Apel artisti pentru Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov 2019


Până pe 15 august 2019, Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov strânge candidaturi de la artiști din toată țara pentru expoziția centrală organizată la Sala Olimpia din Brașov. Cinci câștigători vor fi premiați și vor avea lucrările expuse și într-o expoziție outdoor prezentată în Piața Sfatului din Brașov. 

Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov este singurul festival și salon BD cu tematică istorică din România. Produs de Asociația Forums alături de Muzeul Județean de Istorie Brașov, festivalul propune artiștilor participanți un portofoliu de 100 de teme istorice, sub conceptul ,,Europa 100”.

Festivalul se va desfășura între 3 și 6 octombrie 2019 în mai multe locuri culturale și alternative din Brașov: clădirea Olimpia (Sub Tâmpa), Piața Sfatului, Casa Sfatului și Parcul Central ,,N. Titulescu”.

Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov 2019 își propune un demers cultural inovator, păstrând ambiția de a transforma istoria recentă a Europei în tematică de BD. Oportunitățile deschise de o primă ediție în 2018 și succesul tematicii acesteia – România 100 reprezintă punctul de plecare pentru realizarea ediției 2019.
Salonul ,,România 100 de benzi desenate” Brașov 2018 a fost nominalizat la Premiile AFCN, categoria ,,Proiecte dedicate Centenarului”, și a fost declarat Proiectul Cultural al Anului 2018 în Brașov.

Ediția 2019 a fost aleasă să facă trecerea de la un Salon BD la un Festival BD. Șansa oferită de cronologia istorică este reprezentată de Centenarul Europei interbelice – Centenarul deschiderii Conferinței de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919), moment istoric care a consfințit, prin tratatele de pace semnate la finalul conferinței, frontierele noii Europe după terminarea Primului Război Mondial. În plus, oportunitatea abordării istoriei Europei din perioada 1919 – 2019 este considerată deosebit de necesară, în contextul crizei actuale a Uniunii Europene, confruntată cu ascensiunea populismelor și a tendințelor de încălcare a principiilor democratice.


Astfel, tematica Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brașov 2019 și a ediției a II-a a Salonului de bandă desenată istorică de la Brașov este ,,Europa 100” iar cele 100 de subiecte istorice sunt repere ale ultimului centenar european, alese nu doar după criteriul importanței politice sau militare: 1919, Conferința de Pace de la Paris și Arthur Eddington care a demonstrat corectitudinea Teoriei Generale a Relativității a lui Albert Einstein; 1941, invadarea Uniunii Sovietice și designerul de modă Coco Chanel care a lansat primul parfum ,,Chanel No. 5”;  1951, Stalin proclamă că Uniunea Sovietică deține bomba atomică; 1957, U.R.S.S. lansează Sputnik I, primul satelit artificial al Pământului; 1961, la clubul ,,Cavern” din Liverpool a avut loc prima apariție publică a trupei ,,Beatles”; 1968, trupe din Pactul de la Varșovia, conduse de trupele sovietice, au invadat Cehoslovacia; 1979, prima vizită a unui Papă într-o țară comunistă, Papa Ioan Paul al II-lea în Polonia, țara sa natală; 1981, Papa Ioan Paul al II-lea a fost împușcat și rănit de Mehmet Ali Ağca, un militant ultranaționalist turc; 1986, accidentul de la centrala nucleară sovietică de la Cernobîl; 1999, NATO atacă Iugoslavia; 2008, Large Hadron Collide, cel mai mare accelerator de particule din lume, a fost pornit la Geneva, fiind cel mai mare experiment științific al Omenirii. Ultimul subiect pe listă este din 2016 (23 iunie), când are loc Referendumul Brexit, prin care Marea Britanie votează pentru părăsirea Uniunii Europene.

Se acceptă și alte subiecte istorice decât cele propuse, însă trebuie respectată tematica ,,Europa 100” (1919 – 2019) iar organizatorii Festivalului își rezervă dreptul de a accepta/respinge subiectul propus de autorul BD.

Artiști BD, ilustratori și graficieni din România sunt invitați să trimită aplicații de înscriere pentru expunere în cadrul Festivalului, însoțită de apariție în catalogul proiectului și promovarea în cadrul evenimentelor de profil ale acestuia, dar și de remunerație și acoperire a cheltuielilor de participare.


Tematica este „Europa 100” iar cele 100 de subiecte se pot regăsi aici:

100 de subiecte istorice pentru Europa 100 ! Portofoliul de subiecte al apelului național pentru lucrări BD la Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov 2019 | Muzeul Județean de Istorie Brașov
(link: https://bit.ly/2XKxiJx)

Aplicația trebuie trimisă exclusiv în format electronic pe adresa salonbdbrasov@gmail.com până la data de 15 august 2019 (inclusiv) și constă în:
-          Lucrarea, având un subiect istoric ales din portofoliul Festivalului sau propus de autor, va avea format A3 – (copie) planșă/e, rezoluție de minim 300 dpi pentru a fi printată pe format A2);
-          Scrisoare justificativă care să conțină: informații suplimentare despre lucrare (motivul alegerii subiectului, informații istorice inedite, surse documentare folosite, dacă lucrarea a mai fost sau nu publicată sau dacă face parte dintr-o lucrarea publicată anterior/ în curs de publicare); 
-          Scurtă biografie profesională (studii, expoziții, link-uri către/imagini pentru lucrările proprii etc.)

Criteriile de selecție sunt:
1.      calitatea graficii (stil grafic ales, execuție, originalitate);
    - desen în creion (clasic sau digital);
    - contur / tuș (clasic sau digital);
    - culoare (clasic sau digital).  
2.      calitatea scenariului (cea mai buna adaptare a momentului/subiectului istoric);
3.      calitatea benzii desenate – lucrarea finală ( grafică, compoziție, scenariu)

Toți participanții la selecție sunt de acord ca lucrările trimise în format electronic să poată fi folosite ca imagini în comunicarea Festivalului. Trimiterea dosarului de aplicație reprezintă acceptul fiecăruia privind utilizarea vizuală a imaginilor lucrării proprii de către Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov, cu menționarea autorului și titlului, exclusiv în scop de comunicare.

Până pe 10 septembrie 2019, curatorul proiectului și organizatorii Festivalului vor selecta lucrările pentru organizarea expoziției și realizarea catalogului.  Cei 5 artiști premiați vor primi un onorariu de 1.000 lei brut și vor avea cheltuielile de deplasare la Festival asigurate (transport, cazare și masă). Decizia de selecție a organizatorilor este finală.
//
Programul Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brașov (3-6 octombrie 2019) va cuprinde, pe lângă organizarea în Sala Olimpia a expoziției principale cu lucrările selectate în urma concursului național, următoarele activități:
       Organizarea primei expoziții muzeale cu tematică BD din România. Este o expoziție dedicată celui mai mare artist de bandă desenată din România, maestrul Puiu Manu. Discursul muzeal din Casa Sfatului va cuprinde obiecte din colecția personală a maestrului, schițe, planșe originale, fotografii, documente;
       Organizarea expoziției outdoor în Piața Sfatului, care va cuprinde lucrările premianților concursului național dedicat artiștilor de bandă desenată;
       Organizarea expoziției outdoor în Parcul Central ,,N. Titulescu” cu o selecție de planșe având ca tematică ,,Anul 1989, anul schimbării, reflectat în banda desenată europeană”; 
       Organizarea unei expoziții de caricaturi istorice având ca tematică istoria recentă a Lumii;
       Salonul dedicat copiilor care va cuprinde expoziția cu lucrările selectate în urma concursului național dedicat lor, expoziția concursului școlar local și ateliere de bandă desenată dedicate copiilor și tinerilor;
       Salonul de carte BD în care vor fi prezentate publicații și cărți de benzi desenate, prezentări de autori BD;
       Cinemateca Festivalului, în care vor fi prezentate filme de animație cu tematică istorică;
       Conferința cu tematica ,,Pif versus Cutezătorii”, dedicată împlinirii a 50 de ani de la apariția revistei ,,Pif”.
https://www.facebook.com/festivalbdbrasov
 

Producători: Asociația Forums, Muzeul Județean de Istorie Brașov
Partener strategic: Postmodernism Museum
Partener: Muzeul Național de Artă al României (MNAR)
Parteneri media: modernism.ro, revistacomics.ro, zilesinopti.ro/brasov

Proiect cofinanțat de Consiliul Județean Brașov
Proiect finanțat din bugetul Municipiului Brașov
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării

0 comentarii: