Ana este o tanara bucuresteanca de 27 de ani. Lucreaza la o importanta companie multinationala si castiga lunar 1000 de euro. Are o masina pe care si-a cumparat-o anul trecut si pe care si-a dorit-o mult de tot. Are si un apartament de 2 camere pe care-l imparte cu pisica sa. Ana este o femeie ce poate fi considerata frumoasa, are un master in comunicare, este o persoana inteligenta cu care discutiile curg lin si frumos. Ii place sa traiasca si incearca pe cat poate sa-si indeplineasca toate visele.
Pana acum 1 an de zile viata Anei era una de poveste. Avea job-ul care ii placea, avea lucrurile care ii infrumusetau si ajutau viata, avea un iubit cu care isi planuise deja viitorul, avea prieteni cu care se intalnea si se distra des iar totul parea sa mearga foarte bine pentru ea.
Acum un an a descoperit o umflatura pe sanul drept. A ignorat-o initial, insa odata cu trecerea timpului a inceput sa se simta rau. S-a dus la doctor si in urma controlului i-a fost descoperit un nodul benign. Diagnosticul a fost clar: Cancer la san.
A inceput sa planga, nu a inteles cum cineva de varsta ei putea sa sufere de o astfel de boala, si-a sunat familia si prietenii si le-a spus ca nu poate sa creada asta.
Ignorase atata timp controlul, ignorase atata timp campaniile facute iar acum se trezea ca fiind un nou numar al statisticii prezentate de astfel de campanii.
Toata viata s-a luptat cu problemele companiei, a infruntat "dusmani" corporatisti si de fiecare data i-a invins insa acum era diferit. Trebuia sa se lupte cu propriul corp ce o violenta si sabota din interior.
Viata Anei s-a schimbat in ultimul an. A ramas singura, prietenii au inceput sa nu-i mai raspunda la telefon iar tratamentul a fost unul dureros. Bucuriile ce altcandva ii umpleau viata au disparut. Ana a devenit o persoana trista, pentru care singura bucurie este doar o zi fara chimio si fara dureri. Ana a aflat ca numarul deceselor datorate cancerului la san in ultimii ani a scazut insa asta n-o incanta prea tare.
A mai aflat ca 70% din nodulii cancerigeni sunt descoperiti prin autoexaminare.
De cand a aflat de cancerul sau la san viata Anei s-a schimbat dramatic, toata viata sa s-a prabusit ca un castel de carti de joc.
Ana nu exista, este doar un personaj inventat. In Romania femeile nu sunt corect informate in legatura cu cancerul la san si prevenirea lui. La fiecare 3 minute, undeva pe Glob o femeie este diagnosticata cu cancer de san.
Ecografia mamara si examenul clinic sunt cele mai simple investigatii care te pot asigura ca sanii tai sunt sanatosi. 85% dintre femeile diagnosticate cu cancer de san nu prezinta un istoric familial cu antecedente ale acestei boli.
Daca stii ca ai un nodul, chiar si nedureros, stabileste-ti o programare la medic. Afla ca esti bine.
Cancerul la san poate fi depistat cu ani de zile inainte de a se manifesta clinic. Trebuie doar sa mergi regulat la control.
Femeile petrec ore in sir in fata oglinzii cu rutina de infrumusetare: make-up, aranjat parul, aplicare lotiune de corp, gasirea combinatiei perfecte de haine, etc. Unele studii vorbesc de o medie de 40 de minute/zi. In oglinda - acest obicei nu se regaseste si in ceea ce priveste sanatatea – nu exista un ritual constant care sa vizeze “ingrijirea sanatatii”.
Preocupa-te mai degraba de aspectul estetic al sanilor (fermitate, elasticitate, marime), femeile uita complet de sanatatea lor.
Campania “Afla ca esti bine!” de la Avon isi propune sa schimbe aceasta mentalitate, sa indemne femeile sa actioneze si sa le convinga sa considere autoexaminarea sanilor ca parte a unui ritual firesc de infrumusetare. Cum anume? Punand semnul egal intre frumusete si sanatate, aratandu-le ca trebuie sa mai adauge doar 5 minute/luna in fata oglinzii, pe langa cele 30-40 minute petrecute zilnic, ca sa afle ca sunt bine, ca sunt cu adevarat frumoase!
Autoexaminarea reprezinta primul pas pentru a fi sigura ca sanii tai sunt atat frumosi cat si sanatosi. Afla ca esti bine!
Alege viata, du-te la control si afla ca esti bine pentru ca doar astfel te poti bucura de tot ceea ce iti poate oferi viata si nu uita ca la fel cum povestea de mai sus este doar o fictiune sunt multe femei pentru care doar datele sunt diferit insa suferinta este aceeasi. Nu intra in randul statisticilor, alege viata si du-te la control periodic.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu