Putem oare sa fim uniti ca popor? Putem oare sa ne adunam impreuna pentru a incerca sa schimbam ceva? Raspunsul pare a fi nu. Vad asta din semi-greva ce se intampla astazi in Bucuresti. Spun semi-greva pentru ca desi initial fusese anuntata ca o actiune de mare amploare, se pare ca, nu chiar asa stau lucrurile multe sindicate renuntand la iesirea in strada.
Nu sunt foarte de acord cu acest sistem de protest, pe de o parte, insa il sustin in ideea in care nemultumirile trebuie facute publice, pe de alta parte.
Lucrez in mediul privat si nu privesc, poate la fel ca si multi dintre voi, sistemul bugetar. Insa si in acest, din urma sistem, exista oameni care isi fac treaba asa cum trebuie si sunt platiti prost, sunt platiti la limita si undeva sub limita de subzistenta.
Din nou sunt de acord cu reducerile pensiilor, multe din ele fiind deja incredibil de mici. Se poate face o reducere a pensiilor mari, a pensiilor dobandite ilegal dar nu a tot ceea ce inseamna pensie in Romania.
Putem fi uniti in protest? Ei bine, dupa cum spuneam, nu putem. Nu ne intereseaza ca sa luptam pentru un tel comun pentru ca nu il vedem ca atare. In luna mai revista "The Economist" titra: "Haosul Greciei, in curand intr-un oras din apropierea ta". Si de fapt asta vedem. Italia, Spania si Portugalia au luat masuri de criza antipopulare iar in acest moment sunt blocate total de greve. Oamenii se revolta impotriva politicienilor si impotriva diminuarii, cu mai mult, a castigurilor lor. Noi oamenii din privat de ce nu facem nimic? De ce nu iesim la sustinere? Nu ne-am saturat inclusiv de propriile salarii de mizerie? Nu ne-am saturat ca sa-i vedem pe altii, total incompetenti si nescoliti si pupatori in cur, cum avanseaza si castiga bani din greu in timp ce la noi se ridica din umeri si ni-se spune: "Este criza!".
Eu unul m-am saturat! Vreau o revolutie! Vreau o schimbare a acestui sistem. Vreau o Garda Financiara pe model Italian care sa ia "Forbes 500 Miliardari" la verificat si sa-i "ridice" pe toti smecherii astia. Vreau o Garda Financiara care sa-i intrebe de unde au masinile, yachturile, apartamentele si de unde provin fondurile cu care au fost achizitionate plus eventualele chitante.
In modul asta se vor recupera multi bani pentru bugetul de stat. In acest fel salariile nu vor scadea, pensiile nu vor fi afectate si omul de rand isi va plati ratele si va putea trai in continuare.
Vreti reducerea salariilor? Reduceti-le pe ale sefilor sau macar incepeti cu ei. Sa fie ei primi, pentru ca au de unde scadea...iar asta ar trebui sa fie valabil in orice companie normala.
Putem fi oare uniti? Raspunsul cel trist este nu. Nu suntem in stare de un protest comun. Nu suntem in stare sa ne scoatem in strada nemultumirile si ne batem pentru ele. De asta avem sefii, tara si presedintele pe care-l meritam! Mi-e sila!
foto credit: The Economist
Later edit: Daca am bloca tara macar pentru 1 zi tot am reusi sa demonstram ceva. Dar acest lucru nu se poate decat prin solidaritate si dragi romani, acest lucru va lipseste in totalitate atat din cauza de indiferenta cat si din cauza lasitatii de care incontinuu dati dovada.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu