Love Story - Festivalul Filmului de Dragoste, Brasov, 9 - 15 februarie



În perioada 9 – 15 februarie, la Cinemateca Patria din Brașov, va avea loc prima ediție a Festivalului Filmului de Dragoste – Love Story.
În cadrul festivalului vor rula 9 lungmetraje, printre care și celebrul film al lui Arthur Miller, Love Story (SUA, 1970), de la a cărui premieră se aniversează 45 de ani. Proiecția va avea loc sâmbătă, 14 februarie, de Valentine’s Day, iar intrarea pentru cupluri va fi liberă.

Filmele care vor rula în cadrul LOVE STORY – FESTIVALUL FILMULUI DE DRAGOSTE sunt:

Iubire/ Amour (Franța, 2012)
Regia: Michael Haneke
Cu: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert
Georges și Annes sunt doi oameni de peste 80 de ani care formează un cuplu. Amândoi au fost profesori de muzică, sunt culți și cultivați, iar de când sunt pensionari trăiesc în străinătate împreună cu fiica lor, Eva, care are și ea o carieră în domeniul muzicii. Atunci când, într-o zi, Anne suferă un atac cerebral care îi paralizează o parte a corpului, dragostea ce uneşte acest cuplu în vârstă va fi pusă la încercare.
În 2013 filmul a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, Globul de Aur pentru cel mai bun film străin și Palme dOr la Festivalul de la Cannes 2012.

Paradisul spulberat/ The Broken Circle Breakdown (Belgia, 2012)
Regia: Felix Van Groeningen
Cu: Veerle Baetens, Johan Heldenbergh, Nell Cattrysse
Elise și Didier se îndrăgostesc la prima vedere, deși sunt diferiți. El este un ateu romantic, ea este credincioasă și pragmatică. Atunci când fiica lor se îmbolnăvește grav, iubirea lor va fi pusă la încercare.
Nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.
Adèle: Capitolele 1 şi 2 La Vie  (Franța, 2013)
Regia: Abdellatif Kechiche
Cu: Adèle Exarchopoulos, Léa Seydoux
Adèle (Adèle Exarchopoulos) are 15 ani şi un lucru îl ştie sigur: fetele ies cu băieţi. Însă viaţa ei se schimbă complet în momentul în care o întâlneşte pe Emma (Léa Seydoux), o tânără cu părul vopsit în albastru. Emma îi va permite lui Adèle să descopere dorinţa, să înceapă să-şi asume condiţia de femeie şi de adult. Sub privirile celorlalţi, Adèle se maturizează, se caută, se pierde şi se descoperă.
Film distins cu Palme d'Or și premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes 2013.

Love Bus: cinci poveşti de dragoste din Bucureşti (România, 2014)
Regia: Roxana Andrei, Mihai Mincan, Constantin Radu Vasile, Andrei Georgescu, Florin Babei
“Love Bus” este un film omnibus format din cinci episoade separate, având fiecare câte o poveste de dragoste care se petrece în câte un cartier al Bucureștiului. Filmul a fost turnat în regim independent, cu studenți și proaspăt absolvenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale” și reprezintă debutul lor, colectiv, pe marile ecrane.

Pielea în care trăiesc/ La Piel Que Habito (Spania, 2011)
Regia: Pedro Almodóvar
Cu: Antonio Banderas, Elena Anaya, Marisa Paredes
După ce soția lui a murit arsă într-un accident de mașină, dr. Robert Ledgard, un chirurg plastician eminent, a devenit interesat să creeze o nouă piele care ar fi putut să o salveze.  După 12 ani de cercetări, reușeste să cultive o piele care este un adevărat scut protector împotriva oricărui asalt. Pe lângă anii de studiu și experimente, Robert mai avea nevoie de 3 lucruri: lipsa de scrupule, un complice și un cobai uman.
Premiul BAFTA pentru un film în altă limbă decât engleza.
Vicky Christina Barcelona (SUA, 2008)
Regia: Woody Allen
Cu: Rebecca Hall, Scarlett Johansson, Javier Bardem
Două tinere din America, Vicky și Cristina își petrec vacanța de vară în Barcelona. Vicky este o tânără sensibilă care tocmai s-a logodit, în timp ce Cristina este o persoana căreia îi plac experimentele emoționale și sexuale.În Barcelona ele sunt atrase într-o serie de încurcături romantice neconvenționale alături de carismaticul pictor Juan Antonio și fosta sa soție Maria Elena.
Premiul Oscar și BAFTA pentru cea mai bună actriță în rol secundar - Penélope Cruz.

Love Story (SUA, 1970)
Regia: Arthur Hiller
Cu: Ali MacGraw, Ryan O'Neal, Ray Milland
Oliver Barrett IV, student și component al echipei de hochei la Harvard, o întâlnește pe Jennifer Cavalleri, studentă la Radcliffe, cu care va trăi o superbă poveste de dragoste. Decid să se căsătorească, dar tatăl lui Oliver, Oliver Barrett III, nu e de acord și îl dezmostenește. Timpul trece și, în încercarea de a avea copii, ei descoperă un crud adevăr.
7 nominalizări la Oscar și premiul pentru cea mai bună muzică – Francis Lai, plus 5 premii Globul de Aur.

Minciuni adevărate / De vrais mensonges (Franța, 2010)
Regia: Pierre Salvadori
Cu: Audrey Tautou, Sami Bouajila, Nathalie Baye
Într-o dimineaţă de primăvară, Emilie (Audrey Tautou) primeşte o scrisoare de dragoste anonimă, frumoasă şi inspirată. O aruncă la coşul de gunoi, dar peste puţin timp o ia înapoi. Îşi dă seama că asta poate fi calea de a o “trezi la viaţă” pe mama ei (Nathalie Baya), singură şi tristă după ce fusese părăsită de soţ. Fară să ezite prea mult, retrimite scrisoarea mamei sale. Emilie nu ştie însă că autorul ei este Jean (Sami Bouajila), timidul său angajat.

O afacere regală/ En kongelig affære (Suedia-Danemarca, 2012)
Regia: Nikolaj Arcel
Cu: Alicia Vikander, Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsgaard

O afacere regală este povestea adevărată a unui om obişnuit care câştigă inima reginei şi porneşte o revoluţie. Centrându-se pe un triunghi amoros uimitor dintre Christian al VII-lea - un rege din ce în ce mai nebun (Mikkel Boe Følsgaard), un idealist - Struensee (Mads Mikkelsen) şi tânăra, dar puternica regină Caroline Mathilda (Alicia Vikander), drama este povestea captivantă a unor idealişti curajoşi care riscă totul în căutarea libertăţii poporului, dar mai presus de toate, este povestea unei iubiri pasionale şi interzise care a schimbat o naţiune întreagă.
Ursul de Argint pentru cel mai bun actor - Mikkel Boe Følsgaard și pentru cel mai bun scenariu-Berlinale 2013
Nominalizat la Globul de Aur și premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.

Festivalului Filmului de Dragoste – Love Story  este un eveniment organizat de Asociația Culturală Fanzin în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov si Independența Film.
Parteneri: Optiplaza, Zizin – ape minerale naturale , Farmacom

50 de zile ramase pana la a 8-a editie One World Romania!

Festivalul international de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania ajunge anul acesta la cea de-a opta editie, care va avea loc la Bucuresti in perioada 16-22 martie.  Festivalul One World Romania este organizat de Asociatia One World Romania alaturi de Centrul Ceh Bucuresti si se bucura de sustinerea Programului Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung.

In 2015 motto-ul festivalului este „kino-maidan”, locul de unde pleaca privirile documentaristilor si catre care se intorc filmele lor – la Bucuresti, ca si la Sao Paulo sau la Kiev. Aruncam o privire asupra maidanelor de pe 5 continente si ii asteptam pe bucuresteni la proiectii si evenimente conexe sa discutam impreuna despre cateva dintre cele mai presante probleme ale societatii in care traim.

Ca si pana acum, filmele vor fi impartite in mai multe sectiuni tematice, printre care se numara: o sectiune despre „golanii” care revendica democratia tocmai acolo unde pare sa isi fi pierdut busola, una despre capitalismul salbatic instalat in fostele tari comuniste, o sectiune dedicata trecerii delicate de la adolescenta la maturitate etc. Spectatorii vor avea ocazia sa vada documentare nominalizate la premiile Oscar 2015, documentare romanesti noi si filme dintre cele mai surprinzatoare ca tratare si tema.

Pentru a ilustra cea de-a opta editie a festivalului One World Romania ne-au fost alaturi coregraful Paul Dunca si Centrul National al Dansului. Afisul festivalului este realizat de Ana Blidaru.

Proiectiile din cadrul festivalului vor avea loc la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco si Muzeul National al Taranului Roman. Deschiderea oficiala a festivalului va avea loc pe 16 martie la Cinema Pro. Biletele vor fi puse in vanzare pe site-ul Eventbook.ro, dar pana atunci, primii 50 de fani One World Romania pot achizitiona de aici abonamente la un pret special.

Ramaneti conectati la „kino-maidan” pentru a afla cele mai noi stiri despre singurul festival de film documentar dedicat drepturilor omului din Romania! Revenim cu vesti in curand!

Rudimental LIVE la Electric Castle 2015!



RUDIMENTAL, așa cum îi știm cu toții din prezențele lor la marile festivaluri din lume, vor umple, la propriu, scena Electric Castle 2015. Festivalul confirmă oficial, astăzi, o nouă premieră pentru România, în ediția ce se va derula între 25-28 iunie a.c., la Castelul Banffy aflat lângă Cluj-Napoca.

RUDIMENTAL LIVE, la Electric Castle înseamnă 11 artiști (MC, trompetă, clape, percuționiști, toboșar, chitariști, DJ, backing vocals), o combinație de muzicieni ce au creat stilul unic al proiectului, mereu în căutarea unor noi zone de experimentat. Tocmai dorința de a se autoexclude din orice clasificare, deși criticii n-au avut încotro și i-au denumit „o întâlnire a drum&bass cu muzica soul”, au făcut din Rudimental o trupă iubită de foarte mulți oameni cu gusturi muzicale foarte diferite. Succesul lor a fost unul rapid în Marea Britanie, de unde provine nucleul proiectului (producătorii Piers Aggett, Kesi Dryden, Amir Amor și Leon Rolle).”Feel the Love” le-a deschis calea în clasamente și spre cele mai importante festivaluri din Europa. Acestea sunt scenele pe care membrii grupului le preferă fiindcă sunt cele care le permit să prezinte proiectul în întreaga sa creativitate. “Waiting all Night”, “Free”, “Powerless”, niciunul din hit-urile Rudimental nu va lipsi din show-ul de la castel, iar trupa promite și materiale noi.

Pe Boiler Stage, îi vom vedea și pe cei de la SIGMA – mai exact producătorii britanici Cameron Edwards și Joseph Lenzie. Cei doi au păstrat Sigma ca pe un hobby pe durata facultății când s-au hotărât să facă din proiect job-ul lor de fiecare zi. În așteptarea BritAwards, unde au două nominalizări pentru cel mai mare hit al lor, “Nobody to Love”, cei doi se află, în prezent,la filmări în Austria pentru un video la cel mai recent single al lor, “Higher”.

Mult mai versați pe piața muzicii electronice pe care sunt prezenți de mai bine de 5 ani, Flight Facilities și-au făcut, în sfârșit, timp să scoată în 2014 primul lor album, „Down to Earth”, unde au o colaborare inclusiv cu Kylie Minogue. Aflați în plin turneu mondial de promovare al ultimului lor material discografic, vor fi, cu siguranță, o prezența exotică pe scena festivalului, alături de compatrioții de la The Cat Empire.

Experiența din 2013 la prima ediție a Electric Castle l-a impresionat atât de mult pe James Zabiela încât și-a propus să revină și nu oricum. Va fi o întreagă seară marca „Born Electric” la Dance Garden, label-ul pe care Zabiela îl conduce. Alături de James o vom vedea pe Ellen Allien, ca invitată specială, dar și pe Cardopusher împreună cu Pedram, parte a “Born Electric”. 
 
Despre ELLEN ALLIEN e suficient să spunem că și-a construit cariera pe două dintre cele mai puternice scene de dance din lume – Ibiza și Berlin. O regăsiți însă ca rezident în mari cluburi din întreaga Europă, publicul o cere și o place pentru stilul liber și dorința permanentă de a se reinventa. Ellen Allien este de toate – DJ, producător, manager de casă de producție, își gestionează singură imaginea, până și mesajele de pe tricourile care îi poartă numele îi aparțin.

Artiștii români au un loc lor foarte important pe scena Dance Garden. Celor deja confirmați li se alătură K!D CHRISS, MIHIGH, PRIKU, GESCU și BARAC

Dark Sky este un proiect născut în Londra din pasiunea pentru muzică electronică a trei prieteni (Matt Benyayer, Thomas Edwards și Carlo Anderson). Vor putea fi văzuți la The Mill, unde mixul lor de garage, grime și funky cu siguranță va fi foarte apreciat.

Alte confirmări la The Mill sunt: Ada Kaleh, Dual Shaman, Yvat, Yoon și WRK.

Electric Castle 2015 înseamnă déjà
Fatboy Slim, Netsky Live, Sub Focus, Parov Stellar Band, Nouvelle Vague, Cat Empire, Roni Size Reprazent, , The Subways, SIRIUSMODESELEKTOR, Dub Pistols , High Contrast, Pop Killers, Soom T, GUTS, Asian Dub Foundation, Dub Phizix, Benny Page,  Blomqvist Live, Vadim, Cosmin TRG, DC Breaks, Radikal Guru, D/R/U/G/S, Vakula, Eliphino, Subcarpați și Șuie Paparude, The Model, DJ Shiver, Synkro, Bambounou, French Fries, Pixelord, The Mad Proffesor & Brother Culture

și alți zeci de artiști pe care îi puteți descoperi pe  www.electriccastle.ro.

Bilete pentru festival pot fi achizitionate online prin aplicația specială ce poate fi descărcată de pe site-ul festivalului sau pe eventim.ro. Alte locații puteți găsi pe http://electriccastle.ro/en/tickets
Până în 4 februarie a.c., prețul unui abonament este de 229 lei.

Actorul Emilian Oprea, despre rolul lui Cristian Panait: „L-am abordat cu mare teamă”



Actorul de teatru Emilian Oprea este protagonistul unuia dintre cele mai așteptate filme românești ale anului, De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, care va avea premiera mondială în secțiunea Panorama Special, la cea de-a 65-a ediție a Festivalului de la Berlin (5 – 15 februarie), și va rula în cinematografe începând din 27 februarie. Acesta preia un rol dificil, cu mare încărcătură emoțională, inspirat de personajul real Cristian Panait, procurorul care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în timp ce ancheta un alt procuror. Presa a speculat intens, la acea vreme, că gestul său ar fi fost determinat de presiunile exercitate asupra sa, într-un sistem de justiție puternic influențat de politică.
 
Emilian Oprea a studiat atent cazul, imaginile apărute în presă și informațiile adunate de echipa filmului și s-a întâlnit cu cei care l-au cunoscut. „Am preluat rolul lui Cristian Panait cu mare responsabilitate și teamă. Pe lângă informațiile scrise pe care mi le-a pus la dispoziție Tudor Giurgiu, aveam nevoie să vorbesc cu cineva care a stat în preajma acestui om excepțional. Am reușit să mă întâlnesc cu trei persoane: o fostă studentă, o fostă iubită și un fost coleg procuror. Am luat din poveștile lor, am pus înăuntru și apoi am plecat să ducem lucrurile mai departe. Pentru mine, Cristian Panait e departe de a fi doar un rol și sunt extrem de onorat să îi pot duce povestea mai departe”, declară actorul despre primul său rol principal într-un lungmetraj de cinema.
 
Emilian Oprea joacă alături de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu. Pe 11 februarie, o parte din echipa filmului De ce eu? va lua parte la proiecția de gală de la Kino International, la Berlin, și se va întâlni cu jurnaliștii străini, în cadrul unei conferințe de presă.
 
Născut în 1977, la Bârlad, Emilian Oprea a studiat actoria la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, absolvind în 2001, la clasa profesorilor Cornelia Gheorghiu și Emil Coșeru. Din 2002, este actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, unde a jucat în peste 20 de spectacole, colaborând cu regizori precum Radu Afrim (Sufletul. Puncte de vedere, Omul pernă, Inimi cicatrizate, Adam Geist, Plaja), Victor Ioan Frunză, Istvan Szabó sau Radu Apostol. În 2015, va putea fi văzut și în Autoportretul unei fete cuminți (regia Ana Lungu), selecționat la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, și în noul film al lui Marian Crișan, Orizont, o versiune modernă a nuvelei „Moara cu noroc”, de Ioan Slavici. Emilian Oprea joacă și în noul scurtmetraj al lui Radu Potcoavă, Mesagerul.
 
De ce eu? reprezintă cea de-a doua selecție a regizorului Tudor Giurgiu la Festivalul de la Berlin, Legături bolnăvicioase fiind proiectat în Panorama în 2006. Loredana Novak și Tudor Giurgiu semnează scenariul filmului.
 
Sinopsis. Cristian este  un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.
 
Trailerul filmului: http://youtu.be/BDg5uPNhctw
Facebook: www.facebook.com/deceeufilmul 
 
De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA și SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.
În România, filmul va fi distribuit de Ro Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.

Hi Film Productions lansează trailerul AFERIM!



Cu două săptămâni înainte de premiera mondială de la Berlin, Hi Film Productions lansează trailerul pentru cel mai așteptat film al anului, “AFERIM!”.
 
Cel de-al treilea lungmetraj semnat de regizorul Radu Jude este singurul film românesc selectat în Competiția Oficială de la Berlinale 2015.
 
“AFERIM!” va avea premiera mondială pe 11 februarie urmând ca pe 6 martie să fie lansat în cinematografele din România.
 
“Posterul și trailerul de la “AFERIM!” nu sunt concepute ca niște unelte de marketing, ci ca un fel de extensii ale filmului. Am încercat să le gândesc pe ambele astfel încât componenta intertextuală a filmului să fie scoasă în evidență, mai ales pentru a aduce un omagiu câtorva modele. Astfel, posterul citează maniera ușor kitschoasă în care erau realizate posterele vechilor filme western. Iar prin trailer încerc, în pur spirit godardian, să omagiez câteva din operele și autorii care au însemnat enorm pentru mine în perioada de pregătire a filmului (și nu numai). Mai sunt multe altele omagiate discret în film, dar prefer să las spectatorilor plăcerea și bucuria de a le remarca”, a declarat regizorul Radu Jude.
 
Trailerul poate fi văzut aici:

 
“AFERIM!” este singurul film românesc selectat în Competiția Oficială a Berlinalei alături de producții precum “Queen of Desert” (regia Werner Herzog), “Taxi” (regia Jafar Panahi), “Knight of Cups” (regia Terrence Malick), “Eisenstein in Guanajuato” (regia Peter Greenaway).

Din distribuție fac parte: Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Șerban Pavlu,  Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani, “AFERIM!” în regia lui Radu Jude, este un un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

“AFERIM!” este o producție Hi Film, în coproducție cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films si cu participarea HBO România. Un film realizat cu sprijinul Cinema City, tocmai.ro, Timișoreana, MEDA, Dr Oetker, Aqua Carpatica, Libra Internet Bank și Fundația pentru o Societate Deschisă. Finanțat de Centrul Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene. Un proiect susținut de Eurimages.
 
Canal Facebook: https://www.facebook.com/aferimfilm