Artmark este onorat să dedice pentru prima dată un eveniment de expoziție și licitație în mod exclusiv unei artiste, cumva consonant numelui simbolic ce îl poartă, Eva. Este vorba de Eva Cerbu, fostă Eva Kauffman, pictor și sculptor, de extracție interbelică și de anvergură istorică, manifestă în avangarda feminină a interbelicului târziu, precum și în realismul militantist al perioadei postbelice.
«Avangarda la feminin. Licitație de Atelier Eva Cerbu» este primul eveniment în piața românească de artă dedicat în exclusivitate unei singure artiste (iar nu unei selecții colective curatoriate). 153 de opere de artă, aparținând toate patrimoniului atelierului de artist Eva Cerbu, sunt scoase la licitație marți 30 martie, reflectând, prin diversitatea lor, completa evoluție artistică a Evei Cerbu, de la perioada avangardei târzii la cea a realismului propagandist postbelic, și până târziu în contemporaneitate. «Maxy m-a învățat să gândesc, Ciucurencu – să văd o infinitate de culori», afirma Eva Cerbu, întrebată cândva despre profesorii ei și datoria de recunoștință.
«Cu deferență și emoție am acceptat propunerea familiei Evei Cerbu de a dedica marii artiste avangardiste Eva Cerbu o licitație de atelier, exclusivă, deși piața românească de artă nu cunoaște precedent, nici organizatoric, nici de cotație, într-asemenea privință. Este un prilej să facem dintr-o dată cunoscută, prin panoramarea tuturor perioadelor artistice, și noilor generații de colecționari, munca creativă robotitoare pe care Eva Cerbu a desfășurat-o, răbdător, în atelierul ei bucureștean, vreme de 50 de ani, așa cum au făcut-o, la fel de marginalizat, dar pătimaș, alte avangardiste imaginative ori postmoderniste, precum, pentru a numi doar câteva exemple, Geta Brătescu ori Margareta Sterian ori Yvonne Hassan, ce a beneficiat recent de o retrospectivă la Muzeul Național de Artă Contemporană», a declarat Ioana Spiridon, șefa biroului de artă postbelică și contemporană a Casei A10 by Artmark.
Surprinde totuși decizia Casei de licitație de a fixa un preț unitar de pornire de doar 100 de euro pentru fiecare dintre cele 153 de lucrări de artă, fie acestea uleiuri, sculpturi în tablă, guașe, gravuri, pasteluri etc., în condiții în care artista s-a mai tranzacționat, ocazional, în ultimii ani, în piața licitațiilor de artă, la prețuri de mii de euro (ultima vânzare publică, tot la Artmark, fiind o adjudecare recentă, în februarie 2021, a unei sculpturi în tablă a Evei Cerbu, pentru un preț de 5.000 de euro). Fiind vorba de un prim eveniment de acest gen și raportat la numărul mare de opere de artă ale artistei puse în vânzare în același timp, ideal din perspectiva formării cotației este ca acestea să se formeze liber, plecând, în ciuda valorii recunoscute a artistei, de la un preț de pornire simbolic, minim, de 100 de euro. Cu toate acestea așteptările casei de licitații sunt ca toate lucrările Evei Cerbu să se cumpere, cu creștere semnificativă, de către colecționari români sau străini de avangardă, dar mai ales de către dealeri de artă, care să revândă ulterior treptat portofoliul achiziționat, beneficiind de popularizarea treptată a operei ei, sincronic cu accentul ce se pune actualmente pe vizibilizarea și a operei artiștilor-femei.
Inedita ofertă de artă poate fi admirată la parterul Palatului Cesianu-Racoviță, în regim gratuit până marți, 30 martie, moment care încheie seria de licitații din luna martie. Evenimentul va avea loc online, pe platforma Artmark Live, la ora 18:30.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu