Te mai duci la facultate? De ce?
In primul rand mentionez ca acest articol este rezervat in primul rand celor ce acum se inscriu la facultate. Nu se vrea a fi unul demoralizator pentru ei ci doar se vrea ca unul care ridica varii semne de intrebare.
In ultimele zile Bucurestiul a fost invadat de tineri ce stau prin fata facultatilor asteptand examenele de admitere. Tineri ale caror sperante spre un viitor ce le va aduce castiguri sunt destul de mari.
Insa cumva cineva a uitat sa va spuna voua adevarul. Dupa ce veti termina facultatea aleasa probabil ca nu veti avea niciun succes notabil. Nu veti lucra in domeniul ales, nu veti primi banii pe care-i visati si nici macar cei pe care-i meritati.
Cei trei ani petrecuti in facultate, anul jumatate in care vei da de un master ce te poate promova si restul de cursuri in care te vei arunca de fapt nu vor fi decat timp pierdut. De ce? Simplu...patronul roman nu prea tine foarte mult la aceste lucruri. Evident prefera oamenii instruiti pentru angajare insa plafonul de salarizare este foarte mic. Astfel...dupa ce ai terminat o facultate in care poate ai si invatat ceva ajungi sa ai un salariu de mizerie relativ apropiat cu al unuia care nu si-a incheiat studiile sau nici macar nu a trecut prin ele.
Unde este dreptatea? Ei bine ea ramane mereu la patron. Iar daca cumva mintea te-a impins spre o facultate de limbi straine sau sociologie atunci ti-ai rezolvat sexual viitorul. Asta pentru ca nu vei gasi niciun job in ceea ce te-ai pregatit mai ales daca nu esti cumva o blonda inalta cu sanii mari (nu sunt asa dar inca mai sper sa devin).
Te mai duci la facultate? De ce? Pentru ca este bine sa ai o hartiutza pe care scrie "Diploma" si poti s-o agati in rama. O rama ce se va umple de praf la fel cum se vor umple de praf si angoase intregile tale sperante pe care le aveai in anii in care inca mai credeai povestea ca viitorul este al tau.
Iar daca inca mai crezi ca poti schimba ceva...ei bine nu-ti pierde speranta si alege bine ceea ce vrei sa faci. Patronul roman te va astepta cu bratele deschise sa ajungi un om bine instruit iar el sa te angajeze la a sa companie pe un salariul net mult mai mic decat ai merita.
Parerile expuse sunt de natura pur personala si nu reflecta in niciun fel parerile angajatorilor mei.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
8 comentarii:
cata dreptate, Adi....
Si...murim cu dreptatea in mana sau facem ceva?
Sunt perfect de acord.
Poate ca voi parea ipocrita pentru ca si eu m-am inscris la facultate aceasta saptamana. Dar nu sunt. Nu am vise marete ca ma voi angaja in domeniul ales sau ca ma voi imbogati peste noapte. Din acest motiv, nici nu am ales o facultate "de viitor", ci una pe care as face-o de placere pentru ca ma intereseaza profilul ei si materiile. Unii inteleg realitatea mai devreme, altii mai tarziu, dar intr-un fel sau altul tot se adapteaza la ea.
Iulia nu imi pari deloc ipocrita si chiar sunt de acord cu punctul tau de vedere.
Ieri aveam cu o persoana draga mie o discutie despre alegerea practica a unui master si nu una visatoare iar astazi fiind in Univ. Bucuresti m-am trezit cu o dorinta crunta de a ma inscrie la cursurile de rusa (adica de a incepe o noua facultate "visatoare" si nu practica).
Iar realitatea o poti percepe intr-adevar mai devreme, sau mai tarziu iar unii niciodata.
Si ca o curiozitate: ce domeniu ai ales?
E superba rusa; eu as invata neogreaca, doar asa, de dragul ei.
Cred ca prea multe persoane tind spre o facultate practica: ASE, Drept, Relatii Internationale etc. Dar acum, serios, de cati contabili/notari/diplomati avem nevoie?
Am ales Antropologia la Fac. de Sociologie (Univ.Buc.). Tot timpul m-a interesat evolutia omului. Si am avut noroc; e primul an cand se face specializarea asta in Bucuresti :). (Bine, e antropologie sociala, nu culturala; nu e chiar la fel de fascinanta, dar se-apropie destul de mult)
Ce facultate "visatoare" ai terminat?
Intr-adevar si eu am o "chemare" spre rusa si nu-mi pot explica foarte clar de ce exista asta.
Neogreaca era si ea ca varianta in oferta Universitatii, la fel ca si latina insa nu cred ca lumea se inghesuia sa se inscrie.
Sigur ca ai dreptate multi se duc la ASE & all insa nu uita ca exista de asemenea un numar mare care nu profeseaza si nici nu vor sa profeseze pe al lor domeniu nici macar o ora. Exista destule cazuri de ingineri care de fapt lucreaza in PR, sau in marketing, sau pe HR.
Referitor la alegerea ta...pot sa spun ca ai ales o nisa destul de departata de lumea moderna. Adica suna interesant si frumos insa viitorul unde este?
Si ca sa-ti raspund la intrebare:
eu am terminat Fac. de Limbi si Literaturi Straine.
Si eu credeam ca e o alegere oarecum inchistata din punct de vedere al societatii prezente, dar chiar nu este. Antropologia sociala este mai mult o sociologie a cumparatorului si, deci, un studiu al pietei. (Da, nu voi sapa in pamant dupa ramasite umane :)) Domeniile spre care te indreapta sunt: PR, marketing, mass-media. Iar daca nici una din acestea nu merge, tot timpul ramane "Resurse umane". Oricum, nu ma astept neaparat sa lucrez in vreunul din aceste domenii.
Mi-ar placea sa fac un master in Event management, iar antropologia (care se face la noi) imi parea a fi cel mai apropiat domeniu de licenta.
Si uite cum pana la urma antropologia a devenit o "scurtatura" catre PR. Nu stiu cine s-ar fi gandit la asta vreodata.
Trimiteți un comentariu