"Pe sub piele", o istorie secretă din mijlocul Holocaustului, spectacol online 28.06.2020
Victimă şi călău, faţă în faţă, dar fără nimic previzibil în relaţia lor… O poveste despre un triplu tabu încheie prima parte a programului „Performing Austria – spectacolul timpului nostru”: producţia „Pe sub piele” de Yonatan Calderon, realizată de compania austriacă „Beseder”, va fi prezentată gratuit şi în exclusivitate duminică 28 iunie, între orele 18.00 şi 24.00, de Forumul Cultural Austriac, pe site-ul său. Acest proiect se bucură de susţinerea Ambasadei Israelului în România şi a Asociaţiei Accept.
Spectacolul va putea fi vizionat aici – https://bit.ly/PeSubPiele
Inspirat din fapte reale din timpul represiunii naziste, „Pe sub piele”, spectacolul regizorului Bruno Kratochvil, pe textul tânărului autor israelian Yonatan Calderon, are în centru povestea de dragoste dintre două femei, Charlotte Brod şi Ilse Kohlmann, pe care nimic nu părea să le apropie. Cea dintâi este deţinută din cauza originilor sale evreieşti, în timp ce a doua este ofiţer SS, gardian în lagărul de concentrare şi exterminare de la Neuengamme (Germania). Graţie unei construcţii subtile, ce alternează planurile a două crize majore ale secolului 20, cel de al doilea Război Mondial şi războiul din Golf, de la începutul anilor 1990, această întâmplare rămasă secretă până în urmă cu câţiva ani întrepătrunde şi analizează trei teme sensibile, aflate şi azi în primplanul celei mai stringente actualităţi – rasa, orientarea sexuală, relaţia dominator-dominat. Producţia se fereşte de locurile comune ale acestor subiecte, confruntând publicul cu o perspectivă incomodă asupra a ceea ce denumim „istorie”, un concept care, pentru Yonatan Calderon şi realizatorii spectacolului, nu se mai referă la trecut ci la un prezent continuu.
„Pe sub piele”începe în 1991, acasă la Charlotte Brod, un mic apartament din Tel Aviv, pe care această supraviețuitoare a Holocaustului îl împarte imaginar cu fantoma Idei, o altă fostă prizonieră din lagărul de concentrare Neuengamme. Într-o seară, Charlotte primeşte vizita jurnalistei KirstenEberhardt care încearcă să reconstituie contextul unei poveşti de dragoste uitate, între o deţinută evreică și o gardiană nazistă. Războiul din Golf este fundalul acestei întâlniri. La acel moment, Irakul bombarda Israelul, iar guvernul de la Tel Aviv a distribuit populației măşti de gaze pentru situații de urgență, ceea ce a produs îngrijorare în special în rândul supraviețuitorilor Holocaustului, care s-au temut de posibila repetare a acelui genocid.
„Pe sub piele” a avut premiera în octombrie 2019, la Teatrul Arche din Viena, un teatru de mici dimensiuni, specializat în spectacole de cameră, în care spectatorul devine un personaj tăcut al naraţiunii din spaţiul de joc. Experimentat realizator de film, tânărul regizor Bruno Kratochvil (născut în 1993) se află la prima sa producţie de teatru, pe care o construieşte, împreună cu scenografa SanjaHalb, cu migala necesară unui cadru cinematografic intimist. Trei excelente actriţe interpretează mai multe roluri, sau acelaşi personaj la vârste diferite - JaschkaLämmert, Katharina Farnleitner, Franziska von Harsdorf. Spectacolul a fost un mare succes de public, în special în rândul tinerilor, critica de specialitate salutând originalitatea demersului de a explora şi dimensiuni puțin cunoscute ale Shoah, menținând astfel vie memoria acestei catastrofe.
Performanţa actoricească ajută ficţiunea să rămână la fel de percutantă ca realitatea: spre finalul războiului, adevărata AnnelieseKohlmann, gardiana SS care a întreţinut relaţia cu Charlotte Winter (numele real al personajului Charlotte Brod), a încercat să scape de trupele engleze, deghizată într-o uniformă de prizonier, amestecându-se printre cei care au escaladat gardul lagărului de concentrare din Bergen-Belsen, cu o săptămână înainte de eliberare, pe 8 aprilie 1945. Pe 17 aprilie, AnnelieseKohlmann a fost arestată, fiind denunţată de foşti prizonieri; la proces, ea a spus că a încercat să fugă pentru a-şi regăsi iubita...
UNTER DER HAUT / „Pe sub piele” de Yonatan Calderon
Adaptare de Susanne Höhne
Regia: Bruno Kratochvil
Distribuţia - Franziska von Harsdorf (Charlotte Brod tânără), JaschkaLämmert (Ilse Kohlmann / Charlotte bătrână) şi Katharina Farnleitner (Ida, Dr. Schmidt, maestra de ceremonii / fantoma Idei)
Decoruri: SanjaHalb
Producţie: Verein „Beseder”
Credit foto – © VereinBeseder
Durata – 57’30’’
Spectacol în limba germană, subtitrat în engleză
Parteneri - Ambasada Israelului în România, Asociaţia Accept
Parteneri media – Radio România Cultural, Agenţia Rador, Scena.ro, Zile şi Nopţi, Revista Zeppelin, Theatrescu.com, Modernism.ro, Revista culturală Leviathan, Spotmedia.ro
Informaţii în timp real – https://www.facebook.com/events/304904060679769/
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu