Dezbateri cu primari si manageri culturali la TIFF
Festivalul Internaţional de Film Transilvania va juca un rol important în campania „Salvați Marele Ecran!”, demarată la finalul lunii martie de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR). Alături de o secțiune dedicată, evenimente speciale și expoziții, TIFF va găzdui în weekend-ul 30 mai - 1 iunie prima conferință majoră a campaniei, care își propune să aducă laolaltă factori de decizie din cinematografie, Ministerul Culturii, RADEF România Film, autorități locale sau județene care au preluat astfel de active, manageri de săli, cineaști, invitați străini.
„Salvați Marele Ecran!” urmăreşte stoparea fenomenului de dispariție a cinematografelor, precum și crearea unei rețele de săli moderne, digitalizate, pe tot cuprinsul țării, astfel încât, în următorii 10 ani, fiecare oraș cu peste 20.000 locuitori să aibă cel puțin un cinema funcțional. În prezent, România este țara europeană cu cele mai puține ecrane raportat la numărul de locuitori. Dacă, în 1990, existau aproximativ 450 de cinematografe, astăzi au supraviețuit mai puțin de 30. 78% din orașe nu au niciun cinematograf funcțional.
Conferința va avea loc sâmbătă, 31 mai, între 10.30 – 16.00, printre invitații străini care vor susține prezentări aflându-se Marta Materska-Samek, președinta board-ului Cinema Development Foundation din Polonia, Tina Hajon - Head of Film Exhibition, Croatian Audiovisual Centre, Ivo Andrle, fondatorul și managerul Aerofilms din Cehia. Ei au reușit să acceseze fonduri naționale sau europene pentru reabilitarea cinematografelor din țările respective sau au demarat proiecte de succes privind digitalizarea lor. La conferință au fost invitați primari și reprezentanți ai autorităților locale din mai multe orașe ale țării.
Împreună cu invitații și participanții, APFR își propune să evalueze situația din teritoriu și posibilitățile concrete de creare a unei rețele de cinematografe digitalizate, în paralel cu renovarea și modernizarea unor săli care pot fi multifuncționale, găzduind și proiecții de film, printre altele; să medieze colaborări între autorități locale și județene și manageri culturali; să analizeze fondurile structurale europene disponibile, posibilele schimbări în Legea Cinematografiei și soluțiile tehnice concrete de digitalizare.
Sâmbătă, 31 mai, de la 20.30, spectatorii și invitații vor avea parte de o surpriză: o proiecție într-un spațiu de inedit, fostul Depozit de Filme al RADEF, de pe strada Maiakovski. Primăria Cluj-Napoca și ROSAL, cu sprijinul RADEF, vor demara în curând un proces de curățare și igienizare a spațiului, după ce, ani buni, locul s-a aflat în paragină. De la 22.00, vor fi prezentate secvențe din documentarul work-in-progress al lui Alexandru Belc despre cinematografele vechi din România și personajele care și-au legat viața de ele, Cinema, mon amour. La dezbateri, dar și la seara specială de la Depozitul de Filme vor participa și câțiva dintre eroii acestui documentar, proiecționiști și administratori de cinema din Botoșani, Iași, Arad, Târgu Mureș, Hunedoara, Piatra Neamț sau Cluj, care cunosc în detaliu istoria acestor săli. Proiecția va fi urmată de discuții cu publicul.
Duminică, 1 iunie, în locațiile TIFF vor fi proiectate filme din secțiunea cu același nume, Cinema, Mon Amour, producții care au ca subiect dispariția cinematografelor, dar și eforturile unor organizații de a le salva. Weekend-ul se va încheia cu proiecția specială The Last Remaining Seats, în prezența regizorului Mario Piperides, un documentar despre eforturile a doi oameni de a redeschide sala de cinema din satul lor. Același subiect abordează și Cinema at the End, un film despre sălile muribunde din Argentina, The Last Projectionist, care face un tur al cinematografelor independente britanice, și The Rep, despre eforturile unor tineri de a deschide o cinematecă în Toronto.
În cadrul campaniei, pe 31 mai, ora 16.00, la Casa TIFF va fi vernisată expoziția „Cinematografe, filme și reclame”. Până pe 8 iunie, vizitatorii se pot delecta cu imagini remarcabile de pe vremea când publicitatea la filme se făcea pe cărți poștale și cutii de chibrituri, fotografii cu vechi incinte ale cinematografelor din țară care azi sunt istorie și reclame incitante ce chemau publicul să se delecteze cu filmele epocii. Expoziția foto inedită este coordonată de Ancuța-Lăcrimioara Chiș și Ucu Bodiceanu și organizată de Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca și Asociația Clujul de altădată.
O altă expoziție, „Film Poster is Not Dead” este rezultatul unei provocări adresate școlilor de artă din Cehia și România, pornind de la tradiția celebrului afiș ceh. 42 de postere create de studenți pot fi admirate între 1 iunie și 1 iulie, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Găsind refugiu şi libertate creativă în afișul de cinema, încă neatins de constrângeri comerciale, artişti cehi au realizat, între anii '60 și ’80, imagini de un înalt nivel artistic. Ce se întâmplă însă atunci când artiștilor de astăzi li se dă libertate creativă totală, pentru a face un afiș de film? Vernisajul va avea loc pe 1 iunie, la ora 11.00. Evenimentul este organizat la TIFF de Centrul Ceh, în parteneriat cu Terry Posters, Muzeul de Artă Cluj și Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca.
Toți cei interesați de campanie, de subiectul renovării și modernizării cinematografelor, se pot înscrie pentru participare la conferință la adresa contact@salvatimareleecran.ro.
Mai multe detalii despre campanie puteți găsi pe site-ul interactiv www.salvatimareleecran.ro.
Aplicația TIFF 2014 este disponibilă în App Store și Google Play.
Ne găsiți pe: www.tiff.ro | facebook: TransilvaniaIFF | twitter: #TIFF2014 | Instagram.com/tiffromania
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană. TIFF București va avea loc între 10 și 19 iunie, iar TIFF Sibiu, între 25 și 29 iunie.
Cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Institutului Cultural Român și Uniunii Cineaștilor din România.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu