Weekend-ul Cinepolitica: Adelin Petrișor și Coreea de Nord
O întâlnire cu Adelin Petrișor și poveștile sale din Coreea de Nord, un documentar tulburător despre „genocidul medicamentelor” și superproducția cu Adrien Brody din închidere sunt câteva dintre evenimentele de neratat în weekend, la Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica.
Unul dintre cei mai cunoscuți reporteri români, Adelin Petrişor, își prezintă sâmbătă, 12 aprilie, de la 20.30, la Cinema Elvira Popescu, documentarul Coreea de Nord, nimic de invidiat, realizat după vizita pe care a făcut-o în 2012 în cel mai dur lagăr comunist încă existent în lume, alături de cameramanul TVR Cătălin Popescu. Cei doi au fost primii jurnalişti TV români cărora li s-a permis accesul după 1989 în ţara izolată de restul lumii. Intrarea este liberă.
În același program, Nord și Sud, va fi proiectat sâmbătă, la Elvira Popescu, de la 18.30, Securitatea naţională / Namyeong-dong 1985, drama unui lider al mişcării democratice din Coreea de Sud arestat şi torturat pentru a-şi mărturisi colaborarea cu comuniştii din Nord.
Documentarul răvășitor Fire in the Blood / Foc în vine, despre „genocidul medicamentelor”, va rula în premieră sâmbătă, 12 aprilie, ora 18.00, la Cinema Studio. Între 1997 și 2003, decizia unor companii farmaceutice gigant de a nu permite scoaterea pe piață a medicamentelor anti-HIV/SIDA accesibile a dus la moartea a circa 10 milioane de oameni în Africa și Asia. Filmul este regizat de Dylan Mohan Gray și narat de William Hurt.
Tot sâmbătă, la Cinema Studio, de la 20.00, va fi proiectat, în premieră, și nigerianul Half of a Yellow Sun, regizat de Biyi Bandele. Cu Chiwetel Ejiofor, actorul nominalizat la Oscar pentru rolul din 12 Years a Slave, și actrița Thandie Newton (Crash), filmul este o poveste de dragoste emoționantă despre tineri prinși în războiul civil din Nigeria. Spectatorii au ocazia să vadă în reluare sâmbătă, la Cinema Studio, alte două titluri din competiție: excelentul Zgomot în cartier / O Som ao Redor / Neighbouring Sounds (14.00) și filmul despre Josef Mengele, Îngerul morţii / Wakolda / The German Doctor (16.00).
La Cinema Elvira Popescu, tot sâmbătă, de la 13.00, spectatorii Cinepolitica vor vedea primul documentar care reuşeşte să pătrundă în lumea crudă a centrelor de identificare şi expulzare din Italia, în UE 013, ultima frontieră / EU 013, L’Ultima frontiera (2013), de Alessio Genovese. Iar de la ora 14.30, în programul Eye On Films, vor urmări cum ne însoțește politica pretutindeni, chiar și în pat, în Politica intimității/ Doutes – Chronique du sentiment politique, în regia lui Yamini Lila Kumar.
De la ora 16.00, la Cinema Elvira Popescu, la 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial, va rula una dintre marile opere ale cinema-ului clasic, Iluzia cea mare / La Grande illusion (1937), în regia lui Jean Renoir, cu Jean Gabin pe afiș.
Cea de-a treia ediție Cinepolitica se va încheia duminică, 13 aprilie, ora 20.00, la Cinema Studio, cu gala de premiere a câștigătorilor competiției, urmată de proiecția filmului Înapoi în 1942 / Yi jiu si er / Back to 1942, propunerea Chinei la Oscar, anul acesta. Superproducția istorică semnată de cineastul supranumit „Spielberg al Chinei”, Feng Xiaogang, reia un episod întunecat din trecutul Chinei, din timpul războiului cu Japonia, când provincia Henan a fost afectată de o foamete cumplită, soldată cu milioane de victime.
Programul complet al proiecțiilor poate fi consultat http://cinepolitica.ro/ro/program
Informații despre bilete: http://cinepolitica.ro/ro/bilete-locatii
Ne găsiți pe: www.cinepolitica.ro
Facebook: http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival
Teaser Cinepolitica: https://www.youtube.com/watch?v=OhSKyq4wkt4
***
Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).
Parteneri: Primăria Municipiului București, Institutul Cultural Român, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Facultatea de Istorie a Universității București, British Council, Ambasada Republicii Federale Germania, Institutul Francez, Delegația Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez, Institutul Maghiar, Ambasada Republicii Armenia, Ambasada Argentinei, Centrul Ceh, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultură, Uniunea Cineaștilor din România, Arhiva Națională de Filme - Cinemateca Română.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu