British Council România - Diversity Week 2019
În perioada 2-6 Decembrie 2019, British Council Româniaorganizează ediția cu numărul 10a Diversity Week. Sub umbrela diversității, a egalității de șanse și a incluziunii, British Council propune o serie de activități și proiecte adresate atât publicului larg, cât și angajaților instituției, în parteneriat cu asociații precum Supereroi printre noi, Help Me Be a Rockstar, dar și cu Fundația Sense International România.
Nigel Bellingham, directorul British Council România: ”Diversitatea este unul dintre principiile fundamentale care sprijină activitatea noastră în lume. Acțiunile noastre în România reflectă angajamentul British Council pentru o societate inclusivă, în care egalitatea de șanse este sinonimă cu normalitatea. Mulțumim partenerilor care au răspuns pozitiv propunerii de a construi programul Diversity Week 2019 și vă invităm să ne fiți alături pentru o săptămână care sărbătorește diversitatea sub toate formele ei!”
Ediția din acest an se deschide luni, 2 decembrie, cu evenimentul „Atitudinea contează! Cum poți organiza un eveniment muzical live accesibil persoanelor cu dizabilități”. Workshop-ul va fi moderat de Ruxandra Mateescu (Supereroi printre noi) și Alin Halațiu (Help Me Be a Rockstar) – inițiatori ai seriei de concerte accesibilizate „Nu stau acasă” –, cărora li se va alătura Lavinia Chițu, interpret în limbajul mimico-gestual. Evenimentul marchează lansarea în limba română a ghidului pentru accesibilizarea evenimentelor creat de asociația Attitude is Everything, publicat în original cu susținerea British Council și disponibil gratuit pe website-ul Supereroi printre Noi, la adres awww.supereroiprintrenoi.ro/atitudineaconteaza.
Programul Diversity Week continuă marți, 3 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități. Fundația Sense InternationalRomânia vă invită la o experiență unică prin activitatea „Dincolo de simțuri – Despre surdocecitate, în cortul senzorial”, la biblioteca British Council. Între orele 14:00-17:00, veți avea ocazia de a experimenta ceea ce simte o persoană cu surdocecitate, beneficiind de un complement de informații din partea reprezentanților Fundației. Cortul senzorial poate fi vizitat în perioada 3-4 decembrie, la biblioteca British Council.
Miercuri, 4 decembrie, va fi proiectat documentarul „Women in Sink” (r. Iris Zaki, 2015), între 11:45-12:45. Proiectat la Festivalul Karlovy Vary, documentarul invită la reflecție pornind de la filmarea unor conversații între femei aflate la un salon de frumusțe din Haifa, temele repertoriate fiind politica,istoria. dragostea și viața într-un context geopolitic tensionat.
Începând cu ora 17:00, biblioteca British Council se transformă într-o bibliotecă vie, cu ocazia „Diversity Living Library| Personal (hi)stories”. Evenimentul urmărește să schimbe percepția participanților asupra unor stereotipuri și prejudecăți privind categoriile vulnerabile. Participanții vor putea intra în dialog cu Nashua, fostă refugiată din Siria care acum consiliază alți refugiați, Mircea – fost profesor universitar la ASE și promotor al drepturilor persoanelor cu Sindrom Asperger, Paul – performance artist și promotor al drepturilor comunității LGBTQ+, și Alex – fotbalist amator, IT-ist, manager, trainer, speaker, rocker, antreprenor, nevăzător.
Vineri, 6 decembrie, orele 11:45-12:45, va fi proiectat documentarul „The Stranger on the Bridge” (r. Sam Forsdike, 2015), având ca subiect povestea reală a lui Johnny Benjamin, un tânăr de 26 de ani care încearcă să îl găsească pe cel care i-a salvat viața, determinându-l să renunțe la intenția de a se sinucide sărind de pe Waterloo Bridge, Londra, în 2008.
Nu în ultimul rând, în perioada 2-6 decembrie, la sediul British Council, va putea fi vizitată expoziția „Arts & Disability” organizată de Supereroi printre Noi, în cadrul căreia publicul va putea descoperi lucrări realizate de artiști cu dizabilități.
Evenimentele desfășurate sub egida Diversity Week sunt disponibile gratuit la sediul British Council din Calea Dorobanților nr 14, Sector 1, București.
Supereroi Printre Noi este o asociație care promovează incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități prin intermediul evenimentelor culturale accesiblizate și al poveștilor personale, lansat în 2015 de Ruxandra și Vlad Mateescu, părinţi ai unui copil cu dizabilitate neuro-cognitivă. Printre inițiativele Supereroi Printre Noi se numără „Filmele Olgăi”, proiecții de film adaptate senzorial pentru copiii cu nevoi speciale, precum și “Nu stau acasă” – o serie de concerte accesibilizate inițiată alături de asociația Help Me Be a Rockstar.
Înființată în urmă cu 18 ani, Sense International România lucrează cu și pentru persoane cu surdocecitate, adică persoane care au probleme de vedere și de auz, promovând o lume în care toți copiii și adulții cu surdocecitate pot deveni membri activi și egali ai societății. Fundația, a dezvoltat proiecte în domenii precum intervenția timpurie adresată nou-născuților cu probleme senzoriale, educația copiilor cu surdocecitate și oferirea de servicii vocaționale tinerilor cu această deficiență, desfășurând în paralel campanii de conștientizare asupra specificului surdocecității.
British Council, organizația internaţională a Marii Britanii pentru relaţii culturale şi educaţionale, susține multiculturalitatea și diversitatea ca piloni ai activității sale de peste 81 de ani în România. Diversity Week se înscrie în acest spirit, promovând egalitatea de șanse și conștientizarea existenței barierelor din societate pentru persoane cu dizabilități.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu