Comunitatea, un film de Thomas Vinterberg, inspirat din propria copilărie. Premiat la #Berlin2016



Comunitatea / The Commune / Kollektivet, în regia lui Thomas Vinterberg (The Hunt, Submarino, The Celebration), va avea premiera în cinematografele noastre pe 6 mai. Silver Bear pentru Cea mai bună actriță: Trine Dyrholm, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2016.
 
Filmul spune povestea unui cuplu adult care, odată mutat într-o casă foarte spațioasă din Copenhaga, decide să o împartă cu alte cupluri prietene, pentru a trăi împreună ca într-o comunitate mică. Filmul este portretul unei întregi generații de tineri idealiști și visători care, la un moment dat, se vor confrunta cu cruda realitate.

Durata: 110 min.

Comunitatea este o coproducţie Danemarca-Suedia-Olanda în care, chiar dacă nu sunteţi neapărat familiarizat cu filmografia nordică, îi veţi putea recunoaşte pe: Ulrich Thomsen (In a Better World, 2010; Mortdecai, 2015), Trine Dyrholm (In a Better World; 2010; A Royal Affair, 2012), Fares Fares (Zero Dark Thirty, 2012; Child 44, 2015) and Lars Ranthe (The Hunt, 2012).

Scenariul este scris de Thomas Vinterberg în colaborare cu Tobias Lindholm, același scenarist alături de care a lucrat și la celelalte două succese din ultimii ani: The Hunt, respectiv Submarino. Tobias Lindholm a regizat el însuși un film care a rulat și la noi, A Hijacking (2012).

Filmul este produs de de Zentropa Entertainments, compania lui Lars von Trier, cea mai mare casă de producţie din Scandinavia.


Vinerberg, despre propria copilărie într-o comunitate

Între vârsta de 7 și 19 ani, Thomas Vinterberg a experimentat el însuși o comunitate asemănătoare cu cea din film datorită părinților săi. ”A fost o perioadă absolut dementă, dar în același timp fantastică și plină de însuflețire. Nuduri la tot pasul, dar și bere, discuții academice, dragoste și drame personale”, își amintește el. ”Copil fiind, fiecare zi era o aventură. Era de-ajuns să părăsesc intimitatea dormitorului și să pătrund în zonele comune ale casei pentru a întâlni tot felul de situații care mai de care mai surprinzătoare, datorită ciudățeniilor diverse ale celor cu care locuiam. Dacă mă uit în urmă, a fost o perioadă plină de momente de aur dar și de situații absurde. Serile de cină în grup, pe care le aveam mereu în intervalul joi - duminică, se transformau de cele mai multe ori în petreceri monstruoase.”

Pe de altă parte, mica comunitate exersa mereu o democrație perfectă: ”Așa numitele ședințe de grup erau autoritatea supremă. Toate problemele apărute se discutau în grup. Îmi amintesc de momentul la care s-a stabilit că întreținerea ar trebui plătită proporțional, ca procent din venitul fiecăruia. Iar propunerea sinceră a venit chiar din partea celui care câștiga cel mai mult din grup”, spune Vinterberg.

”Să nu confundăm lucrurile…”, subliniază regizorul. ”Nu era genul de comunitate ca cele din America anilor 70, fie pe genul religios, sectant sau hipioți care o țin numai pe legume undeva pe la țară. Aici vorbim de profesori, oameni din televiziune, profesioniști. Spre exemplu, tata era un critic de film. Trăiau o viață perfect normală, atee, poate ușor stângistă. Dar nu era de tipul sex liber și droguri peste tot. Doar foarte mult optimism și spirit liber. Poate și puțin cam prea multe beri…”, își amintește Vinterberg.


Vinterberg & Lars von Trier, autorii manifestului Dogma 95

Thomas Vinterberg a absolvit Şcoala Daneză de Film în 1993. Pelicula sa de absolvire s-a numit Last Round şi era deja o primă dovadă a talentului său. Producţia a a fost premiată, una dintre distincții fiind o nominalizare la Oscar-ul pentru studenţi.

În 1995, Vinterberg împreună cu Lars von Trier au scris manifestul Dogme 95, o mişcare de avangardă în cinematografie, ale cărei reguli stipulau, printre altele, crearea de producţii bazate pe valorile tradiţionale ale povestirii, jocului actoricesc şi ale subiectului, fără a folosi tehnologii şi efecte speciale.

Primul său film (care se înscria în mişcarea Dogme 95) s-a numit Festen (The Celebration, 1998) şi a primit o serie de premii internaţionale, inclusiv Premiul Juriului la Cannes, precum şi “Cel mai bun film străin” din partea Los Angeles şi New York Film Critics.

Vinterberg a mai regizat două filme de limbă engleză: It’s All About Love (2003), cu Joaquin Phoenix, Claire Danes şi Sean Penn, şi Dear Wendy (2005), cu Jamie Bell. Apoi, o comedie în limba daneză: When a Man Comes Home (2007). Submarino (2010) a intrat în competiţie la Berlinala din 2010 şi a luat Nordic Council’s Film Award şi cinci premii Robert (premiile Academiei de Film din Danemarca, echivalentul danez pentru Oscar-urile americane), plus cincisprezece nominalzări.

***

Comunitatea / The Commune / Kollektivet este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

Independenţa Film a distribuit pelicule ca: Youth (r. Paolo Sorrentino) - Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) - Palme d’Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d'Adèle (r. Abdellatif Kechiche), The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Amélie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

Proiecții speciale la Festivalul Internațional de Film Buzău - BUZZ CEE



O comedie savuroasă, care va rula în premieră în România, va deschide prima ediție a BUZZ CEE (Buzău, 4 – 8 mai), festival internațional de film dedicat regiunii Europa Centrală și de Sud-Est. Gala de deschidere, prezentată de actorii Andreea Vasile și Dan Bordeianu, va avea loc miercuri, 4 mai, ora 20.00, la sala Teatrului “George Ciprian” din Buzău.

Highway to Hellas (Germania, 2015), cel de-al doilea film al regizorului german Aron Lehmann, face mișto de tensiunile financiare recente dintre Germania și Grecia. Un înalt funcționar german este trimis pe o insulă turistică din Grecia să afle ce s-a întâmplat cu creditul acordat de o bancă germană autorităților elene care s-au angajat că vor construi o centrală electrică și un spital. Un gigolo local îi devine companion, în timp ce primarul localității se chinuie să găsească niște scuze plauzibile în ceea ce privește folosirea fondurilor.

Sâmbătă, 7 mai, în cadrul secțiunii tematice BUZZ Ungaria vor fi prezentate 2 filme: Liza, zâna Vulpe (r. Károly Ujj Mészáros, 2015), de la ora 16.00, la sala Teatrului “George Ciprian”, și Fiul lui Saul (r. László Nemes, 2015) de la ora 17.00, la Cinema Dacia 3D.

Fiul lui Saul, drama despre Holocaust, care a câștigat premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin în 2015, spune povestea unui prizonier din lagăr care își caută fiul, iar Liza, zâna Vulpe, o comedie neagră și scandalos de suprarealistă, ne plimbă prin lumea plină de japonezării și bizarerii a unei tinere bântuite de o creatură magică.

În cadrul BUZZ Women, secțiunea care reunește producții remarcabile ale regizoarelor din Europa Centrală și de Est, vor rula, în prezența autoarelor, lungmetrajul Victoria (r. Maya Vitkova, 2014), o dramă bulgărească realizată în co-producție cu România și apreciată de presa de specialitate la Sundance și Gotenburg, și Alyah DaDa (r. Oana Giurgiu, 2015), un documentar despre emigrarea evreilor din România, recent premiat la Gala Gopo.

În cadrul aceleiași secțiuni vor mai rula Cardiopolitica, (r. Svetlana Strelnikova, Rusia, 2014), un documentar rusesc frapant, care face radiografia unui oraş măcinat de interese politice, și Sonia și taurul (r. Vlatka Vorkapic, Croația, 2012), o comedie romantică cum numai în Balcani se face.
De asemenea, din selecția BUZZ CEE fac parte și scurtmetrajele a 4 tinere autoare românce. Filme curajoase, cu diverse accente dramaturgice, comedii și drame, animații simpatice și revizitări pline de umor negru ale istoriei recente: În tractor (r. Simona Constantin), In The House (r. Ana Maria Comănescu), Paper Bag (r. Roxana Bențu) şi Black Friday (r. Roxana Stroe).

Gala de închidere a festivalului, în cadrul căreia vor fi acordate cele 3 trofee – Long BUZZ, Real BUZZ și Short BUZZ –, va avea loc sâmbătă, de la ora 19.00, la Teatrul “George Ciprian”, și va fi urmată de proiecția filmului Dincolo de calea ferată, cel mai recent lungmetraj al lui Cătălin Mitulescu (Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii, Loverboy), o comedie romantică cu nuanțe nostalgice, încărcată suspans și umor. Filmul spune povestea de dragoste a unui cuplu tânăr care locuieşte la marginea Bucureştiului. Radu pleacă în Italia, la muncă. Se întoarce după un an, dar îşi găseşte iubita complet schimbată. Distanţa fizică a fost dublată de distanţa sufletească tot mai mare dintre cei doi. Cu: Ada Condeescu (Eu când vreau să fluier, fluier) și Alexandru Potocean (03 By pass, Sunt o babă comunistă)

Proiecțiile vor avea loc timp de cinci zile în trei locații centrale din orașul Buzău: Cinema Dacia 3D, sala Teatrului George Ciprian și Sala Consiliului Județean Buzău. Intrarea la toate filmele din cadrul festivalului va fi liberă.

BUZZ CEE, Festivalul Internațional de Film Buzău, este organizat de Asociația CulturALL, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău, Primăria Buzău și Consiliul Local Buzău și susținut de TVSat 2002, Teatrul George Ciprian Buzău, Institutul Maghiar din București Balassi și Cinelab România.

*****
CulturaALL este o asociație dedicată culturii românești și europene și promovării acesteia, prin intermediul organizării de evenimente dedicate publicului larg, cu scopul de a dezvolta relatiile inter-culturale între România și țările din Europa.

Peste 1100 de elevi și cadre didactice, din 6 orașe, au asistat la proiecțiile de film CinEd



În perioada 18 – 22 aprilie, în săptămâna ”Școala Altfel”, programul CinEd a organizat 27 de proiecții în 6 orașe din România: București, Târgu Mureș, Mediaș, Galați, Craiova și Alexandria. La acestea au participat peste 1100 de elevi și profesori.

Proiecțiile organizate de CinEd, inițiativa europeană de educație cinematografică pentru tineri,  cu ocazia săptămânii ”Școala Altfel” s-au adresat elevilor din toate categoriile de vârstă (ciclu primar – gimnazial – liceal), filmele făcând parte din catalogul propus anul acesta. La construirea catalogului au contribuit toate statele partenere.

Filmele pe care elevii au avut șansa să le vadă și să le discute cu invitații speciali sunt producții multi-premiate în festivaluri internaționale, cu o valoare cinematografică și educațională autentică: Spiritul stupului/El espiritu de la colmena (Spania, 1973), Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (România, 2006), Cea mai fericită fată din lume (România, 2009), Pierrot nebunul/Pierrot le fou (Franța, 1965), Rentrée des classes / Prima zi de școală (Franța, 1956)  și Petite lumière / Luminiţa (Franţa, 2003).

În luna aprilie aproape 150 de cadre didactice au asistat la formări gratuite, în 5 orașe diferite: București, Buzău, Galați, Craiova și Alexandria. Pe 23 mai se va mai organiza o formare dedicată învățătorilor, în Timișoara. Toți cei care doresc să se înscrie o pot face pe adresa de mail cined.macondo@gmail.com.

Formările și proiecțiile CinEd au fost însoțite de invitați speciali, critici de film precum Ileana Bîrsan, Andrei Gorzo, Gabriela Filipi, Iulia Voicu și actrița Carmen Lopăzan. Aceștia au facilitat analiza filmelor propuse, precum și dialogurile cu elevii și cadrele didactice. Sesiunile de dialog au evidențiat faptul că majoritatea elevilor au perceput filmele ca fiind foarte diferite de cele cu care sunt obișnuiți la televizor, demonstrându-se încă o dată nevoia implementării unui program coerent de educație audio-vizuală, care să poată răspunde nevoilor tinerilor în epoca digitală.

În luna mai se vor mai organiza serii noi de proiecții în orașele Craiova, Roman, Ploiești și Timișoara.

Proiectul CinEd a fost lansat în 7 țări partenere, Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă şi România, mai multe urmând să se alăture începând cu 2017.

***

CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Asociaţia Culturală Macondo şi Societatea Culturală NexT.

CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/Media al Uniunii Europene.

Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România.
***

Pentru informații suplimentare, ne puteţi scrie la:
cined.macondo@gmail.com - pentru proiecţii dedicate elevilor cu varste intre 6 si 10 ani
cined@nextproject.ro - pentru proiecţii dedicate elevilor cu varste intre 11 si 18 ani

Rock Over Ludus suna adunarea!

Rock Over Ludus este noua denumire a festivalului  Remember Rock in Ludus, care va avea loc in perioada 22-23 iulie 2016, in Parcul Tineretului din localitatea Ludus, judetul Mures.

Ca urmare a invitatiei primite din partea organizatorilor, Promusic Events a decis sa sustina acest festival. Prin parteneriatul creat se urmareste construirea unui festival care sa poata concura cu alte evenimente de gen cu traditie din Romania.

“Am raspuns prompt invitatiei organizatorilor de a ne alatura acestui festival considerand ca exista un potential pentru acest gen de eveniment in zona. Ne bucuram ca putem contribui la ridicarea unui nou festival rock & metal din Romania.” a declarat Nelu Brindusan, CEO Promusic Events.

Daca la prima editie a festivalului (care a fost votata de catre public, in cadrul Metalhead Awards, cel mai bun festival la categoria Best Small/Emerging Festival) au cantat exclusiv formatii autohtone, dintre care amintim Dirty Shirt, Bucovina, Luna Amara, Altar etc, pentru editia din acest an organizatorii au invitat atat formatii autohtone, cat si formatii straine.

In  zilele urmatoare vor fi anuntate primele formatii care vor participa la Rock Over Ludus 2016!

O filmare de la editia precedenta a festivalului se poate urmari aici: https://www.facebook.com/rememberrockinludus/videos/vb.1454581241526279/1574417436209325/?type=3&theater

Evenimentul este sustinut si in acest an de Primaria si Consiliul Local Ludus.

Paolo Fresu si Ralph Towner prezinta Chiaroscuro, in premiera in Romania!

Jazz Syndicate Live Sessions vine cu o noua premiera pentru scena jazz din Romania, anume concertul Paolo Fresu si Ralph Towner de la Sala Radio, in care cei doi aclamati artisti vor prezenta albumul Chiaroscuro, o colaborare muzicala de exceptie.
 
Evenimentul va avea loc in data de 14 mai, la Sala Radio din Bucuresti, incepand cu ora 20.00.
 
Biletele se gasesc in Retelele Eventim.ro, IaBilet.ro si Bilete.ro.
 
Albumul Chiaroscuro este o demonstratie de virtuozitate muzicala, fiind, in acelasi timp, mult mai mult de atat: o intalnire accidentala dintre doi artisti, a caror respect reciproc le-a aratat calea spre o colaborare minunata.
 
Chiaroscuro ii aduce impreuna pe Ralph Towner cu trompetistul Paolo Fresu, cei doi cunoscandu-se la un festival din Sardinia, in urma cu 15 ani. Ca si majoritatea albumelor pe care Towner le-a produs in colaborare cu un alt artist, Chiaroscuro este o demonstratie a tehnicii sale excelente, dar si o ocazie pentru interactiune muzicala.
- The New York Times
 
Luminos si pe alocuri intunecat, evocand cafeaua si croissantul de duminica dimineata, Chiaroscuro reprezinta colaborarea dintre veteranul chitarist Towner si minunatul trompetist din Sardinia, Paolo Fresu. Versiunea lor a clasicului Blue in Green de pe Kind of Blue sare imediat in evidenta.
- The Independent
 
Despre Paolo Fresu si Ralph Towner
Unul dintre marii trompetisti ai lumii, prolificul muzician de jazz Paolo Fresu are la activ peste 300 de inregistrari. Nascut in 1961 in Sardinia, Italia, Paolo Fresu a inceput sa cante la trompeta la varsta de 11 ani, urmand mai tarziu cursurile Conservatorului din Cagliary. La scurt timp dupa absolvirea conservatorului, a inceput sa primeasca numeroase distinctii, dintre care prestigiosul premiu al l‘Academie du Jazz sau Django D’Or. 

