„Lumea e a mea” la Karlovy Vary – primele reacții în presa internațională
După ce a câștigat Premiul de debut în Zilele Filmului Românesc la TIFF, filmul Lumea e a mea/ The World is Mine, în regia lui Nicolae Constantin Tănase, a avut zilele acestea premiera internațională la Festivalul de la Karlovy Vary, în competiția East of the West. La proiecțiile de la Karlovy Vary, alături de regizorul Nicolae Constantin Tănase și producătorii Tudor Giurgiu și Radu Stancu, au luat parte actorii Ana Maria Guran, Oana Rusu, Ana Vătămanu, Florin Hrițcu, scenarista Raluca Mănescu, directorul de imagine Daniel Kosuth, scenografa Adeline Bădescu, sound designer-ul Tudor Petre.
E o dramă despre generația 2000 care anunță o nouă voce cu personalitate în cinema-ul românesc, scrie „Variety”. „Aratând mult mai bine decât lasă să se întrevadă bugetul de doar 168.000 de dolari, filmul afișează tupeu – pe ecran și în afara lui – demonstrând că e posibil să faci lungmetraje românești în toată regula și fără bani de la Centrul Național al Cinematografiei”, notează publicația americană, remarcând efectele speciale, imaginea și distribuția formată în mare parte din non-profesioniști. Cu excepția Iuliei Ciochină, nominalizată la Premiile Gopo pentru rolul din Drumul Taberei (omnibusul Love Bus), celelalte actrițe sunt la prima apariție pe marele ecran. Regizorul le-a ales în urma unui casting îndelungat, la care s-au înscris peste 200 de tinere.
„Ana Maria Guran e o descoperire; joacă subtil pendulările Larisei între nesiguranță și aroganță nejustificată – simți întru totul puterea unui personaj ai cărui ochi percep greșit aproape orice situație”, notează „Variety”. Larisa are 16 ani și trăiește într-un orășel de la malul mării. E un oraș mic, în care bârfele și veștile circulă repede. E un oraș în care contează imaginea și influența, banii și puterea. Iar Larisa le vrea pe toate. Și chiar dacă nu le are, luptă pentru ele. Ajunsă sus, pe val, cu toate visele împlinite: bani, iubit, prieteni, notorietate – Larisa își pierde lumea ei. Se maturizează.
„Lumea e a mea a pornit ca un scenariu de licenţă al scenaristei Raluca Mănescu, cu care am lucrat la toate scurtmetrajele de până acum. Iniţial, povestea urmărea trei adolescente şi prietenia lor, şi mi-a plăcut emoţia şi energia pe care o dezvoltau personajele şi situațiile în care erau puse fetele. Am crezut că e necesar un film despre maturizare în peisajul românesc, un film care să vorbească despre adolescenţii de azi fără să îi judece. Nu am vrut să fac un film social, unul care să descrie o realitate cotidiană şi să rămână distant, ci am vrut să pătrund cât se poate de mult în intimitatea acestor fete, să le descopăr dorinţele şi visele, să le înţeleg fiecare decizie”, spune regizorul.
Lumea e a mea este un lungmetraj independent produs de Libra Film și deFilm.
În România, filmul va fi distribuit de Transilvania Film, în această toamnă.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu