie Pui de somn, o animaţie 2D ce invită publicul la o călătorie spre locul de joacă ascuns al minții.

Seria producţiilor româneşti e completată de o proiecţie specială în afara competiţiei: Obeliscul, în regia lui Ion Truică, un senior al animaţiei româneşti, cu scenariul semnat împreună cu Laurenţiu Damian, regizor şi scenarist român şi de asemenea, preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România.  

Câştigătorul Premiului pentru Cel mai Bun Film Românesc, oferit de Institutul Cultural Român, va fi decis de un juriu alcătuit din Laurenţiu Damian, Lana Taknosa Nikolic, profesor şi coordonator de studenţi la prestigioasa şcoală Animation Workshop şi Yiorgos Tsangaris, director artistic al festivalului Animafest Cyprus şi profesor de arte frumoase la Universitatea din Nicosia.

Competiţia românească va fi proiectată miercuri, 8 octombrie, de la ora 20.30, şi în reluare joi, 9 octombrie, de la ora 14.30, la Cinema Elvira Popescu. Biletul de acces la proiecţie este de 13 lei şi poate fi achiziţionat online, pe www.eventbook.ro, precum şi din cinematografe, în timpul festivalului.

Competiţia românească:

Lumen Ambrosia – dir. Adrian Manolescu

Bread – dir. Ana-Maria Lemnaru

Corpo / Bodies –dir. Klara Balazs 

The Space Boy and Space Dog – dir. Andrei Nicolae 

Cum s-a inventat… / How it was invented –dir. Valeriu Căliman

Get Happy or Get Out –dir. Andreia Dobrotă

A szegénylegény és a kígyó  / The Poor Boy and the Snake / Copilul cel sărac şi şarpele –dir. Búzás Anna

Povestea drumului / Story of the Road –dir. Nina Mihăilă

Pui de somn / Baby Nap –dir. Paul Mureşan

Robot Love –dir. Codrin Iftodi

Lepkegyűjtő / The Butterfly Collector / Colecţionarul de fluturi - dir. Nagy Orsolya

Lucky – dir. Alexandra Botău

Scindare / Splitting (up) –dir. Cristina Crişu

Chi-ken –dir. Andrei Sopon

The Silver Wolf / Lupul argintiu –dir. Daniel Djamo

Cum s’a făcut lumea /How the World Was Made –dir. Maria Brudaşcă

Viu / Alive –dir. Laurenţiu Popa

The Never Presence –dir. Mircea Purdea

Cea de-a noua ediţie Anim’est va avea loc în perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio şi Elvire Popesco şi la Re:Animation Hub.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei pan europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n'est, cu sprijinul Uniunea  Cineaştilor din România, Centrul Naţional al Cinematografiei și Ministerul Culturii.

Re:animator: Jameson

Parteneri: Groupama Asigurări, Opel, Avis, HBO, SeniorHyper, Noumax, F64, Ogilvy, Mindshare, Bucate pe Roate, Romania Casting Call, Idilis, DJ Superstore, Les Ateliers Nomades

Partener de monitorizare: mediaTRUST

Recomandat de Kiss FM

Cristian Mandeal a deschis stagiunea Royal Philharmonic Orchestra la Cadogan Hall (Londra)



Pe 23 septembrie 2014, în Cadogan Hall (Londra), a avut loc deschiderea stagiunii 2014/15 pentru Royal Philharmonic Orchestra, printr-un concert de excepție sub bagheta dirijorului român Cristian Mandeal, alături de violinista Tianwa Yang. Din program au făcut parte Beethoven - Egmont Overture, Brahms - Violin Concerto și Franck Simfonia în re minor.
 
Jurnalistul britanic Evan Dickerson afirmă, într-o cronică din publicația muzicală musicOMH, că Mandeal a dirijat Uvertura la opera Egmont, de Beethoven, cu o deosebită încărcătură dramatică, iar Adagio-ul lui Brahms, a fost intrepretat de către Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta lui Mandeal, cu  o sensibilitate unică. De asemenea, dirijorul român a impresionat și prin dirijarea Simfoniei în re minor, de César Franck, prin mişcări de deschidere impunătoare și puternice. Puteți citi cronica lui Evan Dickerson accesând acest link - http://bit.ly/1wTGzrL.
 
Concertul de la Londra a fost organizat ca urmare a succesului repurtat în cadrul Festivalului Internațional George Enescu", din 2013, când Cristian Mandeal a dirijat Royal Philharmonic Orchestra într-un concert alături de Corul Academic Radio (dirijor Dan Mihai Goia), Corul de Copii Radio (dirijor Voicu Popescu).  Din programul acelei seri de Festival au făcut parte G. EnescuCapriccio pentru vioară şi orchestră (orchestraţie de Cornel Ţăranu după schiţele compozitorului), solist Dmitry  Sitkovetsky – vioară și G. MahlerSimfonia nr. 3, solist Jennifer Johnston – mezzo-soprană.
 
ARTEXIM, instituţie publică subordonată Ministerului Culturii, organizează Festivalul şi Concursul Internaţional “George Enescu”, turnee de spectacole în strainătate pentru institutiile artistice din România şi evenimente pentru promovarea tinerelor talente peste hotare.

International Tattoo Convention Bucharest 2014 - cel mai mare eveniment din Romania dedicat tatuajelor



Daca ai curaj si vrei sa-ti faci un tatuaj, intra acum pe website-ul oficial al evenimentului, alege-ti un artist si contacteaza-l pentru programare, apoi vino in weekendul 10-12 octombrie la Turbohalle si profita din plin de zilele conventiei: Tatuaje, Piercing, Freak Show-uri, suspendari corporale, concerte si multe alte evenimente. Ai de ales intre 100 de artisti profesionisti participanti la cea de-a cincea editie a Conventiei de Tatuaje de la Bucuresti.
 
Vedetele conventiei, Gaby & Victor Peralta zboara din Argentina pentru a se intalni si a zdruncina cultural publicul conventiei de la Bucuresti. Din Venezuela revine Emilio Gonzalez, insotit de aceasta data de America Norono Orea, un model de frumusete feminina aflata in completarea celui mai excentric artist sculptor de trupuri umane, unul dintre putinii artisti din lumea modificarilor corporale neconventionale care a studiat medicina si a aplicat-o in arta. Pentru publicul major si tare de inima, invitatii vor organiza demonstratii si freak-show-uri impresionante, vor suspenda voluntari din public folosindu-se de pielea acestora si vor releva multe secrete bine pastrate din tainele antice, tribale.
 
In zilele noastre publicul conventiilor de tatuaje s-a diversificat, organizatorii s-au adaptat si au construit un program alternativ pe masura, cu proiectii de film si variate concerte, de la hip-hop cu Sisu, El Nino si invitatii lor, concerte de pian, si DJ set-uri dub, rock si pop. In premiera absoluta la Conventia de Tatuaje, in acest an vor promova Romanian Folk Dances, o abordare ceruta de artistii straini invitati. Nu va lipsi din program incendiarul show erotic marca Kennya & Jessica si activarea Comunitatii Barbosilor si Mustaciosilor din Romania printr-un concurs tematic. Fetele curajoase sunt asteptate pe facebook pentru a se inscrie in preselectia Miss Tattoo Convention Bucharest 2014.
Programul final va fi publicat in curand pe tattooconvention.ro si pe facebook.
 
Abonamentele simple sunt disponibile in avans la pretul de 30 lei in retelele MyTicket si Eventim. Incepand din acest an, organizatorii ofera si abonamente VIP care contin tricoul oficial International Tattoo Convention Bucharest 2014, lanyard personalizat cu ecuson VIP, acces special la sesiunile de Meet&Greet cu artistii invitati si activarile acestora, plus invitatie la after-party-ul oficial al conventiei, pachet disponibil la pretul de 100 lei. In zilele evenimentului vor putea fi achizitionate de la intrare abonamente la pretul de 40 de lei si bilete simple de zi cu 10 lei inainte de ora 18:00 si 20 lei pana la ora 23:00.
 
Un eveniment organizat de Next Level Tattoo in colaborare cu Asociatia Tattoo and Piercing Romania si UETA - United European Tattoo Artists.

Soundcase@ExpiratOtherSide incepe joi 2 octombrie cu Alexandru si Leo

SOUNDCASE@OtherSide, joi 2 octombrie, cu Leo și Alexandru
DEAD DISCO of a THURSDAY’S CHILD
Joi 2 octombrie, 

Leo şi Alexandru îţi dau în avans muzica pe care se va dansa la vară, iar noi îţi pregătim băuturi în cantităţi duble, 0,6 litri la preţ de 0,3 litri, toată noaptea. 
Te așteptăm în OtherSide cu playlist-urile întinse pline de delicatese Indie, Post-Punk, Britpop, Electro Synth, Dream Pop samd. De la noi din ţară sau de la ei. Fără compromisuri!
Pe Leo îl ştii de la evenimentele mari din capitală şi ca trendsetter alternativ sau susţinător înfocat al noilor talente, de vreo 15 ani. Ştie cu muzica pe val, înainte să ajungă pe val şi a urcat pe scenă cu Placebo, Editors, Hurts, Suede sau Ian Brown, printre alţii.
Pe Alexandru îl ştii de când îşi făcea veacul la Radio Guerrilla, mai exact Logout şi Guerrilive - mai tânărul lor coleg obsedat de muzică, actual COOPerativist Urban, unde dă cu pixul în special despre muzica de afară. Are 24 de ani şi visează la reuniunile Oasis şi The Smiths.

Se intră liber, 
se iese cu mintea liberă.

Event FB - www.fb.com/events/276108379265075

Ora: 22:00
Accesul prin Expirat.
King Size Drinks toată noaptea.
www.expirat.org

www.facebook.com/expirat.otherside

Inscrieri la singurul curs de dans scotian din Romania



Cel mai prietenos dans, dansul scotian este mai curand un joc de imbunatatire a memoriei si socializare in care greselile si picioarele stangi sporesc zambetele si atmosfera specific fericita creata in jurul lui.
 
Manierat și plin de energie, politicos dar distractiv, dansul scotian este un antrenament al mintii și al corpului, un dans fara partener și fara nevoie de cunoștinte in materie de dans. 
Este un dans de grup, de socializare si necompetitiv, aspecte care il diferentiaza de dansul irlandez cu care este frecvent confundat. Este despre oameni si comunitate si se adreseaza celor care vor sa rada si sa se relaxeze prin miscare dincolo de tehnica si reguli de urmat.
 
Alina Petrisan, initiatoarea cursurilor de dans scotian in Romania, anunta cu bucurie deschiderea sezonului 2014 – 2015, ce contine 7 module. Un modul se intinde pe o perioada de 5 saptamani si este structurat in patru sedinte plus eveniment final deschis pentru oricine vrea sa vada, sa simta sau sa incerce dansul si spiritul scotian.
Odata inscris, primesti titulatura de danscotian, apoi carnetul danscotianului in care aduni amintiri si carduri colorate cu puncte in baza carora esti rasplatit la evenimentele de final de modul cu diverse cadouri specifice culturii celtice.
 
Iata cum este atmosfera din sala de dans (video Youtube): https://www.youtube.com/watch?v=4sQvC16voAs
 
Inscrierile pentru primul modul al sezonului 2, care incepe marti, 7 octombrie 2014, se fac prin mail catre goingap@alinapetrisan.ro sau la 0721.515.548.
 
Cursurile au loc in fiecare marti, incepand cu ora 19, la Dance AP Studio (Str. Cameliei, nr. 39 - zona Gara de Nord - Piata Matache, Bd Uranus, sector 1, Bucuresti).

Tariful pentru un modul variaza intre 90 lei si 170 lei, in functie de fidelitate, cu reduceri pentru elevi si studenti si cu preturi preferentiale pentru cei care se inscriu pentru prima data la cursul de dans scotian.

Durata unei clase: 90 - 100 min.
Harta si detalii pe https://www.facebook.com/danceapstudio?fref=ts

Ne gasiti pe Facebook https://www.facebook.com/dance.scottish
Si pe site https://www.alinapetrisan.ro/scottish
Contact: goingap@alinapetrisan.ro / 0721. 515. 548

_ _
Dance Scottish este predat in Romania de Alina Petrișan, un antrenor de dans, aparte. 
Dupa 9 ani de dans sportiv de performanta, in 2010, la 26 de ani, Alina a luat pentru prima data contact cu dansul scotian si s-a indragostit de veselia lui si intreg spiritul sau, astfel ca in fiecare vara de atunci viziteaza Scotia si danseaza la Scoala de vara din St Andrews. In 2013, reprezentatia de dans a grupului din care a facut parte si povestea visului ei de a pune bazele comunitatii de dans scotian in Romania au fost incluse in documentarul celor de la BBC despre aniversarea a 90 de ani de RSCDS.
 
RSCDS (Societatea Roiala de Dans Scotian din Marea Britanie) despre Alina Petrișan – dupa cea de-a treia vizita a ei in Scotia, St Andrews la Summer School :
”In July Alina was one of nine South Wales Branch members to attend Summer School. Not only did Alina herself having an enormously enjoyable time, but she also packed a stupendous amount of action and of learning into her week. Alina not only attended morning classes at Advanced Level and social dancing in the evenings but also participated in further optional sessions on “Teaching Skills – Children” and “Party & Social Dances”, as well as submitting herself to a personal critique of her dancing. To cap it all, she also attended a Highland class, and was one of four dancers performing the sword dance in the Highland demonstration at the prestigious Younger Hall event on the Thursday evening.”

(Alison Jackson – RSCDS Teacher for South Wales Branch)