Cu un sunet tributar erei Miles Davis din anii ’50, Fresu si-a creat o maniera proprie, trecand cu naturalete prin orice stil, de la jazz la fusion.

Intre inregistrari si concerte, Fresu activeaza si ca director artistic la festivalului de jazz din orasul sau natal, Berchida -Time in Jazz Festival si compune muzica pentru cinema si balet.

In 2010, muzicianul a inregistrat albumul Chiaroscuro, impreuna cu chitaristul american Ralph Towner, pe care il vom vedea pe 14 Mai si pe scena de la Sala Radio - Bucuresti, precum si dublul set Songlines/Night & Blue. Desertico este ultimul sau album, lansat in 2013.
 
Ralph Towner (nascut in1940) este un multi-instrumentist de origine americana, compozitor, producator si sef de orchestra. Canta la chitara de douasprezece coarde, chitara clasica, pian, sintetizator, percutie si trompeta.
 
Cel mai bine cunoscut ca chitaristul si compozitorul ansamblului de jazz acustic Oregon, Towner a avut de asemenea o cariera solo bogata si variata, marcata de colaborari muzicale memorabile cu mari muzicieni moderni ca Gary Burton, John Abercrombie, Egberto Gismonti, Larry Coryell, Keith Jarrett, Jan Garbarek si Gary Peacock .
 

Program
Concertul Paolo Fresu & Ralph Towner va avea loc in data de 14 Mai, de la ora 20:00, la Sala Radio din Bucuresti. Accesul in sala se face incepand cu orele 19:30. Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toata durata concertului.

Biletele pentru acest eveniment au preturi incepand cu 95 lei, in functie de categorie si pot fi cumparate din Retelele Eventim, Bilete.ro si IaBilet.ro.
 
Facebook Event: https://www.facebook.com/events/1535191906791654/

Artan, Dan Byron si Narcis Axinte, alaturi de STEMA joi in Club Control



Concertul de lansare al primului album STEMA va avea loc joi, 5 mai 2016, în Clubul Control din București, loc icon pentru mișcarea underground din Ro.
 
Hot Club de Bucharest vor deschide însă seara, pe ritmuri de jazz manouche, un proiect de jazz care amintește de anii “sălbatici” ai Parisului: originar din suburbiile Parisului anilor ’30, jazz manouche a fost creat de legendarul chitarist Django Reinhardt. De peste 70 ani de la apariția sa, stilul unic al lui Django „hot gypsy swing” este încă prezent și chiar înfloritor pe scenele de jazz pariziene.
Muzicienii din Hot Club de Bucharest rafinează acest stil clasic al anilor '30 într-un mixt echilibrat de traditional și modern.
 
După orele 22.00, pe scenă vor urca STEMA și invitații lor – Artan, Dan Byron si Narcis Axinte, pentru o primă întalnire a publicului cu noul album STEMA, într-un spațiu cu visuals by Adistu.
 
„Vicii, Talente şi Patimi“ este un album dens, un album care te poartă într-un joc continuu, pe alocuri psihedelic, de la patimă la protest, de la autoironie până la social-filozofic dostoievskian, descriu membrii trupei materialul discografic.   
 
„Este o construcţie complexă cu multe camere pe care merită să le vizitezi pentru a vedea cum viciile, talentele şi patimile pot deveni mici ghiocei care străpung cu încăpăţânare zapada“ - Silviu Sanda.   
 
STEMA înseamnă Silviu Sanda – voce, chitară; Dan Stoica – chitară, claviaturi, lap steel, voce; Tudor Rotăruş – bass; Vlad Toma – tobe.
 
Pe STEMA îi puteți găsi pe facebook, la www.fb.com/TRUPASTEMA, dar și la www.trupastema.ro. 
 
STEMA – lansare de album “Vicii, talente și patimi” / joi, 5 mai 2016, h21.00
Club Control, București  - Strada Constantin Mille Nr. 4 / Intrare liberă
 
Invitați: Artan (Partizan), Dan Byron(byron), NarcisAxinte(Harlequin_Jack)
Warm-up: Hot Club de Bucharest