Peste 40 de filme, expozitii si concerte la Festivalul de Film Istoric Rasnov 2016



Cea de-a opta ediție a Festivalului de Film Istoric Râșnov (FFIR) va avea loc între 29 iulie și 7 august 2016, perioadă în care în Cetatea Râșnov, la cinematograful Amza Pellea, în Biserica Evanghelică și în Piața Unirii din oraș vor fi proiectate peste 40 de producții cinematografice, vor avea loc expoziții, un târg de carte, peste 10 evenimente speciale și Școala de Vară Astra. Tema principală a FFIR 2016 este “(R)Evolution”.
 
“Ediţia de anul acesta cuprinde toate ingredientele necesare unui eveniment cultural memorabil, cu o selecţie de filme și evenimente diverse, care răspund tuturor preferinţelor participanţilor. Tema este una puternică, (R)Evolution, pentru că ne dorim să marcăm momente importante din istoria mondială, dar și din muzică și film. De anul acesta, vom avea și o nouă locație, Piața Unirii din Râșnov, unde vor avea loc evenimente marca FFIR, pentru că ne-am dorit să venim și mai aproape de locuitorii din zonă”, a declarat Mihai Dragomir, coordonatorul Festivalului de Film Istoric Râșnov.
 
Programul include cel mai recent documentar al regizorului Radu Gabrea, “Împărăteasa roșie – Viața și aventurile Anei”, producție ce conţine mărturiile unor istorici și politologi cunoscuți, precum Robert Levy, Liviu Rotman, Adrian Cioroianu și Vladimir Tismăneanu despre marcanta și controversata personalitate istorică. Documentarul “Războiul regelui”, care spune adevărul despre momentul 23 august 1944 și vorbește despre abdicarea Regelui Mihai în 30 decembrie 1947 și instaurarea regimului comunist folosind puterea sovietică, va fi și el proiectat. Filmul are la bază un interviu amplu cu Majestatea Sa Regele Mihai I, iar culegerea informațiilor a durat 13 ani, fiind filmat în Paris, Berlin, New York, Moscova și București.
 
Printre producțiile ce vor mai putea fi vizionate la Festivalul de Film Istoric Râșnov se numără “Rapsodia bulgară”, care vorbește despre Holocaust, dar și despre inocența copilăriei și a primei iubiri, “Dosarele Petrov”, ce prezintă tranziția de la comunism la societatea modernă bulgară, și “Materik//Continent”, despre Vasile Kovaliov, ultimul supraviețuitor cu origini basarabene al lagărelor cu regim sever din Kolîma, Orientul Îndepărtat Rus. Cei interesaţi de povestea Cernobîl vor putea afla mai multe din documentarele “La supplication”, care redă povestea oamenilor din oraș, și “The Russian Woodpecker”, film câştigător al Marelui Premiu al Juriului la Sundance în 2015 care se bazează pe cercetările asupra existenţei unei antene secrete ruseşti Cernobîl, care ar fi întrerupt transmisiile globale radio între anii 1976 – 1989. Povestea lui Martin Luther King și a soției sale, Coretta Scott King, va putea fi descoperită în pelicula “Selma”, în timp ce unele dintre cele mai interesante capitole ale istoriei Venezuelei vor fi prezentate în producția “Bolivar, the man of difficulties”. Pe lista filmelor ce vor putea fi urmărite la Râșnov se numără și “Valley Uprising”, “Consulul de la Bordeaux”, “Maxine Peake as Hamlet” și “Drumul spre glorie”.
 
Deschiderea va fi făcută de Liviu Jicman, Vicepreședintele Institutului Cultural Român, și Nicolae Pepene, Director al Muzeului de Istorie din Brașov și Director al Festivalului de Film Istoric Râșnov. Printre lectorii de anul acesta se numără Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Paul Brummel, Ambasadorul Marii Britanii, și Sergiu Celac, politician și fost ministru de externe și fost Ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Sorin Gabriel Cozma, cel care conduce Direcția Generală de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI, va vorbi studenților despre terorismul modern, temă ce va fi dezbătută și de Liviu Tofan, Director al Institutului Român pentru Istorie Recentă, expertul în securitate Rufin Zamfir și lect. dr. Marius Lazăr, de la Universitatea Babeș-Bolyai. Lista este completată de istoricii Adrian Cioroianu, Horia Șerbănescu și Georgeta Filitti, eseistul Theodor Paleologu, jurnalistul și diplomatul Sever Voinescu, cercetărorul Cosmin Budeancă și cosilierul prezidențial Ligia Deca. Producătorul Ada Solomon, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile și actorul Andi Vasluianu vor vorbi despre cei 15 ani de la Noul Val al cinematografiei românești.
 
Pe scena din grădina Cetății Râșnov vor urca pe 5 august Dan Byron și Luiza Zan, iar pe 6 august scena va fi ocupată de Vali Răcilă, Paul Kusak și Hanno Hoefer. Vor mai concerta pe parcursul celor 10 zile de festival trupele Domino, Innuendo Trio, Icon Arts Percussion Group, Cvartetul Solaris și Ansamblul Flauto Dolce. Biserica Evanghelică din Râșnov va găzdui, pe 30 iulie, un spectacol de muzică elisabetană și versuri de Shakespeare, unde invitat special va fi actrița Daniela Nane.
 
Printre evenimentele pregătite pentru vizitatori se numără și cine-concertul Genuine – povestea unui vampir”, un episode din (r)evoluția genului horror, cu pasaje din Kafka, spectatolul-colaj “Istorisirile unei Regine”, inspirat din poveștile Reginei Maria a României, iar mezzosoprana Claudia Codreanu, Costin Soare (lăută, chitară) și actrița Simona Bondoc vor pune în scenă momentul de muzică spaniolă “Amprenta morilor de vânt. De la Cervantes la Garcia Lorca”.
 
Vizitatorii vor putea vedea și expoziția „Frânturi de istorie”, care include fotografii, realizate de Dan Drăghicescu, cu mașini de epocă ce aparțin unor familii britanice și este dedicată Zilei Armistițiului (11 noiembrie). Expoziția colectivă “Bilet de lup” este un martor al unui ciclu de documentare și prezintă imagini realizate de Augustin Bucur, Veaceslav Cebotari, Cătălin Dobre, Ionuț Pițurescu, Manuela Morar, Andrei Rădulescu și Mihai Țucă.
 
Partenerii care s-au alăturat anul acesta Festivalului de Film Istoric Râşnov sunt: Banca Comercială Română, Romanian Business Consult, Institutul Cultural Român, Banca Transilvania, Allen & Overy, Erbaşu SA, Crama La Salina, Golin, MullenLowe. 
 
Despre Festivalul de Film Istoric Râşnov
 
10 zile în Cetatea Râşnovului la început de august.
Fără covor roşu, fără fiţe, fără isterie, fără breaking news.
Ca să înţelegi ce ţi se întâmplă!
 
Subiecte relevante, filme deştepte, lectori carismatici, public inteligent, dezbateri memorabile, concerte sofisticate, clădiri venerabile, cântări exuberante, răcoarea nopţilor carpatine, expoziţii, standuri de cărţi.
 
Festivalul de Film Istoric de la Râşnov (FFIR) a apărut în anul 2009 din dorinţa valorificării unui capitol important al cinematografiei locale şi mondiale, dar şi din nevoia de a produce în spaţiul public românesc discuţii despre teme al căror impact temporal depăşeste efemeritatea clipei. S-a născut astfel un eveniment unic pe piaţa culturală românească în care Istoria şi Filmul Istoric stârnesc gânduri şi pasiuni, informează şi emoţionează, ridică întrebări şi dezbate răspunsuri. O întâmplare proaspată şi relaxată, care înţelege să mixeze în chip firesc rigoarea şi umorul.
 
