Gainsbourg, Coogan și Fassbender în Competiția Comedy Cluj 2014
8 lungmetraje intră în competiția celei de-a VI-a ediții a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj (10 – 19 octombrie).
Jurnaliști puși în situații extreme, soldați reîntorși din Afghanistan, efectul misiunii NASA pe Lună asupra unei comunități de provincie, un fost cercetător devenit gangster, femei la putere versus bărbații la îndeletniciri domestice, un profesor de engleză pornit în căutarea lui John Lennon sunt doar câteva dintre personajele care vă vor stârni interesul față de cea mai importantă secțiune Comedy Cluj a celei de-a VI-a ediții, Competiția Internațională.
Charlotte Gainsbourg, Steve Coogan, Michael Fassbender sau Javier Cámara sunt doar câțiva din seria actorilor pe care îi veți descoperi în ipostaze inedite în captivantele comedii prezentate anul acesta la Cluj.
Producții din Spania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Franța, Scoția și Irlanda cu o frumoasă carieră internațională constituie line-up-ul Comedy Cluj.
După recentele colaborări cu Pedro Almodovar pentru „Los Amantes Pasajeros / Amanții pasageri” sau Julio Mendem pentru „Lucia y el sexo / Lucia și sexul”, Javier Cámara revine pe ecrane în multipremiatul lungmetraj de la Premiile Goya din acest an, “Living is easy with your eyes closed / Vivir es fácil con los ojos cerrados”. Prezentat în premiera mondială la Festivalul Internațional de la Palm Springs unde a fost recompensat cu premiul Cine Latino, lungmetrajul semnat de David Trueba spune povestea lui Antonio (Javier Cámara) care pornește într-o călătorie plină de surprize pentru a-l reîntâlni pe John Lennon și a-i propune ceva neobișnuit.
Celebrul Steve Coogan, cunoscut publicului din România pentru rolul său din “Philomena” lui Stephen Frears, interpretează celebrul personaj fictiv al lui Alan Partridge. Creat și interpretat de Coogan pentru diverse programe de radio și televiziune BBC încă din 1991, “Alan Partridge” ajunge pe marile ecrane în comedia de lungmetraj ce îi poartă numele, sub semnătura regizorului Declan Lowney. Proaspăt angajat într-o stație radio de provincie, luat drept ostatic de un coleg de breaslă proaspăt concediat, Partridge devine intermediarul dintre fostul coleg înarmat, întregul personal sechestrat și poliția locală. Comunitatea are ochii ațintiți spre el și totuși, Partridge spune ceva ce va regreta mai târziu. O producție recompensată cu premiul pentru Cea mai bună comedie la Empire Awards.
Michael Fassbender este o apariție absolut surprinzătoare în lungmetrajul “Frank” regizat de Lenny Abrahamson. Interpretează un misterios și enigmatic muzician. Genial și excentric, ascuns sub un uriaș cap rotund cu trăsături pictate, Frank încearcă să țină o trupă de muzică alternativă, aproape nefuncțională. Toate acestea până când Jon, o tânără speranță, face tot posibilul să salveze formația de la dispariție.
Dacă vă era dor de Charlotte Gainsbourg, nu trebuie să ratați “Jacky în regatul femeilor/Jacky au royaume des filles” regizat de Riad Sattouf. O veți regăsi în rolul unei femei autoritare din Republica Democratică Bubunne care își condamnă oponenții la spâzurătoare. În această țară ciudată, femeile sunt la putere, în vreme ce bărbații, îmbrăcați în robe din cap până în picioare, au îndatoriri domestice. Îndrăzneț și inovator, distins la Festivalul Internațional de la Rotterdam cu Premiul MovieZone, “Jacky în regatul femeilor / Jacky au royaume des filles” spune povestea unui tânăr ce visează să se căsătorească cu fiica liderei țării, lucru pentru care trebuie să depășească o mulțime de obstacole.
Publicul Comedy Cluj se va delecta cu o altă producție prezentată anul acesta la Festivalul Internațional de la Rotterdam, nominalizată pentru premiul Tiger. “Rămas bun lunii / Afscheid van de Maan” este o ingenioasă poveste despre efectele misiunii NASA pe lună asupra unei comunități de provincie în anul de grație 1972. Dramaticul sentiment al finalității radiografiat cu mult umor.
Aflat la cel de-al doilea lungmetraj, regizorul și actorul Dexter Fletcher (cunoscut din producția “Lock, Stock and Two Smoking Barrels / Jocuri, poturi și focuri de armă” semnat de Guy Ritchie) aduce în prim-plan povestea a doi foști soldați reîntorși acasă din Afghanistan. “Soare în Leith / Sunshine on Leith” – un film despre adaptare, dragoste și familie împachetat sub forma unui musical inedit cu celebrii The Proclaimers ce completează coloana sonoră.
Încă două producții completează competiția internațională Comedy Cluj: “Smetto quando voglio / I can quit whenever I want” (regia Sydney Sibilia) – povestea unui fost cercetător universitar care pune bazele unei bande criminale prin cooptarea unei găști de experți din diverse domenii și „Les grandes ondes (à l'ouest) / Longwaves” (regia Lionel Baier) – aventurile a trei jurnaliști elvețieni în Portugalia anului 1974 când o revoluție e pe cale să izbucnească.
Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj va prezenta publicului peste 150 de producții, workshop-uri dedicate pasionaților de film și nu numai. Peste 100 de invitați sunt așteptați la Cluj de-a lungul celor 10 zile de festival.
Spotul Comedy Cluj din acest an a fost conceput de echipa Good Hands, câștigătoare a premiului „Best Foreign Poster” (pentru lungmetrajul „Roxanne”) la Golden Trailer Awards, cea mai prestigioasă competiție a marketingului de film din lume. Singura casă de trailere europeană nominalizată pentru al doilea an consecutiv în ultimii cinci ani (prima nominalizare venită anul trecut pentru posterul internațional de la Domestic), Good Hands este catalogată drept “cea mai originală amenințare creativă care vine din Est”.
Spotul oficial al festivalului poate fi urmărit aici.
Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj este organizat de Fundația Europeană pentru Cultură Urbană.
Canalele oficiale ale festivalului:
www.comedycluj.ro // https://www.facebook.com/FestivalulComedyCluj
Prezentat de: Banca Transilvania
Susţinut de: Zuzu
Proiect realizat cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei, Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Visit Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, Centrul Cultural German, Ambasada Israelului în România, Casa de Cultură a Studenţilor, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Universitatea Sapientia, Teatrul Național Cluj-Napoca și Opera Maghiară Cluj-Napoca.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu