Constantin Stoian - artistul care a inventat o noua limba



Cum ar fi oare să avem libertatea de gândi, scrie, vorbi și crea într-o limbă cu totul nouă, necunoscută până acum nimănui dar care să aibă o logică interioară și o sonoritate cu totul aparte?

Constantin Stoian și-a permis această libertate și inspirația i-a venit confruntându-se tocmai cu frustarea că a ajuns la un moment dat într-o țară străină (Polonia) și a realizat că efectiv nu poate intui înțelesul cuvintelor ce îi erau adresate. Atunci și-a pus problema într-un sens cu totul și cu totul creativ, nu de alta, dar în situații de genul acesta nu poți decât să privești lung, tâmp, mai mult în gol, cu speranța că străinul din fața ta, în felul său și poate la un moment dat, te va înțelege. Asta dacă se va afla într-o situație similară. Străinii gândesc într-o limbă străină, de aceea sunt străini. Se raportează la o cultură și un sistem de valori propriu. Limbile înseamnă istorie, influențe, nuanțe. Oglindesc un mod de gândire. Presupun, la rîndul lor, criterii de ordonare.

Tocmai în asta constă, pentru Constantin Stoian, adevărata provocare; în timp, crearea unei modalități originale de exprimare a devenit un amalgam între ambiție, obsesie și pasiune. Cum să găsești o conexiune lingvistică între două sau mai multe culturi total diferite? Imposibil: soluția la îndemână este alegerea unor limbi de circulație internațională. Dar liberatea alegerii propune altceva: inventarea unui limbaj nou, desigur, aflat sub auspicii deja existente, cum sunt scrierile nordice, spre exemplu. Complexitatea etimologică a limbilor vorbite până în momentul de față permit, iată, dezvoltarea unor sisteme unice de comunicare. În acest caz, creatorul poate fi chiar și unul singur. Și o poate face de amorul artei. A-ți dezvolta un sistem de gândire propriu, a-ți imagina o poveste care să aducă în discuție autenticitatea unui trecut istoric, a dezvolta reguli de pronunție, un cadru legitim de însușire a limbii respective și nu în ultimul rând a pune la încercare întregul bagaj lingvistic nou-creat în contextul uzurii birocratice, iată câteva dintre provocările sonore și lizibile pe care Constantin Stoian le lansează în cadrul instalației sale,  LKT Konektivitet.
Dr. Olimpia Bera


Visual Kontakt: Oradea, Str. Albacului, Nr.54   ///   
 Laborator Visual Kontakt: Oradea, Str. Republicii, Nr.47
TELEFON: +4.0745.205.729   ///   EMAIL: info@visualkontakt.ro   ///   WEB: visualkontakt.ro

0 comentarii: