ARADOCS - Open Industry Session
" La inceputul anilor nouazeci, trei entitati se bucurau de increderea populatiei: armata , biserica ortodoxa si televiziunea romana. Ca intr-un basm, cele trei fete ale imparatului au avut evolutii diferite. Se pare ca doua dintre ele si-au gasit destinul. Biserica ortodoxa a evoluat spre un model de administrare privat, de tip corporatist, care i-a permis sa-si mentina intacta "cota de piata" si sa castige o influenta considerabila. Armata, uriasul cu picioare de lut a regimului Ceausescu , buna la toate, de la munci agricole pana la impuscatul de oameni pe frontiera, s-a transformat intr-un organism suplu si profesionist, fenomen care a determinat trecerea in rezerva a zecilor de mii de "profesionisti" MAPN.
SRTV, mezina familiei, a fost sechestrata in casa, apoi obligata sa intre in combinatii dubioase (vezi mineriadele). Ca sa taca, din gura a primit salarii mari, canale noi si angajati fara numar, bonus o multime de vedete de la posturile private. Peste ani a ajuns obeza. A inceput sa gafaie. Dar amantii de o noapte, politicienii romani au considerat-o atragatoare de fiecare data... pana recent, cand au aparut printese noi, mai ieftine, mai docile si mai putin isterice. Motiv pentru care mezina noastra a fost aproape abandonata si obligata sa treaca printr-o cura drastica de slabire. La inceput s-a tinut de dieta. A dat jos kilograme bune. Dar tocmai cand a reinceput sa dea tarcoale frigiderului, ERT, verisoara ei din Grecia a fost aruncata direct in strada. Merita SRTV aceeasi soarta? Care este alternativa? Majoritatea basmelor au un final fericit. Va propun sa (re)scriem finalul, impreuna cu experti straini si romani, societatea civila si echipa de conducere a SRTV intre 1 si 2 iulie, la Arad. " Florin Iepan, Documentor
CLIP VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=DLmyP4JNMZQ
LOCATIE : http://continentalhotels.ro/Continental-Forum-Arad/
In 1-2 iulie la Arad are loc prima incercare de constituire a unei comunitati de analiza, reflectie si actiune, preocupata de misiunea si rolul postului public de televiziune, accesul organizatiilor neguvernamentale la media privata si de stat. Fara o implicare a societatii romanesti, este posibil ca in viitor interesul public sa nu mai poata fi deservit de catre programe TV calitative si eficiente, un risc
major pentru o societate unde sistemul de valori individuale, gradul de informare si implicarea civica sunt printre cele mai modeste din Uniunea Europeana.
Exponenti ai societatii civile alaturi de reprezentanti ai Societatii Romane de Televiziune, experti din domeniul productiei TV, filmului documentar, televiziunii si politicieni vor discuta un set de propuneri si reguli de conduita, care sa reglementeze relatia dintre societatea civila si postul public de televiziune.
In acelasi timp, acest grup de initiativa isi propune sa descopere disponibilitatea posturilor private de televiziune de a colabora cu producatorii independenti si organizatiile nonguvernamentale, sa analizeze modele de management privat sau reforma ale unor posturi publice de televiziune din occident si modul in care o parte dintre functiunile acestora au fost preluate de catre posturile comerciale sau platformele hibride public - private.
Program :
-Directorii TVR in dialog cu reprezentantii societatii civile despre prezentul si viitorul televiziunii publice. Participa Claudiu Saftoiu, presedinte director general (PDG) TVR, Irina Radu, director TVR1 si staff-ul SRTV.
-Despre evenimentele recente legate de televiziunea publica din Grecia, ERT si in ce masura situatia din Grecia se poate repeta in Romania in viitor, analiza facuta de catre Tudor Giurgiu, regizor, producator, fost PDG al SRTV si actualul presedinte, director general al SRTV, Claudiu Saftoiu. Invitat special: Kostas Spyropoulos Manager General al televiziunii publice din Grecia-ERT pana in decembrie 2012.
-Productii independente finantate din surse public/private capabile sa genereze continut pentru televiziunile publice si private. Participa Claire Aguilar, Executive Content Advisor ITVS, USA.
-Cum sa supravietuiesti ca producator independent, cum sa te organizezi si sa te protejezi. Focus on France cu Christine Camdessus, former CEO Gaumont Television, USPA board, producer. Franta
-Accesul organizatiilor societatii civile din Romania la media publica si privata. In ce masura filmul documentar este instrumentul premium al ong-urilor pentru a-si distribui mesajul catre societate? Proiectul TVR CIVICA - televiziunea societatii civile din Romania. Participa Radu Nicosevici, Președinte, Academia de Advocacy, Catalin Stefanescu „Garantat 100%” TVR.
-Prezentarea producatorilor si autorilor din Romania: Anca Puiu, producator independent – “Mandragora Film”, Flavius Baican "Navetistul Banatean"/Digi24 Timisoara, Vlad Petri, producator independent. Unde ar trebui investiti banii publici, in difuzorii sau in producatorii de continut ? Moderator Ada Solomon, producator, castigatoare Golden Bear, Berlin International Film Festival 2013
-Discutie cu Franz Grabner, unul dintre cei mai experimentati commissioning editors din Europa Centrala si de Est despre grila de programe a ORF si procesul de reforma din televiziunea austriaca.
-In ce masura sarcinile televiziunii publice din Romania sunt preluate de catre entitati private ? Sa ne asteptam la mai mult ? George Orbean, project manager Digi 24 Romania, Antoaneta Dohotariu producator general departament productie Digi 24 , Radu Ionita, director department productie Digi 24, Claire Aguilar, Executive Content Advisor ITVS, USA
Unul dintre punctele de atractie ale Aradocs 2013 va fi cu siguranta proiectia filmului “ 5 Broken Cameras “ film documentar nominalizat la Oscar in 2013 , castigator la Sundance in 2012 ,urmat de o discutie cu Guy Davidi, co-regizor (Israel) si Christine Camdessus, producator (Franta). Proiectia va avea loc in 1 iulie la ora 20:00 in Sala Astoria, Hotel Continental Forum Arad.
Aradocs 2013- OPEN INDUSTRY SESSION este organizat impreuna cu PRIMARIA ARAD, TEATRUL "IOAN SLAVICI" ARAD,
CENTRUL NATIONAL AL CINEMATOGRAFIEI DIN ROMANIA si
European Documentary Network, cu sprijinul Asociatiei Romane pentru Industrie Electronica si Software si
Audi Porsche Timisoara.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu