Una din cele mai bune si productive edituri de pe piata, Curtea Veche Publishing, recidiveaza in 2010 cu un al doilea roman semnat Ray Loriga si aflat sub aceeasi "umbrela" a traducerii realizata de Florin Galis.
Dat fiind faptul ca "Eroi', prima carte a lui Ray Loriga publicata in limba romana de aceeasi editura, a devenit una din cartile mele de referinta nu pot sa nu-ti recomand "Cazuti din Cer".
Un adolescent fuge împreună cu o fată pe care a sechestrat-o după ce a împuşcat un agent de pază şi a furat maşina tatălui ei. Un road movie care deapănă povestea unei fugi – fuga de ipocrizie, de răutatea disimulată, de un Dumnezeu nepriceput, ... toate suficiente motive pentru ca protagonistul să aleagă fuga în compania fetei şi să ceară cu insistenţă, strigând din toate puterile, prin fiecare dintre acţiunile sale, să fie lăsat în pace. Urmărirea şi împuşcarea lui ajung spectacol de televiziune; mama şi fratele mai mic devin, fără să-şi dea seama, protagoniştii unui reality show dement şi fără milă. Căzuţi din cer a fost adaptat şi transpus în film (La pistola de mi hermano) chiar de Ray Loriga, acesta înfăţişând în imagini o lume plină de obligaţii şi de constrângeri care scot în evidenţă ceea ce se află în spatele ei: adică nimic.
„Ray Loriga este starul rock al literaturii europene.“ - The New York Times
„Vocea unei noi generaţii.“ - The Daily Telegraph
Născut la Madrid, în 1967, RAY LORIGA este în mod cert reprezentantul cel mai cunoscut al Generaţiei X în Europa. Primul său roman, Lo peor de todo (1992), e primit cu un entuziasm unanim de către critică. Odată cu al doilea roman, Heroes (1993), tânărul scriitor spaniol atinge o cotă de popularitate care îl transformă peste noapte într-un autor-cult. Crescut şi lansat odată cu La Movida, grupare artistică madrilenă apărută la finele dictaturii lui Franco, grupare din care mai fac parte Alberto García-Alix şi Pedro Almodóvar, Loriga îşi recunoaşte influenţele şi afinităţile cu autori americani precum Jack Kerouac şi Charles Bukowski. Fidel unei filozofii de viaţă apropiate de aceea a autorilor beat, consideră că „pentru ca să fii scriitor nu trebuie să te duci la universitate, trebuie să citeşti şi să-ţi trăieşti viaţa“. Energiile lui creatoare se manifestă şi în alte domenii artistice. Este coscenarist, împreună cu Almodóvar, al filmului Carne trémula şi regizează producţii cinematografice după adaptări ale propriilor romane sau după scenarii originale. În prezent trăieşte la Madrid şi la New York.
Dintre cărţile lui, amintim: Días extraños (1994), Tokio ya no nos quiere (1999), Trífero (2000), El hombre que inventó Manhattan (2004) şi Ya sólo habla de amor (2008), Dìas aùn extraños (2007) Eroi (1993 — apărut la Curtea Veche Publishing în 2009). Ultimul său roman este Los oficiales y el destino de Cordelia şi a apărut în 2009.
Cartea o poti achizitiona cu o reducere "placuta" de aici sau saptamana viitoare direct de la standul editurii de la Bookfest 2010.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu