Cartea jurnalistului francez Patrick Pesnot prezintă răspunsuri argumentate şi informaţii detaliate despre unele dintre cele mai provocatoare dosare ale istoriei: asasinarea lui Troţki, rolul KGB-ului în înăbuşirea mişcărilor de eliberare din Ungaria şi Slovacia, căderea lui Gorbaciov, trucajele revoluţiei române, războiul din Cecenia, asasinarea la comandă a jurnalistei Anna Politkovskaia sau otrăvirea lui Aleksandr Litvinenko.
„Spionii ruşi de la Stalin la Putin” se distinge prin abordarea argumentată şi logică, urmărind pas cu pas activitatea serviciilor de informaţii şi a agenţilor secreţi ruşi. Războiul Rece, care a marcat în chip tragic secolul XX, este analizat astfel din perspectiva misiunilor plănuite de serviciile secrete, în lupta pentru supremaţie economică şi militară.
De la Stalin la Putin, de la CEKA la FSB, asistăm la metamorfozele poliţiei politice din Rusia, ce a mers în paralel cu transformarea URSS de-a lungul anilor, şi la modul în care aceasta a reuşit să influenţeze direct evoluţia „statelor vecine şi prietene”. „Istoria revoluţiilor eşuate este presărată de acţiuni secrete şi manevre obscure”, iar „un războaie poate oricând să ascundă un alt război”, susţine Patrick Pesnot. Cititorul are posibilitatea să înţeleagă în ansamblu şi dintr-o perspectivă comparată evenimente esenţiale din secolul trecut, precum revolta de la Budapesta sau primăvara de la Praga, dar şi episoade recente precum atentatele teroriste din Rusia şi Oseţia sau asasinarea personajelor incomode, fie că sunt spioni, oameni de afaceri sau jurnalişti. Astăzi, criminalitatea generalizată este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă societatea rusă. „Fenomenul violenţei este însoţit de dominaţia fostelor structuri ale KGB şi ale avatarului său actual, FSB. (...)Puţin câte puţin, foştii kaghebişti sau cekişti ajung să deţină toate pârghiile puterii politice, dar şi cele ce ţin de sfera economică. Libertatea presei este îngrădită, iar ziarele independente care mai pot da dovadă de spirit critic faţă de instituţiile statului sunt rare”, afirmă autorul.
Cartea o poti gasi timp de o saptamana la punctele de difuzare a presei la un pret de 14 lei impreuna cu ziarul "Saptamana financiara".
Nota personala: Avem de a face cu o traducere absolut excelent lucrata, data fiind dificultatea textului original, pe care o recomand si datorita faptului ca am avut onoarea de a o cunoastea pe traducatoarea acestui text.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu