Parametrica [digi fab school], invitata la FAB10 Barcelona, 2-8 iulie
Parametrica [digi fab school] va participa la cea de 10 ediţie a târgului de fabricaţie digitală FAB10 Barcelona, care se va desfăşura între 2 şi 8 iulie. Şcoala va expune patru dintre prototipurile realizate în cadrul workshopurilor de fabricaţie digitală. FAB10 Barcelona este un eveniment orientat către promovarea noilor tehnologii, mai ales a fabricaţiei digitale, cu scopul de a le face mai accesibile către publicul larg.
“Este o onoare pentru şcoala noastră să participe la un astfel de eveniment dedicate fabricaţiei digitale de anvergură internaţională. Invitaţia venită din partea echipei FAB10 Barcelona a fost o surpriză şi o confirmare a rezultatelor workshopurilor organizate de noi prin faptul că sunt vizibile şi relevante pentru comunitatea de fabricaţie digitală.” Diana Nitreanu, cofondator Parametrica [digi fab school] şi arhitect Laboratorul de Arhitectură.
În cadrul workshopurilor Parametrica [digi fab school] participanţii experimentează fabricaţia low-tech şi high-tech, lucrând în echipe alături de profesori cu experienţă internatională. Scopul este atât înţelegerea designului de proces de către participanţi, cât şi profesionalizarea şi creşterea comunităţii creative, prin realizarea de instalaţii şi proiecte-experiment care pot avea impact asupra comunităţilor, spre beneficiul tuturor.
Participarea FAB10 Barcelona înseamnă un pas extraordinar pentru comunitatea creativă din România, fiind un imbold pentru următoarele generaţii de specialişti. Prezenţa în cadrul evenimentului international a putut fi posibilă prin implicarea atât a echipei Parametrica, cât şi a echipelor care au realizat prototipurile, dar şi a partenerilor CRESSENT şi Robofun, care au susţinut o parte din tehnologia şi materialele necesare.
4 prototipuri-experiment inovative
Prototipurile pe care şcoala le va expune în cadrul FAB10 Barcelona au fost concepute în cadrul workshopurile Parametrica, însă au fost îmbunătăţite de foştii participanţi printr-un efort constant şi susţinut. Conceptul proiectului Wavics 3.0 a fost creat în cadrul Generative Optimization (Aprilie 2013), iar celelalte trei proiecte participante (The Triangulator, Hands Off Skirt şi Exoskeleton Dress) au fost concepute în cadrul Architecture in Fashion, ediţia nr. 3, care s-a finalizat la sfârşitul lunii aprilie anul acesta.
“Meritul este, în primul rând, al participanţilor. Parametrica oferă doar suportul şi cadrul în care aceştia îşi găsesc inspiraţia şi instrumentele necesare pentru a aprofunda aplicaţiile fabricaţiei digitale.” Arian Hakimi Nejad, cofondator Parametrica [digi fab school] şi arhitect ZAHA HADID Architects Londra.
Wavics 3.0. Designeri: echipa Aditiv, alcătuită din 4 arhitecţi Andrei Mitisor, Aostacioae Mihai, Ina Leonte şi Irina Ilie.
Wavics 3.0 este o instalaţie interactivă prin care mediul construit răspunde în timp real prin mişcare la comportamentul oamenilor care îl ocupă. Instalaţia este un perete cu 615 oglinzi care trece din forma statică clasică într-o stare dinamică atunci când cineva se priveşte în oglindă. Efectul interactiunii cu oglinda se transformă atunci când aceasta se deformează, ca o bulă către privitor, dezvăluind o mulţime de alte unghiuri de privire a spaţiului din jur.
Proiectul a fost susţinut (financiar şi moral) de Parametrica [digi fab school] şi asamblat cu ajutorul unui grup de voluntari în atelierele Kaustik, al căror spaţiu primitor, echipamente avansate şi echipa răbdătoare au facilitat fabricarea angrenajului cu reflexii.
The Triangulator. Designeri: Larisa Răţoi, Lidia Răţoi, Alexandru Opriţă, Ida Chiatante
Un proiect inspirat din formele naturii, care a început de la o forma de bază, triunghiul, iar prin mutaţie şi dezvoltare a devenit suprafaţă creând în primă fază o formă de jachetă pentru bărbaţi.
Proiectul a primit îmbunătăţiri, iar pentru evenimentul FAB10 Barcelona acesta include atât jachetă pentru femei, cât şi accesorii precum pantofi sau ghete care au primit inserturi de folii decorative Cressent. Tehnologia utilizată: Rhinoceros, laser cutting.
Hands Off Skirt. Designer: Diana Giurea
Scopul proiectului a fost realizarea unei forme feminine, în speţă o fustă, cu ajutorul unor module 3D formate din porţiuni ale unui octahedron, care să fie uşor modelabile şi să se plieze pe corp. Iniţial prototipul a fost realizat din carton tăiat prin tehnologia laser cutter, iar pentru FAB10 Barcelona prototipul a fost îmbunătăţit cu ajutorul foliilor decorative metalice oferite de Cressent.
Titlul proiectului este uşor de înţeles, având menirea să atragă, dar şi să respingă, în acelaşi timp. Geometria fustei functionând ca un zid de protecţie pentru purtător. Tehnologia utilizată: Rhinoceros, laser cutting.
Exoskeleton Dress. Designer: Andrei V. Moldoveanu
Conceptul a început de la amestectul formelor unor celule ale osului, care, simplificate, seamană cu o formă simplă de rochie. Astfel a rezultat un modul, cu multiple posibilităţi de asociere, care generează rezultate diferite. Rezultatul final a fost un suport pentru o rochie, care se pliază pe formele corpului. Tehnologia utilizată: Rhinoceros, laser cutting.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu