Make a Point: Memory Box - 2 februarie


Ultima Revoluție Analogică, O cutie a Memoriei
  
Curatori: Ștefan Constantinescu, Xandra Popescu
Artisti: Ștefan Constantinescu (România/Suedia), Peter Forgacs (Ungaria), Zuzanna Janin (Polonia), Via Lewandowski (Germania), Karen Mirza and Brad Butler (Marea Britanie), Liliana Moro (Italia), Deimantas Narkevicius (Lituania), Yves Netzhammer (Elveția)
Locatie: Make a Point – Postavaria Romana, Sos. Morarilor nr. 1, Pantelimon
Vernisaj – Joi,  2 februarie  2012, ora 17
Performance ora 18, Tratatul internațional pentru instaurarea păcii mondiale (Larisa Crunteanu) – O replică perfomativă și poetică la tulburările din ultima perioadă.
Program de vizitare: 2 – 9 februarie 2012, joi-duminica, 17-19:30.
Make a Point
Postăvăria Română, Șos Morarilor 1
 
Joi,  2 februarie  2012 va avea loc la Make a Point vernisajul expoziției Ultima Revoluție Analogică, O cutie a Memoriei. Proiectul a fost prezentat la cea de-a 54-a ediție a Bienalei de la Veneția, în cadrul Romanian Cultural Resolution-documentary, în perioada 1 Septembrie – 27 Noiembrie 2011.

Ultima Revoluție Analogică, O cutie a Memoriei reunește 7 artiști europeni deopotrivă din Est și din Vest, care reflectă asupra conceptelor de revoluție și diviziune geo-politică. Expoziția prezintă sub forma unei instalații o serie de lucrări video realizate de Ștefan Constantinescu (RO/SE), Peter Forgacs (HU), Zuzanna Janin (PL), Karen Mirza&Brad Butler (UK), Deimantas Narkevicius (LT) si Yves Netzhammer (Elveția); o lucrare audio a artistei Liliana Moro (IT) și o sculptura semnată de Via Lewandowski (DE).  

Dacă valul de schimbări  care a cuprins Nordul Africii și Orientul Mijlociu este cunoscut sub numele de Revoluția Digitală, evenimentele din 1989 pot fi grupate sub titlul generic de Revoluție Analogica. Pentru revoluțiile zilelor noastre, libera circulație a informației funcționează ca un catalizator al revoltei sociale. În cazul revoluțiilor din 1989, televiziunea este cea care a jucat un rol esențial, realizând primul contact între doua lumi separate. Acest proiect a reflectat asupra relației dintre evoluție tehnologică si revoluție, iar la un nivel mai profund, asupra ideii de diviziune prin politica zidurilor și granițelor.
Prin reconsiderarea trecutului, inițiatorii proiectului deschid calea pentru o dezbatere mai largă despre politica granițelor. La douăzeci de ani după căderea Zidului Berlinului, alte ziduri și bariere rămân în picioare sau sunt construite în diferite părți ale lumii.
 …
Romanian Cultural Resolution-documentary este un proiect inițiat de Adrian Bojenoiu și Alexandru Niculescu și produs de către Centrul pentru cultura contemporana Club Electro Putere din Craiova.  RCR documentary  este o platforma de documentare și cercetare a contextului artistic contemporan din România recentă, urmărind soluțiile și tendințele pe care artele vizuale le-au dezvoltat în ultimii ani.

Fenomenul Lara Fabian in Romania


Dupa ce primul concert anuntat pentru 17 martie a devenit sold out, iar pentru concertul anuntat pentru 18 martie, in doar doua saptamani au fost vandute putin peste 2000 bilete, putem afirma: Lara Fabian este un fenomen pentru piata evenimentelor din Romania. Aflata la prima vizita in Romania, Lara Fabian a creat agitatie in randul fanilor, care nu doresc sa piarda sansa de a o vedea si asculta live pe indragita artista de origine belgiana. Si iata, pentru spectacolul din 18 martie avem deja prima categorie de bilete epuizata:
categoria 5 de 100 lei, iar categoriile 4 si 3 sunt aproape epuizate.
    
      De la lansarea artistei in urma cu 25 de ani, istoria muzicii pop internationala s-a imbogatit cu un nume ce in scurt timp a inceput sa straluceasca pe marile scene internationale. Vocea sa unica a deschis si cucerit sufletele a milioane de oameni, ce i-au cumparat si ascultat melodiile. Multi din fanii artistei o insotesc in toate turneele, distantele prea mari sau costurile ridicate nefiind o piedica in calea dorintelor lor de a fi cat mai mult timp alaturi de cea care le-a schimbat viata.
     
       Este imposibil sa nu simti emotia si caldura pe care reuseste de fiecare data sa le  transmisa Lara Fabian cand interpreteaza melodii precum ’’Caruso’’, ’’Je t’aime’’,’’Je suis Malade’’ sau ’’Love By Grace’’.

     Preturile biletelor pentru spectacolul din 18 martie sunt urmatoarele:
-          350 lei (categoria VIP)
-          300 lei (categoria 1)
-          250 lei (categoria 2)
-          200 lei (categoria 3)
-          150 lei (categoria 4)
-          100 lei (categoria 5) – categorie epuizata

     Pe cei ce isi doresc sa o asculte live pe Lara Fabian, ii sfatuim sa se grabeasca si sa isi achizitioneze bilete din urmatoarele locatii: Magazinul BILETOO din Unirea Shopping Center (parter, intrarea de langa McDonald’s), Librariile Adevarul, Chioscurile Adevarul, Magazinele Diverta, Magazinele Flanco, Sala Palatului, Libraria Eminescu, Magazinul Victoria, Magazinul Muzica, Palatul National al Copiilor,
Statia de Metrou Unirii 1. Pentru cei ce doresc sa comande biletele online, o pot face de pe biletoo.roblt.ro, bilet.ro,  myticket.ro.

Lara Fabian  este un eveniment organizat de Project Events in colaborare cu European Event Services.

Dressing Room - Funky Edition - 4 februarie

Dressing Room - - Targ al designerilor, manufacturierilor si artistilor neconventionali romani
The Show Will Go On!

Dressing Room - Funky Edition

Va invitam la prima editie din acest an a targului nostru de high fashion, design si Beaux-Arts. Sambata, 4 februarie, de la ora 12.00 vom deschide portile Dressing Room – ului, iar seara, de la ora 21.00, vom continua neobositi cu: “Funky Special Party” – Guest DJs: The Gemini Bros si deliricul DJ Nicc (Radio Guerrilla), in White Horse Pub.

Haine, rochii de seara, accesorii, vestimentatie pentru copii, bijuterii lucrate manual, obiecte si decoratiuni – unicate, semnate de designeri romani.
Expozitie si Print Sale by Cornel Lazia
Expozitie cu vanzare: pictura, design vestimentar si mobilier pictat - autor : Laurentiu Dimisca (Invitat Special)

Fiti veseli, colorati, neconventionali si inspirationali! Ii veti intalni pe designerii: Maria Filipescu (bijuterii), Ioana Popovici (papusi), La Chatterie (haine), Nina Gal (rochii si vestimentatie pentru copii), Alin Dinica (butoni, bijuterii unisex), Retrosuperfuture (haine), Anca Muraru (voalete colorate), Cristina Zegrea (haine), SinColors (haine), Alin Teglas (accesorii/decoratiuni), Gabriela Atanasiu (rochii de seara), Gianina Savescu (mobilier pictat), Oana Vasiloiu (genti si pantofi) si pe artistii: Cornel Lazia (fotografie) si invitatul special al editiei: Laurentiu Dimisca (pictura bruta).

Si nu uitati sa fiti funky, la Dressing Room – Funky Edition, pe 4 februarie, de la 12:00, in White Horse (piata Dorobanti)! :)

Centrul Ceh: Dvorak Listening Party - 1 februarie

“Dvorak Remixed Listening Party” are loc miercuri, la ora 19.00,la Centrul Ceh.

Peste 30 de muzicieni romani au raspuns apelului lansat de catre
Centrul Ceh Bucuresti, in luna decembrie a anului trecut, cu ocazia
aniversarii a 170 de ani de la nasterea celebrului compozitor ceh
Antonin Dvorak. Provocarea a fost de a remixa oricare dintre lucrarile compozitorului, netinand cont de un gen sau stil.

Remixurile primite au atras repede atentia publicului pe internet si
contul de soundcloud al Centrului Ceh (www.soundcloud.com/centrulceh)
a inregistrat aproape 10.000 de ascultari in doar cateva saptamani.

 „Ne-am gandit mult cum sa sarbatorim aniversarea unuia din cei mai mari compozitori cehi. Si, luand in considerare faptul ca publicul
nostru este tanar si creativ, in cea mai mare parte, am renuntat la
ideea unui concert clasic si am decis sa reimprospatam muzica lui Dvorak, printr-un concurs de remixuri”, isi aminteste directorul Centrului Ceh, Rene Kubasek.

„Am vrut de asemenea, sa il introducem pe Dvorak tinerei generatii si sa le aratam ca muzica lui nu este nici pe departe moarta. Dar nu asteptam un raspuns de o asa amploare” adauga Kubasek.

Miercuri, 1 februarie, la ora 19.00, Centrul Ceh va incheia proiectul, gazduind „Dvorak Remixed Listening Party”, unde va lansa un dublu CD, continand toate remixurile. Lista artistilor include atat nume bine cunoscute pe scena muzicii contemporane electronice romanesti, precum si muzicieni originali, in devenire. CD-ul, care este impartit in 2 parti: „Rhytm” si „Sound” (continand melodii mai experimentale) va avea marca casei de productie independente romanesti Local Records. Toate piesele sunt lansate sub licenta Creative Commons Licence (artistii permit copierea si difuzarea libera).

Cel mai bun remix, selectat de un juriu ceho-roman, va primi miercuri, din partea Centrului Ceh, un sejur de trei zile in Praga, precum si bere, oferita de partenerul general al proiectului, Staropramen.

La petrecerea de miercuri publicul va asculta toate melodiile, insotite de proiectii video, realizate special pentru fiecare lucrare in parte, de catre VJ Cinty Ionescu. Pentru cei care doresc sa mearga inapoi la clasic, Centrul Ceh a pregatit o camera speciala de chill, unde se vor asculta viniluri cu Dvorak si se vor proiecta imagini vintage de la începutul cinematografiei. „Judecand dup  muzica lui,sunt convins ca lui Dvorak i-ar fi placut aceasta petrecere”,conchide Rene Kubasek.

Evenimentul este organizat de catre Centrul Ceh Bucuresti, iar partenerul general al evenimentului este Staropramen. Ceilalti parteneri sunt: CSA Czech Airlines, Local Records, Sambata Sonora si Radio Romania Cultural.
Intrarea este libera.

Expirat: Concert Sport Sangeros III - 16 februarie

JOI – 16 FEBRUARIE – CONCERT: SPORT SANGEROS III
King Size Drinks Night


Film de actiune in Expirat pe 16 Februarie. Intriga? Drumul initiatic al publicului in ale Ska-Punk-ului alaturi de eroii principali in rol de sensei: SPORT SANGEROS III. Desfasurarea evenimentelor? Cu actiune, super-actiune si karata muzicala. Punct culminant? Odata cu publicul. Incheiere? Dimineata.
 

Efecte speciale...de chitara si faze soc...pe scena.


In rolurile secundare: cele mai populare bauturi din bar in pahare de 0.6 litri la pret de 0.3. Adica King Size Drinks si George – alaturi de care seara continua dupa concert, cu hit-uri Alternative, Breaks, Funk si Electro.

Totul evident in prime time de la ora 22:30 pe singurul post de televiziune care conteaza: Expirat.

Despre Sport Sangeros III:

Niste baieti care canta Ska-Punk din 2000. Filip Cristinoiu (voce), Adrian Stefan (chitara), Dan Cosma (chitara), Gabi Hihel (bass), Sebastian Serafimovici (trompeta), Octavian Mardari (saxofon). Ati auzit de ei prima oara cand v-au pasat prietenii sau ati auzit la radio si TV piese ca „Tot Ska”, „Cafea cu Parfum de Femeie” sau „Calatis”. Le-ati cumparat primul album „Pentru Serva si Teren” si de atunci i-ati tot vazut in concerte. Au implinit 10 ani intre timp, membrii s-au mai implicat si in alte proiecte ca El Negro, OCS, Pistol cu Capse sau Da Hood dar Sport Sangeros au ramas la fel. Energici si cu chef de destrabal. Exact cum o sa-i vedeti si in Expirat pe 16 Februarie. Promitem!

Ora: 22:30.
Intrare: 15 lei.

Vernisaj Fotografie/colaj - S.T.U.P. Squat B

De miercuri, 1 februarie, de la ora 17:00 va asteptam sa va savurati ceaiul de la ora 5 alaturi de noi!

In fiecare zi, la S.T.U.P. Squat B.  vom alege un ceai special pe care il vom impartasi cu voi.

De la ora 19:30, va avea loc vernisajul expozitiei de fotografie , colaj si pictura, realizata de :
Bruma Lucian, Catalin Olteanu, Silviu Andrisoi,
Lucian Dedita, Scutaru Cristi

Intrarea este libera, ca intotdeauna la S.T.U.P. Squat B.
Dj Sharky
Va asteptam!
Echipa S.T.U.P. Squat B - Fratelli Espresso Bar , Nicolae Golescu nr 5

Jose Carreras revine la Bucuresti


José Carreras revine in Romania pentru un concert extraordinar in 25 mai de la orele 20.00 la Sala Palatului din Bucuresti. Celebrul tenor le promite romanilor un concert „de zile mari” din care nu vor lipsi ’’La Donna e Mobile’’ sau ’’Nessun Dorma’’.
  
     José Carreras s-a nascut in 5 decembrie 1946 in Barcelona, Spania, iar 8 ani mai tarziu are prima sa aparitie publica la Radioul National Spaniol, unde interpreteaza ’’La Donna e` Mobile’’.
     Isi face debutul ca tenor in 1970 cand interpreteaza un rol principal alaturi de Monserrat Caballe` in ’’Donizetti`s – Lucrezia Borgia’’.
     In 1972, dupa interpretarea rolului Pikerton in ’’Madama Butterfly’’ de la New York City Opera, faima sa depaseste granita batranului continent, fiind ovationat atat de publicul cat si de criticii americani. Presa il adora, iar chipul sau cu alura misterioasa incepe sa apara in cat mai multe publicatii cu nume sonore in lume.
      Fanii de pretutindeni il adora, intelegand repede ca este un artist care are ceva unic de spus in muzica clasica.
      José Carreras cucereste si ultimii sceptici ca fiind unul din ’’Cei trei tenori’’, alaturi de Placido Domingo si Luciano Pavarotti, cu care incepe in 1990 o serie de concerte foarte populare si continuate pana in 2003 cand Luciano Pavarotti datorita unor probleme de sanatate se retrage.
      Cariera sa cuprinde peste 60 de roluri interpretare pe marile scene muzicale ale lumii, dar si inregistrari cu mari artisti ce au performat in afara ariei muzicii clasice: Diana Ross, Klaus Meine, Charles Aznavour, Sarah Brightman si multi altii.
      Tenorul dovedeste lumii intregi ca are o  personalitate puternica, luptand si invingand aproape miraculos leucemia, iar din 1988 dupa recuperarea sa, José Carreras infiinteaza ’’Fundatia Internationala José Carreras pentru lupta impotriva leucemiei’’. Dupa infiintarea fundatei aloca timp pentru strangerea de fonduri, organizand din 1995 gale live la televiziunea din Leipzig, reusind sa stranga pana in prezent din donatii peste 71 milioane de euro.

     Cu fiecare concert pe care il sustine, José Carreras isi poarta publicul intr-o lume teatrala, unde personajele au identitate, miscandu-se intr-un timp si spatiu ce se transforma de la prima nota in universul sunetelor frumoase. Melodii precum ’’La Donna e Mobile’’,’’Nessun Dorma’’ sau ’’Core `Ngrato’’, interpretate unic de Carreras ne fac sa ne dorim sa ramanem cat mai mult in lumea pe care cu modestie maestrul ne poarta cu vocea sa unica !

     Pentru spectacolul din 25 mai preturile biletelor sunt urmatoarele:
-          1000 lei (categoria VIP)
-          800 lei (categoria 1)
-          600 lei (categoria 2)
-          400 lei (categoria 3)
-          300 lei (categoria 4)
-          200 lei (categoria 5)

     Daca doresti sa il asculti live pe José Carreras,  biletele pentru spectacolul din 25 mai se vor pune in vanzare in data de 30 ianuarie si pot fi achizitionate din urmatoarele locatii: Magazinul BILETOO din Unirea Shopping Center (parter, intrarea de langa McDonald’s), Librariile Adevarul, Magazinele Diverta, Magazinele Flanco, Sala Palatului, Libraria Eminescu, Magazinul Victoria, Magazinul Muzica, Palatul National al Copiilor, Statia de Metrou Unirii 1. Pentru cei ce doresc sa comande biletele online, o pot face de pe BILETOO.ro,  BLT.ro, BILET.ro,  MYTICKET.ro.

José Carreras  este un eveniment organizat de Project Events in colaborare cu European Event Service.

Control Club: The MOOod si Sketch - 3 februarie

Vineri, 3 februarie, ora 21:30 @ CONTROL 
The MOOoD & Sketch


Vineri, 3 februarie, trupa The MOOoD te asteapta in clubul Control pentru a sarbatori, alaturi de ei, inceputul unui nou sezon de concerte si al unui mini-turneu prin tara (Sibiu - Music Pub; Cluj - Flying Circus; Targu Mures; Brasov; Iasi; Constanta). Invitata speciala este trupa bucuresteana Sketch.

Intrare: 15 lei
Open doors: 21:00h
--
The MOOoD s-au detasat inca de la inceput pe scena muzicii alternative romanești prin show-urile lor pline de energie si printr-un sound rock bine lucrat, catalogat adesea ca brit-indie, datorita timbrului vocal special al solistului.

Dupa lansarea furtunoasa din 2010 a primului album, "Ooo", si a clipurilor "Stay Right" si "Get Away", baietii s-au adapostit de ninsoare in studio si lucreaza la inregistrarea unei noi piese: "Time". Piesa va fi inclusa pe urmatorul album si va ramane, fara indoiala, saptamani la rand in top-ul Radio Guerrilla, asemenea single-urilor "Stay Right", "Silence" sau "Mighty Man".

www.youtube.com/watch?v=tlXklDMQ3QQ

The MOOoD inseamna:

Marius Moise/Gopo (voce), Bogdan Spirea (baterie, backing vocals), Mircea Voloh (chitara, backing vocals) si Mihai Marin (bas, backing vocals).

Urmareste pagina lor de facebook si afla cand vei putea fi martorul celei mai puternice explozii de energie dintr-un concert rock.

Spread the MOOoD!!!

www.facebook.com/themooodofficial
www.themoood.ro

-- 

In deschiderea serii va canta Sketch, o trupa tanara de alternative/garage rock, formata la inceputurile anului 2010 .

Baietii au inregistrat deja doua piese si au intrat in scena muzicala romaneasca cu un elan promitator.

De-a lungul timpului s-au facut remarcati pe scenele mai multor cluburi bucurestene si au concertat in deschiderea trupelor lor preferate: Omul cu sobolani, The MOOoD, AB4, Robin and the Backstabbers.

Sketch sunt: Mircea Steriu (chitara), Daniel Antohi (voce, chitara), Alexandru Sasu (bas), Radu Dorobantu (tobe).

www.myspace.com/sketchbnd
www.youtube.com/sketchbnd

Institutul Polonez: Magda Fertacz la Libraria Bastilia

Institutul Polonez din Bucureşti şi Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov, vă invită luni, 30 ianuarie, ora 10.30, la Librăria Bastilia pentru o discuţie despre dramaturgia poloneză, cu titlul: Tribunele curcubeului 2012. Polonia pe scenele ei.

Polonia are o dramaturgie contemporană înfloritoare, productivă, montată şi tradusă în toata lumea. Şi, în acelaşi timp, nu e şi nu se vrea o dramaturgie de export. E un mod, dintre multele posibile, de a vorbi despre societatea poloneză actuală, despre oameni şi poveştile lor ca şi despre politică, istorie, viaţa comunitară. Iar luni, 30 ianuarie, vom vorbi, mai ales în imagini, despre Polonia de astăzi prin câteva spectacole de dramaturgie contemporana (şi nu doar).”  −  promite amfitrioana întâlnirii, criticul de teatru Iulia Popovici.

Invitaţii speciali ai acestei întâlniri sunt dramaturgul polonez Magda Fertacz şi regizorul Claudiu Goga. Din partea Institutului Polonez vor participa Tomasz Kluz şi Luiza Săvescu.

Magda Fertacz este autoarea piesei Absint, recent montată la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov de către Claudiu Goga.  Vorbind despre acest text, dar şi despre viziunea sa scenică, regizorul declara: “Absint este un text care abordează o temă extrem de importantă (prin actualitatea şi acuitatea ei) dar, din păcate, marginalizată în discursul public românesc (şi includ aici şi discursul din spaţiul cultural) – felul în care noi, cei din Est, ne-am adaptat momentului istoric dat de căderea comunismului.  Cu alte cuvinte, ce se întâmplă cu cei născuţi şi pregătiţi să trăiască într-o anumită paradigmă socială când se trezesc într-o altă paradigmă socială în care reperele fundamentale se schimbă. Şi ce mutaţii se petrec în psihicul şi comportamentul omului apăsat, deopotrivă, de povara trecutului şi de incertitudinea prezentului. Karolina, personajul central al textului şi familia ei sunt exponenţii a două generaţii surprinse în acest moment istoric. Conflictul dintre generaţii capătă, din cauza contextului social, noi cauze şi specificităţi ce pun în lumină o realitate extrem de crudă la care, într-un fel sau altul, suntem părtaşi şi în faţa căreia trebuie să avem opţiuni. Karolina optează pentru soluţia extremă. Textul Magdei Fertacz, ca de altfel şi spectacolul nostru, nu-şi propune să califice această soluţie, ci să scoată în evidenţă cauzele şi contextul care pot duce la o asemenea opţiune. Nu victimele trebuie judecate, ci călăii – fie ei oameni sau sisteme.

Piesa, tradusă în limba română de Luiza Săvescu, este inclusă în volumul Psihoterapolitica – antologie de teatru polonez contemporan, al doilea dedicat dramaturgiei poloneze, după Made in Poland, ambele publicate de Editura ART.

*
Magda Fertacz (n. 1975) este dramaturg şi designer. A absolvit Şcoala Superioară de Comunicaţii şi Medii Sociale, precum şi Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii din Varşovia. Dintre piesele sale, amintim: Kurz (Praf, Studioul de Teatru al Teatrului Naţional din Varşovia, regia Anna Trojanowska, 2008), Trash Story (Teatrul Ateneum din Varşovia, regia Ewelina Pietrowiak, 2008), Białe Baloniki (Balonaşe albe, Teatrul Păpuşii şi Actorului „Pinokio” din Łódź, regia Agata Biziuk, 2010; Teatrul Współczesny (Contemporan) din Szczecin, regia Piotr Ratajczak, 2010). Textele sale au fost publicate în limbile rusă, bulgară, sârbă, maghiară, suedeză, germană, cehă, slovacă şi ebraică. Scrie, de asemenea, scenarii de filme. Este laureată a Premiului pentru Dramaturgie (Gdynia, 2008).  Piesa Trash Story a obţinut o menţiune în cadrul Concursului de Montare a Piesei Poloneze Contemporane (Varşovia, 2009), iar piesei Praf  i s-a acordat o menţiune la Festivalului „Radom Odważny” (2005).
Piesa Absynt (Absint) a fost scrisă în cadrul Laboratorium Dramatu şi datată 2005.  Textul ei a fost publicat în antologiile: Made in Poland (Polonia, 2006), Współczesny Dramat Polski (Drama Poloneză Contemporană, Israel, 2008), Nowa Polska Dramaturgia (Noua Dramaturgie Poloneză, Bulgaria, 2008). Piesa a fost pus în scenă în 2007 la Teatrul Pozoriszta Lutaka (Teatrul de Păpuşi) din Mostar, în regia Tanjei Mileic-Orucevic, în 2008 la Teatrul Tmuna din Tel Aviv, în regia lui Maor Zagouri, în 2009 la Teatrul Observatorija din Riga, în regia lui Juris Jonelis.

Institutul Francez: La Voix Humaine 4-5 februarie

Ambasada Frantei si Institutul Francez din Bucuresti, impreuna cu Teatrul Odeon, prezinta La Voix Humaine, piesa lirica de Francis Poulenc pe textul lui Jean Cocteau, productie a teatrului Louis-Jouvet de la Paris. Spectacolul este un dialog in crescendo intre voce si pian, interpretat de mezzo-soprana Stéphanie d’Oustrac si de pianistul Pascal Jourdan, si va avea doua reprezentatii, pe 4 si 5 februarie, la Sala Majestic a Teatrului Odeon.
 
Regizorul Vincent Vittoz propune publicului trei texte ale lui Cocteau : la Dame de Monte Carlo, Lis ton journal (extras din le Bel Indifférent) si la Voix Humaine. Primele doua reprezinta un flash-back la opera cheie a serii, La Voix Humaine : trei femei fuzioneaza intr-un singur destin, cel al Femeii consumate de o dragoste imposibila si care lupta din toate puterile impotriva absentei persoanei iubite. Toate cele trei reprezentatii se desfasoara in acelasi loc, spatiu inchis al intimatii, si conduc la ultimele replici din La Voix Humaine, spuse la telefon fostului iubit : « Am firul in jurul gatului. Am vocea ta in jurul gatului…Sunt curajoasa. Grabeste-te. Hai. Inchide ! Inchide repede ! Inchide ! Te iubesc, te iubesc, te iubesc, te iubesc, te iubesc…»
 
La Voix Humaine este o tragedie lirica intr-un act, scrisa de Jean Cocteau in 1928 si adaptata pentru opera de compozitorul Francis Poulenc, in 1958. Prima reprezentatie pe scena a operei este in 1959, cu o durata de 40 de minute. Este povestea unei despartiri prin telefon, traita prin prisma femeii care iubeste inca atunci cand este parasita. Cocteau voia sa socheze elita printr-un « scandal de banalitate ». Rolul unic din La Voix Humaine revine unei femei tinere si elegante, nu unei amante mai in varsta abandonate pentru una mai tanara. Cruzimea piesei vine tocmai aceasta, din ceea ce Cocteau voia sa sublinieze ca fiind arbitrarul rupturii : un scandal de banalitate. La randul lui, Poulenc a vrut sa creeze un spectacol « inspaimantator si ultra-sensibil, care sa ingrozeasca la fel de bine in momentele de calm cat si in cele de agitatie ».
 
 
« Emotie in stare pura la Ateneu, cu o Stéphanie d’Oustrac incununata de glorie intr-o seara Poulenc/Cocteau care a culminat cu o memorabila versiune a Vocii Umane.» Christian Merlin, Le Figaro
 
Stéphanie d’Oustrac, stranepoata a lui Francis Poulenc, urmeaza Conservatorul National Superior de la Lyon si isi incepe cariera cu rolul Medeea in Tezeu de Lully, pentru William Christie. Debutul ei este marcat de universul muzicii baroce, dar si roluri principale feminine care ii vin manusa : Psyché, Phèdre, Céres sau Carmen. Performeaza pe scenele celor mai importante teatre din Franta, ca Opéra National de Paris, Théatre des Champs-Elysées dar si la Londra (Barbican), Madrid, Tokyo si New York. A castigat numeroase premii, printre care Victoires de la Musique in 2002 si Gramophone Editor’s Choice in 2010.

Pascal Jourdin studiaza pianul la Conservatorul National Superior de la Lyon si la Accademia Nazionale Santa Cecilia de la Roma. Este membru al Trio-ului Novalis si a castigat numeroase concursuri internationale, printre care Vittoriu Gui la Florenta. Este profesor de pian la Conservatorul National din Montpellier si o acompaniaza de multe ori pe Stéphanie d’Oustrac pe scena.
 
 
La Voix Humaine
(La Dame de Monte Carlo, Lis ton journal, La Voix Humaine)
Teatrul Odeon, Sala Majestic
S
ambata 4, duminica 5 februarie, ora 19Durata : aprox.1 ora 20
Pret bilete : 31,80 lei cat I, 15,90 lei cat II.

Club A: Petrecere Guyana - 2 februarie


Petrecere Guyana 
Hai să traversăm America de Sud, să trecem prin jungle și păduri exotice, să descoperim orașul pierdut, orașul aurului, iar când îl găsim să bem un pahar de rom în cinstea lui!  
Ia-ți costumația de Club A și arată-ne că ești cel mai tare explorator din El Dorado. Joi, 2 februarie, ora 22, căutam comorile din bar, descoperim aurul din sticlele de vodka, dansăm pe ritmurile tribale din Guyana, iar cei mai norocoși căutători primesc recompensa supremă - lingoul de aur al clubului, adică un voucher de 300 de lei pentru consumație în weekend.
P.S. Lopețile si cazmaua, vă rugăm să le lăsați la garderobă :)
Intrarea liberă!

Centrul Ceh: Documentary Mondays - 30 ianuarie

DOCUMENTARY MONDAYS
un eveniment Centrul Ceh susținut de Staropramen

În această săptămână Documentary Mondays v-a pregătit două mediu-metraje: neobișnuitul și ciudatul film al lui Adam Oľha și documentarul Luizei Alecsandru, care va fi proiectat în premieră.

30 ianuarie / 20h00 / Centrul Ceh / subtitrări în limba engleză / intrare libera
SANCTITY GROWERS / regia: / Adam Oľha (Re. Cehă, 2005, 28 min)
Doi frați, o sectă, ritualuri de reciclare, obsesie pentru gunoi și uniforme naziste, toate într-o poveste reală.

VANZĂTORUL DE PĂSĂRI/ regia: Luiza Alecsandru (România, 2011, 30 min)
Premiera documentarului ce tratează spațiul public din Istanbul ca un câmp deschis celor mai diverse oportunități. Cu un simț special al promovării, vânzării și negocierii, vânzătorul de păsări încarnează spiritul turc al artei schimbului comercial , devenind unul dintre reperele culturale neoficiale ale orașului.

Club A: O intalnire cu Angela Marinescu - 28 ianuarie

Sâmbătă, 28 ianuarie 2012, începând cu ora 18:00 – unu’ şi unu’, fresh literar de Club A (Str. Blănari nr. 14) prezintă o întâlnire cu Angela Marinescu şi premiera documentarului „Sânge albastru“ (regia: Marian Baciu, imagine: Titus Tihăuan, muzica: Lucian Octav Baciu, cu: Angela Marinescu, Antoaneta Ralian, Nora Iuga ,Elena Vlădăreanu, Dan Coman).
Documentarul este realizat cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România şi al Editurii Casa de Pariuri literare și deschide seria de documentare CDPL.

Prezența Angelei Marinescu este condiționată de starea vremii. În cazul în care autoarea nu va putea ajunge, întâlnirea se va reprograma, dar se va proiecta documentarul.

"Cunoscută în rîndul scriitorilor, admirată și citită de promoțiile tinere, Angela Marinescu a rămas o mare necunoscută pentru publicul larg. Absentă din manualele școlare, aproape inexistentă în librării, editată în condiții precare, autoarea este una dintre victimele de lux ale editoriadei. Într-un circuit normal, astăzi numele Angelei Marinescu ar fi circulat în seria operelor complete, a reeditărilor de lux sau măcar supracopertate. O nedreptate aparent ușor de îndreptat." (un cristian în volumul Angela Marinescu 70, apărut în 2011 la Editura Paralela 45).

Angela Marinescu s-a născut pe 8 iulie 1941 în Arad. După ce a absolvit Liceul „Moise Nicoară”, a făcut un an de Medicină la Timişoara, în anul cinci transferîndu-se la Facultatea de Psihologie a Universităţii din Bucureşti. A debutat publicistic în 1965 cu poeme în revista clujeană „Tribuna”. A publicat volumele: Sînge albastru (1969), Ceară (1970), Poezii (1974), Poeme albe (1977), Structura nopţii (1979), Blindajul final (1981), Var (1989), Parcul (1991), Cocoşul s-a ascuns în tăietură (1996, Premiul USR pentru Poezie), Satul prin care mă plimbam rasă în cap (1997), Evanghelia după Toma (1997), Skanderbeg (1999), Fugile postmoderne(2000, Premiul USR pentru Poezie), Îmi mănînc versurile (2003), Tăcerea sexuală (2004), Limbajul dispariţiei (2006) şi Întîmplări derizorii de sfîrşit (2006). În 2003, un juriu naţional prezidat de Mircea Martin şi format din Alexandru Călinescu, Nicolae Manolescu, Ion Pop şi Cornel Ungureanu i-a acordat Angelei Marinescu Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia. Poezia Angelei Marinescu a fost tradusă în engleză, franceză, germană, poloneză.

În Club A, Angela Marinescu a lansat carnetul underground Tăcere sexuală, în 2003.

http://cluba.ro/galerie-foto-cluba/literatura/literatura-2004