Filme Animest pentru întreaga familie, disponbile online în România și Republica Moldova

Vacanța s-a încheiat, dar pentru cei mai tineri iubitori de animație, aventura continuă! După succesul primei ediții Animest desfășurate exclusiv online, organizatorii celui mai mare eveniment autohton dedicat filmelor de gen au decis să prelungească experiența festivalului, oferind spectatorilor din România și Republica Moldova șansa de a urmări online, cele mai îndrăgite povești animate din secțiunea Minimest. Fascinante și educative, 8 filme premiate de juriile marilor festivaluri de profil vor face deliciul celor mici și vor transforma timpul petrecut în familie într-o adevărată aventură cinematografică. Selecția specială de filme Minimest online este acum disponibilă pe platforma de streaming a festivalului. Pentru a le urmări, spectatorii sunt invitați să achiziționeze bilete în sistem pay per view, direct de pe online.animest.ro, sau de pe platforma de ticketing parteneră: https://eventbook.ro/program/animest-online

Curajoase și înzestrate cu multă imaginație, personajele pe care copiii le vor descoperi în filmele Minimest disponibile online se vor dovedi o adevărată sursă de inspirație. Johan, protagonistul Beyond Beyond (r. Esben Toft Jacobsen), își vrea mama înapoi. Locuiește pe un vas, în largul mării, cu tatăl lui care crede că numai acolo sunt feriți de puternicul Rege Pană, care i-a răpit, într-o noapte, soția. Într-o zi, tatăl lui Johan trebuie să plece de-acasă, timp în care Johan începe o călătorie plină de peripeții în lumea Regelui Pană. The Great Bear (r. Esben Toft Jacobsen) spune povestea lui Jonathan, un băiețel foarte fericit să plece în vacanţă de unul singur la bunicul său. El crede că sora lui, Sophie, a crescut suficient! Jonathan e în stare de orice pentru a scăpa de mogâldeaţa atât de enervantă. Cum reuşeşte să scape de ea, Jonathan intră în bucluc: Sophie e răpită de un urs uriaş. Băiatul trebuie s-o găsească înainte de a fi prea târziu.
 
Julius din Get Santa (r. Jacob Ley) are 8 ani, trăiește într-un orfelinat și crede în Moș Crăciun. Până într-o zi când nu doar că-și pierde această credință, dar se pierde și pe sine însuși. Apoi, ceva bizar se petrece, iar dintr-o data Julius se trezește într-o lume magică. Foarte bizară este și lumea lui Torben, un măr ca oricare altul, care vrea să se menţină perfect, să arate impecabil. Marea lui ambiţie este sa ajungă în raft la supermarket, cel mai frumos şi delicios măr. Dar i se întâmplă ceva îngrozitor – se alege cu un vierme! Mărul și Viermele, regizat de Anders Morgenthaler și Mads Juul poate fi urmărit online, pe platforma de streaming Animest. 
 
Agathe-Christine sau AC, cum îi place să-și spună, este pasionată de mistere. Imediat ce familia ei se mută într-un oraș nou, ea nu caută să-și facă prieteni noi, ci își instalează biroul de detectiv în subsolul casei. Primul mister pare simplu de rezolvat, dar curând AC își dă seama că a intrat într-o situație de nebănuit. Next Door Spy (r. Karla von Bengtson) a fost inclus în selecția de lungmetraje Minimest a celei mai recente ediții a festivalului.  Tot din selecția din 2020 vine și A Costume for Nicolas (r. Eduardo Rivero), povestea unui băiat de 10 ani, cu sindromul Down, căruia mama îi provoacă imaginația creându-i în fiecare an câte un costum de ziua lui. Într-o seară, băiatul descoperă cufărul lăsat de mama sa, care este de fapt un portal spre o lume fantastică, prin care Nicolas începe o aventură magică. El are misiunea de a salva un regat căruia i s-au furat toate visele și de a le arăta oamenilor că iubirea și bunătatea pot învinge orice bariere.

Primul film din seria animată regizată de Janno Poldma și Heiki Ernits, Lotte from Gadgetville este povestea unei cățelușe puse pe şotii, dintr-un sat de la malul mării ai cărui locuitori împărtăşesc o bizară pasiune pentru invenţii. În fiecare an cea mai bună invenţie este premiată într-o competiţie, iar cel mai respectat inventator este chiar tatăl lui Lotte, Oskar. Doar că anul acesta marele său rival, iepurele Adalbert, e gata de orice pentru a pune mâna pe premiu.

De fiecare dată când Lotte se uită la lună se întreabă cine locuieşte acolo. În Lotte and the moonstone, într-o noapte, două siluete înfăşurate în mantii încearcă să fure piatra magică adusă de unchiul lui cățelușei după o expediţie în munţi. Lotte recuperează piatra şi îşi dă seama că aceasta are puteri magice. Pentru a-i descoperi misterul, Lotte purcede într-o călătorie plină de aventuri.

În Lotte and the lost dragons, cel mai recent film din serie, cățelușa are acum o surioară pe nume Roosi. Karl Ratonul şi Viktor Peştele sunt cercetători veniţi în vizită în Gadgetville. Participă într-o competiţie de cântece folclorice şi ca să câştige trebuie să înregistreze cântecul celei mai vechi specii de animale, legendarii dragoni scuipători de flăcări. Lotte şi Rossi sar în ajutorul cercetătorilor.

Noaptea ideilor 2021

Pe 28 ianuarie Institutul Francez din România participă la cea de-a şasea ediţie a Nopţii Ideilor, un eveniment internaţional organizat de Institutul Francez de la Paris pe cinci continente, în 75 de ţări. Evenimente reunite în jurul temei principale a acestei ediţii - „APROAPE” - vor avea loc online la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. În contextul pandemiei de COVID-19, tema din acest an a fost aleasă pentru a observa cum se transformă ideea noastră de spaţiu şi mobilitate, cum se formează noile solidarităţi pe care criza modelelor noastre economice şi sociale le-a creat, dar şi locul digitalului în viaţa de zi cu zi care probabil va schimba societatea pe termen lung.
 
Noaptea Ideilor 2021 în România vă propune un video-art, un tele-performance, o dezbatere Cluj-Nantes despre arta stradală, conferinţe, mini-interviuri, o proiecție de film și mai multe ateliere pentru copii. Printre invitaţii acestei ediţii se numără artistul stradal Kero Zen, designerul Antoine Gripay, sociologa Eva Illouz, autorul de piese de teatru şi actorul Julien Dallière, directorul misiunii arheologice franceze din Delta Dunării Laurent Carozza: un program inedit care celebrează ideile fără frontiere.

 
Această ediţie va avea loc exclusiv online şi va permite publicului din România să fie #aproape de toate evenimentele, indiferent dacă sunt create la Iaşi, la Cluj-Napoca, Timişoara sau Bucureşti. Profesori universitari, oameni de știinţă și artiști vor vorbi despre raportul dintre noi și ceilalți, din alte timpuri și din alte spații, despre relația dintre oameni și orașele pe care și le-au construit și despre cum s-a schimbat în timp noțiunea de identitate în raport cu ce a fost și cu ce a rămas aproape. Pentru cei mici se vor organiza ateliere de poveşti, de gândire critică sau dezvoltare personală, precum și jocuri.
 
Totodată România va fi parte și din maratonul internațional transmis live pe rețelele sociale de către Institutul Francez din Paris pe 28 ianuarie, prin prezentarea unei proiecții speciale „Aproape – dincolo de vârste”, la ora 20:20. Prietenii români ai Institutului Francez, de generații diferite, vorbesc din perspectivă personală despre ce înseamnă astăzi „aproape” și ce lipsește în această perioadă: Ovidiu Nahoi, redactor-șef RFI România, Ileana Țăroi, jurnalistă și coordonatoarea Secției Franceze a Radio România Internațional, Dorina Chihaia, Miss Universe România 2019, copilul Ezra Țărnea, elevii Vlad Anchidin și Elina Grama, studenta Laura Grisvard, Luka Živković, reprezentant French Tech Bucharest, Diana Marincu, directoare artistică a Fundației Art Encounters.
 
Rendez-vous pe 28 ianuarie, la Noaptea Ideilor!
http://bit.ly/NoapteaIdeilor2021
 
Partener principal: BRD - Groupe Société Générale

Parteneri media: RFI România, Observator cultural, Radio România Internaţional Radio România Cultural, Cultura la dubă

#CEMAICITIM – o inițiativă One Night Gallery alături de Curtea Veche Publishing

Sărbătorim Ziua Națională a Culturii pe 15 ianuarie și promovăm beneficiile cititului pentru că:
• Chiar și 20 de minute de lectură pe săptămână ne fac mai fericiți
• 1 din 5 persoane care citesc se simt mai puțin singure
• Lectura de plăcere scade cu 28% riscul de depresie
• 6 minute de lectură reduc stresul cu 68%
• 30 de minute de lectură pe zi cresc media de viață cu 2 ani
• Cititorii au cu 43% mai multe șanse să scape de insomnie
 
Acestea sunt doar unele dintre motivele pentru care între 29 și 31 ianuarie vă invităm să participați și să descoperiți o instalație semnată One Night Gallery care îmbină cultura și tehnologia, la Galeria 1001 Arte de pe Calea Victoriei 91-93. 
 
Proiectul constă în expunerea unei interfațe urbane și interactive spre lumea scrisă, prin care transpunem trecătorii în cititori prin prezentarea unei multitudini de autori și pasaje din cărțile scrise de aceștia. Timp de o săptămână, citatele vor fi expuse și pe ecranele din 10 stații de metrou.
 
Pentru a realiza această culegere digitală de citate, ne invităm comunitatea să trimită citate preferate din cărțile citite, în perioada 15-28 ianuarie, menționând titlul și autorul/ traducătorul cărții, printr-un comentariu la postarile dedicate sau direct in documentul de aici: https://cutt.ly/CjRalzp.
 
În plus, Curtea Veche Publishing va trimite și propria selecție de citate. Pentru fiecare paragraf primit, donăm câte o carte pentru copiii dintr-o școală din mediul defavorizat, cu titluri stabilite alături de profesori, cu ajutorul Asociatiei Curtea Veche.
 
Conceptul #cemaicitim pleacă de la ideea că ne putem inspira reciproc să citim mai mult, prin puterea exemplului și prin sentimentul de apartenență la o comunitate.
 
Experiența este construită pentru a captiva privitorul într-o manieră experimentală și pentru a deschide apetitul publicului pentru lectură printr-o intervenție în spațiul public.

Potrivit cifrelor oficiale, România ocupă ultimul loc în Europa din punct de vedere al cărților citite anual, iar un român din doi recunoaște că în ultimul an nu a lecturat nicio carte. Noi credem că putem schimba acestea statistici și că începuturile de an sunt cele mai potrivite pentru astfel de rezoluții.
Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.

Ice: Lumea Diamantelor, un nou serial dramă - crime, din 1 februarie pe AXN

Serialul dramă - crime “Ice: Lumea Diamantelor” debutează la AXN pe 1 februarie și va fi difuzat în porție dublă, în fiecare luni seară, de la ora 22.00. Ambele sezoane au câte 10 episoade, cel de-al doilea fiind programat din 8 martie.
 
Lumea plină de opulență, dar extrem de periculoasă a comerțului cu diamante se dezvăluie în noul serial care urmărește viața familiei Green, dar și nou intrata lor afacere cu pietre prețioase pe piața din Los Angeles. Jake și Freddy Green sunt frați vitregi care au fost crescuți de tatăl lor, Isaac, patriarhul familiei și fondatorul Green & Green Diamonds, și unchiul lor, Cam. Când nesăbuitul Freddy ucide un important traficant de nestemate, Jake se vede nevoit să îl ajute să iasă din încurcătură, apelând la sprijinul unei grupări criminale din Africa de Sud condusă de Sister Rah. Ajutorul nu este gratis, aceasta îi folosește pe Jake și Isaac pentru a introduce diamante obținute ilegal în Vancouver prin intermediul companiei Green& Green. În tot acest timp, un cartel rival care vrea să se răzbune pe Sister Rah îl răpește pe Freddy și, astfel, totul se transformă într-o luptă contra cronometru pentru Jake. Acesta are de rezolvat tranzacții cu consecințe majore, certificate de autenticitate false, dar și de negociat cu diverși interlopi, în timp ce poliția federală este pe urmele sale. Miza este una imensă - salvarea afacerii de familie, viața fratelui său și propria libertate.
 
De-a lungul primului sezon, acțiunea îi va purta pe telespectatori de pe străzile din Los Angeles, la marile case cu diamante din Antwerp, Belgia, sau în Africa, la diamantele sângerii.
 
Cam Gigandet (Twilight) este Jake, Jeremy Sisto (Six Feet Under) îl interpretează pe Freddy, în timp ce Raymond J. Barry (Training Day) și Ray Winstone (The Departed) sunt Isaac și, respectiv Cam Green. Judith Shekoni (The Twilight Saga: Breaking Dawn) o interpretează pe nemiloasa Sister Ruth, iar câștigătorul Golden Globe, Donald Sutherland (The Hunger Games), va delecta audiența în rolul lui Pieter Van De Bruin, un negustor african de diamante, care controlează cu o mână de fier piața internațională și, uneori, manipulează regulile jocului în favoarea sa.
 
Ice: Lumea Diamantelor este regizat de Antoine Fuqua (Training Day), care este și producător executiv alături de scenaristul premiat cu Emmy, James Manos Jr. (The Sopranos, The Shield, Dexter). Robert Munic (Empire, Gang Related) și Sharon Hall (Hysteria) se mai numără printre producătorii seriei. 

DESPRE AXN
AXN este o televiziune de top de filme şi seriale, care oferă publicului român conținut energic cu un mix perfect de acțiune, intrigi și portrete de personaje bine conturate. Serialele AXN originale (Absența, Carter, Polițiști fără frontiere, Hannibal), dar și cele mai noi sezoane ale producțiilor americane de mare succes (Doctorul cel bun, Grimm, Sherlock Holmes și Dr. Watson, Negociatorii, NCIS) se bucură de aprecierea publicului român. Unul dintre cele 40 de canale TV tematice parte a Sony Pictures Television, AXN este disponibil în 40 de țări din Asia, America de Sud, Europa și Orientul Mijlociu. Mai multe informații despre AXN sunt disponibile pe www.axn.ro

DESPRE SONY PICTURES TELEVISION
Sony Pictures Television (SPT) este unul dintre furnizorii principali ai industriei micului ecran, producând şi distribuind programe pentru fiecare gen, peste tot în lume şi pentru o multitudine de platforme. Pe lângă faptul că are una dintre cele mai mari librării de filme apreciate cu premii, emisiuni si formate de televiziune, SPT are 21 companii de producţie, deţinute în totalitate sau în parteneriat, în 12 ţări din întreaga lume. Sony Pictures Television este parte a Sony Pictures Entertainment.

Redeschiderea Cinema Elvire Popesco

Vineri, 29 ianuarie, se redeschide cinematograful Elvire Popesco. După patru luni de la închidere și trei luni în care filmele au ajuns în casele spectatorilor doar prin intermediul programului de proiecții virtuale Elvire Chez Vous, publicul se poate reîntoarce în sala de pe bulevardul Dacia 77.
 
Programul începe în forţă cu avanpremiera filmului La Vérité în regia lui Hirokazu Kore-Eda, cu Catherine Deneuve, Juliette Binoche şi Ethan Hawke. Proiecţia va fi onorată de prezenţa Ambasadoarei Franţei în România, doamna Laurence Auer, care va adresa un mesaj de bun venit spectatorilor înaintea proiecției.
 
La Vérité este primul film pe care regizorul Hirokazu Kore-Eda l-a realizat în afara Japoniei, în limba franceză și a fost nominalizat la Leul de Aur – Festivalul Internațional de Film de la Veneția 2019.
 
Sâmbătă programul continuă cu o altă avanpremieră: Servants/Servitorii, de
Ivan Ostrochovský, în care spectatorii îl vor putea revedea pe îndrăgitul actor român Vlad Ivanov vorbind... slovaca. Pentru a relua tradiţia de la Cinema Elvire Popesco, aceea de a aduce actorii si regizorii in fata publicului cinefil, proiecţia de sâmbătă va fi urmată de o întâlnire chiar cu Vlad Ivanov.
 
Alte filme pe care publicul nu a avut ocazia să le descopere suficient pe marele ecran, precum comediile franceze La Belle Epoque de Nicolas Bedos sau Un Divan à Tunis de Manele Labidi, dar și documentarul Acasă, completează agenda primelor trei zile.
 
Toate proiecțiile se vor desfășura în condiții de siguranță sanitară  (dezinfectarea sălii, portul măştii, obligativitatea respectării distanţei dintre spectatori etc.), în conformitate cu reglementărilor în vigoare. Capacitatea cinematografului va fi redusă la 30% (54 de locuri), iar programul se va încheia la ora 21:00. Biletele sunt deja disponibile pe www.elvirepopesco.ro.
 
#Nerevedemlafilm!

De azi s-a redeschis Happy Cinema Bucuresti

Happy Cinema s-a redeschis în București, Bacău, Buzău, Bistrița, Alexandria și Focșani. Spectatorii se pot bucura în condiții de siguranță de filme variate și de popcorn din plin! Cinematografele funcționează cu capacitate redusă, doar 30% din locuri sunt puse în vânzare, la un tarif special de 11 lei/bilet.
 
Happy Cinema București funcționează din nou de luni, 25 ianuarie 2021, iar filmele care pot fi vizionate includ noutăți precum: Dama de cupă (dramă premiată la Sundance), Cei mai frumoși ani (comedie cu Fanny Ardant), În absența dvs (în regia lui Ken Loach) și Clubul tinerelor vrăjitoare (horror).
 
În viitorul apropiat, Happy Cinema va prelua o nouă locație, la Vaslui, în Silver Mall, unde publicul va avea la dispoziție 2 săli primitoare.
HAPPYCINEMA® este al doilea lanț de cineplexuri ca acoperire națională și este un brand construit cu un capital 100% românesc. Extinderea rețelei se va realiza prin deschiderea a trei noi locații: în Vaslui, Slobozia și încă un cinema în București, în Colosseum Mall.
 
Pentru cinefilii care preferă să urmărească filme de acasă, Happy Cinema a lansat anul trecut, ca urmare a restricțiilor impuse de pandemie, o platformă de streaming online cu o varietate de producții. În premieră online pe platformă spectatorii pot viziona Haunt (Regia: Scott Beck, Bryan Woods) și Blackbird (Regie: Roger Mitchell). 

În Haunt, de Halloween, un grup de prieteni se aventurează într-o casă bântuită „extremă” care promite să se hrănească cu cele mai întunecate temeri ale lor. Noaptea lor devine mortală pe măsură ce ajung la concluzia îngrozitoare că unele coșmaruri sunt reale. 

Blackbird, cu o distribuție de excepție, Susan Sarandon, Kate Winslet și Mia Wasikovskycu, spune povestea unei femei diagnosticate cu o boală în fază terminală, care își strânge familia în jurul ei pentru un ultim weekend de rămas bun, înainte ca ea să moară.
 
Platforma poate fi accesată aici: https://play.happycinema.ro

Premieră în România, documentarul „Mauthausen - două vieți”, cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Mauthausen este numele unuia dintre cele mai înfiorătoare lagăre ale sistemului de exterminare nazist. Punând faţă în faţă două perspective diferite şi elemente noi de arhivă, documentarul austriac „Mauthausen – două vieţi” (2020) de Simon Wieland reconstituie viaţa de zi cu zi din această imensă închisoare destinată „duşmanilor politici ai Reichului ce nu mai puteau fi reeducaţi”. Oferit în premieră în România de către Forumul Cultural Austriac Bucureşti cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie), filmul subtitrat în limba română va putea fi vizionat gratuit online, între 26 ianuarie 2021 şi 24 februarie 2021, pe platforma Vimeo. Acest eveniment este susţinut de Ambasada Israelului la Bucureşti şi de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.
 
Trailerul şi informaţiile despre film, precum şi instrucţiuni pentru vizionarea lui sunt disponibile aici - https://bit.ly/MauthausenDouaVieti
 
Documentarul „Mauthausen – două vieţi” spune povestea a doi martori oculari ai ororilor petrecute în lagărul de concentrare de la Mauthausen (Austria), în timpul regimului nazist – prizonierul Stanisław Leszczyński, originar din Łódź (Polonia), şi Franz Hackl, localnic din Mauthausen, care lucra acolo ca ucenic lăcătuș. Două destine cum nu se poate mai diferite, dar care se aseamănă tulburător în multe privinţe. Într-o abordare sensibilă şi multidimensională, regizorul austriac Simon Wieland schiţează portretele celor doi protagoniști în confruntarea lor cu Mauthausen, simbol important al Holocaustului și, astfel, a ceea ce înseamnă vinovăție și cruzime. Rezultatul este un documentar puternic și emoționant despre comportamentul uman şi, mai ales, inuman în fața atrocităţilor.
„Ceea ce s-a întâmplat atunci e în continuare prezent și azi. Se poate vedea atât pe fețele protagoniștilor, cât şi întipărit în peisaj, în lagăr, în sat. Filmul încearcă să desluşească spiritul acelor locuri prin imagini răscolitoare”, explică regizorul Simon Wieland.
 
Aflat la aproximativ 20 de kilometri de Linz (Austria Superioară), complexul Mauthausen-Gusen a fost unul dintre cele mai mari lagăre de muncă ţările europene ocupate de cel de al treilea Reich. Conform clasificărilor întocmite de acesta, Mauthausen era şi singurul încadrat la categoria a treia, cea mai dură, care desemna „exterminarea prin muncă” ai celor mai mari inamici ai regimului nazist, rang pe care nu şi l-a pierdut pe toată durata războiului. Principala caracteristica a lagărului de la Mauthausen era aceea că aici erau deportate, în principal, elitele intelectuale şi sociale ale ţărilor ocupate. Creat în 1938, în apropierea unei cariere de piatră, complexul Mauthausen-Gusen şi-a crescut capacitatea odată cu înaintarea războiului şi mărirea numărului de deţinuţi, dezvoltându-se ca un ansamblu de peste 40 de lagăre răspândite pe aproape întreg teritoriul Austriei. Prizonierii erau exploataţi în cariere de materiale de construcţie, uzine de muniţie şi de armament, mine etc. Lagărul de concentrare de la Mauthausen a fost penultimul eliberat de trupele aliate, pe 5 mai 1945, numărul exact al celor care şi-au pierdut viaţa aici şi în lagărele-satelit fiind estimat la peste 90.000 de persoane (https://www.mauthausen-memorial.org).
 
Simon Wieland (născut în 1963 în Austria de Jos) este regizor, scenarist şi cameraman, cu studii la Universitatea de Film și Televiziune din München. În 2008 și-a înființat propria societate de producție. Istoria contemporană este principalul său centru de interes, tratând subiecte sensibile sau puţin cunoscute în documentare precum „Lupta noastră. O familie. Trei generații. Nouă războaie.” (Austria 2017), „Nemci ven! Afară cu nemţii! Marşul morţii de la Brno – istoria unei expulzări” (Austria 2015), „Heil Hitler - Vin ruşii! Între svastică și steaua roșie” (Austria 2011). A lucrat totodată pentru diverse producții de televiziune pentru ORF, 3Sat, NDR, WDR sau ARTE și este laureatul a mai multor premii speciale, având în palmares şi o nominalizare la Premiul German de Film.
 
„Mauthausen – două vieţi” (2020)
Durata – 70’
Regia Simon Wieland
O producţie Simon Wieland Film în cooperare cu Institutul Austriac pentru Film, ORF (Radioteleviziunea austriacă) şi Regiunea Austriei Superioare.
Credite foto – © CEE Films
 
Partenerii media ai Forumului Cultural Austriac Bucureşti - https://www.bmeia.gv.at/ro/forumul-cultural-austriac-bucuresti/

Noaptea Ideilor 2021

Pe 28 ianuarie Institutul Francez din România participă la cea de-a şasea ediţie a Nopţii Ideilor, un eveniment internaţional organizat de Institutul Francez de la Paris pe cinci continente, în 75 de ţări. Evenimente reunite în jurul temei principale a acestei ediţii - „APROAPE” - vor avea loc online la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. În contextul pandemiei de COVID-19, tema din acest an a fost aleasă pentru a observa cum se transformă ideea noastră de spaţiu şi mobilitate, cum se formează noile solidarităţi pe care criza modelelor noastre economice şi sociale le-a creat, dar şi locul digitalului în viaţa de zi cu zi care probabil va schimba societatea pe termen lung.
 
Noaptea Ideilor 2021 în România vă propune un video-art, un tele-performance, o dezbatere Cluj-Nantes despre arta stradală, conferinţe, mini-interviuri, o proiecție de film și mai multe ateliere pentru copii. Printre invitaţii acestei ediţii se numără artistul stradal Kero Zen, designerul Antoine Gripay, sociologa Eva Illouz, jurnalita RFI România Mihaela Dedeoglu, autorul de piese de teatru şi actorul Julien Dallière, directorul misiunii arheologice franceze din Delta Dunării Laurent Carozza: un program inedit care celebrează ideile fără frontiere.

 
Această ediţie va avea loc exclusiv online şi va permite publicului din România să fie #aproape de toate evenimentele, indiferent dacă sunt create la Iaşi, la Cluj-Napoca, Timişoara sau Bucureşti. Profesori universitari, oameni de știinţă și artiști vor vorbi despre raportul dintre noi și ceilalți, din alte timpuri și din alte spații, despre relația dintre oameni și orașele pe care și le-au construit și despre cum s-a schimbat în timp noțiunea de identitate în raport cu ce a fost și cu ce a rămas aproape. Pentru cei mici se vor organiza ateliere de poveşti, de gândire critică sau dezvoltare personală, precum și jocuri.
 
Totodată România va fi parte și din maratonul internațional transmis live pe rețelele sociale de către Institutul Francez din Paris pe 28 ianuarie, prin prezentarea unei proiecții speciale „Aproape – dincolo de vârste”, la ora 20:20. Prietenii români ai Institutului Francez, de generații diferite, vorbesc din perspectivă personală despre ce înseamnă astăzi „aproape” și ce lipsește în această perioadă: Ovidiu Nahoi, redactor-șef RFI România, Ileana Țăroi, jurnalistă și coordonatoarea Secției Franceze a Radio România Internațional, Dorina Chihaia, Miss Universe România 2019, copilul Ezra Țărnea, elevii Vlad Anchidin și Elina Grama, Luka Živković, reprezentant French Tech Bucharest, Diana Marincu, directoare artistică a Fundației Art Encounters.
 
Rendez-vous pe 28 ianuarie, la Noaptea Ideilor!
http://bit.ly/NoapteaIdeilor2021
 
Partener principal: BRD - Groupe Société Générale

Parteneri media: RFI România, Observator cultural, Radio România Internaţional Radio România Cultural, Cultura la dubă

ROADKILLSODA lanseaza clipul „As Black as My Lungs”

Trupa RoadkillSoda a lansat videoclipul piesei ″As Black as My Lungs’’, single extras de pe cel mai recent album al formației, ‘’Pandamonium Sessions Vol. 1’’. Clipul poate fi urmărit aici:
https://youtu.be/UP-UtKKfS_k

‘’Pandamonium Sessions Vol. 1’’ reprezintă o colecție de 5 piese RoadkillSoda, reinterpretate într-un stil psihedelic, care au fost create în timpul pandemiei. Ideea albumului a pornit de la o nevoie de exprimare muzicală într-un context în care toată lumea era închisă în casă. Inițial, proiectul a început ca o serie de video-uri pe YouTube, în care Mihnea, alături de ceilalți membri ai formației, reinterpretau piese all time favorite de la trupele preferate.
https://www.youtube.com/watch?v=eY1Vz6DaqvM&list=PLrCWQXWAtFxEPLkt37zVnPddCdkG304VB&index=2
 
Ulterior, ideea s-a transformat și a devenit acest album. ‘’Pandamonium Sessions Vol. 1’’ poate fi ascultat integral aici: https://youtu.be/mrh_d2cMXjU
 
’’În plină pandemie și plină izolare, ai timp să te gândești la multe lucruri și, evident, ai timp pentru introspecție. Când reușești să te calmezi, tu cu tine, îți impui un ritm mai așezat, însă constant ai o senzație ciudată, de parcă ceva urmează să se întample. Cam astea au fost sentimentele la baza albumului Pandamonium Sessions. Trying to slow down a constant eerie sensation. În plus, sunt muzician, așa că cel mai bine mă exprim prin muzică. De aceea albumul acesta a avut și un rol terapeutic. Cool vibes in not so cool times.’’ – Mihnea, RoadkillSoda

Clipul a fost creat de către Patricia Bîea (Psychedelicious -https://www.facebook.com/PsychedeliciousBucharest), care a creat și identitatea grafică a albumului, fiind și guest-vocal pe o parte dintre piese.

Mai multe detalii despre RoadkillSoda:
Facebook: https://www.facebook.com/RoadkillSoda/
Bandcamp: https://roadkillsoda.bandcamp.com/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCcrLI87pYcWAH2kTfrGQ0sg
Instagram: https://www.instagram.com/roadkillsoda/

Cum și de unde începe o colecție de artă

Unul dintre obiectivele anului 2021, inedit și ușor de atins, poate fi începerea unei colecții de artă, în contextul în care optăm pentru valori fundamentale și durabile, iar arta reprezintă o destinație sigură în acest sens. Pașii de urmat sunt simpli, iar investiția inițială este accesibilă tuturor iubitorilor de artă, dar și pentru cei care se gândesc la o nouă formă de investiție în noul an.

Pentru a veni în sprijinul pasionaților de artă și a viitorilor colecționari care își propun să pună bazele unei veritabile colecții de artă, Casa de Licitații A10 by Artmark deschide seria licitațiilor de artă din 2021 cu un stoc de aproximativ 400 de opere de artă, oferind o platformă sigură pentru alegerea unei piese semnată de maeștrii români sau de mari artiști moderni europeni, începând de la un preț de pornire în licitație de doar 100 de euro. 

Prețul unitar de 100 de euro permite accesul la opere de artă românească ale lui Theodor Pallady, Constantin Piliuță, Ștefan Câlția sau Sorin Ilfoveanu, dar și la piese de grafică semnate de unii dintre cei mai râvniți pictori europeni - Dali, Picasso, Klimt sau Chagall, care provin din patrimoniul unei reputate familii de colecționari.

Licitația oferă posibilitatea iubitorilor să înceapă, de un preț accesibil, construirea unei colecții care are potențial de creștere a valorii în timp și este rezistentă la digresiunile vremii, în cadrul primelor două evenimente de vânzare de artă din 2021, anume «Licitația Patrimoniului unei familii de colecționari», organizată în zilele de marți și joi, 26 și 28 ianuarie, prin Platforma online Artmark LIVE.

Expoziția «Licitației Patrimoniului unei familii de colecționari» poate fi vizitată zilnic, în regim gratuit, la Palatul Cesianu-Racoviță, în intervalul orar 10:00-20:00. Vizitarea expoziției va da ocazia celor interesați de începerea colecției de artă să vizioneze bogata selecție de opere, să analizeze varietatea temelor artistice și să primească consultanță gratuită din partea unui reprezentant al Casei de Licitații A10 by Artmark în vederea stabilirii reperelor esențiale. 

Cele mai vândute și cele mai furate cărți din rețeaua CLB în anul 2020

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, intrată în cel de-al 71-lea an de activitate, a realizat recent analiza datelor de vânzări pentru domeniul carte pe anul 2020.

 

Conform statisticilor, în anul pandemiei, singurul domeniu care a înregistrat creștere este cel care reunește volume din sfera medicină, farmacie, sănătate. În ordinea preferințelor, domeniile care au rămas constante sau au înregistrat cele mai mici scăderi sunt religie și spiritualitate, urmat de cel al cărților pentru copii și adolescenți. Topul celor mai căutate cinci domenii din sfera carte de la CLB în anul 2020 este urmat de titluri din sfera științe umaniste, respectiv beletristică.

 

Cea mai bine vândută carte din sfera literatură română în rețeaua CLB în anul 2020 este Recviem vesel pentru tata de Radu Paraschivescu, volum apărut la Editura Humanitas. La capitolul traduceri din literatura universală, poziția întâi este ocupată de romanul Memoriile unui motan călător de Hiro Arikawa, carte publicată, în traducerea Ralucăi Nae, de Editura Humanitas Fiction. Bestsellerul internațional Sapiens. Scurtă istorie a omenirii de Yuval Noah Harari, publicat de Editura Polirom în 2017, în traducerea lui Adrian Șerban, rămâne cea mai dorită carte străină de nonficțiune în rețeaua CLB și în anul pandemiei. În ceea ce privește cărțile de nonficțiune semnate de autori români, liderul clasamentului este volumul Creierul și mintea Universului de Dumitru Constantin Dulcan, cartea apărută în 2019 la Editura Școala Ardeleană.

La capitolul cărți pentru copii, cea mai căutată carte semnată de un autor român este A doua carte cu Apolodor de Gellu Naum (Editura Arthur, 2020), iar cea mai „vânată” traducere este Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi de Nikolai Nosov (traducere de Nina Gafița, Editura Humanitas, 2017). 

 

În ceea ce privește topul celor mai furate cărți din rețeaua librăriilor bucureștene în 2020, podiumul este ocupat doar de traduceri, astfel: locul I – Ferește-mă, Doamne, de prieteni. Războiul clandestin al blocului sovietic cu România de Larry Watts (traducere din limba engleză de Camelia Diaconescu, Editura RAO, 2011), locul al II-lea – Harry Potter și Prințul Semisânge, volumul 6 de J.K. Rowling (traducere din limba engleză de Alex Moldovan, Editura Arthur, 2020) și 500 de adevăruri incredibile și trăsnite (traducere de Mugur Butuza, Editura Paralela 45, 2020).

 

„Ca notă generală, povestea postdecembristă a librăriilor din România nu este cea mai veselă cu putință, iar motivele care dau poveștii nuanța aceasta de gri sunt nenumărate. Noi însă, Compania de Librării București, continuăm să ne încăpățânăm să ținem steagul sus. Și nu am abandonat acest obicei nici în anul pandemiei. Ne-am ambiționat să înțelegem în detaliu regulile strice legate de igienă în vremuri atipice, am învățat să confecționăm măști, să aprofundăm tainele comerțului online, să ne susținem ca echipă mai mult ca niciodată, să plantăm copaci pentru cea de-a patra generație de cititori. Ne mândrim cu faptul că am fost primii care am redeschis librăriile după ce ordonanțele guvernamentale ne-au permis și, în plus, am crescut în sfera online.

În anul în care plănuiam să serbăm împlinirea celor 70 de ani de la fondarea CLB, am perfecționat lecția supraviețuirii. Este și aceasta o sărbătoare”, a mărturisit Marieta Seba, directoarea Companiei de Librării București.

● HEKTOMERONUL ● 100 regizori de teatru din tot atâtea țări, împreună pentru un proiect grandios al Teatrului Național Craiova

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, unul dintre cele mai importante teatre din țară, cu o tradiție de peste 170 de ani și cu o activitate internațională de prestigiu, lansează pe 15 ianuarie 2021 proiectul internațional HEKTOMERONUL, un mesaj universal al speranței. 

Pornind de la Decameronul scris de Giovanni Boccaccio acum mai bine de 650 de ani, proiectul Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova prezintă cele 100 de povești ale autorului într-un moment în care izolarea, teama și moartea sunt prezente în lumea de acum, așa cum au fost prezente și în Florența anilor în care Decameronul a fost conceput de către Boccaccio. 

În fiecare zi, începând cu 15 ianuarie 2021, va fi prezentată pe website-ul www.hektomeron.comîn regim de live streamingdin Sala Mare “Amza Pellea” a teatrului câte o poveste, fiecare fiind regizată de către un alt artist. Proiectul reunește, așadar, 100 de regizori din 100 de țări. Primele zece episoade poartă semnătura unor apreciați regizori din Italia, Ucraina, Botswana, Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croația și SUA. 

Ultima poveste a HEKTOMERONULUI va fi prezentată publicului în 24 aprilie, iar la finalul proiectului toate cele 100 de episoade vor fi prezentate integral pe website-ul www.hektomeron.com, într-un maraton de 25 de ore. 

Episoadele vor fi jucate în limba română cu subtitrare în engleză de către actorii Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova, excepție făcând episodul regizat de către Radu Afrim, care va lucra cu un artist din afara țării. 

Fiecare episod va fi prezentat într-o manieră personală și cu o viziune subiectivă, totul conlucrând pentru întregirea unui tablou al epocii obiectiv, coerent. O unică temă umană și culturală care evidențiază însă același spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure.
 
HEKTOMERONUL
Programul primelor reprezentații, pe platforma www.hektomeron.com
Joi, 21 ianuarie 2021(ora va fi comunicată ulterior)
Regizor: Suela Bako / Albania
Actor: Dragoș Măceșanu
Episodul: Ziua 9. Povestea 6
 
Vineri, 22 ianuarie 2021 (ora va fi comunicată ulterior)
Regizor: Simon Iyarwema / Rwanda
Actor: Iulia Colan
Episodul: Ziua 1. Povestea 2.
           
Sâmbătă, 23 ianuarie 2021(ora va fi comunicată ulterior)
Regizor: Aleksandar Švabić / Croația
Actor:  Nicolae Vicol
Episodul: Ziua 5. Povestea 4
 
Duminică, 24 ianuarie 2021(ora va fi comunicată ulterior)
Regizor: Richard St. Peter / SUA
Actor: Sorin Leoveanu
Episodul: Ziua 7. Povestea 5
 
Episoadele se vor putea vedea GRATUIT în regim de live streaming pe website-ul www.hektomeron.com
 
TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVAeste o instituție culturală românească de prestigiu a cărei lungă și bogată istorie de 170 de ani a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume dar și cu imensul succes internațional al Festivalului Shakespeare, care aduce în România spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani.
 
Acum, cu o viziune contemporană, Naționalul craiovean abordează perspectivele prezente și viitoare, adresându-se unui spectru din ce în ce mai larg de public, în conformitate cu provocările actuale.
 
https://tncms.ro
https://www.facebook.com/tncms.oficial
https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova

Debut în forță pentru ANANSI în 2021: Hamnet, romanul anului 2020 / Anomalia, cartea premiată cu Goncourt 2020 / Nopți albastre de Joan Didion

Cea mai nouă colecție românească dedicată literaturii universale, Anansi. Word Fiction de la Editura Pandora M, începe în forță acest an. Șase titluri noi vor poposi în librăriile fizice și online din întreaga țară în primele două luni ale lui 2021 din cele aproape 40 aflate în plan pentru acest nou an.

„Dacă 2020 a fost pentru noi anul planurilor și al începutului, anul 2021 va fi esențial pentru a demonstra că Anansi. World Fiction este o colecție care se poziționează între primele trei din țară, atât din punctul de vedere al selecției, cât și din cel al ritmului de apariții. Mai mult decât atât, va fi anul în care colecția  Anansi va culege roadele, dat fiind că vom publica laureații celor mai mari premii internaționale decernate în 2020: Nobelul pentru Literatură, Booker, Goncourt, Women's Prize for Fiction, Booker International”, a mărturisit Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecției.   

# Romanul anului 2020, o poveste care îl are în centru pe unicul fiu al lui Shakespeare
Cu siguranță, una dintre cele mai așteptate traduceri este romanul Hamnet de Maggie O'Farrell, recompensat cu prestigiosul Women's Prize for Fiction 2020 și inclus în nu mai puțin de 15 topuri internaționale ale celor mai bune cărți ale anului trecut, „un roman curajos, frumos, sfâșietor”, în aprecierea îndrăgitei prozatoare britanice Tracy Chevalier. Hamnet este un portret plin de lumină al căsniciei și o portretizare de neuitat a unui băiat care a fost uitat de toată lumea, dar al cărui nume a dat titlul celei mai celebre piese de teatru din toate vremurile. Ediția în limba română apare în condiții grafice deosebite, traducerea purtând semnătura Mihaelei Buruiană.

# „Un debut genial!” în viziunea lui Ian McEwan: romanul Patrula djinnilor de Deepa Anappara
Un nou titlu care va apărea în traducere în colecția Anansi este Patrula djinnilor, semnat de scriitoarea și jurnalista de origine indiană Deepa Anappara.

Cartea, aflată și ea în competiția pentru Women's Prize for Fiction 2020, spune cu uneltele ficțiunii povestea copiilor indieni care continuă să dispară. Acțiunea romanului îi poartă pe cititori prin cele mai periculoase locuri ale metropolei indiene de astăzi: bazarul pe timp de noapte și chiar capătul Liniei Purpurii de tren.

Patrula djinnilor (traducere de Daniela Robobete), o dezvăluire a Indiei moderne și a multiplelor și complexelor ei probleme.

Romanul recompensat cu prestigiosul Premiu Goncourt 2020
La două luni de la anunțarea Premiului Goncourt, romanului Anomalia, semnat de Hervé Le Tellier, va apărea în traducere în limba română în colecția Anansi. Scrisă aproape ca un scenariu pentru un blockbuster hollywoodian, Anomalia este o carte despre angoasele existenţiale ale omului contemporan, el însuşi dedublat între ceea ce este şi între ceea ce vrea să fie. Un om tot mai des aspirat de o lume virtuală în care se simte bine, lume devenită a doua sa realitate, singura care îl împlinește.

Publicat la prestigioasa Editură Gallimard înainte de izbucnirea pandemiei, Anomalia a fost considerat de mulți critici din Hexagon drept un roman profetic, vizionar. Ediția în limba română a cărții apare în traducerea Mădălinei Ghiu.

Unul dintre cele mai puternice romane est-europene ale ultimilor ani
O carte așteptată de mult în România este Dosarele mamei mele de András Forgách, un volum inclus în cele mai importante dezbateri politice internaționale ale ultimilor ani.

La trei decenii după căderea comunismului, în timp ce investiga trecutul familiei sale, András Forgách a descoperit un fapt îngrozitor: mama lui, de care-l legase o iubire autentică, fusese informatoare a regimului János Kádár; ea dăduse informații nu doar despre cunoștințe întâmplătoare, ci și despre prieteni, rude și chiar despre propriii copii. În Dosarele mamei mele, András Forgách îi dă cuvântul mamei dispărute, lăsând-o să-și asume trecutul, dar și dând viață unei zone a memoriei afective pe care politica și istoria nu au reușit să le umbrească.

Negocierea mentală și emoțională a acestei revelații, renegocierea trecutului din perspectiva noii realități, într-un volum puternic, descris de criticii de la The Guardian drept „un basm cvasimitologic, pe care Forgách îl construiește sub forma unui amalgam de ficțiune, poezie și jurnalism, o poveste ce-și are rădăcinile în mâlul Războiului Rece”. Traducere din limba maghiară de Andrei Dósa.

# O nouă traducere din opera lui Joan Didion, autoarea bestsellerului Anul gândirii magice
La patru ani după apariția ediției în limba română a mult-îndrăgitei cărți Anul gândirii magice, Joan Didion revine în atenția cititorilor cu o nouă carte. Este vorba despre Nopți albastre, o nouă carte-terapie, menită să exorcizeze singurătatea şi suferința, demonii cei mai cumpliți de după piederea fiicei iubite. Joan Didion vorbește despre pierderea Quintanei, la vârsta de 39 de ani. Cu o textură bogată, cu amintiri din propria copilărie, din viața de cuplu și din experiența de părinte, acest volum este o relatare intens personală și emoționantă a gândurilor, temerilor și îndoielilor sale cu privire la statutul de părinte, boală și îmbătrânire.

O nouă călătorie prin ținutul sălbatic al durerii, o elegie profundă și o meditație despre trecerea timpului de la una dintre cele mai puternice voci ale literaturii internaționale.

Ediția în limba română poartă semnătura Ioanei Văcărescu.

# Reeditarea unui volum esențial, una dintre cele mai pătrunzătoare analize ale perioadei medievale
Lista noutăților din colecția Anansi include și o nouă ediție, revăzută, a volumului Amurgul Evului Mediu de Johan Huizinga (traducere din limba neerlandeză de H.R. Radian). Acest studiu clasic despre arta, viața și gândirea din Franța și Țările de Jos în secolele al XIV-lea și XV-lea este una dintre cele mai pătrunzătoare analize ale perioadei medievale. O capodoperă a genului, cartea demonstrează că dispariția cavalerismului a reflectat spiritul timpului și că eroii și evenimentele epocii nu au constituit un preludiu al Renașterii și nici n-au purtat semințele unei culturi pe cale de a lua ființă, ci au fost semnele epuizării celei vechi. Printre alte subiecte, autorul examinează violența vieții medievale, ideea de cavalerism, convențiile legate de iubire, viața religioasă, viziunea asupra morții, simbolismul ce se afla întrețesut în pânza vieții de zi cu zi și sentimentul trăirii estetice. Vedem Evul Mediu târziu prin intermediul psihologiei și gândirii artiștilor, teologilor, poeților, cronicarilor de curte, al prinților și oamenilor de stat ai vremii, devenind astfel martorii splendorii și simplității medievale.
 
În 2021, în colecția ANANSI. Wold Fiction vor apărea în jur de 40 de cărți, lista incluzând majoritatea titlurilor recompensate cu cele mai importante premii literare în 2020: opera poetică a poetei Louise Glück, laureata Nobelului literar, va fi tradusă și publicată începând cu acest an, romanului The Discomfort of Evening semnat de scriitoarea olandeză Marieke Lucas Rijneveld, premiat cu The International Booker Prize, precum și romanul Shuggie Bain de Douglas Stuart, recompensat cu The Booker Prize 2020.

ANASI. World Fiction este cea mai recentă colecție dedicată traducerilor din literatura universală de pe piața de carte din România. Noul proiect editorial, coordonat de scriitorul și editorul Bogdan-Alexandru Stănescu, a fost lansat la finalul lunii septembrie 2020. Noua colecție, așezată sub semnul lui Anansi, zeul african al poveștilor, include cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicată literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spațiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reunește eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicată memorialisticii și Anansi. Blues – seria poeziei.