Cu şapte ediţii la activ, FFIR face deja parte din identitatea culturală a Râşnovului, marcând spectaculoasa ascensiune a oraşului transilvan în topul naţional al destinaţiilor cultural-turistice (peste 300.000 vizitatori pe an). Mai multe detalii sunt disponibile la www.ffir.ro.

Reprezentatii aniversare de ziua lui Horatiu Malaele cu spectacolul “Cafeneaua”

Horatiu Malaele isi serbeaza ziua de nastere pe scena, alaturi de Emilia Popescu si Dana Dogaru, in spectacolul “Cafeneaua”! Pe 31 iulie si 1 august sunteti invitati la Sala Mare a Teatrului National pentru reprezentatiile aniversare ale unui spectacol de legenda! Biletele la casa de bilete a Teatrului National, si online pe startickets.ro, mystage.ro, blt.ro si bilete.ro.

Cei trei actori foarte indragiti ofera un regal actoricesc in aceasta comedie in care rasul imprumuta gustul sarat al lacrimilor, iar fragilitatea si caracterul efemer al existentei umane se dezvaluie, pas cu pas, pana la deznodamantul inundat de aplauze. Despre rolul sau din “Cafeneaua”, Horatiu Malaele a spus: „mai limpede ca orice, mi-am descoperit ambitiile si slabiciunile, norocirile si nenorocirile, viata mea, a voastra, a noastra si toate la un loc rasturnate in viata acestei familii imaginate - oglinda vie si inspaimantatoare a vietii noastre pe pamant.”

“Cafeneaua”, a carei premiera a avut loc in 1997, si-a castigat statutul de spectacol record, atat sub aspectul longevitatii, cat si in ceea ce priveste popularitatea.

Francofonia - din 22 iulie pe marile ecrane



Din 22 iulie, Transilvania Film aduce pe marile ecrane din România Francofonia, cel mai recent film al renumitului regizor rus Alexander Sokurov. Câștigător al Premiului Fedeora pentru Cel mai bun film european la Festivalul de la Veneția și proiectat la Toronto, San Sebastian, Londra, Salonic sau Göteborg, Francofonia explorează un episod controversat din timpul celui de-al doilea război mondial: soarta operelor de artă din Muzeul Luvru, în timpul ocupației naziste.  
 
Ce ar fi Parisul fără Luvru sau Rusia fără Ermitaj, aceste repere naționale de necontestat? Hai să ne imaginăm o arcă pe ocean, plină cu oameni și mari lucrări de artă cărți, picturi, muzică, sculpturi, și mai multe cărți, înregistrări și altele. La un moment dat, fundul arcei începe să cedeze sub presiunea unei crăpături. Ce salvezi atunci? Oamenii sau mărturiile mute, dar de neînlocuit, ale trecutului? Francofonia este un recviem pentru ceea ce a pierit, un imn adresat spiritului și curajului uman și a ceea ce ne unește”, spune autorul filmului-cult Arca rusească/ The Russian Ark, binecunoscutul tur de forță prin Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, filmat dintr-un singur plan secvență, cu 2000 de actori și trei orchestre. Criticii spun că, odată cu Arca rusească,  Sokurov a dat startul filmelor cu și despre mari muzee.
 
În 1938, în preajma celui de-al doilea război mondial, pentru a evita consecințele catastrofale ale primei deflagrații, care a provocat distrugerea a numeroase opere de artă valoroase, tablourile și obiectele din Muzeul Luvru sunt trimise pe ascuns în castele din țară, pentru a fi protejate de bombe, dar și de regimul nazist, care intenționa să confiște o parte dintre ele. 
 
Combinând imagini de arhivă și secvențe filmate, Francofonia spune povestea a doi oameni remarcabili: directorul Muzeului Luvru, Jacques Jaujard, și contele Franziskus Wolff-Metternich, ofițer al celui de-al Treilea Reich. Mai întâi inamici, apoi aliați, cei doi devin motorul din spatele protejării Luvrului în mijlocul unuia dintre cele mai sângeroase conflicte din istorie. Francofonia explorează relația dintre artă și putere, folosind Luvrul ca exemplu viu al civilizației și al modului în care arta ne influențează.
 
„Cineastul rus Alexander Sokurov are darul, poate de neegalat printre colegii de breaslă internaționali, de a transforma frământarea intelectuală în imagini spectaculoase”, scrie The New York Times. Rolurile celor doi oameni-cheie din istoria Luvrului sunt preluate de Louis-Do de Lencquesaing și Benjamin Utzerath, în timp ce Vincent Nemeth apare în rolul lui Napoléon Bonaparte.
 
Alexander Sokurov s-a născut în 1951, în Podorvikha, Rusia, a absolvit un master în istorie la Universitatea Gorky și unul în regie la Institutul Cinematografic de Stat din Moscova, unde s-a împrietenit cu Andrei Tarkovski și a fost influențat de opera acestuia. Filmul lui de licență, The Lonely Voice of Man, o adaptare după Platonov, finalizat în anul 1978, a fost interzis de regimul sovietic până în 1987, când a primit Leopardul de Bronz la Festivalul de la Locarno. Cu Faust, regizorul a câștigat Leul de Aur la Veneția în 2011, iar filme ca Alexandra (2007), The Sun (2004), Father and Son (2003) sau Mother and Son (1997) i-au adus selecții și premii în marile festivaluri și notorietate pe plan internațional. 
 
 Am fost extrem de fericit când a apărut oportunitatea de a filma în Luvru. E minunat că administrația muzeului a răspuns cu atât de mult entuziasm propunerii noastre. Regizorul mărturisește că visul lui este să facă o serie de filme cu muzee : Ermitaj, Prado, Muzeul Britanic, și vorbește despre comunitatea muzeelor ca cea mai stabilă din lumea culturală. Ce am fi noi dacă nu ar exista muzee ? Cum am fi fără posibilitatea de a cunoaște această grandioasă, magnifică cultură care a existat în trecut ?
 
Francofonia este o co-producție Franța-Germania-Olanda. Filmul va fi distribuit în cinematografele din România, din 22 iulie, de Transilvania Film.
 
www.facebook.com/TransilvaniaFilm

Nocturnele Castelului Bran II



După succesul înregistrat în urma primei ediții de anul trecut, compania Procédé Zèbre din Franța se întoarce în România pentru a prezenta publicului noul spectacol Zorii Zmeului II – A l’Aurore du Dragon din cadrul „Nocturnelor Castelului Bran II”. Timp de 7 nopți, între 9 și 15 iulie 2016, o trupă compusă din actori profesioniști și tineri amatori se întâlnește în încăperile castelului Bran pentru a face puntea între realitate și mit. Puse în practică cu sprijinul Ambasadei Franței în România, al Institutului Francez din România și al Castelului Bran, aceste noi forme de spectacol vor permite celor mai curioși să asiste la o vizită tematică care îmbină bogatul patrimoniu istoric cu imaginarul și magia acestui loc.
                               
În această perioadă, celebra reședință a contelui Dracula se va metamorfoza, pentru a-i transporta pe vizitatori în timp, evocând totodată epoca lui Vlad Țepes, legendele înfricoșătoare și universul lui Bram Stocker. Fiecare încăpere a incintei este încărcată cu o atmosferă diferită, iar percepția dintre realitate istorică și ficțiune se contopesc în spectacol. Numeroasele povești reale se suprapun cu basmele auzite în copilărie, astfel încât spectatorul este confruntat cu originile memoriei sale și cu propriile sale frici. Dincolo de vise și realitate, experiența iubirii și dorința unei tinereți veșnice se dovedesc a fi singurele căi de scăpare.
                               
Proiectul teatral inițiat de Fabrice Dubusset a luat naștere în anul 1991, când acesta pune bazele Teatrului Zèbre din Vichy pentru a da liber curs creației sale artistice. Creându-și spectacolele plecând de la spațiile care le găzduiesc, directorul artistic pune la cale spectacole hibride care se bazează pe spontaneitate și pe evoluția jocului actoricesc. Conceptul pus la cale de compania Procédé Zèbre, care a devenit ulterior „marca sa de fabrică”, împinge fiecare membru al echipei să se adapteze situației pentru a îmbogăți spectacolul cu specificitatea propriei contribuții. 
 
Cu scopul inițial de a promova patrimoniul și turismul cultural, precum și valorile Francofoniei, spectacolul Zorii Zmeului II – A l’Aurore du Dragon aduce laolaltă actori profesioniști, și tineri din România, Franța și Macedonia, în cadrul unei rezidențe de creație bazată pe tema diversității. Protagoniștii acestei experiențe artistice inedite, care își propune să promoveze memoria vremurilor apuse, cooperarea culturală și participarea activă a tinerilor în domeniul cultural, au ocazia de a îmbina învățarea limbilor străine și perfecționarea jocului teatral. Astfel, spectatorii vor cădea pradă originalității, spontaneității și varietății propuse  în cadrul acestui proiect.
                               
Pentru a achiziționa bilete sau a afla mai multe detalii despre  eveniment, vă invităm să luați legătura cu Castelul Bran, prin e-mail : office@bran-castle.com, sau prin telefon : +0040.268.237.700.
 
Evenimentul „Nocturnele Castelului Bran II” este organizat de către Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România și Castelul Bran, cu sprijinul BRD Groupe Société générale și în parteneriat cu Platforma France-Balkans, Ministerul francez al Afacerilor Externe, Regiunea Pays de Vichy-Auvergne și Consiliul Departamental Allier (Franța), precum și datorită susținerii acordată de către TV5MONDE, RFI România și Radio România Internațional.

Expoziție licență UnArte. Andreea Vlăduț și Simina Oprescu

Vă invităm călduros la expoziția de licență a artistelor Andreea Vlăduț și Simina Oprescu
VERNISAJ: sâmbătă, 2 iulie, ora 18:00

SECONDS IN VALUE // Andreea Vlăduț
Designer expo // Carmen Casiuc
Coord. științific // Conf. univ. dr. Stela Lie
Coord. tehnic: Ciprian Asante

Ca studentă a unei universități de arte care predică într-o manieră echivocă diviziunea dintre artele majore, Andreea Vlăduț a dezvoltat un dialog dinamic față de tradiția artelor plastice. În proiectul de față este angajată o întrebare care bântuie, într-un fel sau altul, pe fiecare participant la câmpul artei: când este o lucrare de artă completă?
Selecția propusă face parte din proiectul on-going al Andreei, Seconds in value. Ea reprezintă un fragment în care muzica și designo sunt descompuse în secunde, renegându-și statutul de forme misticizate ale geniului romantic. Relația dintre cele două arte este supusă duratei – un timp înțeles ca proces de trasmitere și receptare. În acest sens, colaborarea dintre Andreea Vlăduț și Carmen Casiuc a urmărit să creeze un spațiu în care întâlnirea dintre practica artistică și public să se petreacă în mod nemediat. Proiectul expozițional se configurează, în final, ca un exercițiu autoreflexiv asupra rolurilor pe care le performează artistul, obiectul de artă și publicul.

CATHARSIS // Simina Oprescu
Curator // Andrada Roșu
Coord. științific // Lector Univ. Dr. Alexandru Patatics
Coord. tehnic: Ciprian Asante

Video-eseul Siminei Oprescu recrează traseul transformativ al unui subiect confuz și epuizat, aflat în căutarea restabilirii echilibrului. Deși declanșatorul nevoii de regăsire rămâne implicit, nu ai cum să nu îl percepi, tocmai pentru că îl cunoști atât de bine. Puternica înaintare a lumii exterioare în conștiința individuală, expunerea excesivă la infinitele potențialități implicate de aceasta, provoacă o senzație acută de lipsă a sensului.
Reechilibrarea este posibilă în acest caz doar prin reorientarea căutării dinspre exterior spre interior. Creatorul se refugiază într-o lume a simbolurilor în căutarea unui efect unificator, transcendent. Chestionarea continuă, sondarea celor mai întunecate zone ale minții, redefinirea constantă a raportării la real, chiar auto-declanșarea unor crize de sens, devin necesare pentru a scoate la suprafață fărâme de adevăr care să rezoneze în spectatorul-generic. În acest caz, catharsis-ul devine proces de creație în care contrariile conlucrează pentru a transforma individul, din observator apatic al propriei vieți, în participant implicat activ în continua sa evoluție.

Expoziția poate fi vizitată până pe data de 12 iulie.
Program: joi-sâmbătă: 3pm - 8pm

###

Make a Point este o Asociație culturală înființată în anul 2009 de către trei oameni de artă: criticul de film Viorica Bucur, regizorul de film documentar Mădălina Roșca și artistul vizual Alma Cazacu, care aduce cultura mai aproape de oameni. Geografic vorbind.
Asociația organizează expoziții, spectacole, proiecții de film, seminarii, workshop-uri și este un spațiu dedicat expunerii de lucrări și mesaje ale creatorilor contemporani într-un loc aparent inaccesibil artei: o fostă hală a Postăvăriei Române. În 2012 și în 2014, Make a Point a câștigat Premiul al II-lea și respectiv al III-lea pentru Artă și Cultură la Gala Societății Civile.

Pentru alte informații ne găsiți la: point@makeapoint.ro

Sau pe Facebook.

Daca nu ați mai fost la Make a Point, urmăriți link-ul:
www.makeapoint.ro/info_contact

Xperiment In Transylvania



Între 8 și 10 iulie va avea loc în Zona Drăgușel (Județul Brasov), un mare party într-un cort deschis, în aer liber, powered by In Transylvania: Xperiment In Transylvania.

DJ și super-Drummers vor face atmosferă 24/24, trecând prin funk, pop, indie-rock, disco-dance, progressive, electronică, ambientală.

Cu influențe afro, funk și disco, Omul Tzuc va mixa avându-l invitat pe percuționistul Lolo Noukpetor; French Connection vine de la Rooly&Vlad care vor mixa alături de toboșarul trupei Toulouse Lautrec; Şupaul cu Mera Dexter şi Nori, sub labelul UNUM şi Nek țin petrecerea până dimineața, Alexei de la Travka vine cu colegul său de trupă, Cristian, Călin mixează împreună cu toboșarul Chris Olsman de la The Amsterdams; din Sibiu îl avem pe Agent Suciu, pentru nopțile târzii de pe platoul Xperiment In Transylvania. Bogdan Șerban și Alex Anghel (RADIO GUERRILLA) vă vor aminti de playlistul celui mai temerar fenomen radio din România, așa că Imi place sa LogOut cu Bogdan Serban pe iarba de la Xperiment In Transylvania.

Terenurile de fotbal sunt la 100 de metri distanță, campingul e primitor, obiectivele turistice sunt nenumărate, Aventura Park Drăguș e aproape, iar pentru bicicliști, zona e grozavă!

Intrarea este accesibilă și tot ce ne-am propus este să ne simțim bine împreună.

Biletele și abonamentele se pot achiziționa de pe Myticket.ro și din rețeaua Magazinelor Diverta: http://bit.ly/MyTicketXperiment și http://bit.ly/BileteXperiment, dar și de la intrarea în zona de party, la următoarele prețuri: abonament (3 zile) – 25 lei; bilete de o zi – 15 lei.

Mai multe informații găsiți pe https://www.facebook.com/InTransylvania
Fbk event: https://www.facebook.com/events/920181944770838

Evenimentul este organizat de către Fundația Comunitară Țara Făgărașului și cofinanțat de către Consiliul Județean Brașov.