KineDok: Pe apă - proiecție online și discuție

Începem primăvara cu o proiecție eveniment ce aduce în prim-plan legătura strânsă dintre noi și orașele pe care le locuim. Pe 1 martie, la ora 20:00, KineDok transmite, pe pagina de Facebook KineDok, documentarul „Pe apă”, proiecție live, urmată de o dezbatere cu regizorul filmului, Goran Dević, despre portretul orașului natal și protagoniștii din comunitate implicați în film. 

Filmul „Pe apă” (Croația, Goran Dević, 2018) ilustrează portretul unui fost oraș industrial, prezentat din  perspectiva râului care traversează centrul orașului. În zilele noastre, râul este un spațiu de relaxare și distracție. O privire mai atentă asupra oamenilor care își petrec timpul pe malul râului scoate la iveală conflictele sociale ale unei țări în tranziție. Râul dezvăluie rămășițele unui trecut care plutește pe apă.

Discuția cu regizorul Goran Dević se va desfășura în limba engleză și va fi moderată de Samuel Achberger din Slovacia: alumni al cursului „Nature, Society and Environmental Governance” la Universitatea Oxford și, în prezent, membru în departamentul de urbanism din cadrul Institutului Metropolitan din Bratislava. Aria sa de specializare și interes vizează noile direcții în dezvoltarea urbană care reflectă provocările secolului XXI.

Goran Dević a studiat dreptul, arheologia și filmul la Academia de Arte Dramatice, Universitatea din Zagreb. Filmografia sa include documentare și scurtmetraje. Goran trăiește în Zagreb unde predă film documentar la Academia de Arte Dramatice.

Proiecția filmului va fi transmisă simultan în țările partenere programului KineDok ( Republica Cehă, Slovacia, Croația, Ungaria, Polonia, Bulgaria și România), iar subtitrarea filmului va fi în limba engleză.

KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Polonia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai interesante documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 7 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecțiile fiind sub formă de cineclub și desfășurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme și să pparticiplela discuții cu invitați care au legătură cu tema filmelor, încurajând astfel dialogul social și dezvoltarea unui public activ.

 

Salon virtual al studiilor în Franța

Institutul Francez din România organizează un nou eveniment virtual, alături de Campus France România: LE SALON VIRTUEL DES ÉTUDES EN FRANCE et des formations francophones en Roumanie. Salonul este destinat nu doar elevilor de liceu, studenților și părinților dar și profesioniștilor din educație interesați de studiile în Franţa sau de formările universitare în limba franceză din România. Evenimentul se desfășoară în cadrul Lunii Francofoniei. 

Acest salon, organizat în perioada 25 februarie - 5 martie, prezintă programele oferite de mai multe instituții de învățământ superior din Franța, formările universitare francofone din România și programele de dublă diplomă între România și Franța. Atelierele destinate tinerilor vizează diferite domenii, precum ingineria, medicina, științele politice, dreptul, administrarea afacerilor, turismul, comunicarea, limbile și artele. Astfel, vor fi zile dedicate studiilor medicale sau domeniilor artistice cu mai multe şcoli invitate, dar și webinarii dedicate procedurilor de aplicare, posibilităților de finanțare a studiilor.

De asemenea, vor fi prezenți studenți români și foști bursieri ai Guvernului Francez, membri ai rețelei France Alumni Roumanie care vor interacţiona cu elevii şi vor împărtăși experienţele lor internaţionale. Totodată, Liga Studenților Români din Franța va găzdui un webinar despre numeroasele beneficii ale studenților din Franța precum transportul public redus, preţul de 1 euro al meniurilor în restaurantele universitare pentru toţi studenţii, ajutoarele sociale şi financiare din partea statului francez.

Printre şcolile invitate se numără Şcoala naţională superioară de chimie din Rennes, CESI école d'ingénieur cu 25 de campusuri în Franța, Vatel Bordeaux - école de tourisme et hôtellerie, EDHEC Business School, situată la Lille, Nisa, Paris, dar și la Londra și în Singapore, Colegiul juridic franco-român de studii europene care oferă o diplomă dublă între Facultatea de Drept a Universității din București și Universitatea Paris 1 Panthéon Sorbonne, Facultatea de Economie a Universității de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice din Bucureşti, care oferă programe de licență și de masterat în franceză și multe altele.

Participarea la webinarii și ateliere este gratuită. Înscrieri la:  http://bit.ly/Salonvirtuel.  Programul detaliat este disponibil pe pagina evenimentului Salon Virtuel Des Études En France (https://www.facebook.com/events/133054888686842) şi pe pagina de facebook Campus France Roumanie https://www.facebook.com/CampusFranceRo.

Drama medicală Spitalul de campanie, din 4 martie, la AXN

Un nou serial, Spitalul de campanie, care urmărește viețile pline de adrenalină și risc ale medicilor și asistenților în singurul spital care oferă îngrijiri chirurgicale avansate în partea de sud a Afganistanului, începe din 4 martie, în fiecare joi seara, de la ora 21.00, pe AXN.
 
Acțiunea serialului are loc în 2006, la Unitatea medicală multinațională NATO Rol 3 din Kandahar, unde o echipă internațională de medici și asistenți practică intervenții chirurgicale de urgență și terapie intensivă, la cele mai înalte standarde, care sunt singura soluție pentru soldații, civilii, uneori chiar și inamicii răniți în conflictele armate.
 
Spitalul de campanie Rol 3 este situat în mijlocul unei zone de război, lângă una dintre cele mai aglomerate piste aeriene din lume, unde temperatura la umbră ajunge la 60 de grade. Deși unitatea medicală este cea mai performantă din Kandahar, ea se află într-un spațiu improvizat, toate facilitățile fiind regândite pentru a se potrivi unui teatru de operațiuni – un amestec de clădiri temporare ridicate din placaj și pânză, lipite cu bandă adezivă, corturi și containere de transport reamenajate, care înconjoară unitatea sub forma unor pereți de protecție.
 
Conducerea spitalului de campanie este asigurată de Colonelul Xavier Markes, din partea forțelor canadiene, un chirurg militar de carieră. Din echipă mai fac parte chirurgii traumatologi de top - Maior Rebecca Gordon, care își dorește să impresioneze și Căpitanul Bobby Trang. Singurul membru care nu are un istoric militar este genialul neurochirurg britanic, Simon Hill, ale cărui motive de a se înrola rămân un mister. Psihiatrul australian Maior Grace Pedersen are grijă de sănătatea mentală a celor din baza militară, iar Comandantul Will Royal este asistent șef, cel care se asigură că medicii nu uită niciodată că rolul asistenților este crucial în buna desfășurare a spitalului.
 
Astfel, pe parcursul celor 13 episoade, conflictele inerente din viața personajelor, care apar din viața de zi cu zi, pe câmpul de luptă, dar și alegerile medicale complicate, care uneori fac diferența între viață și moarte, se dezvăluie.
 
Elias Koteas, Michelle Borth, Luke Mably, Arnold Pinnock fac parte din distribuție, în timp ce Daniel Petrie Jr. (Beverly Hills Cop) este creatorul serialului. Acesta a ocupat poziția de scenarist și producător executiv, alături de Jinder Oujla Chalmers, Simon Vaughan și Patrick Irwin. 

Trailer Spitalul de campanie - https://youtu.be/DS3t8Rib9og

DESPRE AXN
AXN este o televiziune de top de filme şi seriale, care oferă publicului român conținut energic cu un mix perfect de acțiune, intrigi și portrete de personaje bine conturate. Serialele AXN originale (Absența, Carter, Polițiști fără frontiere, Hannibal), dar și cele mai noi sezoane ale producțiilor americane de mare succes (Doctorul cel bun, Grimm, Sherlock Holmes și Dr. Watson, Negociatorii, NCIS) se bucură de aprecierea publicului român. Unul dintre cele 40 de canale TV tematice parte a Sony Pictures Television, AXN este disponibil în 40 de țări din Asia, America de Sud, Europa și Orientul Mijlociu. Mai multe informații despre AXN sunt disponibile pe www.axn.ro

DESPRE SONY PICTURES TELEVISION
Sony Pictures Television (SPT) este unul dintre furnizorii principali ai industriei micului ecran, producând şi distribuind programe pentru fiecare gen, peste tot în lume şi pentru o multitudine de platforme. Pe lângă faptul că are una dintre cele mai mari librării de filme apreciate cu premii, emisiuni si formate de televiziune, SPT are 21 companii de producţie, deţinute în totalitate sau în parteneriat, în 12 ţări din întreaga lume. Sony Pictures Television este parte a Sony Pictures Entertainment.

Sensul Sculpturii, expoziția Kunsthalle Bega Timișoara, călătorește: din 4 martie 2021 devine Sensul Sculpturii la Galeria Sector 1

Galeria Sector 1 inaugurează programul curatorial al anului 2021 alături de Kunsthalle Bega, cu expoziția Sensul Sculpturii, artiști: Apor - Nimbert Ambrus, Dona Arnakis, Rudolf Bone, Teodor Graur, Oláh Gyárfás, Roxana Ionescu, Adi Matei, Alex Mirutziu, Vlad Nancă, Mihai Olos, Andrei Pituț, Bogdan Rața, Patricia Teodorescu, Ion Toderașcu, Napoleon Tiron, Casandra Vidrighin, curator Liviana Dan.

Deschiderea expoziției va avea loc joi, 4 martie 2020, de la ora 15:00, până la ora 21:00, la Galeria Sector 1, în cadrul Combinatului Fondului Plastic, Strada Băiculești nr. 29. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 5 martie – 20 aprilie 2021, de marți până sâmbătă, între orele 14:00-19:00, iar duminica și lunea, cu programare prealabilă.

„Fragilitatea primește dimensiuni politice”
„La Kunsthalle Bega, evidența vizuală se concentra pe conceptualism și se accepta disconfortul sculpturii. Se accepta contaminarea sculpturii de către instalație și căderea unor mituri - mitul soclului, mitul materialului... Sculptura era evaluată după criterii estetice - tactilitate, opticalitate,

sensibilitate activă…

La Galeria Sector 1, estetica este pop-barocă, între crossover și o seducție specială, folosind constructivismul și minimalismul. În termenii instalației, sculptura are un impact dramatic, imediat. Există o reinvestire în obiect, care nu mai este nici solid, nici monumental. Cotidianul, natura, viața planetei, fragilitatea și efemeritatea primesc dimensiuni politice. Fantezia devine un fascinant proces de eliberare.”
Liviana Dan, curator

Sensul Sculpturii. Artiștii
Apor - Nimbert Ambrus (n. 1997) a absolvit secția de sculptură a Facultății de Arte și Design Timișoara în 2020, în prezent fiind masterand al aceleiași facultăți. Este preocupat de relația dintre desen, spațiu și volum, materie și mișcare.

Dona Arnakis locuiește în Timișoara și lucrează în mediul digital, sculptural, al instalațiilor, dar, cel mai mult, desenează. Pe suprafețele mari folosește cărbunele, iar pe cele mici, linerul. O poate inspira orice, de la propria persoană, până la mobila din casă și mai departe. Din 2011 până în 2018 a studiat grafica și sculptura la Faculatea de Arte și Design din Timișoara. În 2018 a prezentat expoziția personala The Method Was Yesterday, curatoriată de Liviana Dan, la Fundația Calina, iar în 2019 a participat împreună cu un grup de 10 artiști din generația ei la deschiderea spațiului Kunsthalle Bega, cu expoziția Seeing Time. În același an a făcut parte din Pavilionul Supercontemporan Art Safari, curatoriat de Mihai Zgondoiu. O preocupă forma organică a lucrurilor și corpurilor.

Rudolf Bone (n. 1951) trăiește și lucrează în Oradea. În 1976 a absolvit Institutul de Arte Ioan Andreescu, Cluj. Din 1984, este membru al Atelierului 35 (tânăra secțiune a Uniunii Artiștilor Plastici din România). În 1993 și-a distrus cea mai mare parte a arhivei și a lucrărilor sale și s-a retras din mediul artistic. Se reîntoarce în artă în 2009. Expoziții personale: DICE/Zaruri, Galeria Plan B, Berlin (2010); Memory of Form/Memoria formei, Galeria Konstant, Oradea (2010); B,O,N,E. square², Galeria de arte vizuale, Oradea (2009). Selecție expoziții de grup: Ex-East, past and recent stories of the Romanian Avant-Garde/Ex-trecut, trecut și povestiri recente ale avantgardei românești, Espace Niemeyer, Paris (2019); DOUBLE HEADS MATCHES. A selection of contemporary artworks from four Romanian private collections (o selecție de lucrări de artă contemporane din patru colecții românești private), Galeria New Budapest, Budapesta (2018); Track Changes/Urmărește schimbările, curator Plan B la Mendes Wood DM, Sao Paolo (2016); Appearance and Essence/Aparență și esență, Prima ediție ArtEncounters, Timișoara (2015); Between the Lines/Printre rânduri, Galeria Plan B, Cluj (2014); Line and Erasure/Linie și ștersătură, cu Dan Perjovschi, Kunstverein Ludwigsburg (2012); Just Another Brick in the Wall/Doar o altă cărămidă în perete, Galeria Barbara Seiler, Zürich (2012); Allegory 1/Alegoria 1, Festivalul de Performance, Bistrița (1991); Human Body Expression/Expresia corpului uman, Atelier 35, Galeria Mercur, Oradea (1985).

Teodor Graur (n. 1953) trăiește și lucrează în București. A absolvit Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, în 1978. A început să activeze pe scena de artă contemporană la începutul anilor ’80, realizând lucrări de tip performance, fotografie, sculptură, pictură și instalație. În ultimii ani, artistul s-a concentrat pe o serie de obiecte care constituie un muzeu nostalgic și ironic deopotrivă. Relația uneori nostalgică, alteori critică a artistului cu obiectele adunate și reciclate devine vizibilă în lucrările sale de ansamblu: „monumente ecologice”, „monumente funerare”, „monumente interioare”. Graur este co-fondator al grupului de artiști Euroartist București (activ în perioada 1994 - 1996). Dintre expozițiile sale recente, amintim: Mostră de artă contemporană europeană de Teodor Graur, Nicodim Gallery, Los Angeles (2018, solo); Notes on a Landscape, expoziție centrală în cadrul Art Safari, București (2017); Natura-Cultură/ Star & Grey (Made in Romania), Galeria Nicodim, București (2016, solo); M, Plan B Cluj-Napoca (Teodor Graur & Cristian Rusu) (2016); Nostalgia, tranzit.ro, București (2014, solo); Articole de interior…, Galeria Nicodim, București (2013, solo); Muzeul x 3: Totalitar, Modernist, Balcanian, Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Național Brukenthal, Sibiu (2012, solo); The Hero, the Heroine and the Author, Muzeul Ludwig, Budapesta (2012); Teodor Graur 2012, Club Electroputere Craiova (2012, solo); Unu și cu unu fac unu, Galeria Nicodim, București (2012); Balcanian XXI, Muzeul Țăranului Român, București (2011, solo); Romanian Context: From Pop-Art to Genuine Design, Galeria Anca Poterașu, București (2011); Remodern, Galeria Anticariat Curtea Veche, București (2010); When History Comes Knocking, Galeria Plan B, Berlin (2010); Made in East Europe (instalație), Galeria Fabs, Varșovia (2006, solo); T. G. – Lucrări din anii ’80 & ’90 din colecția autorului, Galeria HT003, București (2004, solo); Blood & Honey – Future’s In the Balkans, Sammlung Essl, Vienna (2003); In Search of Balkania, Neue Galerie, Graz (2002); Walk (fotografie), Galeria Nouă, București (2002); Transitionland, Muzeul Național de Artă al României, București (2000). Graur a participat la Bienalele Internaționale de Artă de la Veneția (1997), Istanbul (1995), São Paolo (1994) și, recent, la Bienala Art Ecounters (Timișoara, România). A colaborat cu revistele Arta și Artelier.

Olàh Gyàrfàs (n.1975) trăiește și lucrează la Tușnad nou. Absolvent al Facultății de Arte și Design Timișoara, 2001, Secția Design textil, este bursier la Facultatea de Arte aplicate din Budapesta din 1999. Între 2005 -2011 este designer, fondator al brandului Rozalb de Mura, iar din 2012, designer al brandului Patzaikin. În 2010 urmează rezidența la IASPIS+, în Stockholm, Suedia, cu grupul Rozalb de Mura, iar în 2012, rezidența la Art Bellwald, Bellwald Canton Wallis, Elveția. În 2020 expune „Szénaizmok szalaghegyen /Mușchi de fân pe munte de panglici“ la Kunsthalle Bega, Timișoara.

Roxana Ionescu este artistă stabilită în România. Este absolventă a Facultāții de Arte Plastice, Secția Sculptură, din cadrul Universității de Arte și Design Cluj-Napoca, unde și-a susținut și masteratul în Sculptură și Instalație în perioada 2002-2004 și unde, începând din 2018, studiază în calitate de doctorand. O selecţie de lucrări recente include: Sculpture for the Mind, serie de instalații performative video, expusă la Centru de Interes din Cluj Napoca (centruldeinteres.art), în 2018, respectiv, 2019 (în lucru, 2017 - prezent); Air Confort, expusă la Muzeul Național de Artă Brukenthal, Galeria de Artă Contemporană, Sibiu, instalație (2008); Insideout, instalație exspusă în Cluj-Napoca, Sala Transilvania, Galeria Fundației Tranzit, și în Sibiu, la Muzeul Național de Artă Brukenthal, Galeria de Artă Contemporană, seria de final a instalației fiind expusă la Casa Teutch (2002-2007). În perioada 2008-2010, artista a susținut discursuri publice și private despre relația dintre artă și spirit în Wisconson, SUA, MonetVille și Quebeck, Canada. În perioada 2009-2017, a studiat și predat în privat desen, compoziție și 3D în forme de artă contemporană.

Adi Matei (n. 1980) este artist stabilit în România, care lucrează obiect și instalație video. A absolvit Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca în 2004, cu o bursă la Școala Regională de Arte Frumoase din Nantes. În 2012, a câștigat Grantul Constantin Brâncuși, rezidență la Cité des Arts Paris, a realizat prima sa expoziție de artist - MOON SHUFFLE - la Galeria de Artă Contemporană din Sibiu și a participat la Programul Krinzinger Projecte, organizat în Ungaria. În 2013, Adi Matei expune alături de alți artiști români în cadrul Bienalei de la Veneția, la Galeria Nouă a Institutului Cultural Român.

Alex Mirutziu. Practica lui Alex Mirutziu interoghează mediul ontologic al „rămânerii”, explorând conflictul dintre dorință și acțiune strategică. Influențat de filosofie, literatură și design, chestionează politicile incontinenței și a iraționalului integrității corporale pentru o înțelegere mai acută a propriei noastre umanități.

Vlad Nancă (n. 1979) este absolvent al secției Foto-Video din cadrul Universității Naționale de Artă din București. Primele lucrări ale artistului conțin simboluri politice și culturale, acesta folosind adeseori jocuri de cuvinte pentru a evoca nostalgia, făcând referire la istoria recentă a României și a Europei de Est și provocând climatul social și politic al momentului. În prezent, Nancă este interesat de spațiu (spațiul din natură, spațiul ca arhitectură, spațiul public, spațiul cosmic), interes care se materializează în sculpturi, obiecte și instalații.

Mihai Olos (1940 - 2015) a fost unul dintre cei mai proeminenți artiști români din generația care s-a impus la sfârșitul anilor ’60, cunoscut pentru abordarea distinctivă a limbajului vizual folosit prin intermediul principiilor fundamentale care defineau țara sa natală, Maramureș, precum tradiția, natura, cultura populară. Interesat de diverse medii - pictură, sculptură, happening, land art și chiar literatură - a dezvoltat un sistem conceptual coerent format din structuri morfologice modulare care l-a condus către Orașul Universal, proiectul său utopic, Olospolis, care ar „traduce” structura obiectelor simbolice tradiționale în modele pentru o construcție urbană extinsă pentru viitor. Influențele constructivismului, abstracționismului și ale implicării sociale l-au plasat încă de la începutul carierei sale artistice printre cei mai experimentali artiști din România. Participarea sa la Documenta 6 (1977), organizată la Free International University, fondată de Joseph Beuys, a pus bazele unei îndelungate prietenii cu însuși fondatorul universității, un admirator al acțiunilor și sculpturilor sale.

Selecție expoziții: Folklore, Centrul Pompidou-Metz, Metz (2020); VĂZÂND ISTORIA – 1947-2007. COLECȚIA MNAC, Muzeul Național de Artă Contemporană, București (2019); Perspectives, BOZAR Centre for Contemporary Art, Bruxelles (2019); Mihai Olos, Centrul Pompidou – Atelier Brâncuși, Paris (2018); Efemeristul. O retrospectivă Mihai Olos, Muzeul Național de Artă Contemporană, București (2016); Olospolis, Plan B, Berlin (2016); Aparență și esență, ArtEncounters, ediția I, Timișoara (2015); Muzeul Național Brukenthal Sibiu, România (2010); Muzeul de Artă, Baia Mare, România (2009); Trienala Internațională de Sculptură mică, Murska Sobota, Slovenia (2001); Galeria de Artă, Baia Mare, România (2000); Künstlerhaus Schloß Wiepersdorf, Germania (1993); Tripodul de Aur, Schaubühne, Berlin (1993); Bienala de la Veneția, ediția 39, lucrare încadrată în instalația Capitalul spațiu 1970-1977 de Joseph Beuys (1980); Documenta 6, Kassel, în cadrul Free International University a lui Joseph Beuys (1977); Mihai Olos, Muzeul Maramureșului, Sighet, România (1976); Arta și Orașul, Galeria Nouă, București (1974); Trienala de la Milano (1968).

Andrei Pituț (n. 1991) trăiește şi lucrează în Timișoara. În anul 2020 a absolvit secția de sculptură a Facultății de Arte şi Design din Timișoara, în prezent fiind doctorand în cadrul aceleași facultăți. Andrei Pituț a participat în 2019 la expozițiile Seeing Time, Kunsthalle Bega, Timișoara şi Art Safari – young blood. Arta timpului tău, București. Îl preocupă relația dintre materialele abandonate şi mediul urban.

Bogdan Rața (n. 1984) este artist, lector universitar, co-fondator al Kunsthalle Bega și inițiator al Bibliotecii Pavilion.  În 2017 a coordonat împreună cu Alina Cristescu proiectul educațional ARTISTHETEACHER. A avut expoziții personale la Slag Gallery, New York; Galeria Farideh Cadot, Paris; MNAC București; Nasui Collection & Gallery, București și la Fundația Calina, Timișoara. Bogdan Rața a participat în proiecte curatoriale la Paris, Moscova, Liverpool, Veneția, Dublin, New York, București, Sankt Petersburg, Porto, Kiev, Istanbul, Timișoara, Baia Mare.

Patricia Teodorescu (n. 1972) trăiește și lucrează în București. A studiat la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Departamentul de Sculptură, profesor Napoleon Tiron, și este activă în noile media. Proiectele sale implică multimedia, video, instalații, performance, desen, sculptură, pictură și lucrul cu mediul înconjurător. Este o artistă conceptuală interesată de teme filosofice, ecologice și sociale. A expus la Muzeul Naţional de Artă Contemporană Bucureşti, România; la NGBK, Berlin, Germania; la Casino Luxemburg - Forum d’art contemporaine, Luxemburg; la Renaissance Society Chicago, SUA; la The Kitchen, NYC, SUA; la Tate Modern, London, UK; la Sammlung Essl și KulturKontakt, Austria, Vienna; la Centrul Contemporan de Artă Konkordia, Vršac, Serbia; la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal, Sibiu, România; ICR Viena, Austria, Varșovia, Polonia, Timișoara, Constanța și Bucuresti. În 1997, a primit bursa pentru sculptură acordată de Uniunea Artiştilor Plastici din România, în 2005, premiul I oferit de Centrul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, România, iar în 2012 este aleasă artista video pentru Video Edition/ 2012 de către KulturKontakt, Viena, Austria. În 2016, i se acordă Premiul UAP pentru Multimedia pe anul 2015 și Premiul special, la Arte în București. Este selector, manager și producător din 2008 la StudioARTE (artist run space) și co-fondator al  proiectului Noaptea Devoratorilor de Videoart, în cadrul evenimentelor anuale NAG, co-autor al proiectului pedagogic Time Based Art din 2014, selector în proiecte curatoriale în cadrul Arte în București, evaluator artistic din 2016.

Ion Toderașcu (n. 1994) este sculptor, absolvent al Facultății de Arte și Design Timișoara. A participat  la expoziția Seeing Time, curatoriată de Liviana Dan la Kunsthalle Bega și a expus în proiecte curatoriale la Chișinău, București, Pécs, Sibiu și Timișoara. Este interesat de relația dintre sculptură, alimente, obiecte și consumerism.

Napoleon Tiron. Cu o operă provocativă şi inovatoare, Tiron radicalizează şi extinde definiţia sculpturii, punând mereu accentul pe materialitate, desen, pe legătura dintre operă şi privitor, operă şi context. Învaţă cu Boris Caragea, de la care preia textura extravaganţei, şi devine el însuşi profesor la Universitatea Naţională de Artă din Bucureşti, unde pregăteşte câteva generaţii de artişti de la Aurel Vlad, la Patricia Teodorescu. Tiron mediază între un trecut extrem/logica sculpturii inseparabilă de logica monumentului, logica sculpturii ca reprezentare comemorativă, piedestalul ca parte importantă a structurii/ şi prezent/ disoluţia modernistă a noţiunii de sculptură ca personificare a formei plastice, logica monumentului distrusă gradual, accent pe instalaţie şi expunere. Au rămas ca reper câteva expoziţii intitulate strict Sculptura, Galeria Simeza, curator Anca Arghir, 1976; Sala Dalles, curator Dan Hăulică, 1986; Pavilionul României, Bienala de la Veneţia, comisar Dan Hăulică, 1988. În 2012, expune la Galeria Calina, curatoare Liviana Dan, și la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, curatoare Liviana Dan și Anca Mihuleț.

Casandra Vidrighin. Modul de abordare a lucrărilor Casandrei Vidrighin este un proces artistic la baza căruia stă și un material de cercetare, de observare și analiză, rezultatul fiind un gen de exprimare culturală autentică, cu accente radicale. Prin această poziție radicală, cu care artista se identifică, analizează spații, obiecte, imagini, dimensiuni emoționale, cu care stabilește o legătură și astfel intră într-o libertate de exprimare, care se află în strânsă legătură cu locul. Munca ei este legată de un provizorat prin modul în care a ales să facă vizibilă arta sa. Creativitatea vizavi de non-spațiile de exprimare devine pentru Casandra Vidrighin spontană și curajoasă, căutând oameni și locuri cu care să stabilească o legătură. În 2016, acceptă provocarea și împreună cu încă 6 artiști, care trăiesc și vor să expună la Sibiu (orașul natal în care trăiește), aderă la o formă de manifestare artistică sub numele de Grupul Nostru. S-a implicat în modul de funcționare și direcționare a platformei grupului; o platformă critică de artă contemporană, legată în primul rând de lipsa spațiilor de exprimare artistică din oraș și indiferența autorităților pentru susținerea unui astfel de loc. Această platformă devine inconfundabilă legal, civic, uman. Stilul de acțiune nu este unul seducător. Absolventă a Facultății de Artă Vizuală la Universitatea din Oradea, Casandra Vidrighin își desfășoară activitatea la Sibiu, implicându-se în câteva proiecte de educație artistică ca profesor, la Palatul Copiilor din Sibiu și la Fundația Logomedica. Ea dezvoltă un atelier de desen cu copii preșcolari, acordând o atenție deosebită expresivității desenului spontan.

Galeria Sector 1
În viziunea galeriei de artă contemporană Sector 1, artistul are misiunea de a crea liber, fără constrângeri.  Armonizând două direcții, galeria găzduiește, pe de o parte, operele artiștilor - creatori de conținut, iar pe de altă parte, devine un spațiu al iubitorilor de artă care sprijină inițiativele creative.

Galeria Sector 1 s-a deschis în 2017, cu vernisajul expoziției de grup a șapte artiști tineri clujeni - Radu Băieș, Istvan Betuker, Norbert Filep, Pavel Grosu, Lucian Popăilă, Marcel Rusu, Alexandra Șerban - alături de artistul invitat Ioan Sbârciu. Au urmat expoziții personale ale fiecăruia dintre aceștia. Cea de-a doua expoziție de grup, Bluebird, a fost evenimentul care a închis acest prim moment al Galeriei Sector 1. Au urmat Mother Tongue, o expoziție a 17 artiști contemporani, și  Frumusețe conștientă, prima expunere a unei părți din patrimoniul de lucrări al artistei Yvonne Hasan într-o galerie de artă privată. Programul curatorial al anului 2020 a debutat cu duo show-ul Stare de grație. Betuker / Gaspar, dezvăluind fragmente din intimitatea creativă al artiștilor Istvan Betuker, pictor, și Szilard Gaspar, sculptor, artist de performance și pugilist profesionist și a continuat cu expoziția Frame, a artiștilor Arantxa Etcheverria – ale cărei lucrări „par adevărate decrete estetice în care structura se decantează, creând în același timp referiri la mistic și ocult” și Carlos Caballero – având „o rigoare metafizică extremă, deși inefabilul formelor destramă contururile, care par să se scufunde în fundalul pictural astfel încât chiar perimetrul lor să se dovedească mobil”. Expoziția a fost curatoriată de Domenico De Chirico.

Măsuri sanitare și sugestii de vizitare a expoziției
În Galeria Sector 1 este permisă prezența a maximum 50 de persoane simultan, cu respectarea regulilor de distanțare. Purtarea măștii este obligatorie pentru personalul galeriei și pentru vizitatori. Accesul în sală va fi permis după ce aceștia își vor dezinfecta mâinile la distribuitorul de gel hidroalcoolic. În expoziție, vizitatorii sunt rugați să păstreze, între ei, distanța fizică de 2 m.

În ciuda vremurilor nesigure pe care le trăim, Galeria Sector 1, asemeni multor altor galerii și muzee, alături de curatorii și artiștii săi, se adaptează prezentului și va găsi soluții inovatoare pentru a continua să expună arta și în timpul pandemiei. Întrucât situația actuală continuă să ne redefinească parcursul firesc al vieții de zi cu zi, ceea ce putem face pentru a nu ne pierde este să transformăm limitările într-o sursă de inspirație. Să creem o „nouă normalitate”, în care arta să fie înțeleasă și folosită concret ca un spațiu esențial în această perioadă, iar galeriile să își recalibreze sensul pentru cât mai mulți dintre noi. Cultura vizuală și antreprenoriatul cultural pot rămâne sau reveni, după caz, la o normalitate care nu este nevoie să fie  afectată de „distanțarea socială”.

Expoziția: Sensul Sculpturii

Artiști: Apor - Nimbert Ambrus, Dona Arnakis, Rudolf Bone, Teodor Graur, Oláh Gyárfás, Roxana Ionescu, Adi Matei, Alex Mirutziu, Vlad Nancă, Mihai Olos, Andrei Pituț, Bogdan Rața, Patricia Teodorescu, Ion Toderașcu, Napoleon Tiron, Casandra Vidrighin

Curator: Liviana Dan

Data vernisajului: 4 martie 2020, de la ora 15:00, până la ora 21:00

Perioada expoziției: 5 martie – 20 aprilie 2021, de marți până sâmbătă, între orele 14:00 – 19:00, iar duminică și luni, cu programare prealabilă

Galeria Sector 1, str. Băiculești, nr. 29, în cadrul Combinatului Fondului Plastic

instagram.com/sector1gallery
sector1gallery.com
facebook.com/sector1gallery

Concert in memoriam Camil Marinescu, live de la Sala Radio

Miercuri, 24 februarie (19.00), Orchestra de Cameră Radio vă propune o seară emoționantă de muzică, nu doar prin repertoriul ales – Ravel, Mendelssohn, Wagner, Saint-Saëns ș.a. – ci mai ales prin menirea simbolică a evenimentului. Concertul transmis în direct de la Sala Radio și derulat sub bagheta cunoscutului dirijor Cristian Mandeal este dedicat memoriei dirijorului Camil Marinescu

În iulie 2020 acesta s-a stins din viață, la 56 de ani, din cauza infectării cu virusul Covid 19. Camil Marinescu a studiat la Universitatea Națională de Muzică din București, unde printre profesorii săi reputați s-a numărat și Cristian Mandeal.
A fost dirijor invitat la Berliner Sinfonie Orchester (Germania) și în aceeași ipostază a colaborat cu Filarmonica din Osaka (Japonia). A dirijat în S.U.A, Canada, Franța, Austria, Spania, Italia, China etc. și a colaborat cu ansambluri de renume ca Hallé Orchestra (Manchester), Orchestre National de Lyon, Orchestra Națională din Mexic ș.a. Camil Marinescu a avut și o apreciată activitate pedagogică, la Universitățile din Osaka și Kyoto (Japonia), dar a prezentat și conferințe și în Franța, Spania, S.U.A etc. 

În interpretarea Orchestrei de Cameră Radio veți asculta în programul serii: E. Elgar: Serenada în mi minor pentru orchestra de coarde, F. Mendelssohn: Nocturna din suita Visul unei nopți de vară, C. Saint-Saëns: Serenada, M. Ravel: Pavană pentru o infantă defunctă, G. Fauré: Pavana și R. Wagner: Idila lui Siegfried.
 
Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical - în streaming live pe Internet, pe site-urile www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro și pe paginile de FACEBOOK Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Muzical.

Drama SERVANTS, cu Vlad Ivanov - din 26 februarie în cinematografe

Filmul Servants / Servitorii, în regia lui Ivan Ostrochovský, cu Vlad Ivanov într-un rol central, va avea premiera în cinematografele din România pe 26 februarie, distribuit de Transilvania Film.

„Un noir impresionant”, un film de epocă alb-negru cu aer de distopie, potrivit Variety, Servants aduce în atenție un subiect controversat în Europa de Est, inclusiv în România: colaborarea preoților cu regimul totalitar. Trailer.

Servants spune povestea lui Michal (Samuel Polakovič) și Juraj (Samuel Skyva), care în 1980 erau elevi la un seminar teologic, în Cehoslovacia comunistă. Temându-se ca școala lor să nu fie închisă, profesorii își modelează elevii în așa fel încât să fie pe placul Partidului Comunist. Fiecare seminarist trebuie să decidă ce cale alege: cea ușoară, a colaborării cu regimul, sau cea în care devine el ținta regimului.

„Zona asta nu-mi era deloc necunoscută, din punct de vedere istoric. Și noi am trăit în comunism, la fel ca și Cehoslovacia.  Știm foarte bine că înalți prelați au fost informatori ai Securității”, declara Vlad Ivanov la TIFF, unde Servants a avut premiera națională. Interpretând rolul doctorului Ivan, ofițer al poliției politice, cel însărcinat să-i urmărească, să-i convertească și, în final, să-i înlăture pe cei care refuză să colaboreze, actorul a învățat limba slovacă pentru film, după roluri în maghiară, spaniolă, germană sau ucraineană, consolidându-și astfel cariera internațională și reputația de actor talentat și versatil. 

Remarcabile, potrivit presei internaționale, sunt și compoziția cadrelor, imaginea lui Juraj Chlpík, dar și coloana sonoră realizată de Cristian Lolea și Miroslav Toth (premiată la festivaluri din Belgia și Franța). Scenariul este semnat de Rebecca Lenkiewicz (Ida, Disobedience), Marek Leščák și Ivan Ostrochovský. 

„Vreau ca publicul să înțeleagă cât de ușor este să ajungi de partea greșită a istoriei”, spune regizorul pentru Cineuropa. Ivan Ostrochovský, un nume în ascensiune în cinematografia europeană, este autorul unor filme multi-premiate, toate lansate la Berlin, precum Velvet Terrorists (2013) și Koza (2015).
 
Coprodus în România de Oana Giurgiu și Tudor Giurgiu, Servants a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin, în competiția Encounters, primind ulterior premii la festivalurile de la Valladolid, Odesa,Ghent și  Saint-Jean-de-Luz.

Filmul este o producție Punkchart films (Slovacia), în co-producție cu Point Film (România), Radio și Televiziunea din Slovacia, Negativ (Cehia), Film and Music Entertainment (Irlanda), Libra Film Productions și Hai Hui Entertainment (România), sentimentalfilm (Slovacia).

Producția este finanțată de Slovak Audiovisual Fund, Eurimages, Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Czech Film Fund, Slovak Film Commission, Bratislava Municipality Fund și Televiziunea Română.

I, WHO HAVE SENT ARTWORK INTO THE FUTURE

I, WHO HAVE SENT ARTWORK INTO THE FUTURE
artist: Adrian Bîndiu
curator: Eugen Rădescu
Performance: Andrada Pătrânjel
Apollo 111 Teatrul/Bar
25 februarie - 14 martie 2021
Performance-ul va avea loc la ora 20:00, în sala de teatru. 
 
Noțiunile legate de - timp, absurd, tu, eu, eșec, scop, inhibare, viață, alienare, AI, moarte, cool, sănătate, exces, uitare, sexualitate, antropogen, a 4-a eră industrială, hrană, lăcomie, putere, absorbție, progres sau acceptare - sub forma lor propulsată acum, creează o epidemie a singurătății și alterarea mediului mental in direcția acțiunilor. Este necesar ca un mesaj să fie trimis în viitor și un răspuns urgent trebuie să sosească în timp util. Dacă va sosi.
(Adrian Bîndiu)
 
ANTROPOGÉN, -Ă, antropogeni, -e, adj. Care este datorat acțiunii omului, cu urmări asupra reliefului, vegetației și climei; 
 
Antropic. Fenomen antropogen. -Din fr. anthropogène.
 
Avem nevoie de o recuperare a tot ceea ce ține de noi, in sens general și actual, recuperare generată de conștiința noastră, între un “eu” și un “tu” izolați/alienați, între credințele și convingerile mele și credințele și convingerile tale, între civilizația mea și civilizația ta - cu o expunere a multiplelor forme ale naturii, avem nevoie de acel omagiu care poate desăvârși o operă sau ne poate obliga să ne înclinăm în fața naturii. Natura umană pălește suav în fața naturii însăși. Omagiul este pentru natură, pentru dorința și întoarcerea spre ceea ce ne înconjoară. Nu suntem doar noi, egoismul barbar este ce ne-a adus aici. Dincolo de limitele noastre, se întinde un întreg univers și de aceea nu putem înțelege lumea prin limitările noastre cognitive și sociale. E un gest egoist să încerci să-ți pui natura la picioare când, in facto, ar trebui să fie invers. Mentalul patologic neoliberal crede că un copac valorează mai mult dacă e mort, decât dacă este viu.
 
L'essentiel est invisible pour les yeux.
 
Nodul borromean a lui Lacan reunește trei dimensiuni despre care I, WHO HAVE SEND ARTWORK INTO THE FUTURE vorbește: celălaltul imaginar (unde există relații-oglindă cu semenii), celălaltul simbolic (cu reguli stabilite între oameni) și cel real (natural). Ideile ajung uneori să se transforme în opusul lor. Grija pentru ce ne înconjoară, devine un atribut al blazării, delăsării și neasumării. Suntem peste tot și lăsăm urme peste tot, și în loc să configurăm mai degrabă desfigurăm. Unde vom fi în viitor, nu știm dar sper să mai fie cineva acolo.
 
Joi, 25 februarie, muzica va fi oferită de Eugen Rădescu.
 
Respectăm măsurile de siguranță impuse de autorități.
 
Intrarea liberă.
Event loved by George de la BCR

Record de Ziua lui Brâncuși

În ajunul Zilei Naționale Constantin Brâncuși, la Casa de Licitații A10 by Artmark a avut loc prima licitație de artă contemporană a anului 2021, ce s-a dovedit totodată și cea mai lungă licitație de artă contemporană vreodată desfășurată. Evenimentul de ieri, 18 februarie, a durat nu mai puțin de 7 ore, de la 18:30 până după ora 1:30 dimineață, înregistrând vânzări totale de peste 715.000 de euro și o rată de adjudecare de 85,4%. Cu aceste cifre licitația de aseară devine cea mai bună licitație de artă contemporană care a avut loc până azi în România, deși licitația a avut loc doar online. Recordul anterior de vânzări într-o licitație de artă contemporană a fost stabilit în noiembrie 2019.

Licitațiile de Artă Contemporană, segment în creștere, ne-au obișnuit, regulat, la fiecare ediție, cu noi recorduri absolute de autor. Printre artiștii care au înregistrat recorduri se numără Constantin Brâncuși și Sabin Bălașa, dar și Adrian Ghenie sau Felix Aftene. 

Sculptura-obiect „Le Crocodile” a celui mai cunoscut artist român, Constantin Brâncuși, care face parte din seria experimentelor de atelier realizate în plumb de celebrul sculptor, a pornit de la prețul de 3.000 de euro și a fost adjudecată pentru 18.000 de euro, iar fotografia „Cap de fată (Premiere pierre directe)”, realizată și semnată de marele artist în anul 1908, uneia dintre lucările sale astăzi dispărute, a fost adjudecată pentru 14.000 de euro, pornind de la o valoare de doar 5.000 de euro.
 
Totuși, recordul Licitației de Artă Postmodernă și Contemporană a fost înregistrat de artistul contemporan Adrian Ghenie. Astfel, pictura „Untitled”, aparținând ciclului mitologic din anii 2000, a fost adjudecată pentru 129.000 de euro, iar cea de-a doua lucrare de Ghenie de mari dimensiuni din licitația de ieri seară, purtând numele exploziei stelei care devine mai strălucitoare, pentru ca apoi să revină la forma inițială, „Nova”, a fost adjudecată pentru 110.000 de euro.

Recorduri de autor au înregistrat și Sabin Bălașa cu o impresionantă „Călătorie”, adjudecată pentru 31.000 de euro, de la un preț de pornire de 5.000 de euro, sau Felix Aftene, cu „Îmblânzitorul de păsări”, care a fost adjudecat pentru 9.750 de euro. Și sculptura contemporană și-a făcut loc în rândul recordurilor înregistrate aseară, astfel lucrarea realizată de tânărul artist Costin Ioniță „Cavalerul Negru” a fost adjudecată pentru 30.000 de euro.
 
Pasionații de artă contemporană sunt îndemnați să achiziționeze postlicitație lucrările rămase neadjudecate prin plasarea unei oferte online pe site-ul www.artmark.ro/sau la auctions@artmark.ro.

Jumătate de milion de tineri de pe TikTok urmăresc bunicii Retro Radio Podcast

Peste jumătate de milion de tineri au urmărit pe TikTok clipuri ale Corneliei Brondello, protagonista  în vârstă de 82 de ani a primului episod Retro Radio Podcast. Demonstrând puterea rețelelor de socializare, audiența Retro Radio pe platformele foarte tinere este o poveste a interconectării între generații, proces din care seniorii au fost, până acum, mai degrabă excluși. ”Noi am făcut Retro Radio pentru tineri. În toată inundația de discursuri seci de autopromovare din social media, tinerii au poftă de povești reale, spuse înțelept, de aici și succesul proiectului, viralizarea de pe TikTok sau mesajele emoționante pe care le primim. E un podcast de ascultat oriunde, chiar de mai multe ori. Pentru că sună foarte bine, te bine dispune, afli lucruri din vieți trăite, e cu seniori nonconformiști, e prezentat autentic și durează cât trebuie”, spune Ioana Păun, inițiatoarea și coordonatoarea acestui proiect.
 
”Am plâns la final, pentru că nu mi-a trecut vreodată prin minte să îmi înregistrez bunicii. Aveau lucruri tare frumoase de povestit. Am ascultat cu drag și cu bucurie că acești oameni se bucură de timpul pe care îl au. Mulțumesc. Aștept viitoarele episoade!” -
 Ana, ascultătoare Retro Radio
 
Retro Radio Podcast are în total șase episoade, care vor fi lansate bilunar, până la finalul primăverii. Ele strâng povești de viață actuale despre modă, distracție, relații, job-uri, victorii sau eșecuri. Mihaela Hacman, protagonista ta celui de-al doilea episod Retro Radio, croiește haine de la șase ani, ca hobby, pentru mirese, copii, bărbați și chiar și căței. A trăit și episoade dificile, când a încercat să publice materialele sale în reviste străine. Mihaela face parte din seria celor 15 bunici care lucrează la realizarea podcastului, alături de o echipă formată din opt artiști cu experiență internațională în muzică, artă contemporană, teatru și dramaturgie.
 
Retro Radio Podcast este disponibil pe Spotify și în Soundcloud
 
Seria documentarelor audio provoacă multe dintre clișeele despre bătrânețe, aducând în atenția tinerilor oameni amuzanți și deștepți, care au curaj și planuri. Retro Radio Podcast a generat, în câteva săptămâni, un vector de atitudine pozitivă la adresa seniorilor, aceasta fiind una dintre mizele sale: să împrospăteze narativa și percepția legată de persoanele în vârstă. Echipa a primit zeci de mesaje de la nepoți care își doresc bunicii parte din proiect, iar presa și posturile de radio au circulat poveștile primelor episoade. 

SPOT. Actorul Victor Rebengiuc anunță seria documentarelor audio

Concepută și scrisă de regizoarea Ioana Păun, alături de muzicienii Cătălin Rulea, Sillyconductor și Diana Miron, noua serie de documentare a fost realizată de actorii Flavia Giurgiu, Sorin Dobrin și Ruxandra Maniu, alături de o echipă de 15 de bunici. Podcastul are șase episoade, care sunt lansate săptămânal, începând cu 29 ianuarie. Primul episod, “Drone și mărgele”, i-a avut ca protagoniști pe Cornelia Mureșanu Brondello și pe Ioan Erhan, doi oameni care au împreună peste 170 de ani de experiență și care ne-au învațat cum să rămânem loiali pasiunilor noastre în vârtejul schimbărilor accelerate.

Echipa. Membru fondator al trupei indie Toulouse Lautrec, Cătălin Rulea colaborează de mulți ani în proiecte de teatru, artă contemporană sau ecologie. Ruxandra Maniu este una dintre cele mai versatile și prezente actrițe ale tinerei generații. Ruxandra face parte din trupa teatrului Odeon, a câștigat marele premiu al Galei Hop și a colaborat cu regizori importanți. Sillyconductor este prezent la cele mai importante evenimente de muzică contemporană din ultimii zece ani, iar Ioana Păun este o artistă de teatru și performance cunoscută pentru lucrările și demersurile ei incisive, cu miză socială. Compozitoarea Diana Miron este cunoscută pentru contribuția sa la realizarea coloanei sonore al filmului Touch me not, premiat cu Ursul de Aur în 2018. Flavia Giurgiu a lucrat cu teatre importante și regizori avangardiști, fiind una dintre cele mai îndrăznețe voci din artele performative de la noi. Sorin Dobrin - membru al echipei celui mai recent film al lui Cristi Puiu, are experiență atât în film și teatru, cât și în proiecte de implicare civică.
 
Link Canal Podcast Spotify
shorturl.at/yzW49
 
Link Canal Soundcloud
https://soundcloud.com/retroradiopodcast
 
Link Episodul 2
https://soundcloud.com/retroradiopodcast/episodul-2
 
Link Jingle Victor Rebengiuc
https://soundcloud.com/retroradiopodcast/victor-rebengiuc-jingle
 
Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii, în cadrul programului Ziua Culturii Naționale, și susținut de Radio România Cultural, Modernism.ro, EBS Radio Cluj, Ziarul Metropolis, Cațavencii, IqAds, Iqool.
 
Echipa Retro Radio
Concept: Ioana Păun
Interviuri: Flavia Giurgiu, Sorin Dobrin, Ruxandra Maniu
Sound Design: Cătălin Rulea, Sillyconductor, Diana Miron
Masterizare: Laurențiu Coțac
Comunicare: Evantia Barca
Social media: Laura Ștefănuț
 
Episodul 2 ”Drone și mărgele”
Participantă: Mihaela Hacman
Interviu și voce realizate de Sorin Dobrin
Sound design: Diana Miron
Masterizare: Laurențiu Coțac
Text: Ioana Păun

Cele mai scumpe cadouri de Mărțișor

Se găsesc marți și joi, pe 23 și 25 februarie, în cadrul Licitației de Mărțișor – Bijuterii, Pietre și Mineralogie. Două zile pentru a alege cadoul perfect pentru Ea, dintr-o colecție impresionantă de aproximativ 400 de bijuterii exclusiviste, vintage sau contemporane – inele, cercei, brățări din aur decorați cu diamante sau chiar diamante libere.
 
Tradiția spune că mărțișorul aduce noroc celui ce îl poartă, de aceea este important, atunci când este ales, să fie perfect. Un cadou elegant și în același timp în ton cu ocazia poate fi cea mai valoroasă bijuterie a colecției - un inel din aur alb decorat cu diamant fancy brownish yellow de 8,43 carate. Bijuteria exclusivistă are un preț de pornire în licitație de 40.000 de euro, raportat la un preț de listă de 80.000 de euro.
 
Cu 25.000 de euro preț de pornire poate fi și un cadou decorat cu 32 de diamante sub forma unei brățari tennis din aur alb, iar cu 20.000 de euro poate fi alesă o pereche de cercei din aur alb, decorată cu 2 diamante centrale și briliante sau un singur diamant radiant cut, fancy yellow de 4 carate, care este însoțit de certificatul HRD Antwerp.
 
Dacă cu o bijuterie nu se poate face primăvară atunci există un cadou mai complex - un întreg set de 40 de diamante cu un preț de pornire de 10.000 de euro, din care se pot realiza cele mai deosebite bijuterii. Tot la prețul de 10.000 de euro este și un inel din aur alb, pavat cu diamante, decorat central cu un diamant albastru, realizat într-un celebru atelier italian.
 
În aceeași notă, dar într-o variantă mai accesibilă sunt și bijuteriile Faberge, care vor reprezenta un cadou memorabil. Pentru doar 4.000 de euro preț de pornire poate fi adjudecat un set din aur, format din colier cu pandantiv, pereche de cercei și inel, decorat cu diamante, granate, iar pentru o valoare de 2.500 preț de pornire, perechea de cercei Faberge, din aur alb și roz, decorată cu diamante, ametiste și granate, care reprezintă o ediție limitată nr. 4/500.
 
Majoritatea bijuteriilor din cadrul Licitației de Mărțișor – Bijuterii Pietre și Mineralogie au prețuri de pornire de 200 sau 300 de euro, realizate din materiale rare, potrivite pentru toate gusturile. Bijuteriile de colecție pot fi vizionate și probate în expoziția deschisă la Palatul Cesianu-Racoviță, gratuit, în intervalul orar 10:00-20:00. Cele mai deosebite cadouri, care vor impresiona toate gusturile, se vor licita online, pe Platforma Artmark Live, marți, 23 și joi, 25 februarie, ora 18:30.

Descoperă noi lucrări și printuri ale artiștilor locali, în galeria de artă și magazinul online feeder.ro/shop

Magazinul online feeder.ro/shop își extinde selecția inedită cu noi tablouri autentice, realizate de unii dintre cei mai activi și îndrăgiți artiști de pe scena locală de artă stradală și graffiti, cum ar fi Erps, Aeul și Irlo, care vor completa galeria virtuală de artă super-contemporană.
 
Tot în colecția Artists’ Editions poți găsi picturi inedite și lucrări originale alături de serii limitate, semnate de artiști remarcabili, precum Pisica Pătrată, Maria Bălan, John Dot S, Nesk, artă audio-generată de Alex Halka printată pe tricouri, și perna “Fluff”, realizată în colaborare cu House of Plankton.
 
În colecția de accesorii îți prezentăm două noi modele de borsete Save or Cancel, Login 3 și 4, cusute cu dragoste în București. Borsetele sunt supradimensionate, se potrivesc tuturor dimensiunilor și oferă două variante de țesături, din fetru galben și reiat albastru safir.
 
Colecția Un-hidden Romania reunește produsele create în cadrul programului multianual care are ca scop regenerarea urbană prin artă. Răsfoiește cartea Un-hidden Street Art in Romania, în format tipărit și digital, și explorează harta lucrărilor de street art din București.
 
În plus, în shop-ul online poți achiziționa printuri A3 ale unor lucrări remarcabile din colecția feeder sound, realizate de Livi Po, Irina Mocanu, și Erps.
 
Campania de promovare a patrimoniului, Capitol, este prezentă prin intermediul publicației Teatrul de vară Capitol, print și digital, postere serigrafiate manual, cărți poștale și stickers.
 
Vizitează magazinul feeder.ro/shop și abonează-te la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile și reducerile anunțate.
 
Imagini © feeder.ro/save or cancel, Irlo

„Un debut genial” (Ian McEwan), „o carte uimitoare” (Elif Shafak): Patrula djinnilor, cel mai nou titlu din colecția ANANSI

Cea mai recentă apariție din colecția ANANSI. World Fiction de la Editura Pandora M, romanul Patrula djinnilor de Deepa Anappara, o carte ce spune misterioasa poveste a copiilor indieni care continuă să dispară, se va găsi de săptămâna viitoare în librăriile din toată țara. 
 
Considerată una dintre revelațiile literare ale anului 2020, cartea a ocupat adesea primele pagini ale revistelor de cultură atât în Marea Britanie, cât și peste Ocean.
La data apariției, Ian McEwan, unul dintre cei mai importanți prozatori ai momentului, scria despre Patrula djinnilor că este „un debut genial”. De asemenea, Elif Shafak, îndrăgita prozatoare de origine turcă stabilită în Regatul Unit, aprecia romanul Deepei Anappara ca fiind „o carte uimitoare, minunată”. 
 
În doar câteva luni de la data apariției, Peter Straus, agentul literar care o reprezintă pe Deepa Anappara a reușit să semneze contracte de traducere a cărții cu editori din 21 de țări: „Am primit șase oferte de traducere a cărții în străinătate la doar patru zile de la transmiterea manuscrisului – o situație rară pe care n-am mai trăit-o”, a mărturisit Straus.
 
Cartea urmează să fie ecranizată, drepturile fiind cumpărate de casa de producție londoneză FILMWAVE, cunoscută cinefililor pentru producții precum „Alone in Berlin” sau „Letter to the King”.
 
Deepa Anappara a crescut la Kerala, în partea de sud a Indiei și a lucrat ca jurnalistă în metropole precum Mumbai și Delhi. Un fragment din Patrula djinnilor i-a adus Lucy Cavendish Fiction Prize, Deborah Rogers Foundation Writers Award și Bridport/Peggy Chapman-Andrews Award. Deține un masterat în creative writing de la University of East Anglia, Norwich, unde urmează în prezent studiile doctorale.
 
„Ideea de a scrie romanul Patrula djinnilor mi-a venit în India, unde am lucrat ca jurnalistă timp de unsprezece ani. Scriam despre educație și drepturile omului, am intervievat sute de oameni care trăiau în cartiere sărace precum cel din romanul meu. M-am întrebat adesea cum este viața copiilor din astfel de cartiere, știind că pot fi smulși în orice moment din sânul familiei. Cum se confruntă copiii cu această frică teribilă și cu incertitudinea? Cum înțeleg ei nedreptatea, devenită o constantă a lumii din jurul lor?
Copiii din romanul meu au fost inspirați de copiii pe care i-am intervievat ca reporter”, a mărturisit scriitoarea într-un interviu acordat imediat după publicarea cărții.
 
Cartea Deepei Anappara s-a aflat și ea pe lista lungă a cărților înscrise în competiția pentru pentru prestigiosul Women's Prize for Fiction 2020, premiu care i-a revenit în final romanului Hamnet de Maggie O'Farrell, apărut în traducere în urmă cu o lună tot în colecția ANANSI. World Fiction.
 
Acțiunea romanului Patrula djinnilor îi poartă pe cititori prin cele mai periculoase locuri ale metropolei indiene de astăzi: bazarul pe timp de noapte și chiar capătul Liniei Purpurii de tren.
Eroul cărții este Jay, un băiețel de nouă ani care urmărește toate serialele polițiste pe care le prinde (în special Patrula de poliție). Într-o zi, Jay pornește, alături de cei doi prieteni ai lui, Faiz și Pari, în aventura unei anchete iscate de dispariția unui copil pe care-l cunosc. Însă în jurul lor copiii dispar în continuare, unul după altul, iar trioul de detectivi trebuie să înfrunte părinți îngroziți, polițiști indiferenți și chiar legenda unor djinni înspăimântători pentru a descoperi adevărul. Ceea ce a început ca o joacă se transformă într-o realitate sinistră.
 
Patrula djinnilor (traducere de Daniela Rogobete), o dezvăluire a Indiei moderne și a multiplelor și complexelor ei probleme, este cel de-al nouăsprezecelea titlu publicat în colecția ANANSI. World Fiction.
 
În 2021, în colecția ANANSI. Wold Fiction vor apărea în jur de 40 de cărți, lista incluzând majoritatea titlurilor recompensate cu cele mai importante premii literare în 2020: opera poetică a poetei Louise Glück, laureata Nobelului literar, va fi tradusă și publicată începând cu acest an, romanului The Discomfort of Evening semnat de scriitoarea olandeză Marieke Lucas Rijneveld, premiat cu The International Booker Prize, precum și romanul Shuggie Bain de Douglas Stuart, recompensat cu The Booker Prize 2020.

ANASI. World Fiction este cea mai recentă colecție dedicată traducerilor din literatura universală de pe piața de carte din România. Noul proiect editorial, coordonat de scriitorul și editorul Bogdan-Alexandru Stănescu, a fost lansat la finalul lunii septembrie 2020. Noua colecție, așezată sub semnul lui Anansi, zeul african al poveștilor, include cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicată literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spațiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reunește eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicată memorialisticii și Anansi. Blues – seria poeziei.