Pentru a patra zi consecutiv, sediul nostru este sub sechestrul baietilor dubiosi. Astazi, dupa ce soarele se mai domoleste putin si orele de lucru de incheie, va asteptam sa-i vizitati, sa nu se simta singuri.
Incepand cu ora 18.00, timp de doua ore ne puteti gasi pe Arh Ion Mincu 11 (chiar in fata portii ferecate) cu cele mai frumoase titluri Curtea Veche, gata sa le oferim cadou celor care vin sa ne sustina!
Vino si tu sa te alaturi grupului de sustinatori Curtea Veche si sa-ti alegi volumul preferat pentru a-l lua acasa sa-l savurezi in liniste, la racoare.
Flash mob-ul organizat ieri, 21 iulie, de la orele 14:00, in fata sediului editurii Curtea Veche din str. Ion Mincu, nr.11, a fost o noua incercare de a atrage atentia asupra unui abuz ce se petrece in Romania de astazi, si chiar, fix sub ochii "vigilenti" ai politiei ce se afla chiar un pic mai sus pe strada.
Am fost prezenti in jur de 30 - 40 de persoane, si de aceasta data a fost prezenta si o parte (destul de mica din pacate) a mass-mediei.
In timp ce noi am sosit pentru a protesta pasnic si pentru a citi, angajatii firmei de paza se chinuiau de zor cu schimbatul incuietorii de la poarta.
Pana si aceasta actiune era una facuta intr-un mod barbar, si primitiv, oamenii de la firma de paza neavand nici cea mai mica protectie (puteam oare chema inspectoratul pentru protectia muncii?) si in acelasi timp fiind tot timpul vigilenti la ceea ce se intampla in jur. Spun asta si datorita unui incident, amuzant sa-i spunem, in care postasul ce avea de lasat niste pliante in cutia postala a editurii, s-a strecurat printre doua gorile si imediat a fost extras de tricou din curtea editurii.
Lanturile ce leaga portile editurii, noua incuietoare ce inlocuieste lantul de bicicleta ce "trona" pe poarta principala, camerele de luat vederi amplasate in perimetrul casei sunt de fapt o incercare a proprietarului de a-se apara de fortele "brutale" ale editurii si de "extremistii" ce ii sustin pe acesti intelectuali.
Pentru ca, dupa cum poti vedea din poza alaturata, aproape toti din cei prezenti la acest flash mob au fete agresive si sunt potentiale pericole de care ar fi bine sa te aperi.
De tinut minte ideea ca obiectele personale ale angajatilor, actele companiei si computerele au ramas in sediul editurii unde access au doar persoane cel putin "dubioase" ca Florin Moldoveanu (un cunoscut interlop) sau profesorul Radu Nicoara de la UNATC ce in cursul zilei de marti a avut o vizita pentru a filma in sediul editurii "pentru un prieten" (dupa cum declara), acest lucru, in timp ce reprezentantii editurii nu au access nici macar in curte.
Stiu ca n-am reusit sa schimbam mare lucru cu actiunea de ieri, insa in aceeasi vreme am reusit sa atragem atentia asupra unui abuz ce se petrece sub ochii politiei si justitiei din Romania. Ministerul Culturii nu a luat inca nicio atitudine referitoare la acest caz. Societatea civila pare a fi un pic mioapa fata de acest caz si schiloada in a reactiona.
Multumim celor ce au sosit ieri pentru a-si arata solidaritatea fata de o institutie culturala ce, in aceste momente, are nevoie de sprijin din partea tuturor celor ce au citit macar o carte editata de ei.
Ne-am obisnuit, din pacate, ca faradelegea sa intre cu brutalitate in actiune, inainte ca legea sa-si spuna cuvantul. Nu am crezut, insa, ca un spatiu al culturii, o editura, sa fie ferecata cu agresivitate. Nu am crezut ca primejdia distrugerii unui patrimoniu, a stradaniei atator oameni care muncesc la Curtea Veche, sau asteapta sa fie publicati de aceasta prestigioasa editura, sa fie atat de aproape. Uite ca se poate. Am trecut prin fata portilor legate cu lanturi groase. Imaginea, de nedescris. este una de cosmar. Cineva trebuie sa auda indignarea celor care mai cred in justitie si in demnitatea culturii.
Magda Mihailescu
Citeste si:
Ganduri bune de la autorii nostri
Despre dreptul de proprietate la sediul unei edituri romanesti
Cu Bolano la flash mob
Griffon despre Curtea Veche
1 comentarii:
Dreptul la proprietate este garantat prin Constitutie !
Trimiteți un comentariu