Noaptea cerurilor deschise la Galateca

Noaptea cerurilor deschise @ Galateca
23 iunie, 20:00


Galeria de artă contemporană și design Galateca
Noaptea de Sânziene, se anunță o noapte magică la galeria de artă contemporană și design GALATECA, o noapte în care sânzienele vor fi fetele îmbrăcate în ie. Vă invităm la cea mai frumoasă șezătoare urbană în așteptarea Zilei Universale a Iei. Va fi o noapte albă în care ne vom conecta cu ce se întâmpla în vechime folosind tehnologia zilelor noastre. Invitatul special al serii este pictorul bistrițean Marcel Lupșe, ale cărui lucrări din ciclurile Buchetul miresii și Ierburi de leac integrează expoziția IA. Poartă spre infinit. Și dacă e Noaptea vrăjită de Sânziene, vor deschide cerurile cu vocile lor Maria RăducanuLorena OlteanHelenJazzappellaAmir HeidarhodaeeMaria Chifu (fagot), Lucian MartinAlexandra Poenaru (dans) vor aduce în contemporaneitate o piesă ritualică sanscrită. Muzică live, dans contemporan, povești și multe surprize în așteptarea Zilei Universale a IEI.

Șase continente, 48 de țări, 109 localități, 143 de evenimente. Asta a însemnat în 2013 Ziua Universală a Iei. Anul acesta vom urmări ce se întâmplă în lume de la galeria Galateca, împreună cu La Blouse Roumaine. Dăruim emoție, conectare cu civilizațiile străvechi ale planetei, experiențe personale unice. Colajul de fotografii etnografice din Africa, Sud-America, țările scandinave, India, Orientul Apropiat, Tibet, Indonezia, China, Vietnam, parte din expoziția curentă e mărturie vie a faptului că semnele cusute pe ia românească se regăsesc în aproape toate culturile tradiționale ale lumii. Cod vestimentar – IE sau un alt element tradițional. Și nu uitați: IA a fost veșmânt ritualic, sacru, IA este magică, IA a fost și este EA. IA are viață. IA ești TU! Doar împreună putem duce povestea mai departe.

Noaptea de Sânziene este  una dintre marile nopți de peste an, când cerurile se deschid iar cele două lumi comunică între ele. Este o noapte magică în care plantele tămăduitoare au cel mai mare leac, florile câmpului au cel mai puternic parfum iar luna are cea mai frumoasă lumină. Este singurul moment din an în care feriga face o floare albă, strălucitoare ca o stea, ce în zorii zilei dispare. Se povestește că cine o vede capătă puterea de a citi gândurile oamenilor și de a afla comorile ascunse… În Noaptea de Sânziene înflorește și „iarba-fiarelor”, care va lumina în întuneric ca aurul iar la răsărit va picura sânge, lăsând urme roșiatice pe pământ.  I se mai spune „iarba-tâlharilor”, pentru că  hoții și haiducii pot deschide orice încuietoare cu ea. Tot atunci se culege „nebunariţa”, cea mai veche plantă folosită în ritualurile magice, folosită de vrăjitoare pentru a putea zbura. În Noaptea de Sânziene animalele grăiesc cu glas de om și, dacă le asculți, poți afla de la ele toate tainele lumii. În Noaptea de Sânziene porţile cerului sunt deschise și se întorc strămoșii acasă, Moșii de Sânziene. În Noaptea de Sânziene înfloresc sânzienele. Dacă dormi cu ele sub pernă, îți arată ursitul, dacă le prinzi în păr ori le pui în sân, ești drăgăstoasă tot anul, dacă te scalzi în roua lor, ești frumoasă și dragă cui vrei tu. Plante oracol, plante magice, plante tămăduitoare, sânzienele sunt ipostaze vegetale ale zânelor cu același nume… „Du-te Soare, vino Lună, Sânzienele îmbună,/ Să le crească floarea floare,/ Galbenă, mirositoare,/ Fetele să o adune,/ Să le prindă în cunune…”

0 comentarii: