Proiecție pentru oameni și câini: „White God”, în închiderea Les Films de Cannes à Bucarest
Câinii și stăpânii lor vor fi vedetele serii în închiderea Les Films de Cannes à Bucarest, pe 30 octombrie, de la 20.00, la Cinema Patria, la premiera thriller-ului despre o „apocalipsă” a câinilor fără stăpân în Budapesta, White God/ Orașul câinilor. Spectatorii vor avea parte de un eveniment cu totul special: o seară inedită la care vor avea acces împreună cu câinii lor și vor fi fotografiați la panoul festivalului.
Al șaselea și cel mai bun film al regizorului maghiar Kornél Mundruczó, potrivit „Variety”, Orașul câinilor a câștigat Marele Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes 2014 și este propunerea Ungariei la Oscar. În film apar peste 250 de câini dresați cu 6 luni înainte de începerea filmărilor, iar cei doi din rolul principal (Body și Luke, care au jucat același personaj) au primit neoficialul Palm Dog, echivalentul Palme d’Or-ului pentru protagoniștii canini. Principalul lor rival a fost Roxy, câinele lui Jean-Luc Godard din Adieu au langage.
„O fabulă despre o specie superioară și inferiorii ei căzuți în dizgrație...”, spune sinopsisul filmului, o alegorie impresionantă despre rasism și inegalitate socială, în care câinii fără stăpân se coalizează ca să se răzbune pe oameni. Filmul este inspirat de o știre reală din Ungaria: extrema dreaptă a încercat - fără succes - să voteze o lege prin care stăpânii de câini ar fi fost impozitați diferit: taxe mari pentru metiși, taxe mai mici pentru câinii cu pedigree și scutire de plată pentru rasele ungurești. În film, o fetiță de 13 ani își caută cu disperare câinele lăsat pe stradă de tatăl ei, după impunerea acestei legi.
Titlul White God este un clin d’oeil la un film cult din 1982, White Dog, al lui Sam Fuller, despre un ciobănesc german dresat să atace oameni cu pielea închisă la culoare. Orașul câinilor va fi distribuit în România de Parada Film.
Kornél Mundruczó este una dintre cele mai puternice voci din cinema-ul contemporan. A mai fost selecționat la Cannes cu Johanna (Un Certain Regard, 2005), Delta (Premiul FIPRESCI, competiție 2008) și Tender Son - The Frankenstein Project (Competiție, 2010). Pe acesta din urmă l-a prezentat personal la București, la prima ediție a Les Films de Cannes à Bucarest.
Programul festivalului cuprinde și singurul film românesc selecționat anul acesta la Cannes și recompensat cu Mențiune specială în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs: Trece și prin perete, inspirat de o povestire de Anton Cehov. Acesta va fi proiectat într-un calup de patru scurtmetraje multi-premiate regizate de Radu Jude, alături de Lampa cu căciulă (2006), Alexandra (2008) și O umbră de nor (2013). Acesta din urmă a fost selecționat tot în Quinzaine des Réalisateurs, anul trecut. Scurtmetraje pot fi urmărite vineri, de la 17.30, la Cinema Studio. Radu Jude va fi prezent la proiecție și își va introduce filmele.
Intrarea la proiecțiile de scurtmetraje este liberă.
Programul complet al celei de-a cincea ediții poate fi consultat pe www.filmedefestival.ro. Biletele se pot cumpăra de la casa de bilete și de pe www.eventbook.ro, în cazul cinematografelor Patria și Elvira Popescu, și de la casierie, pentru Cinema Studio.
Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 și 30 octombrie, la Cinema Studio, Patria și Elvira Popescu.
***
Ediția a cincea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti și cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Primăriei Sectorului 1 și al Institutului Cultural Român. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociația Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm și Voodoo Films, Filminute; NexT prezintă selecția de scurtmetraje Semaine de la Critique.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu