Cinema 04 - Milk de Gus Van Sant



"Milk" reprezinta cea de a 27-a productie din cariera de regizor a lui Gus Vant Sant.
Daca in ultimul film al sau, "Paranoid Park", regizorul american punea problema unui tanar skateboarder implicat intr-o moarte accidentala si cum acest episod ii schimba dramatic viata in "Milk" avem de a face cu o poveste mult mai controversata.
Filmul prezinta ascensiunea spre functia de consilier local in California a primului barbat ce si-a afirmat direct homosexualitatea, Harvey Milk (interpretat magistral de Sean Penn ce pare sa aiba o predilectie spre filmele cu tenta politica).
America anilor '70 vede aparitia unui nou concept pe care nu pare initial dispusa sa-l accepte usor : drepturi egale pentru homosexuali.
Aparitia miscarii se face chiar din sanul Californiei, San Francisco, acolo unde Harvey Milk incepe prin a candida pentru postul de consilier local ce se ocupa de strada Castro (unde exista o puternica comunitate gay). Din strada Castro, si din nenumaratele probleme pe care societate inchisa i-le arunca lui Milk se ajunge la un nivel mult mai ridicat : consilier al Californiei si o lupta accerba pentru ca nu doar oamenii dintr-un anumit teritoriu sa beneficieze de drepturi ci toti cei din America.
"Sunt Harvey Milk si am venit sa va recrutez" asa isi deschidea militantul discursurile, asa reusea sa adune oamenii in jurul sau si sa le ofere speranta intr-un moment in care America nu parea dispusa sa fie in stare sa le-o ofere si nici macar sa-i accepte.
Filmul socheaza privitorul in anumite momente (este dificil sa-l vezi pe Sean Penn sarutandu-l pe iubitul sau) insa povestea este cea care conteaza si care cu siguranta in anumite tari va crea controverse. De fapt punerea in fata publicului a acestei povesti a lui Harvey Milk si a intregii probleme a drepturilor homosexualilor reprezinta o incercare de iesire din tabu si de acceptare a faptului ca lipsa acestor drepturi reprezinta inca o problema.
America anilor '70 s-a schimbat datorita unui om ce spunea "Eu nu sunt un candidat, eu sunt parte a miscarii. Miscarea creeaza candidatul."
Iti recomand ca daca esti lipsit de prejudecati sa vezi acest film, sa vezi modul de gandire al Americii anilor '70 si modul cum un om care are un ideal poate schimba un sistem si poate face asta pasnic doar argumentand, unind oameni care altfel nu ar fi avut mare lucru in comun si reusind sa obtina lucruri la care nici nu visa.

Filmul detine deja 8 premii obtinute in Statele Unite iar Sean Penn este nominalizat la Globurile de Aur pentru "Cel mai bun actor intr-un film de lung metraj - categoria : drama".

0 comentarii: