The Buried Alive Videos Câștigă Marele Premiu BIEFF 2014



Cea de-a 5-a ediție a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF s-a încheiat duminică, 14 decembrie, la CinemaPRO, după 5 zile de festival, 3 proiecții sold out, 75 de filme și 4 evenimnete speciale experimentate ș ivizionate de peste 7000 de spectatori.

Ceremonia de premiere a fost prezentată de Juriul BIEFF 2014, format din profesionişti de prestigiu din domeniul cinema-ului contemporan – Anne Delseth – Membru al comitetului de selecție al Quinzaine des Réalisateurs, Cannes Film Festival; Theus Zwakhals – Selecționer al secțiunii de scurtmetraj, Festivalul Internaţional de Film Rotterdam; Jonathan Pouthier – Responsabil de programele de cinema, Centre Pompidou Paris; Marion Poeth– Director de program, Festivalul Cinedans Dance on Screen Amsterdam ș iIleana Bîrsan– critic șijurnalist de film – care au decis:
Marele premiu, învaloare de 3000 de euro (oferit de Institutul Cultural Român și decernat de domnul Lilian Zamfiroiu – directorul ICR), i-a fost acordat regizorului Roee Rosee pentru filmul THE BURIED ALIVE VIDEOS.

Juriul și-a motivat astfel alegerea: „Prin intermediul diferitelor stiluri cinematografice și al umorului absurd, acest film deconstruiește miturile despre personalități politice ale Rusiei și aduce în discuție tentația și puterea artei, în special cea avangardistă. Trezind, de asemenea, în rândurile publicului gândirea critică și un scepticism sănătos în ceea ce privește politica, filmul ne amintește că până și un trecut fictiv ar putea altera viitorul real”.

Premiul pentru cea mai bună imagine, în valoare de 1500 de euro (oferit de Cinelab România) i-a fost acordat lui Menno Otten pentru filmul VIA DOLOROSA. „Realizând o micro-coreografie, prin intermediul close-up-urilor, acest film totodată ieșit din comun și contemplativ reușește să construiască tensiunea prin accentuarea micilor detalii și schimbări ale expresiilor faciale și gesturilor care sunt într-o continuă mișcare în ritm tantric“, a fost motivația juriului.
Pentru „întrebuințarea de found footage într-o manieră poetică, în cadrul unui context politic proeminent și abilitatea sa de a ne provoca așteptările prin felul în care tratează intimitatea în subiecte universale”,Premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 1000 de euro (oferit de Abis Studio),i-a fost acordat lui Miguel Gomez pentru filmul REDEMPTION.
Mențiunea specială a juriului BIEFF 2014 a revenit regizorului Wojciech Bąkowski pentru DRY STANDPIPE, pentru „luciditatea caracteristică prin intermediul căreia abordează banalitățile vieții cotidiene și felu lîn care transpune sentimente contradictorii în imagini abstracte minimale și sculpturale“.

Cel mai bun film experimental românesc, oferit tot de Cinelab Romania (în valoare de 1500 de euro), a fost acordat lui Daniel Djamo pentru STORM IS COMING, pe care Juriul l-a descris astfel: „Tratând noțiuni ce țin de naționalitate, identitate și patrie într-o manieră inteligentă, acest film perturbă și construiește tensiune la mai multe niveluri. Imaginile nu sunt înrudite cu textul într-un mod evident.În vreme ce stereotipuri existente sunt recunoscute, altele noi sunt aduse la viață. Un film care nu oferă soluții decisive, nici răspunsuri explicite, însă lasă un impact mult mai puternic în mod indirect și în subconștient”.

Ceremonia de premiere a fost urmată de premiera românească a celei mai recente incursiuni a lui Ulrich Seidl în genul documentarului hibrid, după trilogia ParadiseIN THE BASEMENT.
„La baza lui In the Basement se află  noţiunea că fiecare bărbat şi femeie de pe stradă ar putea fi, în secret, un bigot sau un mare cântăreţ de operă. Faptul că In the Basement ia înconsiderare un spectru larg de posibilităţi în ceea ce priveşte indentităţile secrete este ceea ce face din această explorare a celor mai întunecate colţuri ale psihicului uman egală, dacă nu superioară, celor mai recente ficțiuni narative ale luiSeidl.” (Tomas Hachard, Slant Magazine)
Încadrul celei de-a patra ediții BIEFF publicul s-a bucurat de 33 de filme în competiția internațională, precum și de proiecții realizate în cadrul unor parteneriate unice în România, cu festivaluri de film și instituții de referință din sfera cinema-ului experimental și a artelor vizuale, dintre care amintim:
·         Quinzaine des Réalisateurs – secțiune paralelă a Festivalului de la Cannes;
·         IDFA Amsterdam – cel mai important festival european de film documentar;
·         legendarul Festival Internațional de Scurtmetraj Oberhausen;
·         International Film Festival Rotterdam - unul dintre cele mai mari festivaluri din lume, atât în ce priveşte numărul de spectatori, cât şi de invitaţi din domeniu;
·         Berlinale Forum Expanded - cea mai îndrăzneaţă secţiune a Berlinalei - lucrări avangardiste, experimentale, eseuri cinematografice, observaţionale, reportaje politice şi formule cinematografice încă nedescoperite;
·         seducătorul program Dance Cinema from the Netherlands organizat în acest an încolaborare cu CINEDANS– Dance on Screen Festival Amsterdam.

Pentru o retrospectivă completă asupra evenimentelor BIEFF 2014, vă invităm să vizitați galeriile foto și video ale festivalului pe website-ulBIEFF și pe pagina noastră de Facebook.

Cea de-a 5-aediție a FestivaluluiInternațional de Film Experimental București BIEFF a avutlocînperioada10-14 decembrie 2014, la CinemaPROși Cinema Elvira Popescu.
BIEFFestesusţinut de CentrulNațional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, UniversitateaNațională de Arte, UniversitateaNațională de ArtăTeatralășiCinematografică, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, InstitutulFrancez, CentrulCeh, InstitutulBalassi, Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso”, ProgramulStatul de Drept Europa de Sud-Est al Fundației Konrad Adenauer, AmbasadaSuediei, AmbasadaFinlandei, AmbasadaIsraelului, Accion Cultural Española, German Films, Dacia, ABIS Studio, NouMax, Cinelab, Lara Zankoul Photography, CentrulNațional al DansuluiBucurești, Galateca, Lente Cafe, La Mama, J'aiBistrot, Book4travel, Control Club; bileteprinEventbook.

Parteneri media: 121.ro, AaRC.ro, ApropoTV.ro, ArtOut.ro, AsociațiaPaspartu, B365.ro, CalendarEvenimente.ro, Ca-n filme, Carturesti.ro, CeascaDeCultura.ro, CineFan.ro, Cinemagia.ro, CinemaRx.ro, Cineuropa.org, CooperativaUrbana.ro, Designist.ro, Digi24, DorDeDuca.ro, Expcinema.com, FilmNewEurope.com, FilmReporter.ro, FilmSense.eu, GetLokal.ro, GingerGroup.ro, GQ.ro, HowHipIsThis.ro, iFestival.ro, IQads.ro, LaPunkt.ro, LiterNet.ro, Mediafax.ro, One.ro, OrasulM.eu, PostModern.ro, Revista Arte &Meserii, RomaniaPozitiva.ro, Șapte Seri, societatesicultura.ro, Studentie.ro, Sub25.ro, TOTB.ro, TVR, Urban.ro, Urban Things Romania, VinSiEu.ro, WeART.ro, Ziarul Metropolis

0 comentarii: