La revedere Maestre!
Astazi lucram la finalizarea interviului cerut de companie si povesteam acolo despre cum societatea romaneasca nu isi recunoaste din vreme valorile.
Ulterior aflu vestea pe care altii s-au grabit s-o dea de acum 2 saptamani (ce i-as da in judecata pe idiotii de la Antena 3 si Evenimentul Zilei) si anume ca marele actor roman Gheorghe Dinica a incetat din viata in urma unui stop cardiac.
Dinică, în vârstă de 75 de ani, a fost diagnosticat cu colecistită acută alitiazică flegmonoasă, şoc septic şi disfuncţie multiplă de organe.
Moartea reprezinta o tragedie indiferent cine este cel ce dispare, insa este si mai tragica cu cat vorbim despre cineva ce a schimbat lumea iar domnia Sa a schimbat lumea prin rolurile jucate, prin emotiile create publicului. Pentru asta ii vom simti lipsa si pentru asta ar fi bine ca acum sa incercam sa privim mai atent unele din filmele sale.
Tragedia este si mai mare pentru familia sa asa ca ar fi bine ca gandurile noastre de bine sa se indrepte inspre ei iar noi,cel mai important si clar si singur lucru pe care-l putem face, sa nu-l uitam niciodata pe maestrul Gheorghe Dinica.
Gheorghe Dinică, unul dintre cei mai mari actori români, a absolvit în 1961 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, la clasa profesoarei Dina Cocea. "Primul meu rol a fost cu o trupa de amatori de la Poştă, iar eu interpretam rolul Locotenentului Stamatescu din piesa «Titanic-vals» de Tudor Muşatescu. Eram pe scenă şi parcă visam. Nici nu ştiam ce se întâmplă cu mine. La un moment dat, m-au trezit nişte aplauze din sală", îşi amintea el.
Gheorghe Dinică a jucat pe scenele Teatrului Mic, Teatrului de Comedie, Teatrului Bulandra, Teatrului Naţional Bucureşti, Teatrului Odeon etc.
În ceea ce priveşte cariera sa cinematografică, el a jucat în peste 60 de producţii.
A debutat în "Străinul" şi au urmat filme precum "Felix şi Otilia", "Un comisar acuză", "Cu mâinile curate", "Prin cenuşa imperiului", "Secretul lui Bachus", "Bietul Ioanide", "Ultima noapte de dragoste", "Cel mai iubit dintre pământeni", "Patul conjugal", "Patul lui Procust", "Orient Express", "Filantropica" etc.
Talentul artistic al lui Gheorghe Dinică s-a manifestat şi în muzică. În tinereţe, muză i-a fost celebra Maria Tănase şi asta l-a făcut să imprime ani buni mai târziu, albume de romanţe în colaborare cu Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu. De-a lungul carierei sale, Dinică a lansat "Cântece de petrecere" şi "Cântece de petrecere 2", în colaborare cu Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu, "Romanţe" şi "Parol că te iubesc".
Totodată, Dinică a realizat numeroase roluri de televiziune, precum cele din producţiile "…escu", "Trei surori", "Richard al III-lea", "Lumini şi umbre", "Inimă de ţigan", "Aniela" etc.
În 2008, el a primit titlul de Doctor Honoris Causa oferit de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti.
În cariera sa artistică a primit numeroase distincţii, printre care premiul pentru întreaga activitate la ediţia din 2005 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, premiul de excelenţă UNITER pe 1999, premiul pentru interpretare la Festivalul de Film de la Karlovy Vary pe 1976, premiul pentru cel mai bun actor la Festróia - Tróia International Film Festival (1993).
A fost decorat cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer.
Din 2002, Gheorghe Dinică a fost societar de onoare al Teatrului Naţional "I. L. Caragiale". El a primit, de asemenea, titlul de cetăţean de onoare al oraşului Bucureşti.
Dumnezeu sa-l odihneasca!
sursa informatiilor bibliografice Mediafax.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu