Ziua in care nu se cumpara nimic - Duminica 8 febr. 20:00 - TNB
Asociaţia ProDrama și Teatrul Național “I.L.Caragiale” vă invită pe 8 februarie 2015, ora 20:00, la ”Ziua în care nu se cumpără nimic” de Kim Atle Hansen, în regia lui Horia Suru, la Sala Mică a Naționalului.
Ziua în care nu se cumpără nimic este un spectacol proaspăt, care ia pulsul generaţiei tinere, într-un mod curajos şi asumat. Încărcat de mesaje esenţiale desprinse din scena socială, politică și economică actuală, “Ziua în care nu se cumpără nimic” vorbește despre schimbarea care începe de la individ, făcând apel la umor (fără a aluneca în sarcasm), la activism (fără a împinge spre extremism) și la soluții artistice contemporane, efervescente, de sunet, decor și design.
Petra (Ilinca Hărnuț) și Andrei (Rolando Matsangos) vor să atragă atenţia asupra consumerismului şi a exploatării muncitorilor din lumea a treia. Kati (Cristina Găvruș) și Irina (Olivia Alexandra Niță) vor să devină vedete cântând la un eveniment de salvare a planetei. Toma (Andrei Morariu) și Petru (Emil Măndănac) vor să protesteze pentru a îmbunătății condițiile din azilul de bătrâni în care lucrează. Ana (Simona Cuciurianu) vrea să fie mai mult decât o simplă vânzătoare într-un magazin de haine. Drumurile lor îi duc la mall. Această vizită le va schimba viețile.
Kim Atle Hansen este dramaturg, actor și activist norvegian, autor al mai multor piese de teatru tratând probleme ale societăţii actuale. Este angajat al Norske Theater, Oslo, „Ziua în care nu se cumpără nimic” fiind piesa lui cea mai cunoscută, montată până acum în Anglia, Brazilia, Italia, America și Rusia. „ Acest text este gândit mai degrabă pentru o convenție performativă decât pentru un tip de joc motivat emoțional”.
Un spectacol despre tineri, despre implicarea politică şi socială, despre naivitate şi principii. Ce fel de consecinţe ar putea avea o astfel de implicare şi ce riscuri suntem dispuşi să ne asumăm?
Regie: Horia Suru / Asistent regie: Mădălin Hîncu
Distribuție: Simona Cuciurianu, Cristina Găvruș, Ilinca Hărnuț,
Rolando Matsangos, Emil Măndănac, Andrei Morariu, Olivia Niță
Live DJ: Andreea Veder / Special Effects: Daniel Radu
Video artist: Răzvan Mihalachi / Video artist asociat: Lucian Alexe
Scenografie: Arh. Bogdan Costea / Asistent scenografie: Ana Ivan
Costume: Anca Miron / Make-up artist: Diana Ionescu / Hairstylist: Ioana-Iulia Goicea
Pregătire vocală: Monica Ciută / Fotograf: Alexandra Paşca
Lumini: Cristian Şimon, Claudiu Stan, Richard Stan
Sunet: Mac Gheorghiu, Calin Tzopa, Sorin Brehuescu
Make-up: Tania Presura, Iulia Bajenaru, Cristina Hurduc, Irina Cajvaneanu
Regizor de scenă: Viorel Florea / Producător delegat: Ionuț Corpaci-Teodorescu
Coordonator CCCT „Ion Sava”: Cristiana Gavrilă
Durata: 1h10min (fără pauză) Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani!
“Credem că este o mare nevoie de texte noi care să trateze artistic și curajos subiectele fierbinți ale societății în care trăim. Teatrul, ca și oglindă vie a cetății, nu poate fi un bătrân dinozaur orb și surdomut”, spune Horia Suru, regizorul spectacolului.
”Ziua în care nu se cumpără nimic”, o producție a secțiunii 9g (noua generație) din cadrul Teatrului Național București, începe în forță, încă de cum intri în sală, din foayer, bum-bum-bum, ca o noapte într-un club super glam din București. Lift up your spirit, urmează ceva, și într-adevăr mi-au captat atenția."
"Există deci, regie, și nu fac degeaba această precizare ce pare banală, pleonastică, multe spectacole azi arată ca și cum n-ar avea nicio regie, există un decor modern, chiar dacă nu e original, dar lipsa de originalitate este cumva, nu?, o caracteristică a prezentului prea plin de volume paralelipipedice lipsite de personalitate, costumele sînt foarte frumoase, am remarcat și machiajul expresiv, excesiv, glossy și trendy, n-aveau cum să-mi scape proiecțiile, iar, foarte pe val, inserturile video, live dj-ul, maniera de interpretare. Am admirat tinerețea, frumusețea, entuziasmul, energia tuturor." (Laura Ilinca, My Cult Events)
Iar problemele expuse sunt cele cu care se luptă lumea noastră în fiecare zi: consumerismul și exploatarea muncitorilor din lumea a treia, democrația și diversele ei fețe, ipocrizia, problemele vârstei a treia, mass-media, afectarea vieții de cuplu, feminismul, sexualitatea, sistemul de creare a vedetelor etc." Monica Andronescu, Yorick.ro
O coproducţie ProDrama, TNB, Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava“.
Proiect finanțat de ARCUB – Artă și Cultură București, prin programul „București 555”.
9G la TNB este un program al Teatrului Național “I.L.Caragiale” din București sprijinit de MasterCard.
Parteneri: Retro Future, Reciclare Creativă, Active Watch, Creionetica, ArtWe.
Pentru mai multe detalii puteti accesa pagina de facebook https://www.facebook.com/ziuaincarenusecumparanimic şi site-ul proiectului ziua.prodrama.ro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu