Propuls prezintă Different Trains și White Man Sleeps la Curtea Veche din Centrul Istoric
Vă invităm duminică, 9 iunie, de la ora 21:30, la Palatul Voievodal „Curtea Veche” (str. Franceză nr. 27 – 31) la un nou concert al Ansamblului Propuls condus de Alexandru Solonaru.
Different Trains, compusă de americanul Steve Reich şi White Man Sleeps, aparţinând compozitorului născut în Africa de Sud Kevin Volans, corespund în necesitatea lor de a împăca contrarii, de a documenta realităţile istorice, emoţionale şi estetice ale timpului.
Scrisă în 1988, Different Trains este o autobiografie subiectivă a lui Steve Reich și marchează în creația sa apelul la o nouă tehnică componistică: fragmente din înregistrările unor voci și dinamica discursurilor generează materialul muzical pentru instrumente. Imaginile și sunetele copilăriei lui Reich, amintiri ale frecventelor drumuri cu trenul între New York și Los Angeles, sunt puse în relație cu garniturile care se îndreptau către lagărele de exterminare. Compozitorul spune că „dacă aș fi fost în Europa în acea perioadă, ca evreu aș fi călătorit cu trenuri foarte diferite. Având acestă idee în minte am vrut să fac o piesă care să reflecte cu acuratețe întreaga situație.”
Steve Reich (n. 1936) este unul dintre pionierii muzicii minimaliste, un pop icon internaţional, iar Different Trains – care integrează tema Holocaustului – a fost premiată Grammy în 1990.
White Man Sleeps, în varianta din 1985, a devenit un bestseller în interpretarea Kronos Quartet, iar Kevin Volans mărturiseşte că a încercat “poate naiv, să pună în acelaşi plan muzicile africană şi europeană, pentru a reflecta imaginea unei societăţi multiculturale – una în care tradiţiile culturilor diferite sunt reprezentate, onorate şi, mai mult decât atât, împărtăşite, sfârşindu-se cu dezvoltarea lor separată.”
Kevin Volans (n. 1949) a studiat cu Kagel și Stockhausen, iar mai târziu a devenit asistentul celui din urmă la Darmstadt. Compoziţiile sale, care dezvoltă tehnici şi moduri africane l-au făcut să fie unul dintre cei mai distincţi compozitori din circuitul muzical european.
Ansamblul Propuls, a fost înființat în anul 2006 şi a susţinut concerte la Ateneul Român, Aula Palatului Cantacuzino, Sala „George Enescu” a UNMB sau în spaţii neconvenţionale – Pădurea Măgureni, în cadrul festivalului Forest Vibes.
Crezul dirijorului Alexandru Solonaru este acela de a promova muzica secolelor XX şi XXI în concerte de un înalt nivel profesional, publicul reacţionând cu entuziasm la toate iniţiativele sale. Activitatea sa artistică şi organizatorică s-a evidenţiat cu ocazia concertelor dedicate creatorilor români precum Aurel Stroe, Ştefan Niculescu, Tiberiu Olah, primelor audiții naționale ale unor opusuri de Kagel și Stockhausen și prin evenimente alternative sau spectacole multimedia.
Concertul va fi însoțit de un performance coregrafic numit Ritual 2013, semnat de Eduard Gabia. Simona Antoniu și Irinel Moldoveanu sunt coordonatorii proiectului și curatorii expoziției Temporal Perceptions, desfășurate în cadrul aceluiași spațiu în perioada 18 mai – 12 iunie și din care face parte și acest eveniment.
Intrarea este liberă.
Proiectul este finanțat de Programul Tineret în Acţiune și este organizat de Asociația Many Colours în colaborare cu Asociaţia Propuls, Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică, Sâmbăta Sonoră, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Muzeul Municipiului Bucureşti și Muzeul Grigore Vasile.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu