Weekend-uri la Bonțida și Vlaha


Într-o ediție construită exclusiv din proiecții în aer liber, Castelul Bánffy din Bonțida și Arkhai Sculpture Park din Vlaha se regăsesc, natural, între cele peste 10 locații propuse anul acesta de Festivalul Internațional de Film Transilvania (31 iulie – 9 august 2020). Cele două spații tradiționale ale festivalului primesc, în 2020, un program extins, spre încântarea celor dornici de a vedea filme în premieră, într-un cadru aparte. 

Weekend la Castel: 1-2 august
Weekend la Castel debutează sâmbătă, 1 august, de la ora 21:30, cu cine-concertul Faust, în acompaniamentul live al lui Jean-François Zygel. Pianist și compozitor, Zygel este foarte familiarizat cu capodopera din 1926 a lui F.W.Murnau, pentru care a creat improvizații în spectacole din mai multe țări. De data aceasta, inspirația va veni nu doar din forța de expresie și intensitatea imaginilor de pe ecran, ci și din atmosfera din interiorul Castelului Bánffy. De la miezul nopții, spectatorii pot vedea un film pe cât de amuzant, pe atât de dement: Deerskin (r. Quentin Dupieux) înseamnă reîntâlnirea cu Jean Dujardin, primul actor francez câștigător al unui Oscar pentru rol principal cu The Artist, în ipostaza unui bărbat obsedat de haina sa vintage, pentru care își aruncă în aer nu doar economiile, ci și întreaga viață. 

Lansat anul acesta la Sundance, Be Water deschide seara de duminică, 2 august, de la Bonțida. „Golește-ți mintea, fii fără formă, fără contur. Fii ca apa, prietene!” - filosofia lui Bruce Lee este linia pe care se construiește cel mai recent documentar dedicat personalității actorului și sportivului care a inspirat o întreagă generație, regizat de Bao Nguyen și proiectat de la 21:30. Perfect pe domeniul-casă al unuia din cele mai mari festivaluri de muzică din țară, Electric Castle, filmul Le choc du futur, semnat de Marc Collin, co-fondatorul trupei Nouvelle Vague încheie, de la 23:45, weekendul – o incursiune în începuturile muzicii electronice din anii ’70, cu beat-uri și gadgeturi care au anticipat un sound cu mult timp înainte ca el să devină mainstream

Arkhai Sculpture Park, Vlaha – 7-9 august
Trei seri speciale îi așteaptă pe spectatori, între 7 și 9 august, în Arkhai Sculpture Park din Vlaha. Pentru prima oară la TIFF, Surorile Osoianu vor deschide seara de vineri, de la ora 20:00, cu un concert în care „cele cinci voci gemene” vor interpreta mici bijuterii din folclorul autentic românesc. Surorile Osoianu vor putea fi ascultate și în Piața Unirii Open Air, la Gala de închidere din 8 august. 
Fenomenul tăierilor ilegale și al comerțului cu lemn este subiectul din Lemn, documentarul semnat de Monica Lăzurean Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger, proiectat la Vlaha începând cu ora 21:30. Imediat după, este programată și premiera românească a filmului Salcia/ Willow (r. Milcho Manchevski), povestea a trei femei, din trei epoci diferite, cărora maternitatea le transformă destinele. 

Una dintre cele mai longevive trupe de rock alternativ din România, Vița de Vie, concertează sâmbătă, 8 august, la Vlaha, de la 20:00. Filmele proiectate apoi, de la ora 21:30, respectiv 23:45, prezintă două realități diferite și, totuși, unite de puterea distructivă a corupției. În 2019, antreprenorul Ștefan Mandachi decide să construiască primul metru de autostradă din Moldova, un gest simbolic ce pornește o întreagă campanie civică în întreaga țară, inclusiv o „grevă națională”. 30 de ani și 15 minute, proiectat în premieră, în prezența lui Mandachi, documentează nu doar acest moment, ci și toate frustrările unui popor aflat în eterna așteptare a unor schimbări în bine. Schimbări pe care eroina din Ținutul/ The County preferă să le ia pe cont propriu: cel mai recent film al lui Grímur Hákonarson (Premiul Special al Juriului cu Rams, TIFF 2015) este despre corupție, loialitate și puterea unei femei de a-și lua soarta în mâini. 

Federico Fellini sub clar de lună la Vlaha, o experiență de neratat duminică, 9 august, de la 21:30. La 100 de ani de la nașterea regizorului, redescoperim Amarcord, comedia ce ironizează ,,eterna adolescență’’ a italienilor sub influența fascismului și a Bisericii. Ea va fi precedată, la 20:00, de un concert de muzică tradițională maghiară al ansamblului clujean Tokos, care susține constant spectacole în țară și în Europa.  

TIFF marchează, la această ediție, și centenarul legendarului coregraf american Merce Cunningham, prin proiecția specială prezentată de JTI de joi, 6 august, ora 21.30, la Club Transilvania. Fascinantul documentar Cunningham (r. Alla Kovgan) retrasează cariera de peste trei decenii a unuia dintre cei mai influenţi şi vizionari coregrafi ai lumii.

Pentru toate proiecțiile, biletele vor fi puse în vânzare online, după 21 iulie, pe tiff.eventbook.ro și prin TIFF Official App (disponibilă în Google Play și App Store). Numărul locurilor este limitat, respectând restricțiile impuse de autorități, iar măsurile de siguranță sunt obligatorii pentru echipă și public. 

Programul Weekend la Castel este prezentat de Banca Transilvania și Lidl.
Programul de la Vlaha este prezentat de Cemacon.

0 comentarii: