Luni, 13 decembrie 2010, 17.00
Facultatea de Stiinte Politice - Cluj, sala II/4
Str. G-ral Traian Moşoiu nr. 71, Cluj
Prelegerea-seminar, optimista si incisiva, incurajeaza participantii sa refuze participarea in retetele obosite ale pietei si autoritatii si sa creeze in schimb metode de implicare noi si radicale. De la reprezentarea situatiilor la constructia de situatii incearca sa dezvolte un nou, indispensabil si comtemporan concept de schimbare politica. Un concept ce transcede formulele stereotipe ale insurectiei si rezistentei (resistance). Prea mult sange si prea multa cerneala a curs pentru ca masinaria artistica sa stea separata de cea revolutionara.
Cea mai importanta misune a artei este "sa descopere situatii interesante" (Hegel). Modelul politic alternativ al expozitiilor sau publicatiilor curatoriate poate transforma cercetatorul i.e. curatorul intr-un agent liber al unui nou discurs social si politic. Sau il putem cita pe Boris Groys: "Spatiul public creat de instalatie si de bienala, in special, poate sa fie un nou model de ordine politica".
Razvan Ion (b. 1970) este teoretician, curator, manager cultural si activist politic. Este impreuna cu editor al PAVILION - journal for politics and culture, director al BUCHAREST BIENNALE - bienala internationala de arta contemporana Bucuresti, iar din 2008 a fost numit director al PAVILION UNICREDIT - centrul de arta si cultura contemporana. A tinut conferinte si prelegeri la diverse universitati si institutii de arta precum University of California, Berkeley; Headlands Center for the Arts, San Francisco, California; Facultatea de stiinte Politice Cluj; Academia de Arta, Timisoara; La Casa Encedida, Madrid; Calouste Gulbenkian Foundation, Lisbon; Universitatea din Lisabona, Universitatea din Londra. Scrie pentri diverse reviste si ziare, iar recent a curatoriat expozitia "Exploring the Return of Repression" la Pavilion, Bucuresti si rum46, Aarhus. in prezent lucreaza la volumele "Exploring the Return of Repression" si "Rhizomic Structures Of Art Institutions. Neo-Politics Of Culture", ce urmeaza sa fie publicate in limba engleza. Urmatoarele sale proiecte curatoriale includ “Smash the Church! Smash the State!”, care dezbate problema anarhismului, activismului colectiv si a miscarilor socio-politice in arta contemporana, si "Disruptive Monsters: From Representing to Constructing Situations", ce vor fi intinerate in 2011 in mai multe spatii europene. Din 2010 este profesor la Universitatea din Bucuresti. Traieste si lucreaza la Bucuresti.
O prelegere organizata de UBB Cluj, Facultatea de Stiinte Politice si Pavilion - journal for politics and culture.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu