10 ani de profesionalism în piața de artă, 10 ani de optimism şi 10 ani de recorduri. În data de 27 noiembrie 2018, casa de licitaţii Artmark a sărbătorit 10 ani de la înfiinţare.
Peste 400 de oaspeţi, oameni de cultură, colecţionari renumiţi, vedete TV, artişti, jurnalişti, precum şi alte persoane publice au păşit încă de la intrare în Hall of Fame. Acesta a inclus 10 stele cu cele mai importante recorduri de autor a top 10 artiști: Nicolae Grigorescu (340.000 euro), Nicolae Tonitza (290.000 euro), Ştefan Luchian (170.000 euro), Camil Ressu (160.000 euro), Theodor Aman (160.000 euro), Samuel Mützner (160.000 euro), Ioan Andreescu (135.000 euro), Marcel Iancu (130.000 euro), Victor Brauner (120.000 euro) şi Ion Țuculescu (105.000 euro).
Oaspeţii au putut admira în premieră o expoziţie cu 11 lucrări din seria limitată de silkscreen-uri - Till Death Do Us Part (evaluate la 1 mil. de euro) de Damien Hirst, unul dintre cei mai bine cotaţi artişti contemporani din piaţa internaţională de artă. Tot în premieră a fost expusă şi colecţia Dumitrescu Popovici, aflată până în 2004 în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României şi retrocedată ulterior moştenitorilor de drept.
Evenimentul a fost realizat tematic în jurul artei româneşti. 10 mese-instalație au fost create și interpretate prin design floral, pornind de la lucrările unora dintre cei mai valoroși artiști români, clasici și contemporani.
Un reputat mixolog a tradus imaginarul lucrărilor sub forma unor licori experimentale. Cocktailurile au purtat denumiri de artişti şi opere celebre. Astfel, invitaţii au putut încerca un savuros Brâncuşi - The Beginning of the world: old fashion whiskey, bitter aromatizant, sferă de gheață, ciocolată sau un energizant Grigorescu - Atacul de la Smârdan: tequilla, triplu sec, lichior ananas picant, fresh lamâie, decor cimbrişor afumat.
Dirijorul Cristian Lupeş a conceput un proiect muzical special dedicat acestui eveniment, realizat împreună cu Cvartetul Passione: o instalație vivantă de sculpturi sonore, dispuse individual, cu o confluență sonoră unică în salonul central.
La parter au fost dispuse 4 panouri foto ale unor celebre opere de artă, unde oaspeții au fost invitați să intervină, integrându-se în lucrările semnate de Constantin Brâncuşi, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu sau Pavel Djurcoviciu.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu