Au mai rămas 7 zile până la UNDERCLOUD 2018

Între 22 și 31 august 2018, teatrul independent va fi din nou în sărbătoare. UNDERCLOUD, cel mai important festival dedicat teatrului independent din România, se întoarce cu cea de-a XI-a ediție. După zece ani în care organizatorii, actorii și artiștii invitați au lucrat împreună pentru a construi o stare, anul acesta o vor și trăi.

A unsprezecea ediție va fi marcată de prezența la București a unora dintre cele mai renumite companii de teatru contemporan din România, Anglia, Franța, Portugalia, Polonia, Israel și Hong Kong. De asemenea, menționăm și participarea unor nume românești mai puțin cunoscute la noi în țară, dar care și-au creat un renume peste hotare - Simona Măicănescu și Romulus Neagu.

Producțiile străine care au răspuns invitației UNDERCLOUD sunt spectacole-eveniment pentru teatrul din România datorită unicității artiștilor autori, dar și a companiilor producătoare.

Artiști români care fac performanță în străinătate
The Fever
este one-woman show-ul ce va deschide festivalul, cu actrița Simona Măicănescu, stabilită de peste 20 de ani în Franța. Spectacolul este unul internațional și se va juca atât în limba engleză (22 august, ora 19:00), cât și în franceză (23 august, ora 19:00). Monologul ridică mai multe probleme, precum cea a inegalităților sociale ce cauzează suferință în rândul celor săraci. Considerat de The Backstage, „un amestec de inteligență și emoție”, spectacolul regizat de celebrul dramaturg suedez Lars Norén și scris de renumitul actor de la Hollywood Wallance Shawn a fost prezentat publicului în Paris, New York, Londra, etc.

Pe Simona Măicănescu, care a lucrat cu regizori cunoscuți, precum Silviu Purcărete, Lucian Pintilie, Tompa Gábor sau Andrei Șerban, o mai puteți vedea și pe 26 august în spectacolul Astăzi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi. Spectacolul este unul lectura, după un text al Hertei Müller, scriitoare germană de origine română, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009. Cartea Hertei Müller prezintă povestea unei tinere persecutate de Securitate în România ultimilor ani de comunism. Povestea poate fi considerată una autobiografică, Herta Müller intrând în perioada comunistă în vizorul Securității după refuzul ei de colaborare.

Un alt artist român care și-a câștigat renumele internațional este dansatorul și coregraful Romulus Neagu. Acesta va susține, tot în prima zi, performance-ul Stretto (22 august, 20:30). Spectacolul îmbină trei modalități de exprimare diferite, adică teatrul, dansul și artele vizuale. Romulus Neagu este stabilit în Portugalia încă din 1999 și spune despre „Stretto” că ar prezenta: „Un om nealiniat. Un om de frontieră, de margine, de limită, care încearcă să extragă din propriul corp căi și direcții.”

Nou în 2018: 2 secțiuni  noi - dans și performance - și prezentarea unor producții independente din afara Bucureștiului.
Alături de spectacolul „Stretto”, mai există două producții internaționale în care muzica și coregrafia au rolul principal: Territorial Opera (29 august) și The Third Dance (30 august), ambele din Israel.

Pe 24 august veți putea urmări performance-ul londonez Victory Over The Sun, bazat pe spectacolul omonim din 1913 care la momentul lansării a schimbat arta de avangardă din Rusia.

Pe de altă parte, secțiunea performance include spectacole precum: Homo Love, Nok !Nok ! și Institute of Change.

UNDERCLOUD aduce și un spectacol care iese din tipare, dar mai ales din spațiile hanului Gabroveni -„În doi”, în regia lui Alexandru Nagy, pe textul dramaturgului Matei Vișniec. Cele 5 reprezentații, fiecare a câte 15 minute, sunt jucate într-un cadru atipic, într-o mașină, în fața a maximum 3 persoane. „Textele reunite în acest spectacol au ca numitor comun tandrețea sau mai bine spus o anumită foame de tandrețe într-o lume tot mai brutală”, afirmă Matei Vișniec.

O altă noutate pe care o aduce această ediție este selecția unor spectacole independente din afara Bucureștiului. Este vorba de Complet alb (Iași), În umbra marelui plan (Cluj) și MaRo (Târgu-Mureș). În umbra marelui plan este o ȋncercare de a reconstitui istoria unui experiment social, iar MaRo ne arată bizareriile relaţiilor româno-maghiare.

Secțiunea Concurs va prezenta 13 producții independente în fața unui juriu profesionist.

2 workshop-uri cu regizori de renume internațional
Pe lângă spectacole, festivalul găzduiește și o serie de workshop-uri de excepție, susținute de regizori de renume. Acestea sunt destinate artiștilor profesioniști interesați de tot ce ține de mișcarea scenică. Workshop-ul „An actor`s body – an evoked drama” va avea loc pe 28, 29 și 30 august. Actorul, regizorul și Directorul Institutului Grotowski din Polonia, Jaroslaw Fret, este cel care va ține training-ul și va explica participanților cum să își pună în valoare mișcările pe scenă.

Pe de altă parte, există și un workshop dedicat exclusiv tinerilor între 18-25 de ani, conceput de regizorul asiatic Tang Shu-wing, cunoscut la nivel internațional drept „Alchimistul Teatrului Minimalist”. „Embracing The Unknown – The East and the West” reprezintă o inițiere în metodele de lucru ale regizorului, cu ajutorul a două tehnici: una fizică și una de improvizație.

A doua zi, același regizor va prezenta în premieră o demonstrație a spectacolului „Titus Andronicus 2.0”, una dintre cele mai importante producții ale sale. Bazat pe tragedia „Titus Andronicus”, spectacolul este o încercare curajoasă de a explora posibilități noi ale textului lui Shakespeare, prin rescrierea lui într-o formă narativă.

Afișul din acest an este adaptat după o lucrare a Liviei Fălcaru (www.liviafalcaru.com). Ilustrația este realizată de artistă în cadrul unui workshop cu Debbie Millman, la Visual Playground 2017.

Bilete la UNDERCLOUD  - Ediția 11
Spectatorii beneficiază de campania 1+1 susținută de Raiffeisen Bank: la 1 bilet cumpărat cu un card Raiffeisen Bank de la Casa de Bilete ARCUB- Gabroveni (str. Lipscani 84-90), al doilea bilet este oferit cadou. Această promoție nu este valabilă și pentru biletele cumpărate online.

Biletele pot fi achiziționate și online prin mystage sau eventbook.

UNDERCLOUD a fost creat în 2008 și este primul festival de teatru independent din România. Din 2014 se desfășoară sub egida programului „Europe for Festivals. Festivals for Europe”, un important certificat internațional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.

UNDERCLOUD este un eveniment organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin ARCUB (Str. Lipscani nr. 84 – 90 cu corespondent în strada Gabroveni nr. 50-53).

Eveniment cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Sponsorii ediției 11: Raiffeisen Bank, Staropramen, Kinder, Samsung, Santal, Aqua Carpatica.

Promovat de: Adevărul, Dilema Veche, Euromedia, National Geographic, IQads, Agerpres, BIZ, Liternet.ro.

Aplaudat de Radio Guerrilla din 2008.

Mai multe detalii despre spectacole si programul complet al UNDERCLOUD 2018 sunt disponibile pe www.undercloud.ro

Schimbările care ar putea interveni vor fi anunțate pe www.undercloud.ro și pe pagina de Facebook a festivalului (https://www.facebook.com/undercloudfestival ).

UNDERCLOUD este creat și organizat de Asociația UNDERCLOUD.

0 comentarii: