Ultima Revoluție Analogică, O cutie a Memoriei
Curatori: Ștefan Constantinescu, Xandra Popescu
Artisti: Ștefan Constantinescu (România/Suedia), Peter Forgacs (Ungaria), Zuzanna Janin (Polonia), Via Lewandowski (Germania), Karen Mirza and Brad Butler (Marea Britanie), Liliana Moro (Italia), Deimantas Narkevicius (Lituania), Yves Netzhammer (Elveția)
Locatie: Make a Point – Postavaria Romana, Sos. Morarilor nr. 1, Pantelimon
Vernisaj – Joi, 2 februarie 2012, ora 17
Performance ora 18, Tratatul internațional pentru instaurarea păcii mondiale (Larisa Crunteanu) – O replică perfomativă și poetică la tulburările din ultima perioadă.
Program de vizitare: 2 – 9 februarie 2012, joi-duminica, 17-19:30.
Make a Point
Postăvăria Română, Șos Morarilor 1
Joi, 2 februarie 2012 va avea loc la Make a Point vernisajul expoziției Ultima Revoluție Analogică, O cutie a Memoriei. Proiectul a fost prezentat la cea de-a 54-a ediție a Bienalei de la Veneția, în cadrul Romanian Cultural Resolution-documentary, în perioada 1 Septembrie – 27 Noiembrie 2011.
Ultima Revoluție Analogică, O cutie a Memoriei reunește 7 artiști europeni deopotrivă din Est și din Vest, care reflectă asupra conceptelor de revoluție și diviziune geo-politică. Expoziția prezintă sub forma unei instalații o serie de lucrări video realizate de Ștefan Constantinescu (RO/SE), Peter Forgacs (HU), Zuzanna Janin (PL), Karen Mirza&Brad Butler (UK), Deimantas Narkevicius (LT) si Yves Netzhammer (Elveția); o lucrare audio a artistei Liliana Moro (IT) și o sculptura semnată de Via Lewandowski (DE).
Dacă valul de schimbări care a cuprins Nordul Africii și Orientul Mijlociu este cunoscut sub numele de Revoluția Digitală, evenimentele din 1989 pot fi grupate sub titlul generic de Revoluție Analogica. Pentru revoluțiile zilelor noastre, libera circulație a informației funcționează ca un catalizator al revoltei sociale. În cazul revoluțiilor din 1989, televiziunea este cea care a jucat un rol esențial, realizând primul contact între doua lumi separate. Acest proiect a reflectat asupra relației dintre evoluție tehnologică si revoluție, iar la un nivel mai profund, asupra ideii de diviziune prin politica zidurilor și granițelor.
Prin reconsiderarea trecutului, inițiatorii proiectului deschid calea pentru o dezbatere mai largă despre politica granițelor. La douăzeci de ani după căderea Zidului Berlinului, alte ziduri și bariere rămân în picioare sau sunt construite în diferite părți ale lumii.
…
Romanian Cultural Resolution-documentary este un proiect inițiat de Adrian Bojenoiu și Alexandru Niculescu și produs de către Centrul pentru cultura contemporana Club Electro Putere din Craiova. RCR documentary este o platforma de documentare și cercetare a contextului artistic contemporan din România recentă, urmărind soluțiile și tendințele pe care artele vizuale le-au dezvoltat în ultimii ani.