Anim'Est: Nopti tematice de film si muzica



Începând cu primul weekend din octombrie, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est deschide, la cea de-a noua ediţie, împreună cu cei de la Calup, porţile unei noi locaţii-gazdă: o frumoasă casă istorică ridicată în anii’40 la numărul 46, pe strada Jean Louis Calderon, devine Re:Animation Hub.

Pe lângă o serie de proiecţii, workshopuri, expoziţii şi instalaţii ce vor completa programele din cinematografele Elvire Popesco şi Studio, aici vor fi organizate, cu sprijinul Jameson, toate petrecerile Anim’est, nopţi tematice de muzică şi film cunoscute şi îndrăgite de public, precum şi altele cu un concept fresh în agenda festivalului.

Dress code: pink! 50 de ani de Pantera Roz

Toată lumea îi ştie mersul, zâmbetul, iar de la primele note din saxofon ale celebrei coloane sonore semnate Henry Mancini, nu există nici un pic de confuzie în legătură cu cine urmează să apară pe ecran: 2014 este anul în care Pantera Roz, cea mai hip şi vicleană felină, împlineşte 50 de ani.

Creată în anii 1960 de Friz Freleng şi David DePatie pentru genericul comediei poliţiste Pantera Roz, cu Peter Sellers în rolul zăpăcitului inspector Clouseau, personajul animat a devenit rapid într-atât de popular, încât creatorii săi au conceput, la scurt timp după, o serie animată separată. Primul film din serie, The Pink Phink, câştiga, în 1964, premiul Oscar pentru cel mai bun scurt metraj de animaţie, iar în anii 1970, Pantera Roz devenise personaj de benzi desenate, cu propria emisiune matinală televizată şi o serie de apariţii speciale în emisiuni TV.  

Aniversarea panterei începe la Anim’est sâmbătă, pe 4 octombrie, de la ora 20.00, la Cinema Studio, cu o proiecţie specială 50 Years of Pink! a celor mai reprezentative scurtmetraje din celebra serie animată, un program restaurat şi digitalizat ce va fi proiectat pe DCP. Noaptea continuă, după porţia nostalgică de aventuri haioase ale celebrei feline, cu o petrecere de la ora 22.00, la Re:Animation Hub. Inserţiile tematice de saxofon şi ritmuri de funk & disco vor fi asigurate de cei de la Nicecream.fm, iar outfitul e obligatoriu să conţină şi un item roz.

Creepy Animation Night, la cea de-a şasea ediţie

Cea mai intensă noapte a festivalului revine, anul acesta, cu noi scurtmetraje de animaţie stranii şi înspăimântătoare, menite să provoace publicul Anim’est. La cea de-a şasea ediţie, Creepy Animation Night vine cu un concept nou, proiecţia de filme desfăşurându-se simultan în cele trei locaţii ale festivalului – Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi Re:Animation Hub – în noaptea de vineri, 10 octombrie, de la ora 22.00. De la decapitări, extratereştri, fantome şi eviscerări, la întâmpări morbide pline de umor negru, sex bizar şi răsturnarea religiilor, noaptea bizară a festivalului îşi propune, mai mult ca oricând, să exploreze partea întunecată a animaţiei. Scurt-metrajele vor fi urmate de o petrecere după miezul nopţii la Re:Animation Hub, unde vor mixa C L N K (noul proiect muzical al producătorului bucureştean Silviu Badea, aka Montgomery Clunk) şi Polochord, doi dintre artiştii de la noi reprezentatvi pentru ce e mai proaspăt şi autentic în materie de sound electronic.

Animusic Night: Competiția Videoclip & Advertising & Live-act Minus

Într-una din cele mai îndrăgite competiţii ale festivalului, cea de Videoclip & Advertising, au fost selectate, anul acesta, 14 clipuri publicitare pentru branduri cunoscute ca Unilever, Coca Cola, Cadbury sau Orange România, şi 25 de videoclipuri ale unor artişti precum Bonobo, Arctic Monkeys sau Basement Jaxx. În tradiţia secţiunii competiţionale de până acum, acestea vor fi proiectate în afara cinema-ului, joi, 9 octombrie, la Re:Animation Hub, de la ora 22.00.

Do I Wanna Know e piesa lansată de Arctic Monkeys anul acesta de pe albumul AM, iar videoclipul, în care unde sonore prind viaţă şi contur uman, va fi cu siguranţă o prezenţă familiară în competiţie. De la irlandezii We Cut Corners vine videoclipul pentru piesa Best Friend, o animaţie 2D desenată ce surprinde anatomia stării pasiv-agresive, inspirată de protestele recente. Un alt highlight al competiţiei e clipul pentru Bye Bye Macadam, piesa producătorului şi DJ-ului francez Rone, o animaţie alb-negru ce urmăreşte viaţa unei stele, undeva între vis şi halucinaţie cosmică.

Dog Blood, adică Skrillex şi Boys Noize intră în competiţie cu clipul pentru Chella Ride, o animaţie 2D / 3D tripantă în regia lui Golden Wolf, iar compozitorul şi pianistul Carly Paradis înscrie clipul pentru The Hope Of A Favourable Outcome, un zoom infinit şi hipnotizant, creat folosind exclusiv fenachistiscopii din epoca victoriană. Un alt highlight al categoriei e videoclipul piesei lui Bonobo, Cirrus, un film din 1962 despre consumerism, manipulat și post-procesat de Cyriak.  

Proiecţia este urmată de un live-act Minus (Daniel Stanciu), unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români din zona improvizaţiei, cu o gamă largă de EP-uri lanate la Arhiva 7 şi Local Records, două labeluri reprezentative pentru scena muzicii electronice româneşti, şi un absolvent al celebrei Red Bull Music Academy.

Biletele vor putea fi achiziționate de pe site-ul eventbook.ro începând cu săptămâna viitoare, precum şi la locaţie, în serile evenimentelor.

Prețul unui bilet la Animusic Night va fi de 15 lei.
Biletele la Creepy Animation Night vor putea fi achiziţionate, în limita locurilor disponibile, pentru oricare dintre cele trei locaţii. Un bilet va costa 40 de lei şi va permite accesul la proiecţie într-o singură locaţie, precum şi la petrecerea de la Re:Animation Hub. Accesul minorilor la Creepy Animation Night este interzis.

Un bilet la 50 Years of Pink! va costa 15 lei și va permite accesul atât la proiecția de la Cinema Studio, cât şi la petrecerea de la Re:Animation Hub. De asemenea, vor putea fi achiziţionate separat bilete de acces la petrecere, în valoare de 10 lei.

Cea de-a noua ediţie Anim’est va avea loc în perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio şi Elvire Popesco şi în Re:Animation Hub.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n'est, cu sprijinul Uniunea Cineaştilor din România, Centrul Naţional al Cinematografiei și Ministerul Culturii.

Parteneri instituționali: Ambasada Americii, Institutul Cultural Roman, ArCuB, Japan Foundation, Institutul Francez, Ambasada Danemarcei, Institutul Balassi - Institutul Maghiar, Institutul Polonez, Delegatia Valonia-Bruxelles

Parteneri: Groupama Asigurari, Jameson, Opel, Avis, HBO, SeniorHyper, Noumax, Phillips, F64, Calup, Ogilvy, Mindshare

Partener de monitorizare: mediaTRUST

Recomandat de Kiss FM

Parteneri media: Digi24, UTV, Zile și Nopți, Decât o Revistă, Ring, The Institute, Observatorul Cultural

0 comentarii: