Toate aceste nopti albe, de astazi in cinematografe



Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights, “un film de emoție pură, amețitor, intoxicant și superb visual”, potrivit AV Club, rulează de astăzi în cinematografe. Filmul distins cu Premiul de regie în competiția de documentar World Cinema la Sundance va rula în Baia Mare, Bistrița, Botoșani, Brașov, Brăila, Bucuresti, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Gura Humorului, Odobești, Pitești, Sfântu Gheorghe și Târgu Mureș. 

Programul complet, aici: http://bit.ly/Nopti-albe-27iul-4aug

Ce înseamnă să fii cu adevărat treaz într-o lume care se mulțumește să doarmă? Kris și prietenul său cel mai bun, Michal, își trăiesc viața și iubirile la maxim, hoinărind neobosiți pe străzile Varșoviei, plutind în deriva nesiguranței și a euforiei tinereții.

Filmat timp de două veri și o iarnă între 2014 și 2015, Toate aceste nopți albe a fost gândit să surprindă sensibilitatea generației de tineri polonezi născuți după 1989, crescuți în afara comunismului, fără auto-cenzura și fricile părinților. “Au un fel de energie nesăbuită, un fel de libertate a gândirii care ar fi fost de negăsit cu câțiva ani înainte.”, spune regizorul Michal Marczak 

Lucrurile însă s-au schimbat rapid. “Când filmul a avut premiera la Sundance, șansele ca un guvern de dreapta să vină la putere erau foarte mici. Dacă ar fi să fac filmul acum însă, toată lumea ar vorbi despre politică. Oamenii merg la proteste, sunt îngrijorați de viitorul lor, nu știu dacă să plece din țară sau unde ar mai putea să plece. În mod normal mergeau în Londra, dar între timp s-a întâmplat Brexit. Acum dacă aș face filmul și aș tăia partea politică aș minți, sau ar ieși un cu totul alt film.”

La începutul acestei săptămâni, președintele Poloniei, Andrzej Duda, și-a exercitat dreptul de veto împotriva unor legi de reformare a sistemului judiciar care au generat proteste intense. El a precizat că sistemul judiciar al ţării trebuie reformat, dar schimbările propuse de către parlamentari riscă să creeze un sistem opresiv, iar protestele din ultimele zile au arătat că noile legi ar diviza societatea, citim pe Mediafax.

Este un pas bun, dar continuarea este neclară și ceea ce este sigur e că relaxarea tinerilor din Toate aceste nopți albe nu mai există astăzi. “Suntem o țară ciudată și ne place să stricăm lucrurile. Asta a fost tradiția noastră de sute de ani, cred că asta gândesc toți polonezii: când se întâmplă ceva bun, n-are cum să dureze.”, povestește regizorul într-un interviu pentru moveablefeast.com.

 
Regizorul și directorul de imagine Michal Marczak, 35 de ani, s-a remarcat în 2010 cu primul său documentar, At the Edge of Russia, despre viața de zi cu zi a unui mic grup de soldați dintr-o bază militară de lângă granița finlandeză. Filmul a fost distins cu HBO Emerging Artist Award și cu Filmmaker Award la Hot Docs, precum și cu numeroase alte premii la festivaluri din întreaga lume.

Apoi a urmat documentarul Fuck for Forest (2012), despre un ONG din Berlin care, pe ideea că sexul poate schimba lumea, strânge bani pentru mediu prin vânzarea de filme porno home-made pe internet. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film SXSW (South by Southwest) și a fost documentarul polonez cu cele mai multe proiecții în 2013, fiind numit de revista britanică Dazed & Confused drept „unul dintre cele mai inovatoare zece documentare din ultimii ani”. 

Michal Marczak lucrează acum la următorul său proiect, un SF despre un bărbat care pretine că este extraterestru.

Toate aceste nopți albe este o co-producție Polonia / Anglia, distribuit de Transilvania Film.

#ARTmaniaFestival la start. Evenimente alternative si LiveWall cu postari in timp real



Cea de-a 12-a ediție de ARTmania Festival, din perioada 28 - 29 iulie 2017, își așteaptă participanții cu o serie de evenimente culturale alternative și de activări creative care vor întregi posibilitățile de petrecere a timpului liber dintre concertele din Piața Mare. 

· Cei pasionați de gastronomie vor putea testa o ofertă culinară bogată în zona dedicată din festival, denumită „ART of Food”. Cu ocazia acestei ediții a fost creat și smoothie-ul ARTmania, dedicat iubitorilor de băuturi sănătoase.

· Pasionații de tehnologie sau de rețele sociale vor putea posta imagini și își vor putea exprima creativitatea în timp real, folosind hastag-ul oficial al festivalului (#ARTmaniaFestival).


Proiecții de filme. Cinefilii vor putea viziona gratuit filme premiate internațional, aduse de Transilvania Film: Belgica și Goodnight Mommy. Acestea vor fi proiectate în fiecare zi de festival, de la ora 15:00, în Librăria Habitus din Piața Mică, unde ARTmaniacii amatori de lectură vor avea parte și de reduceri de 10% la cărți SF sau fantasy. Detalii complete aici.

Expoziții de artă și vizite la muzee. Pentru ca expriența culturală să fie completă, între concerte, persoanele cu brățară de festival vor putea vizita gratuit numeroase expoziții special pregătite cu ocazia ARTmania și vor avea acces în cele patru spații expoziționale ale Complexului Național Muzeal ASTRA - detalii complete aici.

Expoziția „O UNIUNE TOT MAI STRÂNSĂ - Moștenirea Tratatelor de la Roma pentru Europa de astăzi", amplasată în Piața Mare, în Cortul „Spațiul European”, va include documente și imagini istorice din arhivele Uniunii Europene, ale Ministerului de Externe Italian și ale agenției italiene de presă ANSA. Expoziția va putea fi vizitată în fiecare zi de festival, între 12:00 - 18:00.

Biciclete gratuite pentru participanții la ARTmania festival, powered by Bicicleta Pegas și SIBIO
Toți purtătorii de brățări ARTmania vor avea acces gratuit în Muzeul în aer liber ASTRA. De aceea, Bicicleta Pegas și SIBIO juice bar pun la dispoziție modele Pegas Strada sau Pegas Clasic persoanelor care doresc un drum de vis din Piața Mică până la muzeu. Punct de pornire: SIBIO juice bar (adresă: Piata Mica nr. 3, Sibiu).

Feedwall cu postări realtime tehnologie, powered by ZeList Monitor, pentru cei mai conectați fani
Pe lângă participarea la concerte, la expoziții și muzee, la proiecțiile de film sau la activitățile creative, pasionații de tehnologie vor fi încurajați să-și pună pozele și să-și exprime creativitatea pe rețelele sociale, folosind hastag-ul oficial al festivalului: #ARTmaniaFestival.

Conținutul realizat și postat de ei va fi afișat în timp real pe website-ul oficial al festivalului (www.artmaniafestival.ro, secțiunea LiveWall) și pe un ecran din perimetrul festivalului, putând fi astfel apreciat de toți participanții.

GIF Booth, powered by Banca Transilvania
Amatorii de lucruri amuzante vor avea ocazia să imortalizeze momentele de distracție petrecute alături de prieteni cu ajutorul unei cabine care va realiza GIF-uri (imagini animate) pusă gratuit la dispoziția participanților la festival de Banca Transilvania. La acest GIF Booth, powered by BT, participanții la festival își vor putea alege melodia trupei preferate de la ARTmania Festival 2017 și vor “cânta” pe această melodie singuri sau alături de prieteni. În acest timp vor fi pozați și  transformați într-un GIF.

ARTmania ART of Food
Participanții pasionați de gastronomie vor putea testa o ofertă culinară bogată în zona specială din festival, denumită „ART of Food”. Astfel, cei sosiți în Piața Mare din Sibiu se vor putea bucura de un spațiu dedicat preparatelor culinare și băuturilor, disponibile pentru toate gusturile și vârstele.

Aproximativ 14 expozanți se vor întrece pentru a răsfăța publicul cu unele dintre cele mai savuroase preparate culinare, de la sortimente de inspirație italienească, mexicană sau texană, la noodles, paste, burgeri sau deserturi.

Printre cei responsabili cu încântarea culinară a publicului se numără: Meat Busters, Cimbru (condusă de Chef Nicu Crăciun), Eat Street Cluj, Two Chefs Food Truck, Noodle pack, Thai Scoops, Duma's Van, Eat it - Fresh Pasta Truck, Das Grillmobil by Batranu Sas, Maia Ice Cream sau Delicii pe roți.

La capitolul băuturi, pe lângă sortimentele întâlnite în mod tradițional la evenimente, participanții la festival interesați de băuturi sănătoase se vor putea răsfăța cu un smoothie special creat pentru acest eveniment de cei de la SIBIO juice bar: smoothie-ul ARTmania!

Rețeta super răcoritoare a smoothie-ului ARTmania include: pepene rosu, portocale, lime și mentă și va fi în ton cu cromatica afișului oficial, pentru a da un plus de identitate festivalieră! Sortimentul va fi disponibil doar pe parcursul festivalului, 27-28-29 iulie 2017.

Concerte alternative (în afara celor susținute în Piața Mare):
Vineri, 28 iulie 2017, ora 21:00 - concert White Walls în Rock N'Bike Club (adresă: Ștefan cel Mare nr. 120, Sibiu)

Sâmbătă, 29 iulie 2017, ora 23:30 - AFTERPARTY ARTmania Festival. Concert Etheric & Alpha Q live în Rock, Pub & More (adresă: Str. General Ghe. Magheru nr.45, Sibiu)

La ARTmania Festival 2017, fanii îi vor putea asculta în Piața Mare din vechea cetate a Sibiului pe unii dintre cei mai apreciați artiști ai momentului: Tarja, Lacuna Coil, Riverside, Beyond the Black, You And Me At Six, Devin Townsend Project, Walkways sau Coma.

Programul complet al concertelor din cele două zile de festival este disponibil aici: https://artmaniafestival.ro/program/
 
Biletele și abonamentele ARTmania Festival au fost puse în vânzare în rețelele Eventim.ro, myticket.ro, iabilet.ro și pe Kompostor.ro. În cea de-a doua perioada de pre-sale, prețul unui abonament este de 230 de lei, urmând ca la locație prețul să fie de 250 lei.

Pentru această ediție, ARTmania Festival a pus în vânzare un număr limitat de bilete pe zi, la prețul de 140 lei.

Regulamentul complet al ARTmania Festival 2017 poate fi consultat pe website-ul oficial al festivalului prin accesarea secțiunii “Reguli de acces” (https://artmaniafestival.ro/reguli-de-acces/) din meniul principal al website-ului.

# # #
Despre ARTmania Festival. Platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică, ARTmania s-a consacrat ca principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Marcă de prestigiu, cu tradiție pe scena culturală regională, ARTmania și-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept îndrăzneț și al unui ambient special - Piața Mare a uneia dintre cele mai frumoase citadele medievale din Estul Europei.  ARTmania explorează mereu drumuri noi, capitalizând experiența și prestigiul edițiilor anterioare, când pe scena mare din Sibiu au urcat o serie de trupe importante, de la Nightwish și Serj Tankian, la Die Toten Hosen, Within Temptation, HIM, Tarja Turunen, The Gathering, The Sisters Of Mercy, Lacuna Coil, Republica, Helloween, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre mulți alții.                                                                           # # #
PARTENERI COMERCIALI:  BECK’S, BANCA TRANSILVANIA

PARTENERI: AROC, TAKE A STAND, YOUROPE

Invitați speciali la a doua ediție DokStation



Pentru prima oară în România, trupa scoțiană The Jesus and Mary Chain va deschide a doua ediție DokStation Music Documentary Film Festival, ce se va desfășura în București, între 14 și 17 septembrie 2017.

Concertul va avea loc joi, 14 septembrie, în Amfiteatrul “ Mihai Eminescu”.


Influențați de The Velvet Underground, The Stooges, The Ramones, Einstürzende Neubauten, The Shangri-Las, în 1983, frații Jim și William Reid înființează trupa The Jesus and Mary Chain. Odată cu albumul de debut, din 1985, Psychocandy, The Jesus and Mary Chain va da tonul noise pop de la mijlocul anilor ’80. Combinație de zgomot și distorsionare cu armonii pop, muzica scoțienilor va deveni referință pentru genul shoegaze de la începutul anilor ’90, de la My Bloody Valentine la Dinosaur Jr. 

După o pauză de 19 ani, anul acesta, în martie, a fost lansat cel mai recent album, cel de-al optulea și primul după destrămarea trupei din 1998, Damage and Joy, produs de Youth.

Biletele pentru concertul The Jesus And Mary Chain din cadrul DokStation Music Documentary Film Festival sunt disponibile online pe Eventbook.ro (http://po.st/JAMC_Bilete), în rețeaua națională a librăriilor Humanitas, Librăria Franceză "Kyralina" și la sediul Eventbook din str. Actor Ion Brezoianu, 21.

Un alt invitat al festivalului DokStation este Francis Whately, regizorul filmelor David Bowie: Five Years (2013), documentar ce acoperă cinci dintre cei mai importanți ani ai carierei lui Bowie, și David Bowie: The Last Five Years (2017), documentar despre ultimele două albume “The Next Day” și “Blackstar” și despre spectacolul de pe Broadway, “Lazarus”. Regizorul britanic va fi prezent după proiecții, pentru un dialog cu spectatorii.

A doua ediție DokStation este dedicată muzicianului britanic David Bowie, care ne-a părăsit pe 10 ianuarie 2016. Pe lângă titlurile amintite mai sus, programul va conține clasicul Ziggy Stardust And the Spiders from Mars (1973) de D.A. Pennebaker, filmul ultimului concert din 3 iulie 1973, în persona lui Ziggy, David Bowie: The Man Who Stole The World (2016) de Elena Carmen și Billy Simpson, primul documentar-omagiu de după dispariția lui Bowie.

Producătorul și regizorul Benjamin Whalley va fi, deasemenea, prezent în București, în cadrul festivalului, cu ocazia proiecției documentarului Synth Britannia (2009). Filmul descoperă generația post-punk și muzica electronică a anilor '70-'80, cu o semnificativă influență asupra muzicii contemporane, oprindu-se la figuri precum Vince Clarke, Martin Gore, Richard H. Kirk, Gary Numan sau Annie Lennox.

DokStation este un proiect cultural organizat de Wearebasca, cu sprijinul ARCUB, Programul cultural București - Oraș participativ, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și cu sprijinul Centrul Național al Cinematografiei.

Parteneri: Primăria Municipiului București, Centrul Cultural European Sectorul 6, Primăria Sectorului 6, Centrul Cultural “Mihai Eminescu”- Sector 2, Teatrul Excelsior, Club Control, Red Bull Music Academy, Ajungem MARI, Deschis Gastrobar, British Council, Cohn&Jansen J.Walter Thompson Romania, Eventbook

Sponsori: Silva, Smart

Parteneri media: News.ro, Radio România Cultural, Arte și Meserii, The Institute, Aarc.ro


https://www.facebook.com/Dokstation.ro/
http://dokstation.ro/