Prestigiosul cor de cameră accentus dirjiat de Laurence Equilbey revine în România pentru un concert excepţional, pe 2 şi decembrie, la Ateneul Român din Bucureşti, începând cu ora 19. În programul celor două seri este Requiemul lui Fauré, considerat deja o referinţă în lumea muzicală. La Bucureşti, accentus va performa alături de organistul Christophe Henry, soprana Lavinia Mamot, de baritonul Florin Estefan şi de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub direcţia dirijoarei Laurence Equilbey.
« Despre Requiemul meu s-a spus că nu exprimă spaima de moarte, cineva l-a numit un cântec de leagăn al mortii. Dar aşa resimt eu moartea : ca pe o eliberare fericită, ca pe o aspiraţie spre împlinirea de dincolo mai degrabă decât ca pe o trecere dureroasă…Requiemul meu a fost compus fără scop…doar din plăcere dacă pot spune aşa…Poate că astfel am căutat, din instinct, să ies din convenţii, este atâta timp de când acompaniez la orgă serviciile de înmormântare ! M-am săturat până peste cap de prejudecăţile legate de moarte. Am vrut să fac altceva. » (Fauré)
Înfiinţat de Laurence Equilbey, corul de cameră profesional Accentus concertează în cele mai prestigioase săli din lume şi evoluează pe scenele multor festivaluri internaţionale. În plus de repertoriul clasic, accentus privilegiază creaţia contemporană, atât în repertoriu cât şi ca tehnologie: accentus este primul utilizator al diapazonului electronic e-tuner.
Primit călduros de critică de la prima înregistrare, accentus primeşte în 1995 Premiul Liliane Bettencourt al Académie des Beaux-Arts. Toate înregistrările corului au fost recompensate, iar discul Transcriptions, care s-a vândut în mai mult de 100 000 de exemplare, a fost nominalizat la premiile Grammy 2004 şi a primit distincţia Disque d’or în ianuarie 2008. Discul Schoenberg din 2005 a fost recompensat cu un Midem Classical Award. În octombrie 2010, a apărut înregistrarea « Rachmaninoff a cappella » cu Corul de Cameră Eric Ericson.
Ansamblul este un partener privilegiat al Cité de la musique. Îşi continuă rezidenţa la Opera din Rouen/ Haute-Normandie şi este asociat al Ansamblului orchestral din Paris pentru următoarele două stagiuni. În cadrul manifestărilor Victoires de la Musique Classique din 2002, 2005 şi 2008, Accentus a primit titlul de « l’ensemble de l'année ( ansamblul anului) ».
Dirijoare şi director muzical al corului Accentus, Laurence Equilbey este recunoscută pentru exigenţa sa, dar şi pentru marea ei deschidere artistică. Munca pe care a depus-o timp de 15 ani îi asigură un loc important printre dirijorii de muzică simfonică cu notorietate în domeniul muzicii de operă şi oratoriu.
La Opera din Rouen Haute-Normandie, Laurence Equilbey dezvoltă mai multe proiecte împreună cu orchestra pe care o conduce. Activităţile din domeniul simfonic îi oferă ocazia să dirijeze marile orchestre simfonice din Lyon şi Nisa. Din anii 2009/2010, este « artist asociat al Ansamblului Orchestral al oraşului Paris, alături de corul accentus. Laurence Equilbey este, de asemenea, « artist asociat » la Grand Théâtre de Provence. La bagheta corului Accentus, ea continuă să caute esenţialul în marele repertoriu al muzicii vocale susţinând, în acelaşi timp, creaţia contemporană.
Laurence Equilbey a studiat muzica la Paris , Viena şi Londra, iar Eric Ericson, Denise Ham, Colin Metters şi Jorma Panula i-au fost maeştri în arta dirijatului.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu