Evelyn la Louvre
Se numeste "Evelyn" si este portretul unei doamne ce s-a luptat cu cancerul la san, ce a suferit o mastectomie, si e trecut prin mai multe cicluri de chimioterapie.
A castigat lupta si a decis sa demonstreze tuturor cu mandrie ceea ce ea defineste ca "una dintre imperfectiunile mele" : cicatricea mamelonului extirpat de chirurg pentru a inlatura tumoarea.
Portretul sau surazator ce nu ascunde ranile grelei batalii duse va fi expus la muzeul Luvru din Paris alaturi de capodopera lui Rembrandt "Batesba".
Era anul 1997, Evelyn Satterlee, o invatatoare engleza, era in vizita la o vecina, Heath Rosselli. Si Heath traversase o perioada dificila : casnicia sa luase sfarsit, avea doua fetite mici pe care trebuia sa le creasca singura, si pentru a reusi asta incepuse sa picteze. Ea o intreba pe prietena sa daca ar fi vrut sa pozeze pentru ea : "Cu acest tablou vreau sa demonstrez ca nu este nimic ce poate arata urat dupa ce ai infrant o asemenea maladie. Mesajul este ca o femeie frumoasa a trecut printr-o perioada dificila si a iesit din ea, cu acelasi corp placut si cu un suras plin de optimism.", a spus doamna Rosselli pentru Daily Telegraph.
Evelyn Satterlee, care astazi este in varsta de 58 de ani si este invatatoare in Coreea de Sud, dupa ce a pozat pentru tablou in 1997 a declarat:"Da, este doar o imperfectiune, consider acea cicatrice la fel ca pe soldurile mele ce sunt putin late sau ca pe ridurile de pe frunte." Astfel a aparut "Evelyn", portretul curajului.
Portretul va fi expus la Luvru alaturi de cel al lui Rembrandt pentru ca istoricii artei considera ca si in cazul modelului si iubitei maestrului olandez al secolului al 16-lea, Henrickje Stoffels, se poate puna problema existentei unui cancer la san.*
Poveste m-a emotionat si am tinut sa v-o ofer in aceste zile pentru a incerca sa va reamintesc si sa imi amintesc ca trebuie sa profitam mai mult de sanatatea de care dispunem pentru a nu regreta atunci cand va fi poate prea tarziu. Suntem fiinte efemere ce de cele mai multe ori uita acest lucru si astfel uita sa traiasca, sa isi arate dragostea sau sa fie mai buni cu cei din jur. Forta de a vedea si de ati schimba gandirea nu trebuie musai sa-ti fie "data" de o boala, ea poate veni din tine si te poate ajuta sa te bucuri de tot ceea ce te inconjoara.
*articol tradus din Corriere della Sera, editia din 18 decembrie.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu