FNTi editia a II-a - final de festival

Festivalul National de Teatru Independent editia a II-a s-a incheiat duminica, 9 noiembrie. Timp de o saptamana, pe scenele din capitala s-au jucat peste 50 de productii din Bucuresti, Sibiu, Iasi, Cluj, Craiova si Targu-Mures. Juriul festivalului a acordat o serie de distinctii spectacolelor reprezentative pentru miscarea independenta actuala.
 
Editia a II-a a Festivalului National de Teatru Independent a avut un caracter aparte, propunandu-si sa se indeparteze de ideea clasica de competitie si sa fie, in primul rand, o experienta si o sarbatoare a teatrului tanar. In acelasi timp, din dorinta de a evidentia meritul si caracterul inedit al productiilor participante, juriul FNTi a acordat duminica, 9 noiembrie, o serie de distinctii si mentiuni speciale spectacolelor si artistilor care au surprins, anul acesta, necesitatea inovarii in teatrul independent.
 
Membrii juriului principal - Coca Bloos, Ana-Maria Nistor, Ioana Moldovan, Cristian Theodor Popescu şi Pompilius Onofrei - au acordat marele premiu FNTi spectacolului „Tradare” de Harold Pinter, in regia Sanzianei Stoican (co-productie Unteatru Bucuresti, Centrul Cultural „Casa Artelor” si Primaria Sectorului 3), care va fi sustinut de catre FNTi intr-un turneu national.
 
Pentru sectiunea separata dedicata spectacolelor one-man/woman show, juriul format din Andreea Bibiri, Maria Zarnescu si Cristina Modreanu a acordat distinctii productiilor: „Exercitiu dupa Flori pentru Algernon” de Daniel Keyes, cu Iulia Colan, regia Iulia Colan (Compania Teatrulescu, Craiova); „Cinci ore cu Mario” de Miguel Delibes, cu Florina Gleznea, regia Mariana Camarasan (Unteatru, Bucuresti); „G.O.D.” de Eric Bogosian, cu Toma Danila, regia Marcel Top (Teatrul LUNI de la Green Hours, Bucuresti).
 
Premiul pentru debut i-a revenit lui Vlad Balan, pentru spectacolul „Elevator” de Gabriel Pintilei, productie Teatrul Mignon, Bucuresti, regia Dorin Boca.
 
Premiul pentru pamflet social a fost acordat productiei Godot Cafe-Teatru “Carpathian Garden” de Radu Iacoban, regizat de Radu Iacoban si Tudor Istodor.
 
Spectacolul “Kampf”, productie Studio M, Sfantu Gheorghe, realizat de Fehér Ferenc, a primit premiul pentru teatru-dans.
 
Premiul pentru management si strategie artistica le-a revenit Andreei si lui Andrei Grosu, reprezentantii teatrului Unteatru, Bucuresti. Productiile Unteatru participante in festival au primit si premiul voluntarilor.
 
Productiei UNATC “I.L. Caragiale” Bucuresti „Omul-Perna” de Martin McDonagh, in regia lui Florin Ion Grigoras, i-a fost decernata distinctia trapa de lansare.
 
Premiul mioritic carpato danubiano pontic a fost adjudecat de „Malaies in Calcaies”, productie Frilensar, Iasi, in regie colectiva.
 
“Advertego”, productie Varoterem Projekt, Cluj-Napoca, regizata de Botos Bálint, a primit distinctia pentru versatilitatea conventiei teatrale.
 
Premiul 24 Hour Play, dedicat productiilor concepute in cadrul workshopului FNTi cu acelasi nume, i-a revenit spectacolului “Interioare delicat mobilate” de Jean Lorin Sterian, in regia lui George Dusu, avandu-i in distributie pe Viorica Voda, Mihai Nita, Alina Tofan si Adrian Lepadatu. Juriul acestei sectiuni a fost format din Lia Bugnar, Vlad Massaci si Serban Pavlu. Godot Cafe-Teatru ofera posibilitatea de finalizare a acestui proiect de spectacol.
 
Echipa FNTi multumeste Editurii Nemira, Colectiei Yorick si Editurii Fundatiei Culturale “Camil Petrescu” pentru donatiile facute pentru aceasta Gala.

0 comentarii: