TIFF 2020 începe cu o călătorie în timp ✨ La Belle Époque
Bad Unicorn,
Cinema,
Cluj,
Daniel Auteuil,
Fanny Ardant,
Festivalul International de Film Transilvania,
Independenta Film,
TIFF 2020
O călătorie în timp, nostalgică și plină de umor, deschide cea de-a 19-a ediție a Festivalului de Film Transilvania vineri, pe 31 iulie, când comedia romantică La Belle Époque/ Cei mai frumoși ani, cu Daniel Auteuil și Fanny Ardant, va da startul festivalului. Până pe 9 august, câteva dintre cele mai așteptate filme ale anului, premiate în festivaluri sau la Oscar, titluri controversate, comedii savuroase și povești inspirate din întâmplări reale vor rula seară de seară pe ecranul din Piața Unirii Open Air. Finalul va fi tot sub semnul istoriei, dar a celei personale: Delete History, o comedie trăsnită de Benoît Delépine și Gustave Kervern, pune față în față personaje trecute de vârsta a doua cu tehnologia care pare să le saboteze viețile.
Dacă ai avea șansa de a călători în timp, în ce moment din istorie ți-ai dori să te întorci? Protagonistul din La Belle Époque, jucat de starul francez Daniel Auteuil, alege să retrăiască ziua în care a cunoscut-o pe soția sa, interpretată de fermecătoarea Fanny Ardant. Distinsă în 2018 cu Trofeul Transilvania pentru întreaga carieră, celebra actriță franceză a obținut anul acesta trofeul César pentru interpretare cu rolul din comedia semnată de Nicolas Bedos. Un Westworld francez cu actori în loc de roboți, La Belle Époque, proiectat în premieră mondială la Cannes, „ne ajută să ne reamintim adevăratele motive pentru care ne îndrăgostim’’, scrie Variety.
Biletele pentru deschiderea oficială TIFF 2020 au fost puse în vânzare pe tiff.eventbook.ro, numărul acestora fiind limitat, respectând astfel condițiile impuse de autorități pentru evenimentele în aer liber.
Tot o comedie franceză, una premiată cu Ursul de Argint la Berlin, va închide TIFF 2020 în Piața Unirii Open Air duminică, 9 august: Effacer l'historique/ Delete History, cel mai nou film de Benoît Delépine și Gustave Kervern, favoriți ai publicului la TIFF în trecut, cu Aaltra. Victimele internetului declară război giganților tehnologici în comedia savuroasă care surprinde efectele bulversante ale digitalizării asupra vieții cotidiene a celor trecuți de vârsta a doua. Trei vecini dintr-un oraș de provincie, fiecare sabotat în felul lui de o lume care te ia prin surprindere, sunt deciși să elibereze omenirea de sub dictatura digitală.
Îndelung discutate și foarte premiate, filmele prezentate în Piața Unirii din Cluj-Napoca vor transforma serile de august într-un spectacol cinematografic. La Dolce Vita al lui Federico Fellini, sub cerul din Cluj, va fi un moment de neratat pentru cinefili. În premieră vor rula Corpus Christi (r. Jan Komasa), propunerea Poloniei la Oscar, și comedia Military Wives, cu Kristin Scott Thomas, semnată de Peter Cattaneo, regizorul lui The Full Monty. Les Traducteurs/ The Translators este un thriller cu hackeri și traducători de literatură - improbabilă alăturare, dar palpitant pusă în scenă de Régis Roinsard, cu Lambert Wilson, Olga Kurylenko și Riccardo Scamarcio. Nu va lipsi de la această ediție nici thriller-ul câștigător al Galei Oscar de anul acesta și al Palme d’Or la Cannes 2019, Parasite (r. Bong Joon Ho).
Filmele La Belle Époque, Parasite, Les Traducteurs sunt distribuite în România de Independența Film. Corpus Christi este distribuit de Bad Unicorn.
***
Abonamentele TIFF au fost puse în vânzare. Posesorii celor trei tipuri de carduri TIFF – X-Card, SuperCard și Iron Card – au 48 de ore la dispoziție pentru a-și procura în avans bilete la orice film sau eveniment special din program. Totodată, cardurile oferă acces la un număr de proiecții și evenimente speciale. Abonamentele pot fi achiziționate pe tiff.eventbook.ro și, în curând, pe aplicația oficială TIFF 2020. Cei care și-au păstrat abonamentele cumpărate la începutul anului le pot folosi pentru noile date.
***
Ne puteți urmări pe:
tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Instagram | Youtube
Filme oricând și oriunde pe teritoriul României, pe TIFF Unlimited: unlimited.tiff.ro.
***
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.
Comments
0
Maestrul și Ucenicii
Maestrul Corneliu Baba, semnatarul unor opere perfect contemporane prin umanismul lor, a influențat generații de artiști români, tot mai râvniți la nivel internațional. Astăzi, maestrul se întâlnește cu o parte dintre ucenicii-artiștii săi contemporani în Licitația de Artă Contemporană și Postbelică din 2 iulie.
Figura celui mai mare portretist român - Corneliu Baba, se regăsește în opera„Autoportret” realizată în 1969 de către artist, dar și în lucrarea care provine din colecția artistului - „Din carnetul unui pictor (Autoportret)”, care au prețuri de pornire, în licitație, de 2.500 de euro, respectiv 400 de euro. Recunoscut pentru reacția în fața absurdului dictaturii comuniste din România, Corneliu Baba realizează în ultima perioadă de creație bogata serie de Arlechini, iar unul dintre aceștia va fi scos spre vânzare, cu un preț de pornire de 6.000 de euro.
Pivotul central al licitație este alcătuit și din câțiva ucenici ai maestrului Baba, între care Ștefan Câlția, Sorin Ilfoveanu sau Sorin Dumitrescu. Elevul preferat al lui Corneliu Baba, Ștefan Câlția, aparține, astăzi, primului eșalon al plasticienilor români contemporani, fiind apreciat în străinătate ca un talent excepțional, prezent în licitație cu două lucrări în decor de teatru - „Spectacol” și „Ianus pe apă”, cu un preț de pornire de 20.000 de euro.
Tot sub îndrumarea maestrului Baba, artistul Sorin Ilfoveanu dezvoltă un univers populat de personaje mitologice, dovadă fiind și lucrarea „Moscofor” (preț de pornire - 3.000 de euro), unde surprindem o relație consubstanțială între animal și umanitate. Profund influențat de impactul universului Baba, artistul contemporan Sorin Dumitrescu realizează lucrarea „Templu”, care pornește în licitație pentru un preț de 2.000 de euro.
Valoroși artiști români cu cotă internațională, care completează paleta contemporană din 2 iulie,sunt Șerban Savu, Mircea Suciu, Geta Brătescu, Ciprian Mureșan sau Mircea Cantor. Întâlnirea între artiștii de ieri, de azi și de mâine va avea loc online, pe platforma Artmark Live de la ora 19:30.
"Pe sub piele", o istorie secretă din mijlocul Holocaustului, spectacol online 28.06.2020
Victimă şi călău, faţă în faţă, dar fără nimic previzibil în relaţia lor… O poveste despre un triplu tabu încheie prima parte a programului „Performing Austria – spectacolul timpului nostru”: producţia „Pe sub piele” de Yonatan Calderon, realizată de compania austriacă „Beseder”, va fi prezentată gratuit şi în exclusivitate duminică 28 iunie, între orele 18.00 şi 24.00, de Forumul Cultural Austriac, pe site-ul său. Acest proiect se bucură de susţinerea Ambasadei Israelului în România şi a Asociaţiei Accept.
Spectacolul va putea fi vizionat aici – https://bit.ly/PeSubPiele
Inspirat din fapte reale din timpul represiunii naziste, „Pe sub piele”, spectacolul regizorului Bruno Kratochvil, pe textul tânărului autor israelian Yonatan Calderon, are în centru povestea de dragoste dintre două femei, Charlotte Brod şi Ilse Kohlmann, pe care nimic nu părea să le apropie. Cea dintâi este deţinută din cauza originilor sale evreieşti, în timp ce a doua este ofiţer SS, gardian în lagărul de concentrare şi exterminare de la Neuengamme (Germania). Graţie unei construcţii subtile, ce alternează planurile a două crize majore ale secolului 20, cel de al doilea Război Mondial şi războiul din Golf, de la începutul anilor 1990, această întâmplare rămasă secretă până în urmă cu câţiva ani întrepătrunde şi analizează trei teme sensibile, aflate şi azi în primplanul celei mai stringente actualităţi – rasa, orientarea sexuală, relaţia dominator-dominat. Producţia se fereşte de locurile comune ale acestor subiecte, confruntând publicul cu o perspectivă incomodă asupra a ceea ce denumim „istorie”, un concept care, pentru Yonatan Calderon şi realizatorii spectacolului, nu se mai referă la trecut ci la un prezent continuu.
„Pe sub piele”începe în 1991, acasă la Charlotte Brod, un mic apartament din Tel Aviv, pe care această supraviețuitoare a Holocaustului îl împarte imaginar cu fantoma Idei, o altă fostă prizonieră din lagărul de concentrare Neuengamme. Într-o seară, Charlotte primeşte vizita jurnalistei KirstenEberhardt care încearcă să reconstituie contextul unei poveşti de dragoste uitate, între o deţinută evreică și o gardiană nazistă. Războiul din Golf este fundalul acestei întâlniri. La acel moment, Irakul bombarda Israelul, iar guvernul de la Tel Aviv a distribuit populației măşti de gaze pentru situații de urgență, ceea ce a produs îngrijorare în special în rândul supraviețuitorilor Holocaustului, care s-au temut de posibila repetare a acelui genocid.
„Pe sub piele” a avut premiera în octombrie 2019, la Teatrul Arche din Viena, un teatru de mici dimensiuni, specializat în spectacole de cameră, în care spectatorul devine un personaj tăcut al naraţiunii din spaţiul de joc. Experimentat realizator de film, tânărul regizor Bruno Kratochvil (născut în 1993) se află la prima sa producţie de teatru, pe care o construieşte, împreună cu scenografa SanjaHalb, cu migala necesară unui cadru cinematografic intimist. Trei excelente actriţe interpretează mai multe roluri, sau acelaşi personaj la vârste diferite - JaschkaLämmert, Katharina Farnleitner, Franziska von Harsdorf. Spectacolul a fost un mare succes de public, în special în rândul tinerilor, critica de specialitate salutând originalitatea demersului de a explora şi dimensiuni puțin cunoscute ale Shoah, menținând astfel vie memoria acestei catastrofe.
Performanţa actoricească ajută ficţiunea să rămână la fel de percutantă ca realitatea: spre finalul războiului, adevărata AnnelieseKohlmann, gardiana SS care a întreţinut relaţia cu Charlotte Winter (numele real al personajului Charlotte Brod), a încercat să scape de trupele engleze, deghizată într-o uniformă de prizonier, amestecându-se printre cei care au escaladat gardul lagărului de concentrare din Bergen-Belsen, cu o săptămână înainte de eliberare, pe 8 aprilie 1945. Pe 17 aprilie, AnnelieseKohlmann a fost arestată, fiind denunţată de foşti prizonieri; la proces, ea a spus că a încercat să fugă pentru a-şi regăsi iubita...
UNTER DER HAUT / „Pe sub piele” de Yonatan Calderon
Adaptare de Susanne Höhne
Regia: Bruno Kratochvil
Distribuţia - Franziska von Harsdorf (Charlotte Brod tânără), JaschkaLämmert (Ilse Kohlmann / Charlotte bătrână) şi Katharina Farnleitner (Ida, Dr. Schmidt, maestra de ceremonii / fantoma Idei)
Decoruri: SanjaHalb
Producţie: Verein „Beseder”
Credit foto – © VereinBeseder
Durata – 57’30’’
Spectacol în limba germană, subtitrat în engleză
Parteneri - Ambasada Israelului în România, Asociaţia Accept
Parteneri media – Radio România Cultural, Agenţia Rador, Scena.ro, Zile şi Nopţi, Revista Zeppelin, Theatrescu.com, Modernism.ro, Revista culturală Leviathan, Spotmedia.ro
Informaţii în timp real – https://www.facebook.com/events/304904060679769/
Se dă startul la CIVIL SOCIETY PITCH, ediția a 4-a!
Am revenit din carantină cu un program adaptat la noile
condiții, dar cu aceeași determinare de a promova parteneriate strânse
între cineaști și reprezentanții societății civile.
Oamenii nu se emoționează la aflarea unor fapte și date statistice cât se simt mișcați de povești. Aceasta explică de ce organizațiile neguvernamentale, deși depun eforturi considerabile pentru susținerea a numeroase cauze sociale demne de atenție, suferă adesea de o lipsă de vizibilitate și de atragere a interesului public. În același timp cineaștii s-au plâns de multe ori de lipsa accesului la cercetarea anumitor subiecte și și-au manifestat dorința de a crește impactul social al filmelor lor. Din recunoașterea acestor nevoi complementare a luat naștere Civil Society Pitch - o serie de ateliere concepute de către Asociația One World România să creeze o punte de legătură între cineaști interesați de cauze sociale din regiunea est-europeană și activiști implicați deja în aceste cauze. ONG-urile vin cu subiectele, cineaștii vin cu abilitățile de storytelling. Împreună cele două părți pot ecraniza povești complexe și profunde, contribuind la producerea unor schimbări reale în societate.
Cu toate că anul acesta din cauza crizei de sănătate a trebuit să amânăm prima sesiune a proiectului ce trebuia să aibă loc în martie 2020 în cadrul celei de-a 13-a ediții a festivalului One World România, noi nu ne-am dat bătuți, ci am lucrat intens în culise astfel încât să facem posibilă realizarea atelierului. Ne bucurăm să vă anunțăm că prima sesiune Civil Society Pitch ediția a 4-a se va desfășura între 26 iunie și 5 iulie. 17 cineaști din cele 4 țări partenere ale programului - România, Republica Moldova, Bulgaria și Ungaria, se vor întâlni cu reprezentanții a 8 ONG-uri din aceleași țări și sub îndrumarea OWR și a tutorilor vor forma echipe cu scopul de a dezvolta împreună filme documentare în jurul unor subiecte de interes comun.
Printre ONG-urile selecționate anul acesta se numără Asociația „MOTIVATION” din Moldova (AMM) ce are misiunea de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu dizabilități, Asociația Promo-LEX care a obținut premiul ONU pentru inițiativele sale de promovare și apărare a drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova și Coaliția Națională „Viața fără violență în Familie”, care este o rețea formată din 21 de organizații neguvernamentale și instituții publice din Republica Moldova, reunite pentru a promova drepturile femeilor și copiilor, victime ale violenței în familie. Din Ungaria li se alătură Comunitatea și Centrul Cultural Auróra - o întreprindere socială ce operează în al 8-lea district din Budapesta pentru a conecta programe culturale, organizații civile și activiste, proiecte de construcție comunitară și distracție într-o comunitate deschisă, și Karin Dom din Bulgaria - o organizație cu rol principal în furnizarea de servicii profesionale copiilor cu nevoi speciale și familiilor lor. Din România participă, Identity.Education - singura organizație neguvernamentală din Timișoara care promovează drepturile comunității LGBTQI+, Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune (AIVI) ce susține jurnalismul comunitar, educația non-formală și lupta anti-discriminare, și nu în ultimul rând organizația Climb Again care îmbunătățește calitatea vieții copiilor și a tinerilor cu nevoi speciale facilitându-le accesul la practicarea escaladei ca sport recreativ.
În cadrul acestei prime sesiuni ONG-urile vor începe cu un atelier online de pitching (26 iunie) unde vor învăța să prezinte idei și subiecte ce pot sta la baza unor filme documentare. Pitch training-ul va fi susținut de către Mona Nicoară - producător asociat al documentarului Children Underground, premiat la Sundance și nominalizat la Oscar și regizor al unor titluri precum Școala noastră și Distanța dintre mine și mine. Pe 4 și 5 iulie vor avea loc pitch-ul propriu-zis și sesiunile de matchmaking, în care cineaștii și activiștii se vor putea cunoaște și vor putea descoperi arii de interes comun cu potențial pentru realizarea unor filme documentare. Atelierul va fi găzduit în grădina răcoroasă a Institutului Francez din București, iar întâlnirile vor fi coordonate de Monica Lăzurean-Gorgan - cineastă care a realizat și a produs sau co-produs mai multe lungmetraje de documentar și fictiune premiate la Berlinale, Sundance, Locarno etc. (Acasă, My Home, Chuck Norris vs Comunism, Doar o rasuflare, Timebox, etc.), și Alexandru Solomon - președintele Asociației One World România și unul dintre cei mai activi și premiați documentariști români, regizând și producând numeroase documentare printre care se numără Marele jaf comunist, Război pe calea undelor, Kapitalism – Rețeta noastră secretă și Ouăle lui Tarzan. Din păcate din cauza restricțiilor de călătorie tutorii străini care erau programați - Andy Glynne (scriitor, regizor și producător britanic) și Guilluame Massart (regizor și producător de documentare), nu vor putea participa la eveniment. Această primă sesiune se va finaliza cu formarea echipelor de cineaști și activiști, care, sub îndrumarea Monicăi Lăzurean-Gorgan și a lui Alexandru Solomon, vor face primii pași pentru a începe proiectele propuse.
Programul Civil Society Pitch va continua pe parcursul anului în mai multe etape menite să sprijine proiectele: faza de documentare și dezvoltare (iulie-octombrie 2020), atelier de follow-up (noiembrie 2020), dezvoltare și producție (decembrie 2020-februarie 2021), sesiune publică de pitching și premiul de dezvoltare (martie-aprilie 2021).
La sesiunea de pitching finală vor participa minimum 4 echipe care au avansat în realizarea proiectelor. Premiul de dezvoltare în valoare de 4.000 de euro va fi oferit cineastului și va merge către finalizarea proiectului de film documentar dezvoltat alături de ONG-ul partener.
La cele trei edițiii anterioare au participat 51 de cineaști și 36 de ONG-uri, iar cele 3 premii Civil Society Pitch le-au revenit următoarelor echipe: regizoarea Iulia Stoian, Centrul FILIA și Funky Citizens, pentru filmul documentar INVIZIBILII (2016), regizoarea Eliza Zdru și Asociația Teach for Romania, pentru filmul LEARNING TEACHING (2017), regizorul Laurențiu Garofeanu și Centrul pentru Resurse Juridice pentru filmul documentar LOST AND FOUND (2019).
Civil Society Pitch este inițiat și coordonat de Asociația One World Romania, iar partenerii programului sunt Balkan Documentary Center (Bulgaria), Festivalul Internațional de Film Documentar de Drepturile Omului VERZIO din Budapesta (Ungaria) și Asociația Obștească MOLDOX (Republica Moldova). Ediția a 4-a este organizată cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național și al Institutului Cultural Român.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Oamenii nu se emoționează la aflarea unor fapte și date statistice cât se simt mișcați de povești. Aceasta explică de ce organizațiile neguvernamentale, deși depun eforturi considerabile pentru susținerea a numeroase cauze sociale demne de atenție, suferă adesea de o lipsă de vizibilitate și de atragere a interesului public. În același timp cineaștii s-au plâns de multe ori de lipsa accesului la cercetarea anumitor subiecte și și-au manifestat dorința de a crește impactul social al filmelor lor. Din recunoașterea acestor nevoi complementare a luat naștere Civil Society Pitch - o serie de ateliere concepute de către Asociația One World România să creeze o punte de legătură între cineaști interesați de cauze sociale din regiunea est-europeană și activiști implicați deja în aceste cauze. ONG-urile vin cu subiectele, cineaștii vin cu abilitățile de storytelling. Împreună cele două părți pot ecraniza povești complexe și profunde, contribuind la producerea unor schimbări reale în societate.
Cu toate că anul acesta din cauza crizei de sănătate a trebuit să amânăm prima sesiune a proiectului ce trebuia să aibă loc în martie 2020 în cadrul celei de-a 13-a ediții a festivalului One World România, noi nu ne-am dat bătuți, ci am lucrat intens în culise astfel încât să facem posibilă realizarea atelierului. Ne bucurăm să vă anunțăm că prima sesiune Civil Society Pitch ediția a 4-a se va desfășura între 26 iunie și 5 iulie. 17 cineaști din cele 4 țări partenere ale programului - România, Republica Moldova, Bulgaria și Ungaria, se vor întâlni cu reprezentanții a 8 ONG-uri din aceleași țări și sub îndrumarea OWR și a tutorilor vor forma echipe cu scopul de a dezvolta împreună filme documentare în jurul unor subiecte de interes comun.
Printre ONG-urile selecționate anul acesta se numără Asociația „MOTIVATION” din Moldova (AMM) ce are misiunea de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu dizabilități, Asociația Promo-LEX care a obținut premiul ONU pentru inițiativele sale de promovare și apărare a drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova și Coaliția Națională „Viața fără violență în Familie”, care este o rețea formată din 21 de organizații neguvernamentale și instituții publice din Republica Moldova, reunite pentru a promova drepturile femeilor și copiilor, victime ale violenței în familie. Din Ungaria li se alătură Comunitatea și Centrul Cultural Auróra - o întreprindere socială ce operează în al 8-lea district din Budapesta pentru a conecta programe culturale, organizații civile și activiste, proiecte de construcție comunitară și distracție într-o comunitate deschisă, și Karin Dom din Bulgaria - o organizație cu rol principal în furnizarea de servicii profesionale copiilor cu nevoi speciale și familiilor lor. Din România participă, Identity.Education - singura organizație neguvernamentală din Timișoara care promovează drepturile comunității LGBTQI+, Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune (AIVI) ce susține jurnalismul comunitar, educația non-formală și lupta anti-discriminare, și nu în ultimul rând organizația Climb Again care îmbunătățește calitatea vieții copiilor și a tinerilor cu nevoi speciale facilitându-le accesul la practicarea escaladei ca sport recreativ.
În cadrul acestei prime sesiuni ONG-urile vor începe cu un atelier online de pitching (26 iunie) unde vor învăța să prezinte idei și subiecte ce pot sta la baza unor filme documentare. Pitch training-ul va fi susținut de către Mona Nicoară - producător asociat al documentarului Children Underground, premiat la Sundance și nominalizat la Oscar și regizor al unor titluri precum Școala noastră și Distanța dintre mine și mine. Pe 4 și 5 iulie vor avea loc pitch-ul propriu-zis și sesiunile de matchmaking, în care cineaștii și activiștii se vor putea cunoaște și vor putea descoperi arii de interes comun cu potențial pentru realizarea unor filme documentare. Atelierul va fi găzduit în grădina răcoroasă a Institutului Francez din București, iar întâlnirile vor fi coordonate de Monica Lăzurean-Gorgan - cineastă care a realizat și a produs sau co-produs mai multe lungmetraje de documentar și fictiune premiate la Berlinale, Sundance, Locarno etc. (Acasă, My Home, Chuck Norris vs Comunism, Doar o rasuflare, Timebox, etc.), și Alexandru Solomon - președintele Asociației One World România și unul dintre cei mai activi și premiați documentariști români, regizând și producând numeroase documentare printre care se numără Marele jaf comunist, Război pe calea undelor, Kapitalism – Rețeta noastră secretă și Ouăle lui Tarzan. Din păcate din cauza restricțiilor de călătorie tutorii străini care erau programați - Andy Glynne (scriitor, regizor și producător britanic) și Guilluame Massart (regizor și producător de documentare), nu vor putea participa la eveniment. Această primă sesiune se va finaliza cu formarea echipelor de cineaști și activiști, care, sub îndrumarea Monicăi Lăzurean-Gorgan și a lui Alexandru Solomon, vor face primii pași pentru a începe proiectele propuse.
Programul Civil Society Pitch va continua pe parcursul anului în mai multe etape menite să sprijine proiectele: faza de documentare și dezvoltare (iulie-octombrie 2020), atelier de follow-up (noiembrie 2020), dezvoltare și producție (decembrie 2020-februarie 2021), sesiune publică de pitching și premiul de dezvoltare (martie-aprilie 2021).
La sesiunea de pitching finală vor participa minimum 4 echipe care au avansat în realizarea proiectelor. Premiul de dezvoltare în valoare de 4.000 de euro va fi oferit cineastului și va merge către finalizarea proiectului de film documentar dezvoltat alături de ONG-ul partener.
La cele trei edițiii anterioare au participat 51 de cineaști și 36 de ONG-uri, iar cele 3 premii Civil Society Pitch le-au revenit următoarelor echipe: regizoarea Iulia Stoian, Centrul FILIA și Funky Citizens, pentru filmul documentar INVIZIBILII (2016), regizoarea Eliza Zdru și Asociația Teach for Romania, pentru filmul LEARNING TEACHING (2017), regizorul Laurențiu Garofeanu și Centrul pentru Resurse Juridice pentru filmul documentar LOST AND FOUND (2019).
Civil Society Pitch este inițiat și coordonat de Asociația One World Romania, iar partenerii programului sunt Balkan Documentary Center (Bulgaria), Festivalul Internațional de Film Documentar de Drepturile Omului VERZIO din Budapesta (Ungaria) și Asociația Obștească MOLDOX (Republica Moldova). Ediția a 4-a este organizată cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național și al Institutului Cultural Român.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Reacția unui artist revoluționar
Unul dintre inițiatorii mișcării artistice internaționale de avangardă, românul Marcel Iancu, care a revoluționatnormele artei, contribuind la nașterea acestui fenomen la Cabaret Voltaire din Zurich în 1916,semnează 33 de lucrări de grafică și pictură, din care câteva, aferente chiar perioadei DADA – (1916-1920), rarisime la nivel mondial, care vor fi scoase la vânzare în Licitația unei Colecții de Avangardă, joi, 25 iunie.
Astfel „Nouvelle trophee” este una dintre aceste lucrări excepționale ale lui Iancu, ce datează din chiar anul DADA, 1916, realizată într-o abordare cubist-constructivistă, printreprimele lucrări nefigurative realizate de un artist român, ilustrând dorința de ruptură cutradiția, ale cărei valori permiseseră izbucnirea unei conflagrații precum Primul RăzboiMondial în 1914. Lucrarea pleacă în licitație de la un preț de pornire de 400 de euro.
O altă lucrare a reputatei perioade, de data aceasta înfățișând o eboșă de arhitectură cubistă, undeva între o fantezie constructivistă și o prelucrare „a la Corbusier” a prototipuluicasei balcanice, interese ce au preocupat arhitectura lui Marcel Iancu în perioada interbelică,„Maison avec Observatoire”, datează din ultimul an al războiului, 1918, și are un preț de pornireîn licitație de 600 de euro.
Pionul principal din istoria modernității românești și europene, Marcel Iancu, semnează în licitație și lucrările de referință:„Dada 54”, „Blanc sur Blanc” sau portretele Miliței Petrașcu și al lui Felix Aderca care pornesc în licitație de la un preț de pornire de 600 de euro. O altă operă expresivă din licitație, cu tentă erotică, datând din anul de debut DADA 1916 și care poartă semnătura artistului idealist este „Dansatoarea”, cu un preț de pornire de 900 de euro.
Cea mai mare colecție de avangardă scoasă vreodată la vânzare în România cuprinde aproape 300 de piese. Între acestea se regăsesc lucrări rare semnate de pictorul suprarealist Victor Brauner, fotografii din colecții prestigioase, ilustrându-l pe Constantin Brâncuși, lucrări de grafică ale avangardei internaționale precum Man Ray, Lajos Kassak, Francis Picaba ori Moholy-Nagy, Haring sau Michel. Piesele de excepție pot fi vizionate pe site-ul artmark.ro sau în expoziția de la Palatul Cesianu-Racoviță, iar joi, 25 iunie, licitate exclusiv online pe platforma Artmark Live.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)