O premieră în programul curatorial al Galeriei Sector 1, Frumusețe conștientă marchează debutul colaborării cu patrimoniul de lucrări al artistei Yvonne Hasan. Expoziția urmează retrospectivei Yvonne Hasan de la MNAC și urmărește ca rezultatul procesului de creație al artistei să fie mai apropiat publicului și mai bine înțeles.
Vernisajul expoziției curatoriate de Adrian Buga va avea loc pe 25 Septembrie, ora 18:30 și va putea fi vizitată în perioada 26 Septembrie – 09 Noiembrie 2019.
Galeria Sector 1 continuă, astfel, demersul inițiat în luna mai și validează noua etapă curatorială în care se găsește. Dacă până în luna mai expozițiile organizate la Galeria Sector 1 au prezentat lucrările artiștilor rezidenți, în această perioadă prietenii galeriei trebuie să se aștepte la o serie de surprize.
Expoziția Frumusețe conștientă își propune să pătrundă în intimitatea procesului de creație care imită devenirea vieții în sine: viața Yvonnei Hasan cu toate detaliile vremurilor în care a trăit și pe care le-a cronicat vizual în opera sa artistică, în scrierile sale, în imaginile țesute, în reliefurile colorate, în colajele și acuarelele sale.
Frumusețe conștientă, prima expunere a unei părți din patrimoniul de lucrări al artistei Yvonne Hasan într-o galerie de artă privată, încapsulează viața proprie într-un jurnal vizual, plin de parfumul epocii.
“Dacă contextualizăm perioada anilor în care și-a construit laboratorul artistic, ne este mai ușor să ne poziționăm corect față de planul complet al operei sale. Buna prietenă, Nina Cassian, scrie despre lucrările artistei: dincolo de ramele și de limitele lor, aceste obiecte visează și respiră, tinzând să se restituie, să se adaoge naturii din care s-au născut, ceea ce reprezintă unul din rolurile fundamentale ale artei: acela de a îmbogăți preajma existenței noastre cu frumusețe conștientă, valoare și semnificație.
Aceste obiecte expuse aici, care visează și respiră, încearcă să ni se destăinuie, atât prin rațiunea autoarei, cât și prin forța lor estetică și particulară. Chiar și inserția din Autoportret este grăitoare, punctând vremurile și idealul frumuseții prin ambalajul reciclat în artă: produs superior - Monalisa, săpunul epidermelor sensibile. Realitatea concretă a artistei, materializatǎ în opera sa, este locul în care se unește gândirea vizuală cu o imaginație perceptivă. Este un loc rece, în care artista este ancorată zi cu zi. Acest loc rece e viața banală, a detaliilor mărunte pe care Yvonne Hasan le transformă ─ cu mijloace artistice și conștiente ─ în artă.
Prin „frumusețea conștientă” de care pomenește Nina Cassian, trebuie sǎ înțelegem efortul voit al Yvonnei Hassan de a se sublima în opera sa. A vedea, a înțelege și a fi, unde a fi trebuie ghidat spre a fi imaginat și a fi perceput, prima dată de artistă, apoi de noi - privitorii.” – Adrian Buga
Bio Yvonne Hasan
12 Ianuarie 1925 - Se naște la București Yvonne, a doua fiică a lui Daniel și a Luizei Hasan.
1940 - Exclusă din învățământul public datorită legilor rasiale, urmează cursurile unor licee special înființate pentru evrei.
1942-1945 – Urmează cursurile lui M.H. Maxy în cadrul Școlii de Arte pentru evrei.
1944 - În februarie, este arestată pentru activități antifasciste împreună cu sora sa, Gabriela Hasan.
1945 - Debutează la Salonul Național de Grafică din București.
1947 - Se căsătorește cu Petre Solomon.
1948 - Absolvă Facultatea de Filosofie a Universității Bucureşti, specialitatea Estetică, Istoria Artei.
1949-1950 - Studiază cu pictorul Alexandru Ciucurencu.
1956 - Prima expoziţie personală în sala N. Cristea de la Bucureşti.
1956 - Angajată ca asistent universitar la catedra Istoria Artei a Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, de unde se va pensiona în 1982.
1965-67 - Publică primele studii despre M.H. Maxy, Victor Brauner și despre Școala de la Bauhaus.
1975 - Susține doctoratul în Filosofie, disciplina Estetică, cu teza „Expresia mișcării în imaginea plastică. Concepții specifice ale veacului XX în această problemă”.
1999 - Apare volumul intitulat "Paul Klee şi pictura modernă. Studiu despre textele lui teoretice".
2005 - Participă la expoziţia de grup „După 50 de ani”, alături de Alma Redlinger, Eva Cerbu, Maria Constantin, Lelia Zuav David - colege de la Școala Maxy.
2009 - Organizează ultima expoziție din timpul vieții la Sala Galateca, București.
2007-2015 - Publică articole despre istoria artei și viața culturală pe site-ul propriu www.yvonnehasan.ro.
10 august 2016 - Se stinge la București.
Despre Adrian Buga
Critic și istoric de artă, expert atestat al Ministerului Culturii. A publicat diferite cărți despre pictori români și a realizat expoziții de artă, atât în țară, cât și în străinătate. A primit premiul George Oprescu și este decorat cu Medalia de Loialitate de către regele Mihai I al României. De fapt, este un "căutător de aur". Îi place să descopere lucrări uitate cărora, prin puterea privirii, să le redea strălucirea.
Despre Galeria Sector 1
Sector 1 este o galerie de artă contemporană care funcționează ca un spațiu ce își dorește să contribuie la evoluția elitei artistice contemporane, punând pe primul loc ideile artistului, a cărui misiune este de a crea în mod liber, fără constrângeri. Galeria găzduiește, pe de-o parte, operele creatorilor de conținut, iar pe de altă parte vine în întâmpinarea iubitorilor de artă și de frumos care sprijină inițiativele creative.
Deschiderea galeriei, în 15 iunie 2017, a coincis cu vernisarea unei expoziții de grup a șapte artiști tineri clujeni - Radu Băieș, Istvan Betuker, Norbert Filep, Pavel Grosu, Lucian Popăilă, Marcel Rusu, Alexandra Șerban - alături de artistul invitat Ioan Sbârciu. Au urmat expoziții personale ale fiecărui artist din această selecție a galeriei. Cea de-a doua expoziție de grup a acelorași artiști alături de care galeria a plecat la drum este un eveniment care va închide acest prim moment al Galeriei Sector 1.
Debutul noii etape curatoriale a Galeriei Sector 1 a fost reprezentat de Mother Tongue, o expoziție de grup coagulând viziunea a nu mai puțin de 17 de artiști contemporani asupra limbajului universal al desenului.
https://www.instagram.com/sector1gallery/
http://sector1gallery.com/
https://www.facebook.com/sector1gallery/
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu