A început FNTi 5 - Independenții și-au ales un nou Președinte
S-a dat startul celei de-a V-a ediții a Festivalului Național de Teatru Independent. Desfășurat între 9 și 12 noiembrie la București, FNTi5 a reușit încă o dată să aducă laolaltă artiștii independenți din întreaga țară. Încă din primele zile, programul festivalului a inclus deopotrivă producții noi, având în distribuție nume mari ale scenei autohtone, spectacole invitate, dar și întâlniri strategice ale Asociației Teatrelor Independente.
Începe o nouă etapă pentru sectorul cultural independent. La un an de la înființarea Asociației Teatrelor Independente, membrii board-ului s-au întrunit joi, 9 noiembrie, pentru a pune la cale strategia comună a companiilor private de teatru din România. Regizorul și dramaturgul Ovidiu Mihăiță, fondatorul Auăleu (compania de teatru înființată în 2005 la Timișoara) a fost ales noul Președinte al Asociației Teatrelor Independente. Rezultatul alegerilor interne s-a concretizat prin desemnarea în funcția de Vice-președinte a regizorului Cristian Bajora și menținerea lui George Remeș, directorul Godot Cafe-Teatru, ca Secretar General al Asociației. Și pentru că titulaturile nu reprezintă mai mult decât instrumente organizatorice, în cea de-a doua parte a întâlnirii, membrii asociației și-au reconsolidat lista de obiective, incluzând în planul de acțiune advocacy pentru o formă de încadrare legală a teatrelor independente.
Discuții în acest sens și dezbateri cu privire la Legea Teatrelor și Statutul Artistului s-au desfășurat și vineri, 10 noiembrie. La invitația Senatorului Vlad Alexandrescu, reprezentanții teatrelor sosite la București în perioada festivalului au fost prezenți la o întâlnire organizată la Palatul Parlamentului. Printre subiectele atinse la masa de discuții s-au numărat formele de încadrare legală a teatrelor independente din România, statutul artiștilor care activează în acest sector, susținerea de noi producții și posibilitatea reducerii taxelor și impozitelor impuse companiilor de teatru independent. În acest sens, prezent la întâlnire, Ovidiu Mihăiță a subliniat faptul că independenții nu intenționează să solicite mai multe resurse, ci mai degrabă o relaxare a sistemului de taxe în sectorul cultural independent. Pe viitor, o astfel de abordare ar încuraja creația, stimulând companiile independente să investească mai mult în producțiile proprii.
,,Prin Constituție, unul dintre drepturile fundamentale ale cetățenilor este dreptul de a avea acces la cultură. Din punctul meu de vedere, ca Senator al României, voi reprezentați un mijloc prin care oamenii din această țară dobândesc acces la cultură. Ceea ce aș vrea să putem obține împreună este o formă legislativă prin care Statul să vă recunoască ca ceea ce sunteți. Teatrul independent este un fenomen social în plină creștere și, în acest context, e necesar ca legea să îl îmbrățișeze și să îl includă’’ a declarat Senatorul Vlad Alexandrescu, în întâmpinarea cerințelor și nevoilor specifice aduse în discuție de reprezentanții teatrelor. Următorul pas propus de acesta vizează un studiu privind situația sectorului independent din România și evoluția lui din ultimii ani.
Pentru iubitorii de teatru din București, sfârșitul de săptămână se anunță foarte ofertant. Urmează două zile spectaculoase, cu evenimente variate, reinterpretări ale poveștilor orientale și ale baladelor românești, producții new-media, drame și comedii venite de prin toate colțurile țării.
Biletele pot fi achiziționate direct de la teatrele partenere: Godot Cafe-Teatru, Unteatru, Arte dell’Anima, Teatrul Luni de la Green Hours, Apollo111, Point, Teatrul de Artă București, Teatrul Coquette.
Programul complet și mai multe detalii pe www.fnti.ro sau pe pagina de Facebook a festivalului.
Sponsori: Boiron
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu