Sambata seara am participat la un eveniment putin mediatizat, dar nu lipsit de importanta – Earth Hour Bucuresti, in Parcul Izvor.
Am ajuns in jurul orei 20, evenimentul fiind programat in intervalul 20:30-21:30. Parcul era asa cum il stim toti, putin luminat, ceva lume care se plimba si liniste, prea liniste pentru concertul care trebuia sa inceapa, caci urmau sa sustina cate un mini-concert unplugged Sistem, Mihai Margineanu si artista pop de origine britanica Lu Cozma.
Intrand in parc impreuna cu un grup de prieteni, am ramas initial surprinsi cand, la prima vedere nu era nicio scena, nici macar forfota aceea obisnuita de dinaintea unui concert free. Scrutand mai cu atentie orizontul parcului, am observat o scena (destul de mica) si ceva aglomeratie in zona dinspre Palatul Parlamentului. Am ajuns in zona si intr-adevar se pregatea ceva: lumea se aduna in liniste, erau si cativa fotografi si cameramani, lumanari si o luna zambitoare si senina care parca astepta si ea ceva.
La fix 20:30, dupa ce ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti – Excelenta sa Robin Barnett, europarlmentarul Daciana Sarbu si Zoli Toth (toti ambasadori Earth Hour in Romania) au transmis in putine cuvinte mesajul evenimentului, ca economia de energie este buna atat pentru oameni cat si pentru mediu, a inceput cea mai mare pana voluntara de curent din istoria Romaniei (si din istorie, in general, daca ne referim la evenimentul global); tonul a fost dat de Palatul Parlamentului.
Cateva piese de la Sistem, pe ritmuri de butoaie si polizoare au incins atmosfera; totul desfasurandu-se la lumina unor lumanari, a 2 butoaie pe post de torte, a unor becuri ecologice purtate de 4 tineri in costume de licurici si a blitzurilor de la aparatele foto, iar un megafon incerca sa suplineasca lipsa microfonului. A urmat Margineanu: dupa ce a subliniat ca nu va canta piesa cu “m-am dus sa tai un copac”, a mai stat timp de 2 cantari si s-a evaporat repede (era de asteptat pentru ca il astepta un concert in HardRock).
O prezenta deosebita a fost domnisoara Lu Cozma, care s-a remarcat prin voce si atitudine; cred ca vom mai auzi de ea. Niste baieti cu torte si jonglerii au incheiat evenimentul, tot pe acordul ritmurilor de la Sistem.
Aceasta a fost relatarea de la fata locului si firul evenimentelor, dar personal, cred ca Earth Hour nu a fost suficient exploatat. E de apreciat participarea Romaniei si implicare unor personalitati autohtone, dar impresia care mi-a fost lasata e ca se poate mult mai mult: incepand de la prezenta (au fost cateva sute de spectatori, dar totusi, comparativ cu alte tari, cam putin), spectacol si promovare.
Pentru cei care nu stiu ce inseamna Earth Hour, manifestatia care astazi are peste un miliard de “adepti” a inceput in 2007 cand cei 2,2 milioane de locuitori din Sidney, Australia au lasat orasul in bezna timp de o ora, luptand astfel impotriva schimbarilor climatice. In 2008, 50 de milioane de suflete au celebrat Earth Hour, constructii emblematice precum Golden Gate si Colloseum ramanand in intuneric. In 2009, 4100 de orase din toata lumea s-au alaturat initiativei WWF (World Wide Fund for Nature) Australia, Romania participand pentru prima oara la campanie in calitate de tara oficiala Earth Hour.
In septembrie 2009, campania Earth Hour Romania a primit distinctia “Golden Award for Excellence” in cadrul PR Award.
Zoli de la Sistem spunea: “Ecologia nu e fizica cuantica, este ceva pe intelesul tuturor.
Ecologia nu cere sacrificii, inseamna doar minim bun simt. Fiecare este ecologist la el acasa: pastraza curatenia, duce gunoiul in locuri special amenajate, nu face risipa de apa, gaze si curent electric.
Pe 27 martie 2010 la ora 20:30 de Ora Pamantului te ...invit sa fii ecologist la nivel planetar: Stinge lumina!”
Jos palaria in fata tuturor celor care s-au implicat in aceasta campanie de responsabilizare si solidaritate pentru un viitor sustenabil, caci “noi nu mostenim Pamantul de la stramosi, il imprumutam de la urmasi”.
1 comentarii:
Eu vreau sa adaug doar atat:
"În intervalul 20.00-21.00 s-a înregistrat chiar o creştere uşoară a consumului de electricitate, la nivel naţional, şi nu o scădere, cum era de aşteptat", au declarat pentru NewsIn reprezentanţii Dispeceratului Energetic Naţional.
Trimiteți un comentariu