Delicii cinematografice la Noaptea Alba a Filmului Romanesc
Pasionații de film din capitală sunt așteptați la cea de-a cincea ediție a evenimentului de mare succes, Noaptea Albă a Filmului Românesc, în noaptea de vineri, 19 septembrie 2014.
Titluri lansate recent pe marile ecrane, premiere, avanpremiere, comedii, drame, filme de ficţiune sau documentare, programul Nopții Albe este, și în acest an, unul extrem de atractiv pentru cinefili.
După succesul românesc de box-office Despre oameni şi melci, Libra Film Productions aduce pe marile ecrane una dintre cele mai așteptate comedii ale anului, America, venim! (r. Răzvan Săvescu), ce va rula în premieră şi în cadrul „nopții românești”. Visul american este dorința tuturor, iar cinci actori, un regizor, un băiețel și ursul său fac primul pas către celebritate și pornesc din Târgoviște la New York pentru a susține un spectacol. Dar cum socoteala de acasă nu se potrivește niciodată cu cea din târg, aventurile încep în momentul în care aceștia acceptă un turneu pentru câțiva bănuți. În distribuție îi regăsim pe Mihai Călin, Gheorghe Ifrim, Adrian Văncincă, Tania Popa și Ioana Blaj.
Atmosfera românească devine enigmatică cu Kyra Kyralina (r. Dan Pița), povestea unei frumoase și misterioase femei care, alături de mama sa, ajunge să își vândă farmecele bărbaților. Ecranizarea după romanul scris de Panait Istrati aduce pe marele ecran magia din celebra carte ”1001 nopți”.
Noaptea Albă aduce în avanpremieră filmul de debut al tânărului regizor Andrei Gheorghe, Planșa. Alex, fost campion la scrimă, retras din cauza unui accident la genunchi, primește șansa de a o antrena pe Anda, cea mai nouă membră a echipei de scrimă. Cei doi dezvoltă o relaţie care trece dincolo de barierele profesionale. Martorul acestei poveşti este Mircea, iubitul şi colegul de club al Andei. Un film cu Silvian Vâlcu şi Olimpia Melinte - tânăra actriţă recompensată anul acesta cu Premiul Revelaţia anului, pentru dublul rol din coproducţia româno-spaniolă Canibal, de Manuel Martín Cuenca, la Gala Uniunii Actorilor din Spania.
Surprizele se țin lanț și în cantități scurte pentru cinefili! Scurt / 4: Istorii de inimă neagră propune patru scurtmetraje pe cât de diferite, pe atât de captivante, care abordează aceeaşi tematică, a sfârşitului.
O lume nouă, scurtmetraj realizat de Luiza Pârvu în Statele Unite, inspirat din fapte reale, spune povestea primilor imigranți români din Pennsylvania, 1908. Petru o întâmpină cu afecțiune mută pe Ana, soția vărului său dar, înainte de a ajunge la inima ei, trebuie să îi dea o veste care o va schimba pentru totdeauna. Protegoniștii filmului sunt Olimpia Melinte, Florin Penișoară și Ioan Ardelean.
Scurtmetrajul lui Radu Jude, Trece si prin perete, recompensat cu o Menţiune Specială în secţiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de la Cannes din acest an, e o adaptare liberă după povestirea În magazie, de A. P. Cehov și surprinde spaima unei fetiţe care trebuie să doarmă la bunicul ei, dar care află că în apartamentul vecin a murit cineva.
Kowalski, al doilea scurtmetraj regizat de Andrei Creţulescu, spune povestea a trei bărbaţi care se întâlnesc într-un pub. Primul bărbat are prea multe întrebări. Al doilea bărbat are un plan perfect. Al treilea bărbat nu are nicio şansă. Un scurtmetraj cu Dorian Boguță, Șerban Pavlu și Andi Vasluianu, plus Rodica Lazăr, într-o apariție specială.
Să mori de dragoste rănită, de Iulia Rugină, a primit Premiul ZFR pentru scurtmetraj la TIFF 2014. Într-o seară, Andrei și Maria vor auzi pentru ultima oară cântecul omonim al Angelei Similea. Pentru că asta este seara în care fiecare a decis că va muri. De „dragoste rănită”... Iulia Rugină este cunoscută publicului pentru lungmetrajul independent de mare succes, Love Building.
Omnibusul Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, proiect independent născut anul acesta la TIFF, unde toate cele patru scurtmetraje au fost prezentate în cadrul ZFR, va fi prezentat în avanpremieră extraordinară la Noaptea Albă a Filmului Românesc și va fi lansat în cinematografe pe 28 noiembrie.
Conceput ca urmare a necesităţii de promovare constantă a filmului românesc şi inspirat de succesul pe care l-au avut proiecte similare, evenimentul îşi propune să ofere publicului larg ocazia de a petrece o noapte în compania unor filme româneşti de toate genurile, realizate de cineaşti din toate generaţiile, acoperind astfel o paletă cât mai largă de gusturi.
Numărul de spectatori înregistrați la edițiile precedente dovedesc faptul că evenimentul organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc reprezintă una dintre cele mai de succes campanii de promovare a cinematografiei autohtone.
Cinefilii din Bucureşti sunt așteptați la proiecțiile de film din Noaptea Albă programate la Cinema Studio, Cinema Patria, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO, Muzeul Naţional al Ţăranului Român: Studioul Horia Bernea şi MNTR Open Air, Dianei | 4, J’ai Bistrot.
Programul complet al evenimentului va fi disponibil în curând pe site-ul: www.romfilmpromotion.ro şi pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/NoapteaAlba
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu