Caravana filmului românesc ajunge la Zilele Municipiului Brăila
La celebrarea a 650 de ani de atestare documentară a oraşului de pe malul Dunării, Caravana filmului românesc – capodopere ale cinematografiei naţionale aduce culorile cinematografiei, în bogatul buchet de manifestări aniversare, reunite sub titlul Zilele Oraşului Brăila. Aşa că, pe lângă muzică, teatru, meşteşuguri, dans, tradiţii şi literatură, între 12 şi 14 august, în Parcul Monument, aveţi întâlnire cu selecţia noastră de trei filme care au legătură cu Brăila, prin actori, regizori sau locuri.
Începem pe 12 august, cu o comedie potrivită pentru toate vârstele, „Păcală”, al doilea, cel mai vizionat film românesc din toate timpurile. Istoria năzdrăvanului fiu de ţăran, născut pentru a nu se înrudi vreodată cu prostia, este un bun prilej pentru maestrul comediei româneşti, regizorul Geo Saizescu, să ofere roluri pline de sevă, marilor actori ai epocii, între care a strălucit neîntrecutul Ştefan Mihăilescu-Brăila şi cuceritoarea Vasilica Tastaman, ambii născuţi la Brăila şi formaţi ca actori la teatrul de aici.
Continuăm pe 13 august, cu o călătorie în timp, făcută de subtilul actor Marcel Iureş, în pelicula „Tatăl fantomă", semnată de regizorul Lucian Georgescu. Beneficiind de o prezenţă activă pe platourile de filmare internaţionale, nu-i va fi fost greu lui Marcel Iureş să intre în pielea personajului său, un profesor universitar american, care îşi caută prin Bucovina, rădăcinile româneşti şi găseşte ce nu se aştepta, adică iubirea. O serie de secvenţe ale filmului „Tatăl fantomă” au fost filmate în treiprezece locaţii din Brăila, printre care: str. Cojocari (în zona fostului cinematograf), în zona străzilor Malului, Pensionatului, Danubiului, Vadul Rizeriei, Impăratul Traian, B-dul Al. I. Cuza, Mihai Eminescu, Petru Maior, Faleza Dunării şi în Piaţa Traian. Şi, în plus, în acest film poate fi revăzut regretatul actor brăilean Bujor Macrin.
Încheiem serile dedicate Capodoperelor cinematografiei naţionale cu filmul de actualitate, „Live”, semnat, în calitate de scenarist, regizor şi producător, de brăileanul Vlad Păunescu. Investigaţia pornită de o vedetă de televiziune, pentru a atinge audienţa care o ţine în prim plan, o va târî într-un scandal de proporţii, care pune în lumină mizeria umană a universului politic actual. Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre această peliculă, dar şi despre drumul străbătut de Vlad Păunescu, de la statutul de director de imagine, la cel de fondator al celei mai mari companii de producţie cinematografică din România, Castel Film, unde s-au filmat numeroase superproducţii americane, atunci sigur nu veţi rata întâlnirea de după proiecţie, cu invitaţii speciali ai serii de 14 august: Vlad, Oana şi Andrei Păunescu.
Desigur că, aşa cum v-am obişnuit, vă aşteptăm cu porţile deschise şi fără bilete!
Caravana filmului românesc - Capodopere ale cinematografiei naţionale
Brăila, 12 – 14 august 2018
PARCUL MONUMENT
Program
Duminică, 12 august, ora 20.15: PĂCALĂ
Regia: Geo Saizescu; Scenariul: Dumitru Radu Popescu, Geo Saizescu
Cu: Sebastian Papaiani, Mariella Petrescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Vasilica Tastaman
Luni, 13 august, ora 20.15: TATAL FANTOMA
Scenariul şi regia: Lucian Georgescu
Cu: Marcel Iureş, Mihaela Sîrbu, Victor Rebengiuc, Mihai Constantin, Valer Dellakeza, Bujor Macrin
Marți, 14 august, ora 20.30: LIVE
Regia: Vlad Păunescu; Scenariul: Mihai Mănescu, Vlad Păunescu
Cu: Rodica Lazăr, Tudor Chirilă, Crina Tofan, Ioana Blaj, Catrinel Dumitrescu, Adrian Titieni, Doru Ana, Claudiu Bleonț, Mircea Badea
Invitaţi speciali: Vlad Păunescu, Oana Păunescu, Andrei Păunescu
Accesul publicului este liber la toate proiecțiile.
***
„Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale” este un proiect aflat în al şaselea an de existenţă. El aduce filmul românesc acasă la oameni, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse, de la pieţe centrale, la biblioteci, muzee, sau spaţii neconvenţionale. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului şi stimulează sentimentul de mândrie locală, prin punerea în valoare a geografiei culturale a oraşelor.
***
Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.
În cei cinci ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în 30 de oraşe, având un număr aproximav de 115.000 de spectatori şi consemnând 2.500 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele sunt fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi imagine.
*
Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, ANF - Arhiva Naţională de Filme; DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual şi co-finanţat de A.F.C.N. – Administraţia Fondului Cultural Naţional (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.).
Parteneri media: All About Romanian Cinema - AaRC, Cinefan, RoEvents, iFestival.ro, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, Comunicate de afaceri, Urban Things, România pozitivă, Agenţia de Carte, Gratuitor, E-cultura info, Roportal,
În parteneciriat cu: Primăria Municipiului Brăila
Website: www.caravanafilm.ro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu