#StămAcasă - Hamlet – al doilea spectacol unteatru oferit gratuit cu sprijinul glo

După succesul primei transmisiuni live de pe pagina de Facebook unteatru, glo continuă să susțină inițiativa artistică a proiectului cultural independent, oferind iubitorilor de teatru un al doilea spectacol gratuit. Miercuri, pe 1 aprilie, de la ora 19:00, românii din întreaga lume vor putea urmări, printr-o transmisiune online, spectacolul Hamlet, cu Alina Berzunteanu, Richard Bovnoczki și Peter Kerek. 

Spectacolul va fi difuzat gratuit, pe pagina de Facebook unteatru: https://www.facebook.com/unteatru/ 


Oferind un cadou spectatorilor, glo sprijină și continuarea activității unteatru – un spațiu independent care se auto-finanțează, susținându-se exclusiv din vânzarea de bilete. Primul spațiu cultural care s-a adaptat crizei, anunțându-și încă din prima zi mutarea activității în mediul online, unteatru continuă să ofere publicului experiențe de vizionare premium, difuzând cele mai premiate și mai apreciate spectacole din portofoliu. Spectatorii le pot urmări de pe orice dispozitiv, în schimbul unui bilet achiziționat. 


Eine Kleine Nachtmusik, de Gigi Căciuleanu - prima reprezentație cu acces gratuit, a ajuns miercurea trecută în casele a peste 1000 de iubitori de teatru, depășind granițele țării. Sute de reacții pozitive și mesaje de susținere primite de la românii din toată lumea au demonstrat nevoia spectatorilor de a rămâne conectați la scena artistică autohtonă, mai ales în această perioadă. Pentru a veni în întâmpinarea acestei nevoi, un nou spectacol din repertoriul unteatru va fi transmis gratuit, încurajând publicul să rămână acasă.


Hamlet
Poate fi răzbunată crima? Încercând să se răzbune pe cel care i-a ucis tatăl, Hamlet ajunge să se răzbune pe el însuși până ce ajunge la tăcere. Spectacolul premiat în 2018 la Festivalul Shakespeare de la Gdansk renunță la orice privire exterioară asupra poveștii și urmărește filmul acestei răzbunări imposibile strict din interiorul lui Hamlet.

Despre unteatru
Un proiect independent lansat în urmă cu 10 ani, unteatru s-a remarcat în peisajul cultural autohton prin producții de calitate, apreciate nu numai de publicul bucureștean, ci și de juriile marilor festivaluri de profil. O întreagă comunitate de artiști s-a format de-a lungul timpului în jurul acestui spațiu construit din dorința de a oferi un mediu al libertății totale de exprimare prin teatru.  În 2019, unteatru a fost distins cu Premiul de excelență UNITER – cea mai importantă recunoaștere oferită unei instituții artistice de către profesioniștii din lumea teatrului. În tot acest timp, proiectul s-a susținut exclusiv din și prin vânzarea de bilete, cele mai multe dintre spectacole fiind produse cu resurse minime, din dragoste pentru teatru.

Concert The MONO JACKS - live, din studio

Seria Qreator - Home Together Edition continuă cu un concert special The Mono Jacks!

La intersecția dintre indie, alternativ și post-punk, trupa fondată de Doru Trăscău are o amprentă stilistică proprie, cu versuri care ți se strecoară în memorie.

Ascultă piese de pe cele trei albume ale trupei, cel mai nou, ‘Gloria’, fiind lansat la începutul acestui an.
Muzica lor a răsunat până acum atât la mari festivaluri (Sziget, Exit Festival, Eurosonic Noorderslag, ARTmania, Electric Castle), cât și prin turnee în toată țara, vorbind despre gânduri și sentimente pe care le trăim cu toții.

The Mono Jacks înseamnă:
Doru Trăscău – voce, chitară
Andrei Zamfir – chitară
Cristian Chiru – bass
John Ciurea – tobe

Despre Qreator - Home Together Edition
Deschide ușa virtuală invitaților noștri: în fiecare săptămână, găzduim artiști într-o serie de evenimente online, exclusiv pe Facebook Qreator. Te încurajăm să te conectezi și să rămâi acasă!


FB event

#StămAcasă: premiere în weekend și filme difuzate gratuit pe TIFF Unlimited


TIFF Unlimited, platforma de streaming a Festivalul Internațional de Film Transilvania, vine cu o selecție de filme accesibile gratuit și cu propunerea de a transforma serile de weekend în care #StămAcasă, în această complicată perioadă de izolare socială, în evenimente cu premiere de cinema online. Începând din 28-29 martie și pe tot parcursul perioadei de #CaranTIFF, iubitorii de film se pot întâlni virtual, în fiecare weekend, de la orele 17.00 și 21.00, pe unlimited.tiff.ro

Filmele propuse pot fi accesate gratuit pe teritoriul României, doar de la ora anunțată. Ulterior, ele vor fi disponibile doar pentru abonați. Dăm startul sâmbătă, 28 martie, de la ora 21.00 cu Vieți duble/ Doubles vies, o comedie spumoasă despre aventuri amoroase, trădări și complicități cu Guillaume Canet și Juliette Binoche, regizată de celebrul cineast francez Olivier Assayas. Câștigătorii Trofeului Transilvania pentru cel mai bun film la TIFF, Moștenitoarele/ Las Herederas (2018) și Fără cale de-ntors/ Sin Retorno (2011), vor transforma seara de duminică, 29 martie, în una memorabilă. 

Totodată, zece filme din portofoliul Fundației de Arte Vizuale (FAV), fondată în 1992 de cunoscutul director de imagine Vivi Drăgan Vasile, sunt disponibile gratuit pe platforma TIFF Unlimited, începând din 27 martie. Filmele pot fi văzute fără abonament, de oriunde din lume, ca răspuns la numeroasele cereri venite din partea românilor aflați în afara granițelor, de a rămâne conectați la cultura din țara lor și de a avea acces la producții valoroase. Confesiuni și imagini inedite cu Regele Mihai în Via Regis, povestea celebrului speolog român Emil Racoviță în Exploratorul, detalii din culisele filmărilor la Nunta de piatră sau Nunta mută pot fi accesate acum de oriunde din lume.
În curând pe TIFF Unlimited: pe lângă retrospective David Lynch și Xavier Dolan, experiențe cinematic-culinare, filme cult și multe alte surprize. Peste 100 de filme sunt disponibile pe unlimited.tiff.ro - Best of TIFF, Best of Cannes, filme italiene premiate, grupaje de comedii sau documentare.

Invitație la premierele TIFF Unlimited
Sâmbătă, 28 martie, 21.00
Vieți duble / Doubles vies, de Olivier Assayas
Cu: Guillaume Canet, Juliette Binoche
O comedie spumoasă despre două cupluri din lumea literară pariziană, față în față cu propriile secrete și aventuri amoroase. „Trădări, adulter, complicități... Pe fondul revoluției digitale, un vodevil ironic filmat de Olivier Assayas ca un thriller”, scrie Télérama. Premiera mondială la Festivalul de la Veneția, 2018.

Duminică, 29 martie, 17.00
Las Herederas/ Moștenitoarele, de Marcelo Martinessi
O captivantă poveste de dragoste între două femei bogate, a căror relație e pusă sub semnul întrebării atunci când una intră la închisoare pentru fraudă, iar cealaltă își găsește o nouă pasiune. „Un debut excelent” – The Guardian
Trofeul Transilvania în 2018, Ursul de Argint pentru cea mai bună actriță (Ana Brun la Berlinale 2018, Propunerea Paraguay la Oscar

Duminică, 29 martie, 21.00
Sin Retorno/ Fără cale de-ntors, de Miguel Cohan
Un băiat este ucis într-un accident de maşină, iar făptaşul fuge de la locul faptei. Tatăl victimei, ajutat de mass-media, nu-și găseşte liniştea până când nu-l aduce în faţa justiţiei. Însă cel pe care îl acuză e nevinovat și trebuie s-o demonstreze. Un thriller intens distins cu Trofeul Transilvania în 2011.

Filme-document, disponibile gratuit
În colecția de zece titluri produse de Fundația de Arte Vizuale se află Via Regis, un veritabil film-document despre Regele Mihai I și a familiei sale, în anii exilului, realizat de Radu Igaszag și Alexandru Solomon. Detalii inedite despre viața unui alt român celebru aduce Exploratorul: Emil Racoviță, pionier în cercetarea biologică antarctică, fondator al unei noi științe, biospeologia, și al primului Institut de speologie din lume de la Cluj. Memoria de piatră, un documentar realizat de Iosif Demian la Roșia Montană, la 40 de ani de la filmările pentru Nunta de piatră, primul documentar al lui Radu Muntean - Lindenfeld 1994 sau making of-ul filmului Nunta mută completează lista de producții care pot fi vizionate de oriunde din lume, gratuit.
The festival must go on. Anytime. Online.

TIFF Unlimited este primul serviciu de streaming (SVoD) lansat de un festival de film din România și singurul produs de acest gen din Europa Centrală și de Est. 

TIFF Unlimited este disponibil online și în aplicațiile iOS și Android (mobile, Android TV și Apple TV), cu un catalog de peste 100 de titluri, actualizat constant. Platforma poate fi accesată pe bază de abonament lunar sau anual.
Noii abonați beneficiază de o perioadă extinsă de free trial de 14 zile. Detalii pe unlimited.tiff.ro.
***
Ne puteți urmări pe:
unlimited.tiff.ro | FB: @tiffunlimited | Instagram | YouTube

Asociatia Romana a Organizatorilor de Concerte si Evenimente Culturale


Organizatorii de concerte și evenimente culturale din România salută deciziile luate de autoritățile române în scopul combaterii pandemiei de coronavirus. Cei care activează în zona evenimentelor culturale – firme de organizare, producție, logistică, ticketing, cât și angajații și colaboratorii acestora – își declară sprijinul față de eforturile autorităților și îi cheamă alături de ei pe beneficiarii muncii lor: publicul român de concerte, festivaluri și evenimente culturale. Să-i sprijinim împreună pe cei care fac toate eforturile în aceste zile grele, să le respectăm munca și recomandările și să sperăm, împreună, într-un deznodământ cât mai fericit și cât mai rapid.
 
În același timp, organizați în Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale (AROC), cele mai mari companii din industria evenimentelor culturale au cerut Guvernului consultări și au propus măsuri menite să salveze angajații, colaboratorii, liberii profesioniști și familiile celor ce activează în acest domeniu de activitate grav afectat în contextul acestei pandemii. Analizând impactul pe care izbucnirea pandemiei o are asupra industriei și având în minte companiile direct implicate și conexe (companii de bilete, de echipamente tehnice etc.) de care viețile a mii de oameni depind, ne vedem nevoiți să atragem atenția asupra efectului economic și social pe care această situație fără precedent o are. 
 
Această pandemie nu înseamnă doar anularea/ amânarea evenimentelor și sistarea vânzărilor de bilete, ci pune sub semnul întrebării și parteneriatele publice sau private cu sprijinul cărora reușim să plătim salariile celor care lucrează alături de noi. Facem toate demersurile necesare pentru a transmite mesajul corect către autorități – acela de a analiza impactul serios pe care contextul actual îl are și asupra acestei industrii și de a implementa o serie de măsuri concrete menite să sprijine în următoarele luni reprezentanții industriei culturale și de evenimente”, transmite Codruța Vulcu – Președinte AROC.
 
Informările trimise către Guvernul României, către Ministerul Economiei, către Ministerul Finanțelor Publice și ANAF propun măsuri fără de care industria organizării de evenimente din România se va confrunta cu o criză fără precedent.
 
Este nevoie de măsuri care să vină în sprijinul organizatorilor de evenimente, companiilor de producție și de logistică, personalului liber profesionist ce activează în acest domeniu, artiștilor independenți etc; în caz contrar, o industrie care s-a construit în ani de muncă se va prăbuși în câteva săptămâni, fără a avea șanse de recuperare în următorii ani. Iar această prăbușire va marca viețile a zeci de mii de familii a căror viață depinde de veniturile generate de industrie”, completează Codruța Vulcu.
 
AROC îi asigură pe toți cei care doresc să își vadă artiștii favoriți că toți organizatorii, firmele de logistică și de producție, companiile de bilete, artiștii și muzicienii lucrează într-un ritm susținut  la dezvoltarea evenimentelor programate să aibă loc odată cu sfârșitul primăverii, în măsură în care restricțiile vor fi ridicate. Doar că, în prezent, fac acest lucru de acasă.
 
Doar împreună vom reuși să depășim această situație, cu respect și atenție față de cei din jur, cu implicare și responsabilitate, colaborând în mod real și respectând cu strictețe măsurile de prevenție comunicate și cu încredere într-un viitor mai bun.
 
Recomandăm încă o dată tuturor să urmeze întru totul dispozițiile autorităților, iar pe durata în care STAȚI ÎN CASĂ vă puteți relaxa ascultând cât mai multă muzică.
 
AROC este formată din organizatorii celor mai mari festivaluri și concerte din România: ARTmania (ARTmania Festival Sibiu, Blaj aLive), Asociația Fapte (Jazz in the Park), Asociația Mozaic (Mozaic Jazz Festival), Best Music Live, Electric Castle, Emagic Live (Awake Festival), NEVERSEA, Plai, SNRS (Sunwaves Festival), Summer Well, UNTOLD, Why Not Us (Street Food Festival), Wise Factor.
 
Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale (AROC) are ca scop crearea și dezvoltarea cadrului organizatoric necesar pentru promovarea intereselor cu caracter profesional, legislativ și economic ale organizatorilor de concerte și evenimente culturale din România și dezvoltarea unor raporturi instituționalizate cu societatea civilă și autoritățile publice la nivel național și cu alte organizații similare din țară și din străinătate, pentru realizarea unor activități și inițiative care promovează libertatea de exprimare, deontologia profesională, excelența și valorile acestor profesii.

Ce faci în caz de depreciere monetară

Licitația de Primăvară
Marți, 24 martie 2020, ora 19:30
Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță


Poate nu ești un obișnuit al pieței de artă ori al caselor de licitație, dar ești probabil îngrijorat, în actualul context economic, cu privire la suficiența, dar mai ales la valoarea depozitelor tale bănești, multe sau puține. Ce se va întâmpla în lunile ce vin cu valoarea banilor tăi, în condițiile în care băncile au început să anunțe dobânzi negative, iar experiența crizelor trecute ne învață că banii își pot deprecia accelerat, în contextul unei crize economice și a unui blocaj financiar, valoarea de circulație și puterea de cumpărare. 


Clasic în asemenea contexte de criză este ca investitorii să caute în piețe alternative substituenți, alte «recipiente» pentru valoarea banilor lor, să își diversifice activele în care își păstrează valoarea banilor.


Printre aceste piețe alternative a fost în 2008-2010 și piața românească de artă, îndeobște în secțiunea sa de artă de patrimoniu, a artiștilor consacrați, muzeal recunoscuți, precum «triunghiurile valorice» Grigorescu-Andreescu-Luchian ori Tonitza-Petrașcu-Pallady.


Licitația de Primăvară, cea mai mare vânzare de artă de patrimoniu din primul trimestru, programată să aibă loc pe 24 martie, inițial la Athenee Palace Hilton București, actualmente transferată doar online, cuprinde aproximativ 200 de lucrări de referință, semnate de mari maeștri ai artei românești, și va reprezenta, probabil, din nou, pe timp de criză, cel mai utilizat mijloc de tezaurizare al elitelor (alături de tezaurizarea în aur și diamante). 


Printre „vedetele” Licitației de Primăvară numărăm 6 „Grigorești” (număr record de tablouri de Nicolae Grigorescu într-o licitație de artă, lucru niciodată întâmplat în trecut, picturile de Grigorescu neîntâlnindu-se de regulă mai mult de una-două într-o vânzare publică), 4 tablouri de Tonitza, 5 picturi de Pallady, 8 lucrări de Petrașcu – un regal! – un mic muzeu la vânzare publică!


Multe dintre lucrări au o proveniență celebră, precum „Portretul dramaturgului Bacalbașa” de Luchian (preț de pornire doar 2.500 euro), ce a aparținut la sfârșitul secolului XIX celei mai mari colecții de Luchieni, cea a boierului Alexandru Bogdan-Pitești, „Natura statică cu mere” din 1929 de Petrașcu (preț de pornire 8.000 euro), ce provine din colecția istorică a avocatului Constantin Ionașcu, sau marele tablou „Țărăncuță cu fuior pe cale” de Grigorescu – una dintre cele mai mari lucrări de Grigorescu ce există în afara unui muzeu (de aproape 1 metru), ce provine din colecția fostului ministru al muncii Grigore Trancu-Iași; ori „Nudul cu spatele” din 1928 al lui Tonitza (preț de pornire 35.000 euro), respectiv „Peisajul din Provence” din aprox. 1935 al lui Pallady (preț de pornire 12.000 euro), care provin din celebra colecție a dr. Iosif Dona, retrocedată cu zece ani în urmă de Muzeul Național de Artă al României în colecția dr. Andronescu Ghika.


Capodoperele Licitației de Primăvară pot fi vizionate online pe www.artmark.ro, iar pe 24 martie pot fi licitate - online, în regim live, fără nicio taxă suplimentară, din confortul propriei case, de către orice persoană deschide un cont de participare online. De asemenea, la licitație se poate participa și prin depunerea unor oferte scrise prealabil ori prin telefon, în timpul licitației. În contextul în care mobilitatea vizitatorilor este zilele acestea limitată, iar Artmark prețuiește sănătatea angajaților și colecționarilor săi, se recomandă persoanelor interesate să vizioneze loturile licitației online, precum și să solicite telefonic sau online rapoarte de condiție și informații suplimentare cu privire la tablouri.

#StămAcasă cu TIFF Unlimited

Pentru că e important să #StămAcasă în aceste vremuri tulburi, pentru că ne gândim la tragedia fulgerătoare care a lovit Italia, pentru că avem mai mult timp liber ca niciodată și pentru că, de ce nu, ne va face bine să uităm puțin de realitate și să evadăm în cinema, vă invităm să redescoperiți platforma TIFF Unlimited, unde vă așteptăm cu un program de filme italiene, dar și cu titluri premiate în marile festivaluri internaționale sau trecute prin TIFF, grupaje de comedii sau documentare, toate menite să vă aline această neobișnuită perioadă de izolare socială. 

În curând pe TIFF Unlimited: retrospective David Lynch și Xavier Dolan, o colecție de scurtmetraje românești premiate și multe alte surprize.


*Noii abonați beneficiază de o perioadă extinsă de 14 zile de free trial, pentru a putea vedea filmele din catalogul nostru.
Stați acasă, livrăm filme tari la domiciliu. CaranTIFF ușor vă dorim!

ITALY ON MY MIND

La Grande belleza, r. Paolo Sorrentino
Un fascinant tur de forță cu Toni Servillo în rolul lui Jep Gambardella, regele autoproclamat al lumii mondene din Roma, ajuns la 65 de ani, care își rememorează tinerețea plină de pasiuni - prilej pentru o meditație fascinantă asupra naturii umane.
Oscar pentru Cel mai bun film străin


Youth, r. Paolo Sorrentino
Doi prieteni trecuți de anii tinereții - Michael Caine și Harvey Keitel - se redescoperă într-o vacanță în Munții Alpi și-și pun la încercare convingerile despre viață, familie, pasiuni. Cu Mădălina Ghenea.
Competiție Cannes, nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun cântec original


Perfetti Sconosciutti, r. Paolo Genovese
Șapte prieteni inventează un joc îndrăzneț: să-și pună telefoanele pe masă și să-și arate unul altuia mesajele, email-urile și apelurile pe care le primesc. Vor mai rămâne prieteni după această cină?
Hit de box office în Italia


La pazza gioia, r. Paolo Virzì
O comedie neconvențională despre două femei complet diferite care se împrietenesc în timp ce sunt internate la ospiciu. Amândouă pornesc într-o amuzantă și emoționantă aventură.


BEST OF TIFF
Câini, r. Bogdan Mirică
Foxtrot, r. Samuel Maoz
Safari, r. Ulrich Seidl
Stockholm, r. Rodrigo Sorogoyen
Blancanieves, r. Pablo Berger
Tuvalu, r. Veit Helmer
Canibal, r. Manuel Martin Cuenca
Katalin Varga, r. Peter Strickland


BEST OF CANNES
The Square, r. Ruben Östlund
I, Daniel Blake, r. Ken Loach
Leto, r. Kirill Serebrennikov
La Vie d'Adèle, r. Abdellatif Kechiche
Loveless, r. Andrey Zvyagintsev
Dheepan, r. Jacques Audiard
The Tribe, r. Miroslav Slaboshpitsky
Rams, r Grímur Hákonarson


COMEDII
Wild Tales, r. Damián Szifron
„Farsa asta despre răzbunare e feroce și incredibil de amuzantă. Damián Szifron n-a făcut un singur film, ci șase lipite sub un singur titlu și trimise într-o lume care s-ar putea să nu fie pregătită pentru ele” - Rolling Stone
Nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film străin


La gran familia espanola/ Nuntă în ofsaid, r. Daniel Sánchez Arévalo
Ephraim, cel mai mic din cinci fraţi, îi cere colegei lui Carla, în vârstă tot de zece ani, să se mărite cu el când vor împlini 18 ani. Opt ani mai târziu, cine s-ar fi gândit că Spania va juca finala Cupei mondiale la fotbal în Africa de Sud exact în ziua nunţii lor?


Despre oameni și melci, r. Tudor Giurgiu
George este lider de sindicat și unul dintre cei 3.000 de muncitori de la fabrica de mașini ARO. Când află că fabrica a dat faliment și ar putea deveni crescătorie de melci, o idee de-a dreptul nebunească îl face să-și mobilizeze colegii pentru a o salva. Va reuși el oare? Succes de box office în România


Under the Treer. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson
O comedie islandeză savuroasă! Lui Baldwin și Inga le e tare drag copacul din curte, dar se pare că umbrește curtea vecinilor. Ce începe ca o ceartă firească între două familii va căpăta în curând dimensiuni greu de imaginat...
Propunerea Islandei la Oscar


TIFF Unlimited este platforma de streaming a Festivalului Internațional de Film Transilvania, disponibilă online și în aplicațiile iOS și Android (mobile, Android TV și Apple TV), cu un catalog de filme cu aproape 100 de titluri, actualizat constant. Platforma poate fi accesată pe bază de abonament lunar sau anual.
Detalii pe unlimited.tiff.ro

The festival must go on. Anytime. Online.           

Biblioteca Metropolitană Bucureștia (BMB) vă dă întâlnire online


În contextul situației actuale, oferirea unor mijloace alternative de petrecere a timpului liber este foarte importantă şi de aceea BMB, din prețuire și respect pentru utilizatorii săi, pregătește noi surprize. Amenințările și provocările zilelor noastre ne conduc către o comunicare intermediată de mediul online.
Astfel, pe rețelele de socializare oficiale ale BMB vor fi postate concursuri, jocuri, spectacoleale Teatrului de Păpuși Licurici, recenzii de cărţi, povești digitale și recitaluri de muzică din cadrul proiectului „Opera la bibliotecă”. 

De asemenea, liceenii bucureșteni sunt invitați să se înscriere la un concurs de creaţie literară intitulat „Lumea de mâine”, genul Fanstasy, inițiat de Biblioteca Metropolitană Bucureşti, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Regulamentul și fișa de înscriere pot fi obţinute accesând site-ul instituţiei: https://www.bibmet.ro/concurs-de-creatie-literara-lumea-de-maine/

Suntem siguri, dragi bucureșteni, că aveți atâta imaginație, inventivitate și sete de fumos încât internetul, acest înger și demon am zilelor noastre, nu este un obstacol, ci doar o altă formă de cunoaștere și comunicare.

Rāmâi conectat online la Biblioteca Metropolitană București, Teatrul de păpuşi "Licurici" al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, precum și pe paginile filialelor!

Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității. 

www.bibmet.ro
www.facebook.com/BibliotecaMetropolitanaBucuresti/