Tarja Turunen: doua concerte in Romania in 2022
Tarja Turunen este una dintre vocile scenei metal care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Se numara printre cele mai cunoscute soprane ale lumii, statut pe care la castigat atat dupa activitatea cu Nightwish cat si datorita carierei sale solo.
Dupa aproape un deceniu alaturi de Nightiwsh, carismatica artista a pornit un proiect solo care s-a bucurat de un succes la nivel international. A urcat pe scenele celor mai mari festivaluri din lume iar in cei 15 ani de cariera solo a lansat 5 albume de studio, cel mai recent, 'In the Raw' fiind oferit fanilor in 2019.
In cadrul materialelor lansate a colaborat cu artisti importanti ai scenei metal precum Bjorn Strid de la Soilwork, Cristina Scabbia de la Lacuna Coil, Tommy Karevik de la Kamelot, Alissa White-Gluz de la Arch Enemy, Joe Satriani sau Mike Terrana.
Biletele se gasesc pe iabilet.ro si in reteaua iaBilet iar primele 200 de bilete au preturi searlybird.
La pretul tuturor biletelor se adauga comisionul de emitere bilet de 10 lei.
Un eveniment METALHEAD powered by ROCK FM
Harta Colecționarului de amintiri 🗺 Proiectul multimedia prin care poveștile bucureștenilor prind viață în interpretarea artiștilor unteatru
Harta Colecționarului de amintiri este un proiect participativ care invită bucureștenii să-și recucerească orașul. Împânzind harta capitalei cu poveștile lor personale, toți cei implicați vor contribui, în mod activ, la realizarea unui traseu afectiv pe care, ulterior, oricine îl va putea explora în mediul online, pe pagina dedicată proiectului. În paralel, în spațiile din oraș asociate poveștilor înscrise, iubitorii de trasee urbane vor găsi o serie de QR-cod-uri care, odată scanate, vor deschide calea către amintirile recreate de artiștii unteatru. Transformate în fragmente de teatru cinematic, ilustrații, fotografii și teatru radiofonic, poveștile înscrise pe Harta Colecționarului de Amintiri vor putea fi urmărite, ascultate sau citite de pe orice dispozitiv.
Bucureștenii pot completa harta Bucureștiului cu poveștile lor până pe 15 septembrie. Pentru o bună poziționare, povestitorii sunt rugați să completeze formularul de înscriere cu toate coordonatele geografice. Nu există limită de caractere, iar poveștile înscrise pot fi însoțite de imagini și alte elemente media care ar putea ajuta la reconstituirea întâmplărilor evocate. O selecție de povești va sta la baza seriei de materiale audio-vizuale realizate de artiștii unteatru până pe 15 octombrie, când va avea loc lansarea oficială a hărții interactive.
Despre unteatru
Un proiect independent lansat în urmă cu 11 ani, unteatru s-a remarcat în peisajul cultural autohton prin producții de calitate, apreciate nu numai de publicul bucureștean, ci și de juriile marilor festivaluri de profil. O întreagă comunitate de artiști s-a format de-a lungul timpului în jurul acestui spațiu construit din dorința de a oferi un mediu al libertății totale de exprimare prin teatru. În 2019, unteatru a fost distins cu Premiul de excelență UNITER – cea mai importantă recunoaștere oferită unei instituții artistice de către profesioniștii din lumea teatrului. În 2020 s-a lansat platforma VoDunteatru cinematic, o scenă virtuală care oferă spectatorilor ocazia de a urmări spectacole independente online, oricând, de oriunde. La începutul acestui an, unteatru a fost distins cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler de către Președintele României.
***
Proiect co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.
După 48 de ani, opera majoră a scriitorului Sașa Pană, „Născut în ’02”, publicată într-o nouă ediție în colecția ANANSI. World Fiction
„Sunt anumite cărți care trebuie să fie prezente mereu în librării pentru ca noi să putem afirma, fără dubiu, că avem o piață de carte sănătoasă. Născut în ’02 este o asemenea carte, o autobiografie unică, o capsulă a timpului ce documentează mai multe epoci, dar și o mărturie fascinantă din interiorul fenomenului avangardei românești”, a declarat scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecției ANANSI. World Fiction.
Publicat pentru prima dată în anul 1973, cu opt ani înaintea morții autorului, volumul Născut în ’02 este una dintre acele cărți esențiale care lipseau din librăriile și bibliotecile celor mai tineri cercetători ai istoriei literaturii române. Textul noii ediții îi urmează fidel structura și compoziția. Au fost operate mici modificări, păstrându-se însă unele forme ce reflectă particularitățile limbii unei epoci și ale stilului celui care a făcut notațiile.
„AMINTIRI? EVOCĂRI? MEMORII? În primul rînd, amintiri.
Amintiri dintr-o viață dublă, triplă, cvadruplă: de scriitor, de medic, de militar «de carieră» și de luptător social... Memoria mea e bună. Un proverb rusesc (citat de Ilya Ehrenburg în primele pagini ale amintirilor sale) spune: «Viața e grea pentru cine își amintește totul». Sînt dintre aceștia. Mai sînt colecționar, aproape maniac. Nici o carte poștală, scrisoare sau bilețel primite începînd de prin 1919 nu am aruncat...
Născut în ’02 nu va fi doar cartea unei vieți, ci totodată, și mai ales, a unei epoci. Decenii am ținut un jurnal în care am consemnat evenimentele la care participam zi de zi. Dar și altele pe plan european, mondial, cînd era cazul. Poate, cîndva, acele caiete vor interesa ca atare, ca materie primă. Deocamdată ele vor fi un adjuvant al memoriei...” (Sașa Pană)
Pe numele său real Alexander Binder, Saşa Pană s-a născut pe 8 august 1902, la București. Apreciat exponent al literaturii române de avangardă din prima jumătate a secolului XX, fondatorul revistei unu, întâiul editor al scrierilor lui Urmuz, al primelor poeme ale lui Tristan Tzara și traducătorul unora dintre operele valoroase ale lui Paul Eluard, Jean Cassou sau Loys Masson, Sașa Pană a urmat Facultatea de Medicină. După ce obţine, în 1927, diploma de medic militar, încercând să calce pe urmele tatălui său, se dedică vocaţiei sale adevărate – scrisul, animând mişcările literare de avangardă din România.
A debutat editorial cu volumul de poeme simboliste Răbojul unui muritor, în anul 1926. A continuat să scrie, publicând un număr substanțial de volume: Diagrame, Echinox arbitrar, Viața romanțată a lui Dumnezeu, Cuvîntul talisman, Călătorie cu funicularul, Iarba fiarelor, Vladimir, Munții noaptea neliniștea, Atentat la bunele tabieturi ș.a.
În 1929, înfiinţează revista de avangardă unu şi editura cu acelaşi nume, pe care le autofinanţează şi sub egida cărora vor apărea cele mai reprezentative volume ale promotorilor mişcărilor avangardiste, printre care şi Urmuz, Tristan Tzara, Ilarie Voronca. „Manifestul” lui Pană, publicat în paginile revistei unu, exprima cel mai clar crezul artistic al mişcării – dorinţa explicită de a rupe legăturile cu tradiţia literară şi intenţia de a reinventa literatura: „Combină verb / abcdefghijklmnopqrstuvwxyz / = arta ritm viteză neprevăzut granit / guttenberg reînvii”.
În 1966 a apărut prima antologie a operei sale poetice, Poeme şi poezii, iar, în 1973, impresionantul volum de memorialistică Născut în '02 despre care criticul literar Paul Cernat spunea că este „cea mai substanțială istorie a avangardei autohtone scrisă de un insider”.
Sașa Pană moare opt ani mai târziu, la 22 august 1981.
ANANSI. World Fiction este cea mai recentă colecție dedicată traducerilor din literatura universală de pe piața de carte din România. Noul proiect editorial, coordonat de scriitorul și editorul Bogdan-Alexandru Stănescu, a fost lansat la finalul lunii septembrie 2020. Așezată sub semnul lui Anansi, zeul african al poveștilor, colecția ANANSI. World Fiction include cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicată literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spațiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reunește eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicată memorialisticii și Anansi. Blues – seria poeziei.
Competiția Națională BIEFF – o nouă platformă de expunere pentru creatorii de film și artă vizuală din România
Sunt eligibile pentru înscriere toate proiectele de film și artă vizuală realizate în Romania (sau cu participare românească) în ultimii doi ani (după 1 septembrie 2019), cu o durată maximă de 40 de minute. Lucrările selectate vor fi prezentate pe marele ecran în cadrul celei de-a unsprezecea ediții a festivalului, în perioada 16-21 noiembrie 2021, la București.Pentru a aplica la prima ediție a Competiției Naționale BIEFF, autorii sunt invitați să completeze formularul online:https://forms.gle/F7495mPigt4b63sk8
Termenul limită pentru înscriere este 20 septembrie 2021, ora 23:59.Regulamentul complet este disponibil online: http://www.bieff.ro/ro/BIEFF2021-Regulament-inscriere-filme
Prin invitația adresată deopotrivă profesioniștilor din lumea filmului și artelor vizuale și studenților și artiștilor aflați la debut, BIEFF își reafirmă obiectivul de a susține și promova noile viziuni în cinemaul autohton, oferind o platformă de expunere creatorilor inovatori din România.
Filmele românești înscrise în cadrul prezentului apel la înscriere vor fi luate în considerare atât pentru Competiția Națională, cât și pentru Competiția Internațională, în funcție de decizia comitetului de selecție.
Filmele selectate în cele două secțiuni competiționale vor fi analizate de un Juriu, format dintr-un minim de 3 și un maxim de 5 profesioniști de cinema. Filmele vor concura pentru 5 premii: Marele Premiu BIEFF 2021, Premiul pentru cea mai bună regie, Premiul pentru cel mai bun concept vizual, Premiul pentru cel mai bun film românesc și Mențiunea specială a juriului.
Totodată, selecția în cadrul BIEFF oferă în mod particular posibilitatea ca filmul să fie vizionat de curatori și selecționeri asociați unora dintre cele mai prestigioase festivaluri și instituții din zona cinema-ului de avangardă internațional, pe care BIEFF este onorat să le aibă partenere, precum: Quinzaine des Réalisateurs – Cannes Film Festival, Berlinale Forum Expanded, Festivalul Internațional de Film Rotterdam, IDFA - Festivalul Internațional de Film Documentar Amsterdam, Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Oberhausen, Le Fresnoy - Studio National des Arts Contemporains, EYE Film Institute Netherlands.
Despre BIEFF
Creat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” şi al Universităţii Naționale de Arte București, Festivalul Internațional de Film Experimental București (BIEFF) este primul eveniment din Romania care promovează zona de graniță dintre cinema și artele vizuale, oferind expunere unor artişti vizuali inovatori, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema.
Ajuns la cea de-a unsprezecea ediție, BIEFF are ca principal obiectiv promovarea creaţiilor inovatoare,conceptual, tematic și stilistic,și a unor artişti cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, care, în acelaşi timp, explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic. Un cinema al libertăţii totale de creaţie, un cinema fără compromisuri.
***
Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București este organizată de Asociația Culturală Manekino în parteneriat cu PRINTOR COM, co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinită de Centrul Național al Cinematografiei. Proiect co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.
Serile filmului spaniol: Berlanga, zambetul amar
Cele şase filme dispun de subtitrare în limba română şi vor putea fi urmărite în perioada 24 - 29 august 2021, începând cu orele 20:30, în grădina Casei Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr.151). Accesul publicului va fi gratuit, în limita locurilor disponibile şi cu respectarea normelor de protecţie şi distanţare socială, pe baza unei rezervări la adresa de e-mail: relatii.publice@
Pe parcursul celor şase zile, se vor proiecta filmele: ¡Bienvenido, Mr. Marshall! (1953), Calabuch (1956), Plácido (1961), El verdugo (1963), Patrimonio Nacional (1981), La vaquilla (1985). Selecţia urmăreşte ordinea cronologică a filmelor pentru a permite cinefililor să se apropie de creaţia lui Berlanga prin intermediul unei retrospective complete şi reprezentative a operei sale, care ilustrează cu iscusinţă un tablou al Spaniei din a doua jumătate a secolului al XX-lea.
Locuitorii capitalei se vor putea bucura în felul acesta de câteva dintre capodoperele filmului spaniol realizate din perspectiva critică, tăioasă şi amară ce caracterizează traiectoria profesională de aproape 50 de ani a lui Berlanga.
De la ¡Bienvenido, Mr. Marshall!, film ce prezintă pregătirile realizate de localnicii unui sat spaniol înainte de vizita autorităţilor americane şi speranţa acestora de a primi fonduri prin Planul Marshall, până la El verdugo, o comedie neagră despre un angajat al unei companii de pompe funebre care se îndrăgosteşte de fiica unui călău, Berlanga reuşeşte să ascundă cu atâta fineţe tragedia vieţii de zi cu zi în spatele hohotelor de râs, încât satira sa ajunge să evite controlul cenzorilor şi al autorităţilor.
Ciclul face parte din proiectul comun derulat de Agenţia Spaniolă de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare, Institutul Cervantes, Institutul spaniol de Cinematografie şi Arte Vizuale (ICAA), Filmoteca Spaniolă şi Acción Cultural Española (AC/E) care îşi propune să aducă creaţia genială a acestui regizor mai aproape de marele public.
Evenimentul include şi o expoziţie outdoor alcătuită dintr-o serie de afişe ale unora dintre cele mai apreciate producţii ale cineastului amintit, care va putea fi admirată în perioada 24 august - 13 septembrie 2021, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151).
Un-hidden Romania - regenerare urbană prin artă
Un-hidden Romania este un program cultural de regenerare urbană, care are ca scop umanizarea spațiilor publice prin artă și promovarea cunoașterii și explorării acestora. Programul multianual este conceput ca o serie de intervenții artistice expuse în spațiul public, susținute de ateliere, tururi ghidate, apeluri deschise, publicare unei cărți și o expoziție. Iată programul complet pentru următoarea perioadă:
8 MURALE/INTERVENȚII ARTISITICE – 4 orașe
Constanța,
Brașov, București și Iași
2021 – 2023
5 ATELIERE DE
ARTĂ URBANĂ
București
2021 – 2023
4 TURURI
GHIDATE ale intervențiilor artistice stradale
Brașov
și București
2021 – 2023
2 APELURI
DESCHISE – pentru murale/intervenții artistice
stradale și contribuții fotografice pentru harta digitală
Online
2021 – 2023
1 HARTĂ – 60 de
lucrări în spațiul public
Online
2023
1 CARTE – 300 de
exemplare
Worldwide
/ Online
2023
1 EXPOZIȚIE
Galeria
1001 Arte, București
Mai 2023
Descoperă nou
website: https://un-hidden.ro
Urmărește
programul Un-hidden Romania:
Facebook: https://www.facebook.com/unhidden
Instagram: https://www.instagram.com/unhiddenromania
YouTube: https://bit.ly/UHR-playlist
Pinterest: https://bit.ly/UHR-pinterest
feeder.ro: http://feeder.ro/un-hidden/
Program
realizat de: Save or
Cancel
Distribuit de: feeder.ro
Parteneri: Muzeul Național de Artă Contemporană (București), Facultatea de Sociologie și Asistență Socială(București), Amural (Brașov), Colegiul Național de Artă Regina Maria (Constanța), Asociația Artipic (Iași)
Parteneri
media: Igloo, Zeppelin, The
Institute, IQads, Revista Atelierul
Co-finanțat
de AFCN
Programul nu
reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național.
AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care
rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime
responsabilitea beneficiarului finanțării.
Despre Save or Cancel
Din 2009, Save or Cancel este
un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și
facilitând rolul acestora în societatea contemporană. Programele
multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea
oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin
proiecte și programe culturale și editoriale.
The Magnitude of All Things, o explorare emoționantă a schimbărilor climatice, deschide cea de-a 6-a ediție Alpin Film Festival
Accesul la Gala de deschidere AFF este liber, în limita locurilor disponibile și în baza unei rezervări:https://bit.ly/TheMagnitudeofAllThingsAFF6
Planeta arde, iar speranța nu ne va salva viețile. Fiecare dintre poveștile culese de regizoarea Jennifer Abbott din întreaga lume reprezintă viziuni personale și foarte actuale asupra acestui fenomen. Pornind de la durerea generată de dispariția surorii ei, după o luptă îndelungată cu o boală necruțătoare, cineasta creează o paralelă între suferința experimentată la nivel personal și starea de agonie în care se află astăzi planeta. Într-o manieră captivantă, documentarul The Magnitude of All Thingsîncearcă să transmită omenirii un singur mesaj: este nevoie să acționăm la nivel colectiv pentru a stopa efectele devastatoare ale schimbărilor climatice.
Prezentat în 2020 la Vancouver International Film Festival, unde criticii l-au comparat cu An Inconvenient Truth (r. Davis Guggenheim) - documentarul dublu laureat la Oscaruri în 2007, The Magnitude of All Things explorează dimensiunea emoțională a crizei climatice, vizitând câteva dintre cele mai afectate zone de pe Glob. Acolo, schimbările climatice nu reprezintă o proiecție asupra viitorului îndepărtat, ci o realitate actuală și foarte agresivă, care inundă case, otrăvește cursurile de apă, incendiază păduri și distruge comunități.
Proiecția documentarului regizat de Jennifer Abbott la Gala de deschidere a celei de-a 6-a ediții Alpin Film Festival nu reprezintă o alegere întâmplătoare. Anul acesta, evenimentul va face parte din Forumul Orașelor Vezi, seria de conferințe și acțiuni pe teme de mediu, organizate în luna septembrie la Brașov. Astfel, întreg programul festivalului își propune să atragă atenția asupra nevoilor urgente privind protejarea mediului și stoparea schimbărilor climatice. Calendarul complet al proiecțiilor de film, expozițiilor de fotografie și evenimentelor sportive AFF.6 va fi disponibil în curând pe https://alpinfilmfestival.ro/.
Ca în fiecare an, la Alpin Film Festival cinefilii vor avea ocazia să urmărească zilnic, cu intrare liberă, cele mai bune titluri internaționale lansate în ultimul an și cele mai noi producții românești, ale căror proiecții vor fi găzduite de Cinema Astra, Centrul Cultural Reduta, Cinemateca Patria, Piața Brassai, Bastionul Țesătorilor, Piața Sfântul Ion și Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov. Cele mai apreciate filme despre munte ale anului vor fi premiate pe 11 septembrie, la Ceremonia de închidere AFF.6.
Spectatorii îndrăgostiți de munte sunt încurajați, la această ediție, să participe la un concurs de fotografie și film dedicat lor. Partenerii de la Zuzu Fit, sponsori oficiali în acest an, vor premia în seara ceremoniei cele mai bune imagini înscrise în competiția MUNTELE. ACASĂ. Condițiile de participare, dar și procedura de înscriere, sunt disponibile pe site-ul campaniei: https://www.zuzufit.ro/munteleacasa/.
***
Cea de-a 6-a ediție Alpin Film Festival este un proiect cofinanțat de Consiliul Județean Brașov si Primăria Municipiului Brașov
Parteneri strategici: Salvamont România, Universitatea Transilvania Brașov, Centrul Cultural Reduta, 321sport, SKV, CLUBUL ALPIN ROMÂN, Muzeul Județean de Istorie Brașov.Agenția Metropolitană Brașov